Redding in 32 seconden
Uitgegeven op 13-09-2008 om 12:28  |  link  |  bewaar  |  print


DEN OEVER - Afgelopen zondagmiddag stuurde het zeiljacht Casparus zichzelf vast in de klei voor de haven van Den Oever. In 32 seconden was de KNRM reddingboot Johanna Margareta ter plekke en werd het zeiljacht vlotgetrokken.

In de middag trok de wind aan tot zuidwest 6 maar het zicht bleef goed. Het 12 meter lange Victoire zeiljacht met aan boord 2 personen maakte een onverwachte manoeuvre, raakte daardoor uit het vaarwater en liep met klapperende zeilen vast. Oorzaak, de schipper moest even wat 'beneden' doen. Omdat het afgaand tij was, besloot deze geen risico te nemen en waarschuwde tegen 16:00 uur de Kustwacht. "Wat is uw positie?"

De schipper van het zeiljacht begon de geografische positie op te lepelen. Er zat duidelijk spanning in zijn stem. 52 Graden zus en zo Noord, en 5 graden 01 en nog heel veel Oost. De Kustwacht, kennelijk verbaasd over zoveel nauwkeurigheid ineens vroeg hem de positie nog eens te herhalen. Wat de schipper deed. "Dan zit u aan de waddenkant" concludeerde de Kustwacht. "Klopt" antwoordde de schipper.

Hij had natuurlijk ook kunnen zeggen: ik kom net uit de Stevinsluis, ik zie 2 havens en een hele vissersvloot die versierd is, ik zie een havenmeester die naar mij zwaait en ik moet wat harder praten vanwege de feestelijke muziek en er ligt een grote groene boei naast mij met opschrift O9. Ik zal toch niet voor Den Oever liggen?" De schipper koos echter de digitale benadering en die werkt ook. De reddingboot Johanna Margareta werd gealarmeerd.

Nu lag die op dat moment precies voor de visafslag van Den Oever tegenover de vlootdag-KNRM-marktkraam. De dienstdoende bemanning toetste gehaast de geografische positie in. Maar hé, klopt dat wel? Dat is om de hoek. Nog eens checken. Kostbare recordseconden gingen verloren. Inderdaad, het zeiljacht zat vast tussen de strekdam van de Waddenhaven en de O9 boei.

Ondanks dit tijdverlies vestigde de KNRM reddingboot zondag sowieso een snelheidsrecord van 32 seconden. Het lostrekken gaf geen probleem en de jachtschipper kon opgelucht zijn coördinaten weer in de gaten houden. Dit bericht werd gemaakt op de positie 52◦.56.0779 N en 5◦01. 5151 O.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Dit jaar geen vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Goed idee. Geen lawaai, stank en rotzooi op straat.
Slecht idee. Dan wordt alles illegaal, dus veel meer gevaar en leed
Maakt mij niets uit.
Veilig en verantwoord legaal vuurwerk kan toch prima.
  
Occasions
Toyota Verso 1.8 Business Plus
€ 9.750,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Team D bouwjaar 2020
€ 32.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Postboot aan de vaste wal bij Van Ewijksluis - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...