Toename gonorroe (+31%!) onder jongeren: GGD roept op tot alertheid en testen
Uitgegeven op 02-04-2025 om 09:54 |
link
REGIO – Een serieuze mededeling en zéker geen 1-april-grap. Ook gericht aan de jongere Wieringers: gonorroe is in opmars. De GGD Hollands Noorden luidt de noodklok vanwege een flinke stijging van het aantal besmettingen, met name onder jongeren. Vroege signalering en behandeling zijn essentieel om gezondheidsproblemen én verdere verspreiding te voorkomen.
Gonorroe is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. De infectie is besmettelijker dan veel andere soa's en kan bij uitblijvende behandeling leiden tot ernstige complicaties, waaronder onvruchtbaarheid en ontstekingen in verschillende delen van het lichaam. Niet fijn dus.
Wat het extra lastig maakt: veel mensen merken in eerste instantie niets van de infectie. Wanneer er wel klachten zijn, verschillen die per geslacht. Mannen kunnen last krijgen van pijn bij het plassen, pusachtige afscheiding uit de penis en pijn of zwelling in de testikels. Bij vrouwen gaat het vaker om verhoogde vaginale afscheiding, pijn bij het plassen, bloedingen tussen menstruaties of buik- en bekkenpijn.
Volgens verpleegkundige Annelien van de Geer van het Centrum Seksuele Gezondheid bij GGD Hollands Noorden is testen van groot belang: "Zeker jongeren die seks hebben gehad zonder condoom, of klachten ervaren, zouden zich moeten laten testen. Daarmee voorkom je verdere verspreiding en kun je snel behandelen." Testen is gratis en anoniem mogelijk via de GGD.
De cijfers spreken boekdelen. In 2023 werd in Nederland bij ruim 13.800 mensen gonorroe vastgesteld. Een stijging van 31% ten opzichte van het jaar ervoor! Bij GGD Hollands Noorden werden van januari 2024 tot en met februari 2025 bijna 5.100 tests afgenomen, waarvan er bijna 300 positief waren.
Naast testen kunnen jongeren bij de GGD ook terecht met vragen over seksualiteit, relaties en anticonceptie. Het zogeheten Sense-spreekuur biedt laagdrempelige, anonieme en vertrouwelijke hulp. Ook is er ondersteuning beschikbaar bij onbedoelde zwangerschap.
Meer informatie is te vinden op:
www.ggdhollandsnoorden.nl