Hippofeesten wijken éénmalig uit naar april
Uitgegeven op 04-04-2008 om 12:31  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEEF - De Hippofeesten in het centrum van Hippolytushoef zijn al vanaf de eerste editie verbonden met Hemelvaartsdag. Maar omdat dit jaar de activiteitenkalender rond die tijd zo overvol zit, valt Koninginnedag een dag voor Hemelvaartsdag en spelen bovendien de schoolvakanties ook nog parten. Organisatorisch is het bijna onmogelijk gebleken om het jaarlijks terugkerende evenement in dit weekeinde te houden. Voor één keer zal er dus uitgeweken worden naar een andere datum: te weten 18, 19 en 20 april.

Hoewel de 27e editie van de Hippofeesten een dag minder lang zal zijn, biedt het evenement ook nu weer het vertrouwde gevarieerde aanbod. Met dit jaar als voornaamste speerpunten: de jaarmarkt op vrijdag, de zogenaamde VVV-dag – een dag waar men alles te weten kan komen over vissen, varen en vliegen - op zaterdag en een folkloristische dag op de zondag. Tevens zal de inmiddels vertrouwde kermis van de familie Jonker vanaf woensdag weer vijf dagen draaien op het Hoekje.
Primeur deze Hippofeesten is het ‘schatzoeken’ in het centrum van Hippolytushoef. Tijdens de jaarmarkt op de vrijdag zijn er heel wat goudstukken verborgen in een grote zandbak in de Parklaan. Bij inlevering van tien goedstukken krijgen de kinderen een gratis patatje of een botswagenmuntje. Ook liggen er twintig fietssleuteltjes in de zandbak verstopt. Zaterdag is eenzelfde soort zandbak bij de Etos aangelegd, eveneens bezaait met twintig fietssleutels. Eén van de in totaal veertig sleutels past daadwerkelijk op een splinternieuwe fiets. Rond de klok van vier uur zal bekend gemaakt worden wie de gelukkige eigenaar wordt van de tweewieler voor volwassenen.

Jaarmarkt

Net als alle voorgaande jaren zal de vrijdag de hele dag weer in het teken staan van de jaarmarkt. Naar verwachting komen er ook nu weer zo’n honderd kramen te staan en is de koopwaar weer heel divers. Vanaf vier ’s middags treedt de Oeverse dansgroep Djèstiek verschillende malen op. De dansgroep, bestaande uit zo’n dertig jonge meiden komt voort uit de Oeverse gymvereniging DOS. Tijdens hun optredens verweven de turnsters en oud turnsters op bijzondere wijze jazz en gymnastiek met elkaar. Ook zorgt The Franklin Beaufort International Jazzband deze hele dag voor een muzikale noot. Dit zeskoppige swingende en vrolijke looporkest laat tijdens de markt horen dat de sprankelende dixielandmuziek nog altijd springlevend is.

De zaterdag van de Hippofeesten heeft als naam VVV-dag meegekregen. Deze drie v’s staan in dit geval voor vissen, varen en vliegen. Drie intensieve vrijetijdsbestedingen waarover heel veel te vertellen is en waar heel veel mensen plezier aan beleven. Een ideaal item dus voor een themamarkt rondom het Kerkplein. Voor het vis- en vaargedeelte heeft de Stichting Evenementen Midden- en West Wieringen een aantal personen, bedrijven, verenigingen en andere instanties uitgenodigd om uitleg en demonstraties te geven.

Frans Zorg, met zijn zaak van visbenodigdheden is daar één van. Op deze themamarkt zal hij artikelen laten zien en aanbieden die vooral bestemd zijn voor de binnensportvisserij. Enkele andere bedrijven, instanties en personen die tot nu toe zijn gestrikt; de NVVS (Nederlandse Vereniging Sportvisserij). Zij geven een demonstratie met een zogenaamde vissimulator. Met deze simulator kun je als visser je hengel precies instellen op het soort vis dat je wilt vangen. Het Wieringer bedrijf Van de Schuur Watersport staat er met een stand van watersportartikelen. Verder staan er stands van de Federatie Noordkop Jeugdsportvissen en de Nederlanse reddingsmaatschappij, KNZRM. Roger Bos van Hengelsport Julianadorp is aanwezig, evenals de lokale verenigingen HSV De Snoek en HSV Wieringen waarvan de laatste vereniging een demonstratie karpervissen geeft.

Vliegtuigen

Naast het varen en vissen doen deze dag ook vliegtuigen Hippolytushoef aan. De Model Vlieg Club Wieringermeer zal een groot aantal modellen showen zoals ze die geregeld aan de Schelpenbolweg de lucht in sturen. Deze modellen hebben een spanwijdte van één tot soms zes meter. De één wordt aangedreven door brandstof - en de ander door een elektramotor en soms wordt een model zelfs opgetrokken met een lijn of gesleept door een motorvliegtuig. Eén ding hebben al deze modellen wel gemeen en dat is de vlucht zelf. Elke keer is het namelijk weer spannend hoe de start van de radiografisch bestuurbare toestellen gaat en hoe de landing verloopt.

Naast de modelvliegtuigen komt er ook een echt vliegtuig naar Hippo. Dit MLA (microlight aircraft) vliegtuig dat zijn thuisbasis heeft op het vliegveld van Middenmeer aan de Flevolaan 1, staat er niet alleen ter bezichtiging er kan ook documentatie opgevraagd worden hoe je zelf mee kan vliegen of zelfs leert vliegen bij vliegschool Adventure Flights BV. Bijvoorbeeld door eens te beginnen met een introductievlucht. Na een korte uitleg start de instructeur het vliegtuig waarna al snel de besturing wordt overgedragen Voordat je het weet draai je zelf de bochten De vliegschool in Middenmeer beschikt namelijk over drie MLA’s, die door de zeer vriendelijke vliegeigenschappen ideaal is voor lesvluchten voor beginnende vliegers. De praktijkopleiding bestaat uit minimaal dertig vlieguren waarbij alle facetten van het vliegen aan bod komen.

Folkloredag

Net als ieder ander jaar zijn de Hippofeesten een uitgelezen mogelijkheid om het rijke historische verleden van Wieringen te presenteren. En wie zijn daar dan beter voor in de wieg gelegd dan de Wieringer Sanghers en Dangsers? Nog nimmer hebben zij ontbroken op het programma van de Hippofeesten en natuurlijk zijn ze er dit jaar ook weer bij als de zondag omgedoopt wordt tot folkloredag. De Sanghers en Dangsers zullen samen met het Wieringer mannekoor De Gesmeerde Kelen en een kindergroep vanaf 14.00 uur verschillende optredens geven voor de Rooms Katholieke kerk en op het Groene Hart. Naast deze groepen komen ook de Dwingeler Daansers uit Drenthe naar Wieringen om enkele optredens te verzorgen. Deze groep treedt op in traditionele klederdracht, zoals die werd gedragen rond 1900 in Zuidwest Drenthe. Hun repertoire bestaat uit zo’n dertig dansen waaronder de Kruispolka,Spaanse wals, Duitse Polka en Veleta. Er wordt gedanst op live muziek van accordeonisten, die op hun beurt op humoristische wijze uitleg geven over dans en kleding. Om 16.30 uur geven alle groepen nog een slotoptreden in de NH kerk op het Kerkplein.

Een andere vorm van folklore is de VMC (Veteranen Motor Club) museumrit, georganiseerd door de Vereniging Oud Anna Paulowna, die om circa 12.15 het centrum van Hippolytushoef aandoet. De liefhebber van oude motoren van voor 1940, kan zich dan weer vergapen aan het ’rijdende museum’ met vaak prachtig gerestaureerde stukjes mechanisch vakmanschap uit vroeger tijden. Na één uur te hebben gepronkt op het Kerkplein vervolgen de motoren, waaronder vele DKW’s, BMW’s, Nortons en Indians, één voor één de museumrit.

Vikingspel

Voor de sportievelingen die eens een niet alledaagse sport willen beoefenen, komt Kubbido uit Westerland naar het Groene Hart toe voor een aantal bijzondere sport en spelactiviteiten. Vanaf 13.00 uur geeft Kubbido een demonstratie handboogschieten. Tevens worden er wedstrijden boerengolf en het Vikingspel kubben gespeeld. Dit laatst genoemde spel, dat zijn oorsprong vindt in de Scandinavische landen, is een uniek en fascinerend gezelschapsspel waarbij met ronde stokjes, blokken omver gegooid moeten worden. Met een knipoog naar de gevonden Vikingschat op Wieringen past deze sport inmiddels ook heel goed thuis op het voormalig eiland.

Naast alle evenementen vraagt de Evenementencommissie Midden en West Wieringen de bewoners van Hippolytushoef of ze ook deze editie van de Hippofeesten alle dagen de vlag willen laten wapperen tijdens de Hippofeesten.

Voor meer informatie over de jaarmarkt kunt U contact opnemen met Hannie Dam, telefoon: 0227512580 of klik hier om te mailen.

Voor meer informatie over de VVV dag en de zondag kunt U contact opnemen met Jos Kuiper, telefoon: 0227592503 of 0227591791.
(advertentie)
Actueel...
20-04-2024 Match Bloemendagen en Doet & Ontmoet Waarland
20-04-2024 Programma en uitslagen z.v.v. Succes
20-04-2024 Uitslagen Skuuf An
19-04-2024 Stoommachinemuseum meimaand onder stoom
19-04-2024 Inschrijving tijdelijke spoedzoekerswoningen aan de Hoornseweg in Middenmeer
19-04-2024 Cryptobezit kinderen kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte van het kind of zijn ouders
19-04-2024 Bloemendagen app
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Kerknieuws
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-