Hof van Wieringen en Ulkediep in Hippolytushoef: al één jaar wonen en leven op je eigen manier
Uitgegeven op 02-06-2023 om 09:23  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Op 15 juni 2022 zijn de nieuwe woonlocaties Hof van Wieringen en Ulkediep in Hippolytushoef officieel geopend. Eerder die maand namen de eerste bewoners intrek in hun spiksplinternieuwe woning. Nu, een jaar later, kijken bewoners en medewerkers tevreden terug op het eerste jaar wonen en werken op deze nieuwe locatie.


Ulkediep (foto's Henk-Jan Wittink)

Ambitieuze doelstelling
De ouderenzorg van de toekomst vraagt om een nieuw concept voor wonen en zorg. Zorg moeten we anders organiseren. Het nieuwbouwconcept in Hippolytushoef is een mooi voorbeeld van hoe zorg anders georganiseerd kan worden. Vanuit het vertrekpunt ‘positieve gezondheid’ waarbij de regie zoveel mogelijk bij de bewoner en zijn of haar persoonlijke netwerk ligt. De woonlocaties en medewerkers van Woonzorgroep Samen faciliteren hierbij.Sociale woonomgeving
De beide locaties liggen naast elkaar en op loopafstand van alle voorzieningen. Een sociale woonomgeving waarin men elkaar kan ontmoeten en waar activiteiten met elkaar worden georganiseerd. Het is van belang dat bewoners hun eigen leven kunnen leiden, zoals zij dit altijd hebben gedaan. Juist omdat zij kunnen vertrouwen op ondersteuning en zorg die volgens afspraak wordt geleverd, maar ook altijd op niet geplande momenten kunnen oproepen in het geval van nood. In de twee gebouwen is plaats voor in totaal 64 ruime en zelfstandige tweekamerappartementen die geschikt zijn voor één of twee personen. Inmiddels zijn alle buurtjes bewoond, de laatste sinds afgelopen maand. Het is even wennen, aan de nieuwe woning, maar ook met en aan elkaar als nieuwe bewoners en buren. Maar nu vinden bewoners het heerlijk wonen in Hof van Wieringen en zeggen dan ook dat het een prachtig, licht en ruim gebouw is waar volop ruimte is om elkaar te ontmoeten. Familie geeft aan echt weer thuis op bezoek te komen bij hun naaste en nemen regelmatig deel aan de dagelijkse activiteiten op de buurtjes.


Foto's genomen na toestemming bewoners en begeleiding. Een mevrouw die mij eerst het hemd van het lijf vroeg "Van wie ben je d'r ien?" wilde niet op de foto "Ik ben zô lilluk as de nacht,...." was de reden.

Wonen én werken in buurtjes
Niet alleen het gebouw is helemaal nieuw, ook is gestart met een nieuw zorgconcept ‘wonen in buurtjes’. Per acht appartementen zijn er buurtkamers, waar de bewoners bij elkaar kunnen komen. Deze nieuwe woonvorm brengt een hoop gezelligheid met zich mee. De bewoners bepalen wat er gebeurt op de buurtjes; het is namelijk hun (t)huis. De gezelligheid opzoeken in de buurtkamer, samen eten en wonen. Dat maakt het heel huiselijk. Natuurlijk is er nog wel structuur, maar niet altijd meer het standaard om 10 uur koffie en om 12 uur eten. Het is veel minder in hokjes en veel meer vrijheid. Dat maakt het werken ook anders. In het begin was het wennen, zowel voor bewoners, maar ook voor medewerkers. Zeker als je al jaren gewend bent op een bepaalde manier te werken, is het even omschakelen. Maar nu, een jaar na dato, kunnen we samen zeggen dat het echt fijn werken is op de nieuwe locatie. Medewerker Petra van Schaik zou niet meer terug willen naar de oude situatie “door het werken in buurtjes heb je veel meer direct contact met de bewoners en weet je wat hen bezighoudt en wat ze nodig hebben”.

Trots
Iedereen kan trots zijn op wat we afgelopen jaar samen bereikt hebben. De twee nieuwe locaties faciliteren de nieuwe visie fantastisch. “Met heel veel inzet, betrokkenheid en flexibiliteit van zowel medewerkers als bewoners hebben we een mooi geheel neergezet waarin ruimte is voor eigen regie maar waar zeker ook ruimte is om in de toekomst nog meer samen te werken met mantelzorgers, familie en vrijwilligers”, aldus teamleider Judith Raven.

Heeft u interesse in wonen in een van deze prachtige nieuwe locaties, bel dan met het Bemiddelingsbureau Zorg en Wonen op 088-6194100. Lijkt het je leuk om hier te komen werken, neem dan contact op met teamleider Judith Raven op 088 619 4000.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Paalzitten - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...