Vrouwen van Nu Wieringen ontmoette de Fries Age Veldboom
Uitgegeven op 17-03-2023 om 12:26  |  link  |  bewaar  |  print

WESTERLAND - Vrouwen van Nu Wieringen ontmoette de Fries Age VeldboomOp uitnodiging van Vrouwen van Nu Wieringen vertelde Age Veldboom bijzondere en ludieke verhalen over het traditionele Skötsjevaart. De Frieze verhalenverteller, schipper en schaatser, hij reed de Elfstedentocht driemaal, vertelde vol enthousiasme over het leven op het Friese water. Zijn historische en humoristische verhalen zijn gebaseerd op al het culturele erfgoed wat in het Skötsjemuseum te zien is. 'Aan de oude materialen kleven de verhalen, zonder de verhalen zegt het materiaal heden ten dage niets meer', zo vertelde Veldboom. 'Wie weet nu nog hoe deze grote gezinnen leefden, dat veelal alleen de vrouwen konden lezen en schrijven, de mannen niet, wat er allemaal in Friesland per schip werd vervoerd en hoe ze de concurrentie met de vrachtauto moesten zien te overleven? De vrachtauto zorgde voor de komst van al de bruggen, de schippers moesten zich hierop aanpassen. Maar als je de verhalen hoort hadden de schippers en het gezin het leven op hun schip niet willen inruilen voor een plek op het land, zij zagen de wereld terwijl de boeren en burgers op een vaste plek woonden'.

En met die verhalen en materialen bracht hij de historie tot leven. Hij nam de luisteraars mee op een reis door Friesland, de geschiedenis en het wel en wee van de schipper en zijn gezin. Zijn verhaal kreeg een Wieringer tintje toen hij vertelde over de Strontrace die sinds 1974 jaarlijks wordt gehouden. Oprichter van deze traditionele zeilwedstrijd is de Friese Wieringer Reid de Jong, zoon van lange meester De Jong. Wel bekend bij vele oudere Wieringers. Hij was de laatste vuurtorenwachter van Workum en hield met heel zijn hart van het Friese water. In november 2020 overleed hij op 86-jarige leeftijd. Naar aanleiding van de oliecrisis in de de jaren '70 organiseerde Reid de eerste Strontrace om daarmee de traditie van het vroegere transport in ere te houden, geen olie, wel zeilen! In de loop van de jaren groeide de wedstrijd uit tot de nu bekende Strontweek. De race is een tocht die zeilend van Workum in Friesland naar Warmond in Zuid-Holland gaat én weer terug. Via deze historische vaarroute werden in het verleden koe- en kunstmest van Friese boeren naar de Hollandse geestgronden vervoerd.

Gedurende enkele jaren trad Age op in diverse theaters met het muzikale theaterstuk 'Myn Skip' en is hij als presentator te zien tijdens de jaarlijkse Skötjewedstrijden bij omroep MAX. Momenteel toert hij met zijn programma's: "Skötsjevaart: vroeger en nu" en "Schaatsverhalen en Elfstedentochten". Ter illustratie van de verhalen neemt Age oude materialen en zwart-wit foto's mee. Op de trekharmonica begeleidt hij zichzelf met enkele schippersliederen.

De organisatie van deze zeer geslaagde avond was in handen van Riet Scheltus, Maartje Mulder, Rinie Methorst en Piedie Postumus. Meer weten over onze vereniging? Kijk dan op onze website of mail naar vrouwenvannu.wieringen@gmail.com.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop Nissan note bouwjaar 2009
€ ,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid aspiration
€ 14.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Luchtfoto Hippolytushoef 1978 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...