De te benoemen kinderburgemeester van Hollands Kroon krijgt een flinke taak
Uitgegeven op 01-02-2023 om 00:47  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - In het coalitieakkoord is opgenomen dat de gemeente een kinderburgemeester krijgt. Het wordt bepaald geen 'Prins Carnaval' zoals is te lezen in onderstaand memo verstuurd naar de Pers door de gemeente.

In het coalitieakkoord is opgenomen dat de gemeente een kinderburgemeester krijgt. Ook komt de raad van 10 (een idee vanuit de ideeënmarkt) aan de orde.

Taken kinderburgemeester:
Voorgesteld wordt te kiezen voor een aantal taken. Voor wat betreft de eigen activiteit wordt gedacht aan de keuze van een thema door de kandidaten, waarmee zij ook de verkiezingen in gaan, hij of zij (het) moet immers eerst gekozen worden. Voor wat betreft 3 ‘meepraten’ wordt voorgesteld met de kinderburgemeester de wijze van participatie door kinderen van de basisschool te bespreken (zie ook hieronder bij jongerenraad/raad van 10).

Te denken valt aan taken in de zin van:
1. Representatie Het vertegenwoordigen van de gemeente bij ceremoniële aangelegenheden. In alle gemeenten heeft de kinderburgemeester representatie taken. Daarbij kan gedacht worden aan het aanwezig zijn bij de intocht van Sinterklaas, het startschot geven van sportevenementen of aanwezigheid bij lokale aangelegenheden als openingen, Kinderboekenweek e.d. Veelal houdt de aanwezigheid van de kinderburgemeester verband met de hoeveelheid kinderen die worden verwacht bij het evenement.

2. Aanspreekpunt In een aantal gemeenten is de kinderburgemeester een aanspreekpunt voor andere kinderen. Dit houdt in dat kinderen zich met hun wensen of ideeën kunnen wenden naar de kinderburgemeester. De kinderburgemeester heeft als taak om de input van andere kinderen over te brengen aan het college en de raad. De kinderburgemeester als aanspreekpunt kan heel kleinschalig ingericht zijn. Een mailadres waar kinderen naar toe kunnen mailen met wensen of ideeën is al voldoende.

3. Meepraten In de meeste gemeenten heeft de kinderburgemeester het recht om mee te praten over onderwerpen die voor kinderen relevant zijn. In de meeste gevallen komt dit erop neer dat de kinderburgemeester aan het begin van een proces door het college of de raad om zijn of haar mening/advies wordt gevraagd. Dit vraagt wel om een actieve houding van het college en raad. Met een actieve houding wordt bedoeld dat college en raad zelf de kinderburgemeester benaderen. Het ligt buiten de verwachting dat de kinderburgemeester zelf weet wat er speelt in de gemeentepolitiek.

4. Eigen activiteit Om eventuele campagnebeloften waar te kunnen maken hebben sommige kinderburgemeesters budget om een eigen activiteit te organiseren. Als een kinderburgemeester wenst dat kinderen meer gaan bewegen, kan hij of zij een budget(je) krijgen om dit te realiseren. Bijvoorbeeld om een sportevenement te (laten) organiseren.

Organisatorisch komt dit doorgaans bij de organisatie te liggen.

Zittingsduur
In veel gemeenten is de zittingsduur 1 jaar. Voorgesteld wordt hierbij aan te sluiten. Wie Voorgesteld wordt een kind uit groep 7 te benoemen. Dit is afhankelijk van het proces e.d. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van de campagne/verkiezingen aan de HK Jongerenweek.
Uitgangspunt is dat tijdens de zittingsduur van een jaar de kinderburgemeester leerling op de basisschool is. Proces om een kinderburgemeester te kiezen

Voorgesteld wordt de scholen te benaderen met de vraag of zij hieraan hun medewerking willen verlenen. Er zijn meerdere vormen voor het instellen van een kinderburgemeester. Zo kan er voor een eenvoudig proces worden gekozen waarbij de kinderburgemeester via een werving wordt gevonden. Een uitgebreide vorm is het optuigen van een kinderburgemeester-verkiezing.

Om het ambt van kinderburgemeester een stevig fundament te geven, met draagvlak onder alle kinderen uit de gemeente, worden in deze optie liefst alle basisscholen betrokken bij de kinderburgemeestersverkiezingen. Op de scholen vinden verkiezingen plaats. Elke school levert een kandidaat die samen de kindergemeenteraad gaat vormen en uit wiens midden een kinderburgemeester wordt gekozen. Het opzetten en de begeleiding van deze vorm is vanzelfsprekend aanzienlijk intensiever. En hiervoor is actief medewerking van de scholen noodzakelijk.

Wijze van installatie
Voorgesteld wordt de kinderburgemeester te installeren in een raadsvergadering. Jongerenraad/raad van 10 Voorgesteld wordt om af te wachten of het digitale jongerenplatform voorziet in deze behoefte. Tijdens de ideeënmarkt in juli 2022 is het idee gekomen voor het instellen van een raad van 10 kinderen van 10 jaar oud. De gemeente is bezig met een digitaal jongerenplatform. De participatie door kinderen op de basisschool (via o.a. dit digitale platform) is een onderwerp dat samen met de kinderburgemeester vormgegeven zou kunnen worden.

Begeleiding proces en kinderburgemeester
Voor het proces, maar vooral ook de begeleiding van de kinderburgemeester is het nodig capaciteit vrij te maken in de organisatie (vanuit meerdere disciplines). Hiervoor kent het Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters een richtlijn: 0,2 fte bij alleen kinderburgemeester, 0,4 tot 0,8 fte bij kinderburgemeester en jeugdgemeenteraad.

De begeleider adviseert en ondersteunt de kinderburgemeester in de uitvoering van haar of zijn taak. Deze begeleider fungeert als contactpunt richting burgemeester, het college van b&w, de griffie en medewerkers. Na de besluitvorming over dit memo, wordt binnen de organisatie een werkgroep in het leven geroepen om te komen tot (o.a.) een plan van aanpak, werkproces en de aan te wijzen begeleider. (idee vanuit de ideeënmarkt) aan de orde.

Taken kinderburgemeester
De kinderburgemeester heeft als taak om de input van andere kinderen over te brengen aan het college en de raad. De kinderburgemeester als aanspreekpunt kan heel kleinschalig ingericht zijn. Een mailadres waar kinderen naar toe kunnen mailen met wensen of ideeën is al voldoende.

Meepraten
In de meeste gemeenten heeft de kinderburgemeester het recht om mee te praten over onderwerpen die voor kinderen relevant zijn. In de meeste gevallen komt dit erop neer dat de kinderburgemeester aan het begin van een proces door het college of de raad om zijn of haar mening/advies wordt gevraagd. Dit vraagt wel om een actieve houding van het college en raad. Met een actieve houding wordt bedoeld dat college en raad zelf de kinderburgemeester benaderen. Het ligt buiten de verwachting dat de kinderburgemeester zelf weet wat er speelt in de gemeentepolitiek.

Eigen activiteit
Om eventuele campagnebeloften waar te kunnen maken hebben sommige kinderburgemeesters budget om een eigen activiteit te organiseren. Als een kinderburgemeester wenst dat kinderen meer gaan bewegen, kan hij of zij een budget(je) krijgen om dit te realiseren. Bijvoorbeeld om een sportevenement te (laten) organiseren. Organisatorisch komt dit doorgaans bij de organisatie te liggen.

Zittingsduur
In veel gemeenten is de zittingsduur 1 jaar. Voorgesteld wordt hierbij aan te sluiten. Wie Voorgesteld wordt een kind uit groep 7 te benoemen. Dit is afhankelijk van het proces e.d. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van de campagne/verkiezingen aan de HK Jongerenweek. Uitgangspunt is dat tijdens de zittingsduur van een jaar de kinderburgemeester leerling op de basisschool is. Proces om een kinderburgemeester te kiezen Voorgesteld wordt de scholen te benaderen met de vraag of zij hieraan hun medewerking willen verlenen. Er zijn meerdere vormen voor het instellen van een kinderburgemeester. Zo kan er voor een eenvoudig proces worden gekozen waarbij de kinderburgemeester via een werving wordt gevonden.

Een uitgebreide vorm is het optuigen van een kinderburgemeester-verkiezing. Om het ambt van kinderburgemeester een stevig fundament te geven, met draagvlak onder alle kinderen uit de gemeente, worden in deze optie liefst alle basisscholen betrokken bij de kinderburgemeestersverkiezingen. Op de scholen vinden verkiezingen plaats. Elke school levert een kandidaat die samen de kindergemeenteraad gaat vormen en uit wiens midden een kinderburgemeester wordt gekozen. Het opzetten en de begeleiding van deze vorm is vanzelfsprekend aanzienlijk intensiever. En hiervoor is actief medewerking van de scholen noodzakelijk.

Wijze van installatie
Voorgesteld wordt de kinderburgemeester te installeren in een raadsvergadering. Jongerenraad/raad van 10 Voorgesteld wordt om af te wachten of het digitale jongerenplatform voorziet in deze behoefte. Tijdens de ideeënmarkt in juli 2022 is het idee gekomen voor het instellen van een raad van 10 kinderen van 10 jaar oud. De gemeente is bezig met een digitaal jongerenplatform. De participatie door kinderen op de basisschool (via o.a. dit digitale platform) is een onderwerp dat samen met de kinderburgemeester vormgegeven zou kunnen worden.

Begeleiding proces en kinderburgemeester
Voor het proces, maar vooral ook de begeleiding van de kinderburgemeester is het nodig capaciteit vrij te maken in de organisatie (vanuit meerdere disciplines). Hiervoor kent het Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters een richtlijn: 0,2 fte bij alleen kinderburgemeester, 0,4 tot 0,8 fte bij kinderburgemeester en jeugdgemeenteraad. De begeleider adviseert en ondersteunt de kinderburgemeester in de uitvoering van haar of zijn taak. Deze begeleider fungeert als contactpunt richting burgemeester, het college van b&w, de griffie en medewerkers. Na de besluitvorming over dit memo, wordt binnen de organisatie een werkgroep in het leven geroepen om te komen tot (o.a.) een plan van aanpak, werkproces en de aan te wijzen begeleider.
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Actueel...
24-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
24-04-2024 Biljartclub Wieringer Activiteiten Vereniging HIPP0 zomerstop
23-04-2024 Hippo Feesten 2024
23-04-2024 Overleden mevrouw Miedema
23-04-2024 Concert Ton Koopman en Klaus Mertens snel uitverkocht, cd nog te koop
23-04-2024 Oproep aan alle oud leden van voetbalvereniging Succes
23-04-2024 Senioren Hollands Kroon
23-04-2024 Jan Tijsen winnaar WK driebanden
23-04-2024 Sgeit je rijk
22-04-2024 Veteranencafé
22-04-2024 Peuterschool De Sammeltjes gingen samen de boer op
22-04-2024 Wieringer bassisten helpen Top 2000 band uit de brand
22-04-2024 Wel of geen weightgainers voor een gezonde levensstijl
22-04-2024 Asieldier van deze week konijn Ginny
22-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
22-04-2024 After Kingsday Regenboognetwerk Hollands Kroon
22-04-2024 Wieringers Willen Wel, Jaro van de Vondervoort wint eerste wedstrijd
22-04-2024 Koningsdag 2024
21-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
21-04-2024 Genoeg te bespreken tijdens de raadsvergadering
21-04-2024 Taandag bij Jan Lont
21-04-2024 Succes 2 schudt ook Woudia van zich af
21-04-2024 Succes hard onderuit bij Hugo Boys
21-04-2024 Nieuw lied van Rob Makreel geweigerd bij You Tube
20-04-2024 Match Bloemendagen en Doet & Ontmoet Waarland
20-04-2024 100 jaar Succes
20-04-2024 Programma en uitslagen z.v.v. Succes
20-04-2024 Uitslagen Skuuf An
19-04-2024 Stoommachinemuseum meimaand onder stoom
19-04-2024 Inschrijving tijdelijke spoedzoekerswoningen aan de Hoornseweg in Middenmeer
(advertentie)
Occasions