Jaarboek Boerenlandvogels 2022 laat wisselend beeld zien
Uitgegeven op 31-01-2023 om 11:56  |  link  |  bewaar  |  print

NOORD - HOLLAND - Landschap Noord-Holland presenteert jaarlijks het Jaarboek Boerenlandvogels waarin de resultaten zijn te lezen van onderzoeken die in het afgelopen jaar zijn gedaan. Het jaarboek 2022 is net uit en te zien is hoe het is gesteld met de aantallen boerenlandvogels.


Een witte'Bonkte Lieuw' (scholekster) foto archief Wieringernieuws, Wim Tijsen.

Hoeveel jongen volwassen werden en uitvlogen. En wat de tellingen opleverden. Maar ook hoe vrijwilligers, boeren en organisaties ervoor zorgen dat boerenlandvogels niet uit Noord-Holland verdwijnen. 2022 was een wisselend jaar: het weidevogelseizoen leek positief te starten, maar vooral de droogte later in het seizoen zorgde ervoor dat vogels moeilijk voedsel konden vinden. Het meetnet weidevogels van de provincie Noord-Holland laat ook zien dat steltlopers zoals grutto en kievit het in 2022 weer moeilijk hadden. Gelukkig ging het met de slobeend, krakeend en gele kwikstaart beter.

Grote waardering voor iedereen die zich inzet voor behoud van boerenlandvogels
Ilse Miedema (Hoofd Marketing & Communicatie Landschap Noord-Holland): “Alle vrijwilligers, boeren en organisaties die inspanningen hebben geleverd om de boerenlandvogels te behouden doen dat met een enorme bevlogenheid en passie. Daar zijn we trots op en we hopen dat ze die bevlogenheid en energie blijven richten op de bescherming en behoud van boerenlandvogels”. Het Jaarboek Boerenlandvogels laat enerzijds zien dat ondanks alle inspanningen de boerenlandvogels het moeilijk hadden. Anderzijds is ook te lezen dat door zo optimaal mogelijk samen te werken en kennis te delen het mogelijk is goede resultaten te bereiken. Het plaatsen van vossenrasters levert bijvoorbeeld betere resultaten op. Voor vrijwilligers en agrariërs intensief werk, maar de weidevogels hebben er baat bij. Het Jaarboek Boerenlandvogels is te downloaden op www.landschapnoordholland.nl/jaarboekboerenlandvogels2022

Verbeteringen subsidieregelingen hoopgevend
Ilse Miedema: “Het gaat niet goed met vooral de weidevogels, maar we zijn druk bezig met het realiseren van verbeteringen. Hoopgevend was de start van het Aanvalsplan Grutto in de Zeevang en in Amstelland”. De provincie Noord-Holland gaat het Aanvalsplan Grutto verder uitbreiden naar Westfriesland en Laag-Holland. Via het ANlb is er in deze regio’s meer geld beschikbaar. Ook de nieuwe pakketten in het ANLb (subsidieregeling voor agrarische collectieven) gaan helpen om de leefomstandigheden voor weidevogels te verbeteren.

Is er een perspectief voor weidevogels in Noord-Holland?
“Jazeker”, zegt (weide)vogelexpert Peter Mol van Landschap Noord-Holland. “De aantallen weidevogels gaan nog steeds neerwaarts, echt wel minder snel dan de afgelopen jaren. Maatregelen die we nemen voor weidevogels in kleine gebieden lijken te werken. Het gaat dan om het verhogen van het waterpeil, het creëren van kruidenrijk grasland voor voldoende voedsel én het plaatsen van vossenrasters. Hoewel het arbeidsintensieve en kostbare maatregelen zijn, is het belangrijk dat deze drie in balans zijn. Alleen dan krijgen we de weidevogelstand op orde in vooral de grote weidevogelgebieden.

Weidevogelbeschermers gezocht
Landschap Noord-Holland ondersteunt de weidevogelwerkgroepen in de provincie. Deze groepen zoeken altijd nieuwe vrijwilligers. Voor beginnende weidevogelbeschermers organiseert de natuurorganisatie jaarlijks een basiscursus. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan de bescherming van soorten als grutto, tureluur, kievit en slobeend kan zich aansluiten bij een weidevogelwerkgroep ergens in Noord-Holland. Kijk voor meer informatie op www.landschapnoordholland.nl/weidevogelvrijwilligerVacature vrijwilliger Weidevogelbescherming

Binnen enkele weken zijn weidevogels zoals kieviten en grutto’s weer volop aanwezig op het boerenland. De komst van de weidevogels is altijd een spannend moment en een voorbode van het naderende voorjaar. Vanaf medio maart zetten vrijwilligers alles op alles om de nesten en de kuikens van weidevogels zo goed mogelijk te beschermen.

Steeds meer boeren doen ook aan weidevogelbescherming. Vrijwilligers helpen de boeren om de nesten in kaart te brengen en kijken mee hoe de vogels het beste beschermd kunnen worden. Deze werkzaamheden worden gecoördineerd door een vrijwilligersgroep, en die kunnen altijd extra handjes gebruiken.

Wat ga je doen

Je gaat aan de slag bij een bestaande vrijwilligersgroep om, samen met de boer, de weidevogels te beschermen op zijn of haar weiland. Gemiddeld ga je één keer per week het veld in tussen half maart en juli. In het veld schat je op basis van het gedrag van de vogels in waar de nesten liggen, zoek je de nesten op en markeer je deze. Later in het seizoen ga je op zoek naar de plekken waar kuikens lopen. Doordat je de locaties met de boer deelt, kan deze de nesten en kuikens zo goed mogelijk beschermen. Naarmate je meer ervaring op gaat doen, kan je ook meedoen met inventarisaties en met de boer mee gaan denken over een vorm van beheer die gunstig is voor de weidevogels. Iets voor jou?

Wat vragen wij
Enige ervaring en interesse voor weidevogels is handig maar niet vereist. Voor beginnende vrijwilligers organiseert Landschap Noord-Holland een basiscursus waarin je meer leert over het gedrag van de vogels, beschermingsmaatregelen en de werkzaamheden van de boer Je gaat aan de slag binnen een vrijwilligersgroep voor weidevogels. Hier loop je mee met ervaren vrijwilligers of onder begeleiding van een veldmedewerker. Meer informatie over vrijwillige weidevogelbescherming is te vinden op de website van Landschap Noord-Holland, onder vrijwilligers.

Wat bieden wij

Lekker struinen door het weiland samen met andere vrijwilligers
Zinvol en leuk werk: natuurbescherming op het boerenland
De mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en cursussen te volgen over weidevogels
Deskundige begeleiding bij het werk

Interesse?

Zoek je vrijwilligerswerk en zou jij je willen inzetten voor bescherming van weidevogels in Noord-Holland? Reageer dan op deze vacature naar Pieter van Dam, 06-26 82 16 56 of p.vandam@landschapnoordholland.nl.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Kia Sorento 2.4 XTRa
€ 9.245,-

Te koop Fiat 500 bouwjaar 2019
€ 11.950,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Wieringers overzee - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...