Onderzoekers naar toekomst haven kregen de handen niet op elkaar
Uitgegeven op 27-01-2023 om 12:48  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Woensdagavond verzamelden zich zo'n 160 inwoners en belangstellenden in het Vikingschip om te luisteren naar de resultaten van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het vorige college van de gemeente Hollands Kroon.


(foto Henk-Jan Wittink)

De toekomst van de haven in Den Oever, een visie, uitgevoerd door WING. In het onderzoek werd aangegeven waar mogelijke kansen lagen om de haven in de toekomst levendig te houden voor de vissers, inwoners en toeristen. Het is een basis om verder te kunnen, vandaar de avond met inwoners. De vissers werden vorige week vrijdag al bijgepraat in de afslag.

Na een presentatie waarin werd verteld dat picknick bankjes, een openbaar toilet en meer groen zo ongeveer de uitkomst was barstte de kritiek vanuit de zaal los. Zo werd er tijdens het onderzoek niet gesproken met mensen van de historische hoek, de grootste werkgever dokbedrijf Luyt, Wonderlijk Wieringen (VVV), om maar iets op te sommen. Dirk Kort, voormalig slager, schetste de geschiedenis en vertelde er een hard hoofd in te hebben om het tij te keren. Een openbaar toilet staat er al jaren, groen is juist verdwenen met de aanpassing van de dijk. De kritiek was niet van de lucht.

Cornelis Loonstra raakte de juiste snaar door te zeggen: "Sta op de dijk, kijk naar de haven en draai een halve slag. Dan zie je een dorp in belabberde toestand, vervallen panden, verloren historie!" Het laatste is met name de fractie van O.H.K. ook een doorn in het oog. Zaak is om eerst het oude centrum van Den Oever op te knappen. Een lege oude Deka, vervallen bakkerij en piza-hut zien er niet uit. Cornelis roemde dan ook het initiatief van Kees Vijzelaar die op dit moment een nieuw bedrijf bouwt in de oude bakkerij van Idema. Na afloop in de foyer onder het genot van een drankje was de conclusie van de meerderheid dan ook dat het onderzoek weggegooid geld is. Oké, nu staan Wieringers erom bekend om zoiets al snel te zeggen, maar ze zitten er nooit ver naast.

Wethouder en toehoorder Robert Leever neemt de bevindingen en reacties mee naar de gemeentelijke organisatie. Het onderzoek was een opdracht van het vorige college, nu de schone taak voor het huidige kabinet om met de uitkomsten aan de slag te gaan. Op een later moment zal de gemeenteraad in gesprek gaan over dit onderwerp. De stevige kritiek is dan wel weer een goede basis om er een juiste draai aan te geven. Tot nu toe is er veel geld gestoken in de zogenaamde 'strip', naast de nieuwe Deka heeft dit alleen een ander busstation opgeleverd. De bouw van een hotel met 150 kamers lijkt ook nog steeds ver weg te zijn. Een pluspunt is het plaatsen van het (vernieuwde) leugenbankje op de strekdam.
(advertentie)
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions
Te koop Kia Sportage 2.0 CVVT X-ception bouwjaar 2008
€ 6.500,-

Kia Sorento 2.4 XTRa
€ 9.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Jan Woudenberg en zijn Mockin Birds - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...