Een eigen horecazaak beginnen? Dit staat jou te doenUitgegeven op 25-09-2022 om 13:09 |
link |
bewaar |
print
Veel mensen willen graag ooit eens hun eigen café, restaurant, lunchzaak, kroeg of club beginnen. Dat behelst niet alleen moed en lef; om een eigen horecazaak te beginnen moet je veel dingen regelen. Wij zetten het eens overzichtelijk voor je op een rij.
1. Een bedrijfsplan
Een bedrijfsplan is heel belangrijk om te maken. Hiermee krijg je inzicht in jouw concurrentie, kansen, doelstellingen en potentiële klanten. Het plan is een onmisbaar onderdeel van jouw start als horeca-ondernemer. Het dwingt je om realistisch na te denken over de levensvatbaarheid van je bedrijf. Heb je nog nooit een bedrijfsplan gemaakt? Bij veel bedrijven is
een voorbeeldbedrijfsplan te downloaden.
2. Een KVK-inschrijving
Zorg dat je jezelf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht om jezelf officieel ondernemer te mogen noemen. Wanneer je bij de KvK bent ingeschreven, regelen zij ook jouw inschrijving als ondernemer bij de belastingdienst.
3. Vergunningen
Heb je een prachtige locatie gevonden? Zorg dan dat je zeker weet dat je daar ook jouw bedrijf mag starten volgens het bestemmingsplan. Dit check je bij de gemeente. Doe hetzelfde voor
omgevingsvergunning, indien je die nodig hebt voor jouw bedrijf. Bovendien heb je als horecaondernemer een
exploitatievergunning nodig in verschillende gemeenten. Als je in je horecaonderneming alcoholische dranken wil schenken, heb je een
drank- en horecavergunning van de gemeente nodig. Wil je graag een terras buiten zetten? Zorg dan dat je een
terrasvergunning krijgt van de betreffende gemeente.
Voorkom gedoe en check dus goed wat de gemeente en omgeving van je eisen.
4. Inventaris
Nu als jouw vergunningen aangevraagd en afgegeven zijn, kun je beginnen aan het leuke werk. Zoek alles bij elkaar wat je nodig hebt. Van meubilair tot horeca-apparatuur. Bedenk goed vooraf wat je nodig hebt. Zo zal een hamburgerrestaurant vooral een
horeca grillplaat gebruiken, terwijl een uitgebreid restaurant een volledige kooklijn nodig hebt. Ben je een kroeg die niet meer dan bittergarnituur nodig heeft? Dan is een goede friteuse voor jou voldoende.
5. Betalingsmogelijkheden
Om geld te kunnen verdienen, moeten jouw gasten natuurlijk wel kunnen betalen. Zorg daarom voor een zakelijke rekening, een kassasysteem en een pinsysteem. Deze mogelijkheden kun je uiteraard ook nog uitbreiden met bijvoorbeeld betaalmogelijkheden via QR-codes op/aan de tafel zodat jouw gasten via hun smartphone drinken of eten kunnen bestellen.
Ben je een restaurant? Dan zul je ook een (website met) reserveringssysteem nodig hebben. Als je van plan bent om maaltijden te laten bezorgen, dien je je aan te melden bij bezorgdiensten als Thuisbezorgd en/of Uber Eats.
6. Personeel
Deze spreekt voor zich; je kunt in een horecazaak vrijwel nooit in je eentje staan. Daarvoor is het te druk en moet er te veel gebeuren.