Belbus en dagopvang Het Groene Huijs staan voor veilig vervoer
Uitgegeven op 21-06-2022 om 21:31  |  link  |  bewaar  |  print

SLOOTDORP - Het Groene Huijs aan de Schelpenbolweg, nabij Wieringerwerf, is een plek waar ouderen met een geheugenprobleem drie dagen per week worden opgevangen. Dankzij vrijwilligers van de Belbus Noordkop worden cliënten van Het Groene Huijs van en naar huis gebracht. Het vervoer is een kwetsbare schakel in de organisatie. Bij mensen met alzheimer kunnen misverstanden ontstaan. Reden voor dagopvang Het Groene Huijs om samen met de Belbus een avond te organiseren.

Corina Groeneweg mocht zo’n 15 vrijwillige chauffeurs van de Belbus welkom heten in de huiskamer van Het Groene Huijs. Zij is heel blij met hun inzet, want zonder hen zou het vervoer een probleem zijn. Aanleiding voor de bijeenkomst was, dat het bij het vervoer van een cliënt mis ging. De betrokken man stapte niet op de gebruikelijke plaats uit, want hij verzekerde de chauffeur, dat hij het laatste stukje wel ging lopen. Andere chauffeurs meldden soortgelijke incidenten. Natuurlijk willen de dagopvang en de chauffeurs instaan voor de veiligheid van de ouderen.

Anneke Rensing van de Alzheimer afdeling Noord-Holland Noord gaf uitleg over verschillende verschijningsvormen van dementie en gaf handvatten over hoe om te gaan met deze mensen. Toverwoord daarbij is ‘samen’. “Zeg niet, zal ik het even doen?, maar vraag of je het samen zult doen.”
De aanwezigen kregen ook nuttige informatie mee naar huis.
Garanderen dat er nooit iets misgaat kan niemand. Het gedrag van Alzheimer patiënten blijft nu eenmaal onvoorspelbaar.

De aanwezige chauffeurs hadden tips & trucs voor collega’s. Er was ook behoefte aan goede informatie, bijvoorbeeld met foto’s van de cliënten. De oproep aan de chauffeurs was om incidenten, hoe klein ook, vooral te melden bij het secretariaat van de Belbus of de dagopvang. Deze worden dan ook besproken met de case manager, die verantwoordelijk is voor de cliënt. Alzheimer kan niet genezen en vroeg of laat kan een dementerende niet langer naar de dagopvang of thuis blijven wonen. Bij die beslissing speelt de case manager een cruciale rol en eventuele problemen met vervoer zijn dan ook belangrijke informatie.

De chauffeurs van de Belbus, die niet aanwezig konden zijn bij de bijeenkomst in Het Groene Huijs krijgen een herkansing. In september volgt een tweede ronde.

Meer informatie:
• Het Groene Huijs: www.hetgroenehuijs.nl
• Belbus Noordkop: belbusnoordkop.nl
• Alzheimer Nederland afdeling Noord-Holland Noord: www.alzheimer-nederland.nl
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
(advertentie)
Occasions
Toyota Urban Cruiser 1.3 Dynamic
€ 7.995,-

Toyota Yaris 1.0 Vtti Comfort airco
€ 7.895,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie: