SNR helpt Oekraïne
Uitgegeven op 10-05-2022 om 10:45  |  link  |  bewaar  |  print

SNR helpt Oekraïne

Nog even en opnieuw gaat een aantal mensen van Stichting Netwerk Roemenië (SNR) naar Roemenië en Oekraïne. Stichting Netwerk Roemenië uit Hippolytushoef heeft als doel samen met lokale partners in Roemenië de allerarmste mensen in Roemenië te helpen. Daarbij hebben ze ook een eigen associatie in Roemenië die voor een groot deel uitvoerend is wanneer zij er niet zijn. Deze heet Associatie Pro Familia Sighisoara ofwel APFS.

Tussen 10 maart en 4 april is de SNR in Roemenië heel actief geweest in o.a. de opvang van vluchtelingen, het brengen van levensmiddelen naar opvangplekken, vaak kerken en evangelische vakantieparken. Ook bij het brengen van andere levensbehoeften zoals dekens, matrassen, kleding etc.

Volgende week zondag 15 mei gaan ook meerdere mensen van de SNR opnieuw naar Roemenië en naar alle waarschijnlijkheid ook opnieuw naar Oekraïne. Zij, dat zijn Hans Hoekstra en Dick Krabbendam, samen met een team van de SNR- Wapenveld/ Heerde. De Wapenvelders, vier man sterk, gaan vanaf maandag een huisje bouwen voor een dakloze, alleenstaande vrouw met drie kinderen die in Roemenië zelf woont. Zij zullen een week blijven. In augustus wordt verder gemetseld door een Duits team die het huisje af gaat bouwen. Op het moment van schrijven is de fundering gelegd en komen alle bouwmaterialen aan.
Na een week gaan drie van de vier mensen uit Wapenveld weer met het vliegtuig terug naar Nederland, samen met Hans. Over blijft Gerrit Draaijer, die ook in januari met de voedselactie met Dick Krabbendam mee is geweest. Begin juni komen zij dan ook weer terug naar Nederland.


Drie of vier maal per week voedsel inkopen voor opvanglokaties in Roemenië en Oekraïne

Maar.. om eten te kunnen brengen naar de diverse plaatsen in zowel Roemenië als in Oekraïne is geld nodig om dit plaatselijk in te kunnen kopen. En omdat het om heel veel vluchtelingen gaat is er ook veel geld nodig.
Tijdens hun vorige bezoek in maart- april jl. kochten ze per keer tussen 1.200 en 2.000 euro aan voedsel in en brachten dat naar de opvanglocaties en naar Oekraïne zelf. En dat zo drie tot vier keer per week.

Gelukkig werden ze enorm gesponsord door vijf kerken en vele particulieren, want van de Roemeense overheid kan maar weinig verwacht worden. En zeker op het gebied van voedsel en kleren zijn de vluchtelingen en helpende organisaties volkomen afhankelijk van goedheid van de mensen en niet van de overheid.
Ook dit keer doen ze een beroep op vele organisaties en particulieren zodat ze niet met lege handen in Roemenië en Oekraïne staan.

U kunt ze volgen op Facebook. Daar wordt het doel uitgebreid uitgelegd en kan men op de hoogte blijven van hun missie ter plaatse.

U kunt ze helpen door hun actie financieel te steunen, hun bankrekeningnummer is NL63 RABO 0122123182 t.n.v. Stichting Netwerk Roemenië o.v.v. 'SNR helpt Oekraïne'.
Bij voorbaat heel erg bedankt en dankzij uw hulp kunnen wij helpen.

De SNR is inmiddels al 17 jaar als stichting actief voor de mensen in Roemenië. Maar door de oorlog in buurland Oekraïne, waarbij vele vluchtelingen nog steeds dagelijks ook over de grens van Roemenië komen, zijn ze nu in de situatie gekomen dat ze niet alleen werken voor de lokale partners maar nu ook samen met de lokale partners op gelijkwaardig niveau.

2
In colonne met andere hulporganisaties klaar om te vertrekken naar de grens met Oekraïne

SNR is ook twee maal de grens over geweest naar Oekraïne zelf naar Chernivtsi om daar kleding en voedsel te brengen bij een 'life-center'. Van heinde en verre komen mensen uit gebombardeerde gebieden om daar eten voor hun bevolking te halen. Helaas worden er op hun tocht naar dit life-center ook mensen doodgeschoten, zowel op de heen- als de terugweg. Maar het is bittere noodzaak om o.a. dit centrum in Chernivtsi te blijven bevoorraden.


Uitladen goederen in Chernivtsi, Oekraïne

Zij hebben ook zelf vluchtelingen meegenomen met hun tweede bus voor 9 personen, die standaard in Roemenië is gestationeerd. Vanaf de grens naar verschillenden opvanglocaties of op doorreis naar familie of vrienden of opvangadressen. Ook zijn er op de terugreis naar Nederland mensen meegenomen die nu in Nederland veilig verblijven.

In de afgelopen maand dat ze weer uit Roemenië zijn, zijn hun partners in Roemenië doorgegaan met het geven van hulp. Meerdere malen zijn ze Oekraïne in geweest en ook nu is daar David, een zeer goede vriend van de stichting, naar een basis van Youth With A Mission gereden met voedsel, bijna halverwege Oekraïne in de stad Ternopil. Zo zijn ook andere van hun partners de grens overgegaan, ook om vluchtelingen op te halen. Deze partners hebben ook zelf opvangplaatsen gemaakt waar per plaats tussen de 50 en 70 mensen kunnen worden opgevangen. Zij blijven daar voor korte tijd om door te reizen óf voor langere tijd omdat ze niet weten waar ze verder heen zouden moeten gaan.

Stichting Netwerk Roemenië is een ANBI- erkende stichting.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Uw warme bakker!
Occasions
Toyota Urban Cruiser 1.3 Dynamic
€ 7.995,-

Toyota C-HR 1.8 hybrid Dynamic
€ 22.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Caf Paul Kaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...