Oorlogsdocument over verzetsman Marten Snoodijk
Uitgegeven op 23-11-2021 om 12:45  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Afgelopen zomer is gestart met het project 'Oorlogsmonumenten vertellen'. Een project om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend en betekenisvol te houden. Herinneringen op herkenbare plekken in eigen omgeving. Bij de generatie van nu en toekomstige generaties. Hiervoor zijn zes oorlogsmonumenten uitgekozen. Op Wieringen is het verhaal over de bekende verzetsman Marten Snoodijk uit Hippolytushoef verteld.


Graf van verzetsman Marten Snoodijk in Hippolytushoef

Het persoonlijke verhaal achter Marten Snoodijk wordt gefilmd. De filmopnamen zijn op basis van filmscripts inmiddels gemaakt. Regisseur Peter Sasburg maakt van zijn video/audio registratie na montage een mini-documentaire. Een belangrijke stap om het behoud van het oorlogserfgoed in de gemeente veilig te stellen.


Trien Maas-de Boer in het huisje annex rijwielwerkplaats van Marten Snoodijk in Hippolytushoef - © Uitgeverij Peter Sasburg

Het verhaal over Marten Snoodijk:
• Ooggetuige en buurmeisje Trien Maas-de Boer vertelt over z'n karakter, ooggetuige en dorpsgenote Lies Peters-Doves vertelt over de bevrijding, die Marten helaas niet heeft meegemaakt.
• Zoon Jan Vonder met kleindochter Floortje, vertellen over de moord en de identificatie van Marten door z'n vader.
• De leerlingen Yfke Zuidema en Luna Basjes van rkbs H. Henricusschool uit Hippolytushoef vertellen over verzet, over Marten, over vrijheid op Wieringen en onvrijheid in andere landen.
• Saskia Helder vertelt over de activiteiten van het 4 mei Comité op Wieringen en de relatie met Marten Snoodijk.
• Marietje Bron vertelt over het verraad van Marten door de beruchte Wieringer 'nachtuil' Jannes Pakes in april 1945.
• Auke Jan Westra vertelt ook over het verraad van Marten. Zijn opa Auke Attema, oom Jan Attema een onderduiker Gerben Kingma uit de Wieringermeerpolder, wonen in een boerderij in Oosterklief. Alle drie zijn ze zomer 1944 verraden door de 'nachtuil', opgepakt door Duitse soldaten, gedeporteerd naar kampen en ze overleven dat niet. Oma met nog zes kinderen thuis, blijven maanden lang in onzekerheid en spanning achter, over lot van man en vader Auke.

Vervolg van het project
Er zijn ook filmopnamen van het Joods Werkdorp in Slootdorp gemaakt.
De filmopnamen van verhalen achter nog vier oorlogsmonumenten in Nieuwe Niedorp, Westerland, Anna Paulowna en Wieringerwerf, zijn gepland in november en december aanstaande. De verwachting is dat de mini-documentaires klaar zijn in het voorjaar van 2022. Deze worden dan ook gedeeld.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Occasions
Nissan Note 1.4 Life
€ 7.945,-

Toyota Urban Cruiser 1.3 Dynamic
€ 7.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Fok Kuut en publiek na het deunen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...