Exposities en musea
Uitgegeven op 26-03-2023 om 19:15  |  link  |  bewaar  |  print




HOLLANDS KROON - Expositie in Hout

Handmatig werken in hout met hamer, beitels en gutsen, handzagen, raspen en schuurpapier. Dat is wat bij de cursus ‘beeldhouwen in hout’ de kern.


Natuurlijk zijn er allerlei elektrische apparaten waarmee het veel sneller en makkelijker gaat. Maar juist het handmatige werken heeft een eigen charme.



Je start met een stuk hout. Wat wil je daaruit halen? Je hebt al een idee en zoekt een stuk hout dat daarbij past. Vaak komt de uitspraak die toegeschreven is aan Michelangelo naar voren: ‘het beeld zit er al in, je hoeft het alleen maar te voorschijn te halen.’ Dat ‘alleen maar’ geeft een vertekend beeld, alsof het makkelijk is. Ook al heb je goed voor ogen, of op tekening, wat je eruit wilt halen, dan nog is het een heel proces om dat beeld dan ook te realiseren. Juist door het handmatig werken overzie je wat je weg kunt hakken of zagen. Daarnaast kan hout heel weerbarstig zijn, waardoor het werken eraan flink lastig kan worden. Stukje bij beetje, en al werkende voort, ervaar je met wat voor een stuk hout je bezig bent.

Dat is de uitdaging: jouw beeld uit dat stuk hout te voorschijn halen.
Het werken met je handen kan ook een tegenhanger zijn tot het dagelijkse werk. Even heel iets anders zonder druk van de tijd. In de eerste fase kan er stevig gehakt worden, bij de afwerking komt het fijnere steken , raspen en schuren aan bod.

Een ander aspect van de cursus is het sociale gebeuren. Je ontmoet elkaar elke week, leert elkaar kennen en kunt met elkaar praten over het beeldhouwen. Elkaar stimuleren, overleggen en aan ideeën helpen.

Al meer dan 10 jaar geeft Rein Veldboer de cursus ‘Beeldhouwen in hout’. Er zijn dan ook al heel wat beelden gemaakt. Reden genoeg om dit aan het publiek te tonen.Vanaf 4 februari is de expositie van ‘Beelden van cursisten’ te zien in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Op zondag 4 februari is van 14.00 tot 16.00 uur de opening, die toegankelijk is voor iedere geïnteresseerde. De expo duurt tot 6 april.

De openingstijden van de Cultuurschuur zijn als volgt;
Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 10.00 tot 16.00 uur.




woensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van 1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Informatiecentrum is t/m 30 november iedere woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, kinderen van 6-12 jaar € 3,50 (inclusief limonade), volwassenen € 5,00 (inclusief koffie/thee).



donderdag t/m zondag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.



De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
U kunt telefonisch (0227-545014) of per mail (info@deoudebakkerij.nl) reserveren.



vrijdag, zaterdag en zondag

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.



Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Stern landt in het Afsluitdijk Wadden Center
Om de aandacht op het IJsselmeergebied te vestigen, en te laten zien hoe bijzonder dit natuurgebied is heeft Vogelbescherming Nederland het initiatief genomen om de reizende expositie De Stern te ontwikkelen. De expositie is t/m september te zien in het Afsluitdijk Wadden Center. Door de ogen van vijf sternsoorten, welke als leefgebied onder andere de IJsselmeerkust hebben, ontdekt u alles over de IJsselmeernatuur, onder en boven water.

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is van woensdag t/m zondag geopend van 10:00-17:30 uur.
De entree is voor bezoekers vanaf 12 jaar € 5,00 en voor kinderen van 4 tot 12 jaar € 3,00.
Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.
Tip: reserveer van tevoren via info@afsluitdijkwaddencenter.nl.





dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.



Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag en elke eerste zondag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur en in de zomer iedere zondag. Verder op afspraak.



woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

STROE - Het Wieringer eilandmuseum Jan Lont heeft een vaste tentoonstelling waarin het verhaal verteld wordt van de boer/visserman en boerin/huisvrouw op Wieringen van ongeveer twee generaties geleden. Tevens is er jaarlijks een wisseltentoonstelling.

Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39 is in de zomerperiode woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur.
In de winterperiode zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.
Entree € 6,00
Museumkaart
Kinderen t/m 12 jaar gratis.

U kunt ook lid van het museum worden. Slechts € 19,50 ten name van WR eilandmuseum Jan Lont NL76RABO 0370348761.
Informatie: www.museumjanlont.nl



woensdag t/m zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.
In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsleden en de vier Nederlandse 'spionnen' om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.



Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is van woensdag t/m zaterdag open van 10:00-17:00 uur, op zondag van 11:00 tot 17:00 uur.
In de volgende perioden is het museum ook op dinsdag geopend van 10:00-17:00 uur: 30 april t/m 8 mei - 16 juli t/m 4 september - 15 t/m 30 oktober.

De toegang is € 8,50 voor volwassenen en € 4,25 voor van 4 t/m 12 jaar. Tickets kunnen gekocht worden op www.kazemattenmuseum.nl..



dagelijks, behalve op maandag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.



Kasteel Radboud is gebouwd in 1288 als dwangburcht in opdracht van Graaf Floris V. Nog steeds zie en ervaar je de middeleeuwen in dit bijzonder sfeervolle gebouw.

'1572: Het Beleg van Medemblik'
Bij de nieuwe tentoonstelling '1572: Het Beleg van Medemblik' ga je 450 jaar terug in de tijd, naar de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog. Je kruipt in de huid van de hoofdrolspelers en komt voor dezelfde dilemma's te staan. Welke keuze maak jij? Deze tentoonstelling sluit aan bij het landelijke themajaar 'Geboorte van Nederland'.



Kasteel Radboud is dagelijks, behalve op maandag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 8,50, kinderen t/m 12 jaar € 5,50.
Bij bezoek aan het museum is
vooraf reserveren aanbevolen.

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten in Kasteel Radboud



dagelijks

Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de stoomwasserij of kijk mee met de smid of de touwslager. Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied.

Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design.


Foto Jochem Feldberg - Zuiderzeemuseum

Hé, doe je mee
Stap in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over gezin, klusjes, karweitjes, en school. Vrije tijd was schaars! Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto's. En kom je met kinderen? Dan leven zij zich natuurlijk uit in de kinderwerkstraat, want... iedereen doet mee!

Het binnen- én buitenmuseum zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
De toegang is € 18,00 voor volwassenen en € 12,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Met een Museumkaart, BGL-VIP kaart of Vriendenpas is de entree gratis.
Kijk voor actuele informatie op
www.zuiderzeemuseum.nl.



donderdag t/m zondag

Museum de Turfschuur

KOLHORN - Museum de Turfschuur is een klein en overzichtelijk museum, gelegen aan de oude Westfriese Omringdijk. In Museum de Turfschuur kunt u van alles zien en beleven over de strijd van de provinciale en plaatselijke bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en Westfriesland in het bijzonder.
Met een originele 4-delige maquette en een korte videopresentatie krijgt u een goed beeld van 1000 jaar strijd tegen het water en de ontwikkeling van het landschap. Van zeegaten en waddenkust, verdronken dorpen en de Zuiderzee, tot vruchtbare polders.


Door middel van foto's en bijzondere voorwerpen maakt u kennis met de gevarieerde maritieme geschiedenis van Kolhorn en de 'meekrapproductie' in de 19e eeuw polders Waard en Groet.
Kolhorn was van oorsprong (ca 1350) een overslaghaven voor Schagen. In de loop der eeuwen ontwikkelde Kolhorn zich als havenplaats. Voor achtereenvolgens walvisvaarders, lichterschippers, turfschippers, zeevissers en Zuiderzee/IJsselmeervissers. In het museum laten wij stukjes van die geschiedenis zien, met het accent op de ansjovisvisserij.



Met de drooglegging van de Waard- en Groetpolder in het midden van de 19e eeuw ontstond een groot akkerbouwgebied. Meekrap bleek een product wat goed groeide op de nog ziltige grond. Bovendien hielp de meekrap de klei geschikt te maken voor de teelt van andere gewassen. In het museum laten we meer zien over de teelt en het gebruik van meekrap.

Wandelen door Kolhorn
Met drie audiotours leert u Kolhorn beter kennen. U kunt op aan de buitenzijde van het museum een geluidsbestand downloaden naar uw smartphone. U kunt het afspelen van dit bestand op elk gewenst moment onderbreken, achteruit spoelen of vooruit spoelen.

Het museum is iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur te bezoeken.
Bezoek vooraf reserveren (zie www.stichtingmuseumkolhorn.nl).
Een kaartje kost € 3,00. Jongeren van 12 tot 18 jaar betalen € 1,50 en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.



dagelijks, behalve op maandag



MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.



Museum leuk voor jong en oud
Miniatuurstoommachines waarmee je zelf stoom kunt maken, staan klaar om te ontdekken wat stoomkracht doet. Met de leuke speurtocht en zoekopdrachten kun je het museum verkennen. Help je de stoker het vuur in de ketel brandend te houden, dan verdien je het 'hulpstokersdiploma'. Is de smid aanwezig in de oude smederij van het gemaal, dan kun je ook een 'smeeddiploma' verdienen.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
De toegang is € 9,00 voor volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar en € 6,00 voor kinderen van 5 - 12 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.
Reserveer online je ticket op
www.stoommachinemuseum.nl met de Tickets-button op de homepage.

(advertentie)
Actueel...
19-04-2024 Stoommachinemuseum meimaand onder stoom
19-04-2024 Inschrijving tijdelijke spoedzoekerswoningen aan de Hoornseweg in Middenmeer
19-04-2024 Cryptobezit kinderen kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte van het kind of zijn ouders
19-04-2024 Bloemendagen app
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Kerknieuws
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid Team D full options
€ 45.250,-

Toyota Verso 1.8 VVTi Dynamic
€ 7.445,-

Algemeen nieuws: