Exposities en musea
Uitgegeven op 08-08-2022 om 19:48  |  link  |  bewaar  |  printdonderdag t/m zondag

Museum de Turfschuur

KOLHORN - Museum de Turfschuur is een klein en overzichtelijk museum, gelegen aan de oude Westfriese Omringdijk. In Museum de Turfschuur kunt u van alles zien en beleven over de strijd van de provinciale en plaatselijke bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en Westfriesland in het bijzonder.
Met een originele 4-delige maquette en een korte videopresentatie krijgt u een goed beeld van 1000 jaar strijd tegen het water en de ontwikkeling van het landschap. Van zeegaten en waddenkust, verdronken dorpen en de Zuiderzee, tot vruchtbare polders.


Door middel van foto's en bijzondere voorwerpen maakt u kennis met de gevarieerde maritieme geschiedenis van Kolhorn en de 'meekrapproductie' in de 19e eeuw polders Waard en Groet.
Kolhorn was van oorsprong (ca 1350) een overslaghaven voor Schagen. In de loop der eeuwen ontwikkelde Kolhorn zich als havenplaats. Voor achtereenvolgens walvisvaarders, lichterschippers, turfschippers, zeevissers en Zuiderzee/IJsselmeervissers. In het museum laten wij stukjes van die geschiedenis zien, met het accent op de ansjovisvisserij.Met de drooglegging van de Waard- en Groetpolder in het midden van de 19e eeuw ontstond een groot akkerbouwgebied. Meekrap bleek een product wat goed groeide op de nog ziltige grond. Bovendien hielp de meekrap de klei geschikt te maken voor de teelt van andere gewassen. In het museum laten we meer zien over de teelt en het gebruik van meekrap.

Wandelen door Kolhorn
Met drie audiotours leert u Kolhorn beter kennen. U kunt op aan de buitenzijde van het museum een geluidsbestand downloaden naar uw smartphone. U kunt het afspelen van dit bestand op elk gewenst moment onderbreken, achteruit spoelen of vooruit spoelen.

Het museum is iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur te bezoeken.
Bezoek vooraf reserveren (zie www.stichtingmuseumkolhorn.nl).
Een kaartje kost € 3,00. Jongeren van 12 tot 18 jaar betalen € 1,50 en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.woensdag t/m zondag

Fotobiënnale Wieringen 2022

WIERINGEN - Op vijf locaties op Wieringen ziet deze zomer een nieuw evenement het daglicht. De eerste editie van Fotobiënnale Wieringen!

Het oeroude eiland Wieringen heeft van oudsher een magische aantrekkingskracht gehad op beeldend kunstenaars in Nederland en daarbuiten. Velen van hen streken neer op het oude land en vestigden zich hier. Ze lieten zich inspireren door het unieke glooiende landschap dat in het voorjaar soms Engels en in het najaar Scandinavisch aandoet. De Rijksmonumentale vestingkerk van Oosterland ontpopte zich sinds eind jaren '60 als dé culturele broedplaats op het eiland.
Fotograaf Kenneth Stamp (geboren Scotsman) woont inmiddels al weer 44 jaar op Wieringen; Niet meer dan logisch dat juist hij de rol van curator van de eerste editie van de Fotobiënnale Wieringen zal vervullen.Het thema van deze editie is 'Kroongetuigen', vanwege het tienjarig bestaan van de gemeente Hollands Kroon en omdat de deelnemende fotografen als kroongetuigen het verhaal vertellen over Hollands Kroon - en in het bijzonder Wieringen.
Op vijf verschillende locaties op het eiland vindt de Fotobiënnale plaats. We zien portretten van inwoners van de gemeente Hollands Kroon door de ogen van Koos Breukel en Gerrit Ooteman. Landschappelijke veranderingen zijn vastgelegd door landschapsfotografen Martin Kers en Jeroen Hofman. Hofman toont een prachtige serie over Artis gedurende de corona-pandemie. Marijke van Wijk maakte eind jaren '70 een reeks foto's over het voormalig eiland Wieringen vóór de dijkverhoging. Het resultaat is een historisch document over een veranderend landschap. Marco Bakker brengt een lofzang op de paling, een voorwereldlijk dier, dat ook op Wieringen van onschatbare waarde is voor cultuur, welvaart en tradities.

In de Nicolaaskerk (of Westerlanderkerk) en in het Dorpshuis Westerland is een expositie te zien met de winnende beelden uit de fotowedstrijd, die werd georganiseerd door Facebookgroep 'Parels in Hollands Kroon' en Ode aan het Landschap NH.
Zowel professionele als amateurfotografen hebben maximaal drie foto's ingestuurd, die gemaakt zijn in Hollands Kroon. Een jury, bestaande uit Martin Kers, Duco de Vries en Annet de Graaf, heeft de mooiste beelden uitgekozen.

De Fotobiënnale is van 7 augustus t/m 11 september van woensdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur te zien op 5 locaties op Wieringen.
De Fotobiënnale is een project van de Culturele Kring Wieringen/Zininoosterland.
Meer informatie is te vinden op
www.fotobiennalewieringen.nl.dagelijks, behalve op maandagMEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.Museum leuk voor jong en oud
Miniatuurstoommachines waarmee je zelf stoom kunt maken, staan klaar om te ontdekken wat stoomkracht doet. Met de leuke speurtocht en zoekopdrachten kun je het museum verkennen. Help je de stoker het vuur in de ketel brandend te houden, dan verdien je het 'hulpstokersdiploma'. Is de smid aanwezig in de oude smederij van het gemaal, dan kun je ook een 'smeeddiploma' verdienen.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
De toegang is € 9,00 voor volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar en € 6,00 voor kinderen van 5 - 12 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.
Reserveer online je ticket op
www.stoommachinemuseum.nl met de Tickets-button op de homepage.

woensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van 1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Informatiecentrum is t/m 30 november iedere woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, kinderen van 6-12 jaar € 3,50 (inclusief limonade), volwassenen € 5,00 (inclusief koffie/thee).donderdag t/m zondag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
U kunt telefonisch (0227-545014) of per mail (info@deoudebakkerij.nl) reserveren.woensdag, zaterdag en zondag

Rundveemuseum Aat GrootesAARTSWOUD - Het Rundveemuseum in Aartswoud heeft behalve negen oude koeienrassen schapen, geiten, kippen, ganzen, eenden en konijnen. Deze dieren zijn ook niet gangbaar, en daarom wordt ook met deze dieren gefokt om de soort in stand te houden.

Het in stand houden van zeldzame rassen is voor het museum het meest belangrijk, maar er is meer te zien en te beleven. In het museumgebouw komen verder de historie van het dorp Aartswoud, de melkveehouderij en de stolpboerderij aan bod. Bijzonder is ook dat de dieren en het erf worden verzorgd door de tien cliënten die in de voorgelegen stolpboerderij wonen. De monumentale boerderij is prachtig gerestaureerd, en is in handen van de Prinsenstichting.Expositie 'Veeteelt van vroeger' in het Rundveemuseum
De zomerexpositie in de lege stal van het Rundveemuseum heeft als onderwerp 'Veeteelt van vroeger' en loopt vanaf 22 juni tot en met 28 augustus. Het gaat over archeologisch onderzoek maar oerossen en nieuwe runderrassen. De expositie wordt ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen waar ze met dit onderzoek bezig zijn. De eerste resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd in de stal in Aartswoud. Het onderwerp sluit heel mooi aan bij de bijzondere veestapel van het museum die aan vroegere tijden herinnert.

Aat Grootes, de naamgever van het Rundveemuseum, was de laatste bewoner van de boerderij, die op een centrale plek in het dorp ligt. Dicht bij de kerk en het café is het museum een mooi onderdeel van het dorp Aartswoud.

Het adres is Schoolstraat 43 in Aartswoud. Het museum op woensdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00-16:30 uur.
De entree bedraagt € 4,00, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen € 2,00. Dit is inclusief een kopje koffie of een glaasje fris.dagelijks

Expositie in Magnushof

SCHAGEN - Locatie Magnushof van Woonzorggroep Samen heeft een nieuwe expositie. In Magnushof hangen foto's gemaakt door Piet Wit en schilderijen van Petra Kant.

Piet Wit is al jaren bezig met fotograferen en heeft vijf jaar stage gelopen in de professionele fotografie portret, natuur en macro. Bij de expositie hangen bijvoorbeeld foto’s van de West-friese folklore.
Petra Kant tekent en schildert al vanaf de peutertijd. Nu is er een mix te zien van bloemen, fantasie en portretten.Piet Wit en Petra Kant hebben vaker een expositie gehad op een locatie van Woonzorggroep Samen en vullen elkaar ook in deze expositie weer fantastisch aan qua sfeer en kleurgebruik.

De expositie is te zien in Magnushof, Jacob Ruijsdaellaan 30 in Schagen gedurende de zomermaanden. De locatie is vrij te bezoeken tijdens de openingstijden.dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes. De 1,5 meter is een must, voor uzelf en de vrijwilligers.Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken.
Iedere laatste zondag van de maand is er een Bolnes draaidag; die begint om 12:00 uur.


De winkelstraat

Op de bovenverdieping is een "Grootmoeders tijd" Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn tot 1 oktober dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en zondag van 11:00 tot 16:00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.
De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen t/m 12 jaar.vrijdag, zaterdag en zondag

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Stern landt in het Afsluitdijk Wadden Center
Om de aandacht op het IJsselmeergebied te vestigen, en te laten zien hoe bijzonder dit natuurgebied is heeft Vogelbescherming Nederland het initiatief genomen om de reizende expositie De Stern te ontwikkelen. De expositie is t/m september te zien in het Afsluitdijk Wadden Center. Door de ogen van vijf sternsoorten, welke als leefgebied onder andere de IJsselmeerkust hebben, ontdekt u alles over de IJsselmeernatuur, onder en boven water.

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is van woensdag t/m zondag geopend van 10:00-17:30 uur.
De entree is voor bezoekers vanaf 12 jaar € 5,00 en voor kinderen van 4 tot 12 jaar € 3,00.
Meer informatie op
afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.
Tip: reserveer van tevoren via info@afsluitdijkwaddencenter.nl.

dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag en elke eerste zondag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur en in de zomer iedere zondag. Verder op afspraak.woensdag, zaterdag en zondag

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

STROE - Het Wieringer eilandmuseum Jan Lont heeft een vaste tentoonstelling waarin het verhaal verteld wordt van de boer/visserman en boerin/huisvrouw op Wieringen van ongeveer twee generaties geleden.

Naast de vaste expositie is ook Naaldkunst van weleer te zien in het uutlid, de plaats in het museum waar vroeger het jongvee stond..Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39 is woensdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur.
Entree € 5,00, inclusief kopje koffie/thee of limonade. Kinderen t/m 12 jaar gratis.
U kunt ook lid van het museum worden. Slechts € 17,50 ten name van WR eilandmuseum Jan Lont NL76RABO 0370348761.dagelijks

Kunst & Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Eindelijk weer een Kunst & Kippesoep. In pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, zijn nautische schilderijen te bezichtigen van Henriëtte Westrik.De getoonde werken zijn een brede afspiegeling, van haar schilderijen van de laatste drie jaren. Henriëtte groeide op in Enkhuizen. De hang naar alles wat met 'water' te maken heeft, verwerkt ze in sfeervolle schilderijen met schepen, luchten, havens en weerspiegelingen. Dit in een realistische krachtige stijl. Kenmerkend is haar vereenvoudiging en kleurgebruik.Van Ewijcksluis wordt omgeven door water met schepen en bootjes. Het leek haar een mooie plek om haar Nautische schilderijen te tonen in het aan het water gelegen pension met terras. Naast het nautische werk zijn er ook schilderijen van andere schilderachtige plekken uit de regio.

De expositie is dagelijks geopend. De toegang is vrij.

Galerie van Ewijcksluis organiseert iedere maand wisselende exposities van schilderijen, beelden en andere kunstuitingen in het eetcafé.woensdag t/m zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.
In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsleden en de vier Nederlandse 'spionnen' om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is van woensdag t/m zaterdag open van 10:00-17:00 uur, op zondag van 11:00 tot 17:00 uur.
In de volgende perioden is het museum ook op dinsdag geopend van 10:00-17:00 uur: 30 april t/m 8 mei - 16 juli t/m 4 september - 15 t/m 30 oktober.

De toegang is € 8,50 voor volwassenen en € 4,25 voor van 4 t/m 12 jaar. Tickets kunnen gekocht worden op www.kazemattenmuseum.nl..dagelijks, behalve op maandag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.Kasteel Radboud is gebouwd in 1288 als dwangburcht in opdracht van Graaf Floris V. Nog steeds zie en ervaar je de middeleeuwen in dit bijzonder sfeervolle gebouw.

'1572: Het Beleg van Medemblik'
Bij de nieuwe tentoonstelling '1572: Het Beleg van Medemblik' ga je 450 jaar terug in de tijd, naar de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog. Je kruipt in de huid van de hoofdrolspelers en komt voor dezelfde dilemma's te staan. Welke keuze maak jij? Deze tentoonstelling sluit aan bij het landelijke themajaar 'Geboorte van Nederland'.Kasteel Radboud is dagelijks, behalve op maandag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 8,50, kinderen t/m 12 jaar € 5,50.
Bij bezoek aan het museum is
vooraf reserveren aanbevolen.

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten in Kasteel Radbouddagelijks

Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de stoomwasserij of kijk mee met de smid of de touwslager. Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied.

Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design.


Foto Jochem Feldberg - Zuiderzeemuseum

Hé, doe je mee
Stap in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over gezin, klusjes, karweitjes, en school. Vrije tijd was schaars! Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto's. En kom je met kinderen? Dan leven zij zich natuurlijk uit in de kinderwerkstraat, want... iedereen doet mee!

Het binnen- én buitenmuseum zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
De toegang is € 18,00 voor volwassenen en € 12,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Met een Museumkaart, BGL-VIP kaart of Vriendenpas is de entree gratis.
Kijk voor actuele informatie op
www.zuiderzeemuseum.nl.
(advertentie)
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Toyota C-HR executive Hybrid
€ 24.245,-

Volkswagen Transporter 2.0 Dubbele Cabine automaat
€ 29.995,- (excl. BTW)

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Schieten achter dijk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...