Exposities en musea
Uitgegeven op 21-07-2021 om 12:34  |  link  |  bewaar  |  printdonderdag t/m zondag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
De toegang is € 8,50 voor volwassenen en € 5.00 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.
Het is gelukt het museum klaar te maken om te voldoen aan de richtlijnen vanuit het RIVM en de adviezen vanuit de Museumvereniging. Dat betekent dat gedoseerd bezoekers worden toegelaten. Vooraf reserveren is verplicht. U kunt telefonisch (0227-545014) of per mail (info@deoudebakkerij.nl) uw reservering doorgeven.donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

Droomfactor XL

DEN HELDER - De kunstenaars van de website www.coltd.nl vormen de kern van de tentoonstelling Droomfactor XL. Deze site van Co van Gasteren bestaat sinds 2000 en laat werk zien van een aantal kunstenaars dat hem na aan het hart ligt.

Droomfactor XL helpt u wegdromen, dagdromen, toekomstdromen en nog veel meer. U mag zelf de dosering bepalen. Kijk, luister, ruik en ervaar.
In 2011 kwam deze groep voor het eerst bij elkaar op de tentoonstelling Realtime Coltd in de toenmalige Kunsthal 52 in Den Helder.
In 2019 was een vervolg hiervan te zien in Galerie De Meerse in Hoofddorp met de tentoonstelling De Droomfactor. Hierbij werd een aantal gastkunstenaars uitgenodigd. Droomfactor XL in Kunsthal 45 aan de Koningstraat toont nieuw werk en meer gastkunstenaars.
Het werk van de kunstenaars mag dan sterk uiteenlopen, ze delen ook een bepaalde intuïtieve werkwijze. Dit is de droomfactor genoemd. Een factor die door de figuratie en de opgeroepen sfeer altijd meespeelt in hun werk.


Frank Halmans, kampvuur oudenaard

Deelnemende kunstenaars:
Aad Berlijn, schilderijen en tekeningen, Anita Mandemaker, wandobjecten, Anne Marie Spijker, schilderijen, Beth Namenwirth, schilderijen, Christien Loen, video-installatie, Co van Gasteren, schilderijen en tekeningen, Frank Bloem met Our Polite Society, geurinstallatie, Frank Halmans, objecten, Frans van Tartwijk, schilderijen, Guda Koster, objecten, Irene Grijzenhout, beelden,Marinus Fuit, aquarellen, Paul de Reus, beelden, Paul Klemann, schilderijen en tekeningen, Peter Bes, objecten, Regula Maria Müller, installatie, Roland Spitzer, beelden, Walter Simon, wandobjecten
zaterdag en zondag

Nederlands Kremlin

WINKEL - Even de kasteelachtige toegangspoort door en je bent in een andere wereld. Ger Leegwater brengt zijn fantasie tot leven in de kunsttuin Nederlands Kremlin.Vanaf zijn veertigste begon Ger met de bouw van een follypark van 1 hectare in zijn achtertuin. Met antieke bouwmaterialen vormt Ger bijzondere bouwwerken, geïnspireerd door de Italiaanse en Russische Barok. Ger heeft veel gelezen over de verschillende bouwstijlen en kunststromingen en zo veel kennis opgedaan, die hij graag deelt met anderen.

Kunsttuin Nederlands Kremlin, Limmerschouw 51 in Winkel is op zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur geopend voor het publiek. De entree is € 5,00.vrijdag, zaterdag en zondag

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is geopend van 10:00-17:00 uur.
De entree is voor bezoekers vanaf 12 jaar € 5,00 en voor kinderen van 4 tot 12 jaar € 3,00.
Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.
Tip: reserveer van tevoren via info@afsluitdijkwaddencenter.nl.

zaterdag en zondag

Expositie 'Water'

OUDESLUIS - Kunstenares Tiny Weijers-Broersen exposeert in Cultuurkerkje Oudesluis, Noorderweg 14a.

Volgens Tiny staat water voor; beweging, leven, transparantie, verandering en verbinding. Tijdens de corona periode heeft ze enorm veel geschilderd en niet geëxposeerd. Daarom kan ze veel nieuw werk laten zien in aquarel, acryl en mixed media. Tiny is lid van de Noorder Kunstkring.Naast haar expositie is er ook een zogenaamde Atelieropruiming op de verdieping.
De expositie is geopend op 31 juli en 1 augustus, 7 en 8 augustus en 14 en 15 augustus.
Openingstijden: Zaterdag 14:00-17:00 uur, zondag 11:00-17:00 uur. De toegang is gratis.
Voel je welkom! De koffie staat klaar!woensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.

Vanaf zaterdag 12 juni is het Informatiecentrum van 12.00 tot 16.00 uur weer voor publiek geopend. Wel dienen bezoekers zich aan de nog geldende coronaregels te houden.

De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van 1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Informatiecentrum is vanaf 1 mei t/m 30 september iedere woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur geopend. Vanaf 1 oktober tot 22 december en van 3 maart tot 30 april is het centrum op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50 (inclusief limonade), volwassenen € 3,50 (inclusief koffie/thee).dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag en elke eerste zondag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur en in de zomer iedere zondag. Verder op afspraak.dagelijks

Expositie Cees van Nieuwburg

WIERINGERWERF - Cees van Nieuwburg exposeert schilderijen en beelden in de grote hal van de Cultuurschuur, Loggersplein 1. Hij is een autonome kunstenaar en maakt kleurrijke werken met een vrolijke uitstraling.

Deze zomer is het vrolijk, soms satirisch met een knipoog, in de hal van de Cultuurschuur.Cees van Nieuwburg uit Sint Maartensdijk, beeldend kunstenaar en illustrator, studeerde aan de Kunstacademie te Utrecht en presenteert een collectie uit zijn schilderijen, tekeningen en beelden.

De expositie is in juli en augustus dagelijks te zien van 8:00 tot 20:00 uur en in de weekenden van 10:00 tot 16:00 en gratis toegankelijk.vrijdag, zaterdag en zondag

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

STROE - Het Wieringer eilandmuseum Jan Lont heeft een vaste tentoonstelling waarin het verhaal verteld wordt van de boer/visserman en boerin/huisvrouw op Wieringen van ongeveer twee generaties geleden.

Naast de vaste expositie zijn ook te zien Wereld van Keramiek in de boerderij en Maarten Jungmann in het bezoekerscentrum.Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39 is vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00 tot 16:00 uur.
Entree € 5,00, inclusief kopje koffie/thee of limonade. Kinderen t/m 12 jaar gratis.dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes. De 1,5 meter is een must, voor uzelf en de vrijwilligers.Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken.


De winkelstraat

Op de bovenverdieping is een "Grootmoeders tijd" Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn van 1 april tot 1 oktober dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en zondag van 11:00 tot 16:00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.
De toegang is € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen t/m 12 jaar.dagelijks, behalve maandag

Expositie 'Ode aan het Medemblikker Landschap'

MEDEMBLIK - In de Bonifaciuskerk is een verwonderende expositie te zien over het thema 'Ode aan het Medemblikker Landschap'. Er hangen 80 werken van 40 exposanten en het geheel is heel gevarieerd, zowel schilderijen als foto's, met herkenbare beelden van Andijk tot Wognum en van Nibbixwoud tot Medemblik.Recreatieve kunstenaars uit de regio
De werken zijn van de hand van regionale, recreatieve kunstenaars, die dit voorjaar door de commissie Kunst & Cultuur van de Stichting Bonifaciuskerk zijn uitgenodigd en zij zijn heel blij met een podium voor hun kunstwerken waar ze met hart en ziel aan gewerkt hebben. Zowel acryl als olieverf maar ook aquarel en pastel, allerlei technieken kun je bewonderen. Foto's zijn écht plaatjes ! Sommige werken zijn ook te koop dus nu de kans om een regionale kunstenaar aan de wand te kunnen hangen.Er zijn ook tweedehands (lees)boeken te koop, handig voor de vakantie.

Je kunt tot en met zondag 12 september van dinsdag t/m zondag 's middags van 13:30-16:30 uur bij de tentoonstelling in de Bonifaciuskerk Medemblik terecht. Entree is gratis maar als je rond bent geweest heb je er vast wel een vrijwillige bijdrage voor over, zo verrassend.donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

Zin in Oosterland

OOSTERLAND - De deuren van de Michaëlskerk in Oosterland zijn geopend voor bezoekers die de schoonheid, rust en stilte in een van de oudste gebouwen van Noord-Holland willen ervaren. Elke donderdag tot en met zondag, in juli en augustus, zijn de deuren van de pleisterplaats aan het Wad geopend tussen 13:30 uur en 16:30 uur.Tijdens de openingsdagen kunnen bezoekers in het gebouw op adem komen, een kaarsje branden en bijvoorbeeld het bijzondere Teschemacherorgel, zwaard van watergeus Willem Bloys van Treslong of de oude crypte bewonderen. Vrijwilligers die de bezoekers ontvangen kunnen bovendien allerhande informatie delen. Vanzelfsprekend worden de voorzorgsmaatregelen om het corona-virus terug te dringen gerespecteerd.

Meer informatie op www.zininoosterland.nl.dagelijks, behalve op maandag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.Kasteel Radboud is gebouwd in 1288 als dwangburcht in opdracht van Graaf Floris V. Nog steeds zie en ervaar je de middeleeuwen in dit bijzonder sfeervolle gebouw.

Kasteel Radboud is dagelijks, behalve op maandag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 8,50, kinderen t/m 12 jaar € 5,50.
Bij bezoek aan het museum is vooraf reserveren aanbevolen.
Houd je aan de huisregels!dagelijks, behalve op maandag

Expositie Rein Veldboer

HIPPOLYTUSHOEF - Het thema van de zomertentoonstelling van Rein Veldboer in de Hippolytuskerk is 'geborgenheid'. Kenmerkend voor zijn kunst zijn de ronde vormen in zijn objecten om aan het harde materiaal een zachte uitstraling te kunnen geven.

Rein Veldboer is niet alleen een plaatselijk, maar ook een landelijk bekend beeldend kunstenaar en een eerste kennismaking met zijn werk is heel goed mogelijk via www.beeldenvanreinveldboer.nl.De tentoonstelling is heel de zomer dagelijks geopend van 13:30 tot 17:00 uur --met uitzondering van maandag-- en eindigt met de 'Open Monumentendagen' in het weekend van 11 en 12 september 2021.

Omdat de toren van de Hippolytuskerk momenteel in onderhoud is en in de steigers staat, lijkt de entree op het eerste gezicht misschien weinig vriendelijk. Desondanks is de toegankelijkheid volledig gewaarborgd. Hartelijk welkom!dagelijks, behalve op maandag

Stoommachine Museum

MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.In het museum is een veilige looproute uitgezet en de anderhalvemeter maatregel blijft van kracht, evenals het dragen van een mondkapje. Reserveer voor je bezoek een tijdslot en koop online een ticket via www.stoommachinemuseum.nl.

Het museum is van dinsdag t/m zondag (van 10 juli tot 5 september ook op maandag open én onder stoom) geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
De toegang is € 9,00 voor volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar en € 6,00 voor kinderen van 5 - 12 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.

woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.
In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse 'spionnen' om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is woensdag, vrijdag en zaterdag open van 10:00-17:00 uur en zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Bezoek alleen mogelijk met een vooraf online gekocht toegangsbewijs!
De toegang is € 8,00 voor volwassenen en € 4,00 voor van 4 t/m 12 jaar. Tickets kunnen gekocht worden op www.kazemattenmuseum.nl..
Het Kazemattenmuseum volgt de Covid-19 richtlijnen van overheid en RIVM.donderdag t/m zondag

Museum de Turfschuur

KOLHORN - Museum de Turfschuur is een klein en overzichtelijk museum, gelegen aan de oude Westfriese Omringdijk. In Museum de Turfschuur kunt u van alles zien en beleven over de strijd van de provinciale en plaatselijke bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en Westfriesland in het bijzonder.
Met een originele 4-delige maquette en een korte videopresentatie krijgt u een goed beeld van 1000 jaar strijd tegen het water en de ontwikkeling van het landschap. Van zeegaten en waddenkust, verdronken dorpen en de Zuiderzee, tot vruchtbare polders.


Door middel van foto's en bijzondere voorwerpen maakt u kennis met de gevarieerde maritieme geschiedenis van Kolhorn en de 'meekrapproductie' in de 19e eeuw polders Waard en Groet.
Kolhorn was van oorsprong (ca 1350) een overslaghaven voor Schagen. In de loop der eeuwen ontwikkelde Kolhorn zich als havenplaats. Voor achtereenvolgens walvisvaarders, lichterschippers, turfschippers, zeevissers en Zuiderzee/IJsselmeervissers. In het museum laten wij stukjes van die geschiedenis zien, met het accent op de ansjovisvisserij.

Met de drooglegging van de Waard- en Groetpolder in het midden van de 19e eeuw ontstond een groot akkerbouwgebied. Meekrap bleek een product wat goed groeide op de nog ziltige grond. Bovendien hielp de meekrap de klei geschikt te maken voor de teelt van andere gewassen. In het museum laten we meer zien over de teelt en het gebruik van meekrap.Kolhorn in de Tweede Wereldoorlog
Een tijdelijke expositie toont diverse en bijzondere aspecten van Kolhorn in oorlogstijd: Meerdere vliegtuigcrashes boven en vlakbij Kolhorn en het lot van hun bemanningen; een ooggetuigenverslag op video; het wel en wee van Kolhorn in de oorlogsjaren, samengevat in een bijzondere voordracht van een Kolhorner.

Wandelen door Kolhorn
Er zijn drie begeleide wandelingen door Kolhorn gratis op te halen en af te spelen met uw smartphone. Ook als het museum gesloten is. Naast de deur van het museum hangt een poster met meerdere QR-Codes. Met die codes download u deze audiotours. Alle wandelingen beginnen en eindigen bij de Turfschuur. De wandelingen zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met de Historische Vereniging Kolhorn.

De wandelingen duren tussen de 45 en 70 minuten. Van je virtuele wandelgids krijg je onderweg ook veel informatie over wat er onderweg allemaal te zien is of 'verborgen' is.

Het museum is iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur te bezoeken.
Bezoek vooraf reserveren (zie www.stichtingmuseumkolhorn.nl).
Een kaartje kost € 3,00. Jongeren van 12 tot 18 jaar betalen € 1,50 en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.dagelijks

Expositie Wim Reijnders

SCHAGEN - Locatie Magnushof van Woonzorggroep Samen heeft een nieuwe expositie. In Magnushof hangen schilderijen gemaakt door Wim Reijnders. Sinds vijf jaar maakt hij kunst op leisteen.

Over Wim
Mijn naam is Wim Reijnders en ik ben geboren en nog steeds woonachtig in Dirkshorn. Sinds vijf jaar ben ik actief bezig met het maken van kunst op leisteen. Ik ontdekte leisteen in de natuur. Ik ben er op gaan krassen om een herdenkingssteen te maken voor mijn hond. Vandaaruit ben ik gaan zoeken naar leisteen en de mogelijkheden om deze stenen te bewerken. Het uitkrassen op leisteen doe ik allemaal met dartpijlen. Soms ben ik 2 maanden bezig om een beeld te krassen.Daarnaast beschilder ik de leistenen en heb ik het drukken of leisteen ontdekt. Door met een speciale lak te werken, is het ook mogelijk sommige stukken buiten op te hangen. De lijsten om mijn werken maak ik ook zelf. Ik beschilder ze in kleuren die terug komen in het beeld op de leisteen. Sinds 2 maanden ben ik ook actief met het schilderen van keien. Deze geef ik aan Kei Kado Schagen.

De expositie in Magnushof, Jacob Ruijsdaellaan 30, 1741 KW Schagen is tot 1 oktober vrij te bezoeken tijdens de openingstijden met in achtneming van de huidige coronamaatregelen.dagelijks

Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de stoomwasserij of kijk mee met de smid of de touwslager. Het museum volgt de stappen uit het openingsplan van het kabinet en houdt zich aan het Museumprotocol voor een veilig en verantwoord museumbezoek.Must see
In 2021 staat het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme. En bij het thema toerisme denk je gelijk aan iconen, zoals tulpen, molens en kaas. In het binnen- én buitenmuseum laat de tentoonstelling Must See de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Vijftien kunstenaars ontwierpen speciaal voor Must See een kunstwerk: van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij. Veel van deze karakteristieke iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied. Zo heeft bijvoorbeeld grafisch ontwerper Dana Dijkgraaf voor het icoon Ansichtkaarten een multimedia-installatie in het binnenmuseum gecreëerd over het ontstaan van het toerisme rond de Zuiderzee. Zij dook het depot van het museum in en vond een schat aan oude ansichtkaarten. Op basis hiervan maakte ze een nieuwe serie van levensgrote, digitale exemplaren.

Cultuurvlogger Jip van My Daily Shot of Culture neemt je alvast mee op een rondleiding langs vijf kunstwerken, waaronder de molen en kaas:


Het is zomer en de kinderen hebben vakantie...
Zes heerlijke weken de tijd voor een bezoek aan het Zuiderzeemuseum! Deze zomer staat het museum helemaal in het teken van toerisme. Ga op reis langs een reeks wereldbekende iconen die hebben bijgedragen aan het imago van Nederland, knutsel een eigen ansichtkaart in het kinderatelier of geniet samen van een Tas vol plezier.


Kinderen aan de slag op de TX11, één van de visserijambachten - foto Madelon Dielen

Tijdens de zomervakantie gaan de kinderen als echte toeristen op zoek naar must sees in het museum. Met een reisverslag met must see-locaties in de hand kiezen zij een eigen route. Via gerichte kijkopdrachten gaan ze op avontuur in het museum en ontdekken zij details over de iconen. En zijn zij voldoende geïnspireerd door alle must sees onderweg? Dan is het tijd om in het kinderatelier een eigen ansichtkaart te maken. Wie is de gelukkige ontvanger?

Maak je bezoek nog aangenamer en reserveer voorafgaand aan je bezoek een verrassende picknickmand of lunchpakket. Een dagje Zuiderzeemuseum is zo gevuld!
Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2021.

Praktische informatie
Het is niet nodig om te testen voor toegang. Bezoekers dienen wel voorafgaand aan hun bezoek een online ticket aan te schaffen met persoonlijke starttijd. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar per tijdslot. Reserveer een online ticket via de website, ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart of Vriendenpas. Ook voor de zomervakantie kunnen vanaf nu plekken worden gereserveerd. Vooraf reserveren verspreidt de bezoekersstroom en voorkomt dat het op enig moment te druk wordt. Ook in het Zuiderzeemuseum is het verplicht om een mondkapje te dragen in alle binnenruimten en op de veerboot. Kijk voor actuele informatie over de coronamaatregelen, de route en parkeermogelijkheden op de website.

Het binnen- én buitenmuseum zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
De toegang is € 18,00 voor volwassenen en € 12,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Met een Museumkaart, BGL-VIP kaart of Vriendenpas is de entree gratis.
Kijk voor actuele informatie op www.zuiderzeemuseum.nl.Online


MuseumTV is een video on demand platform dat een overzicht biedt van tentoonstellingen, musea en erfgoed in heel Nederland. MuseumTV is opgericht om kunst en erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en het publieksbereik voor Nederlandse musea te vergroten. Het platform brengt musea in beeld met mini-documentaires van hoge kwaliteit, gemaakt door professionele documentaire- en filmmakers.
In onze regio zijn virtuele rondleidingen te zien in het Westfries Museum in Hoorn, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Marine Museum in Den Helder.

MuseumTV gaat zich uitbreiden met mini-documentaires van tien Noord-Hollandse musea.
Deze online mogelijkheden voor een museumbezoek komen extra gelegen in tijden waarin culturele instellingen zwaar lijden onder verplichte coronasluitingen. Veel musea hebben zelf alternatieve museumbezoeken opgestart, zoals digitale tentoonstellingen en 360-graden-tours, maar niet elke instelling kan dit zelf verwezenlijken.
MuseumTV gaat een bezoek brengen aan tien musea die verspreid zijn over de provincie Noord-Holland. Van de noordelijkste punt tot de zuidelijke uithoek en alles daartussen. Dit wordt een aanvulling op de 31 video's die al zijn opgenomen in Noord-Holland.

Meer informatie over MuseumTV op www.museumtv.nl.
(advertentie)
Actueel...
31-07-2021 Warme tulen populair
31-07-2021 Zomerkamp Zweefvliegcentrum Noordkop afgebroken
30-07-2021 Nieuwe column van Pink: Groene specht
30-07-2021 Zwembad De Rijd organiseert de zwem4daagse
29-07-2021 De Dolle Bonte Molen is officieel geopend
29-07-2021 Wieringer Kermis 2021
29-07-2021 4 redenen om over te stappen op ledverlichting
29-07-2021 Overleden mevrouw Gerda Woudenberg
29-07-2021 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
29-07-2021 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
29-07-2021 Gameday Hollands Kroon
29-07-2021 Kerknieuws
28-07-2021 Personeel gezocht
28-07-2021 Welke jurk past bij mijn figuur?
28-07-2021 Among Us komt tot leven in de gymzaal
28-07-2021 Overleden mevrouw Mostert-van der Veen
28-07-2021 Martien en Sima Lont 60 jaar getrouwd
28-07-2021 Opbouwen van de Kermis zoals dat hoort
27-07-2021 Waarom gebruiken steeds meer mensen een VPN?
27-07-2021 Herman fietst de wijde wereld rond
27-07-2021 Monument is weer te zien
27-07-2021 Overleden mevrouw Wiegman-van der Woude
27-07-2021 Brutale diefstal op schip Jan Rotgans, veel schade
27-07-2021 Ontwerpbestemmingsplannen Wieringerwerf ter inzage
26-07-2021 Dagbesteding Het Groene Huijs voorziet in een behoefte
26-07-2021 Brandy: een knappe kruintjescavia
25-07-2021 Weekend met veel progressie voor ZUWI HD-Racing coureur Rick Dunnik
24-07-2021 Rondje om, vakantie dicht bij huis
24-07-2021 Pink: Als het niet helemaal loopt zoals je wilt
23-07-2021 Beloning voor inleveren lege batterijen
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Toyota Yaris 1.3 Aspiration Automaat
€ 7.445,-

Nissan Note 1.4 Life
€ 7.945,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
His Wilms - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...