Exposities en musea
Uitgegeven op 01-12-2022 om 19:15  |  link  |  bewaar  |  printwoensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van 1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Informatiecentrum is t/m 30 november iedere woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, kinderen van 6-12 jaar € 3,50 (inclusief limonade), volwassenen € 5,00 (inclusief koffie/thee).dagelijks

Zuiderzeelicht

Zuiderzeelicht brengt waargebeurd ijskoud verhaal tot leven

ENKHUIZEN - Na het grote succes van voorgaande jaren vindt deze kerstperiode de vierde editie van Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum plaats: Toen de zee van ijs was. Deze keer komt het waargebeurde verhaal over drie Durgerdammer vissers tot leven via licht, beeld en geluid. Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes van het buitenmuseum en laat je meeslepen door het ontroerende verhaal over hoop, liefde en verlies. Kijk wat zich achter de ramen van de huisjes afspeelt en volg de bewoners van Durgerdam op hun zoektocht naar de verdwenen ijsvissers.

In de winter van 1849 gaan Klaas Bording en zijn twee zonen de bevroren Zuiderzee op om vis te vangen. Tijdens het botkloppen, slaat het onheil toe. Het ijs breekt en de mannen raken los van het vaste land. Veertien dagen lang drijven ze onder barre omstandigheden op een ijsschots rond in het steenkoude water van de Zuiderzee. Ze dobberen langs Marken en Enkhuizen, maar niemand die ze hoort of ziet. Bezoek Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum en ontdek hoe dit ijskoude verhaal afloopt. Onderweg even opwarmen? Bezoek dan een van de horecagelegenheden voor een warme apfelstrudel met koffie of thee, een overheerlijke kop soep of een stevige winterse stamppot.Zuiderzeelicht is te bezoeken van zondag 18 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023 tussen 17:00 en 22:00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december en 1 januari. De wandeling duurt circa een uur.
Reserveer dus snel een online ticket via tickets.zuiderzeemuseum.nl, ook met een Museumkaart of VriendenLoterij VIP-kaart.

Op dinsdag 20 december is er een exclusieve seniorenavond voor bezoekers van 65 jaar en ouder. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd tussen 17:00 en 20:30 uur.donderdag t/m zondag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
U kunt telefonisch (0227-545014) of per mail (info@deoudebakkerij.nl) reserveren.vrijdag, zaterdag en zondag

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Stern landt in het Afsluitdijk Wadden Center
Om de aandacht op het IJsselmeergebied te vestigen, en te laten zien hoe bijzonder dit natuurgebied is heeft Vogelbescherming Nederland het initiatief genomen om de reizende expositie De Stern te ontwikkelen. De expositie is t/m september te zien in het Afsluitdijk Wadden Center. Door de ogen van vijf sternsoorten, welke als leefgebied onder andere de IJsselmeerkust hebben, ontdekt u alles over de IJsselmeernatuur, onder en boven water.

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is van woensdag t/m zondag geopend van 10:00-17:30 uur.
De entree is voor bezoekers vanaf 12 jaar € 5,00 en voor kinderen van 4 tot 12 jaar € 3,00.
Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.
Tip: reserveer van tevoren via info@afsluitdijkwaddencenter.nl.

dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag en elke eerste zondag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur en in de zomer iedere zondag. Verder op afspraak.woensdag t/m zondag

Sergio Dignum

ANNA PAULOWNA - Op de vide van De Keesschuur / Galerie Doolaard, Middenweg 9b, hangt momenteel een expositie van schilderijen van Sergio Dignum uit Anna Paulowna. Sergio is wat je noemt een beginnend kunstenaar. Hij heeft nog niet eerder zijn werk voor een groot publiek geëxposeerd.

Sergio noemt zichzelf een 'street-art-graffiti' kunstenaar; een eigentijdse, spontane mix van kwast en spuitbussen. Hij zegt zelf: "mijn werk is erg dromerig, met veel lijnen en emotie..." Er hangen 19 werken van zijn hand.Sergio Dignum is 39 jaar geleden geboren in San Jose, Costa Rica. Dat verklaart misschien wel het gebruik van de vele felle en warme kleuren in zijn werken. Hij studeert aan het Grafisch Lyceum.
De expositie is te bezoeken van woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Zondag van 13:00 t/m 16:00 uur (behalve op zondag 23 oktober i.v.m. pianoconcert).woensdag, zaterdag en zondag

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

STROE - Het Wieringer eilandmuseum Jan Lont heeft een vaste tentoonstelling waarin het verhaal verteld wordt van de boer/visserman en boerin/huisvrouw op Wieringen van ongeveer twee generaties geleden.

Naast de vaste expositie is ook Naaldkunst van weleer te zien in het uutlid, de plaats in het museum waar vroeger het jongvee stond..Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39 is woensdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur.
Entree € 5,00, inclusief kopje koffie/thee of limonade. Kinderen t/m 12 jaar gratis.
U kunt ook lid van het museum worden. Slechts € 17,50 ten name van WR eilandmuseum Jan Lont NL76RABO 0370348761.woensdag t/m zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.
In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsleden en de vier Nederlandse 'spionnen' om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is van woensdag t/m zaterdag open van 10:00-17:00 uur, op zondag van 11:00 tot 17:00 uur.
In de volgende perioden is het museum ook op dinsdag geopend van 10:00-17:00 uur: 30 april t/m 8 mei - 16 juli t/m 4 september - 15 t/m 30 oktober.

De toegang is € 8,50 voor volwassenen en € 4,25 voor van 4 t/m 12 jaar. Tickets kunnen gekocht worden op www.kazemattenmuseum.nl..dagelijks, behalve op maandag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.Kasteel Radboud is gebouwd in 1288 als dwangburcht in opdracht van Graaf Floris V. Nog steeds zie en ervaar je de middeleeuwen in dit bijzonder sfeervolle gebouw.

'1572: Het Beleg van Medemblik'
Bij de nieuwe tentoonstelling '1572: Het Beleg van Medemblik' ga je 450 jaar terug in de tijd, naar de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog. Je kruipt in de huid van de hoofdrolspelers en komt voor dezelfde dilemma's te staan. Welke keuze maak jij? Deze tentoonstelling sluit aan bij het landelijke themajaar 'Geboorte van Nederland'.Kasteel Radboud is dagelijks, behalve op maandag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 8,50, kinderen t/m 12 jaar € 5,50.
Bij bezoek aan het museum is
vooraf reserveren aanbevolen.

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten in Kasteel Radbouddagelijks

Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de stoomwasserij of kijk mee met de smid of de touwslager. Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied.

Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design.


Foto Jochem Feldberg - Zuiderzeemuseum

Hé, doe je mee
Stap in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over gezin, klusjes, karweitjes, en school. Vrije tijd was schaars! Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto's. En kom je met kinderen? Dan leven zij zich natuurlijk uit in de kinderwerkstraat, want... iedereen doet mee!

Het binnen- én buitenmuseum zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
De toegang is € 18,00 voor volwassenen en € 12,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Met een Museumkaart, BGL-VIP kaart of Vriendenpas is de entree gratis.
Kijk voor actuele informatie op
www.zuiderzeemuseum.nl.donderdag t/m zondag

Museum de Turfschuur

KOLHORN - Museum de Turfschuur is een klein en overzichtelijk museum, gelegen aan de oude Westfriese Omringdijk. In Museum de Turfschuur kunt u van alles zien en beleven over de strijd van de provinciale en plaatselijke bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en Westfriesland in het bijzonder.
Met een originele 4-delige maquette en een korte videopresentatie krijgt u een goed beeld van 1000 jaar strijd tegen het water en de ontwikkeling van het landschap. Van zeegaten en waddenkust, verdronken dorpen en de Zuiderzee, tot vruchtbare polders.


Door middel van foto's en bijzondere voorwerpen maakt u kennis met de gevarieerde maritieme geschiedenis van Kolhorn en de 'meekrapproductie' in de 19e eeuw polders Waard en Groet.
Kolhorn was van oorsprong (ca 1350) een overslaghaven voor Schagen. In de loop der eeuwen ontwikkelde Kolhorn zich als havenplaats. Voor achtereenvolgens walvisvaarders, lichterschippers, turfschippers, zeevissers en Zuiderzee/IJsselmeervissers. In het museum laten wij stukjes van die geschiedenis zien, met het accent op de ansjovisvisserij.Met de drooglegging van de Waard- en Groetpolder in het midden van de 19e eeuw ontstond een groot akkerbouwgebied. Meekrap bleek een product wat goed groeide op de nog ziltige grond. Bovendien hielp de meekrap de klei geschikt te maken voor de teelt van andere gewassen. In het museum laten we meer zien over de teelt en het gebruik van meekrap.

Wandelen door Kolhorn
Met drie audiotours leert u Kolhorn beter kennen. U kunt op aan de buitenzijde van het museum een geluidsbestand downloaden naar uw smartphone. U kunt het afspelen van dit bestand op elk gewenst moment onderbreken, achteruit spoelen of vooruit spoelen.

Het museum is iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur te bezoeken.
Bezoek vooraf reserveren (zie www.stichtingmuseumkolhorn.nl).
Een kaartje kost € 3,00. Jongeren van 12 tot 18 jaar betalen € 1,50 en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.dagelijks, behalve op maandagMEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.Museum leuk voor jong en oud
Miniatuurstoommachines waarmee je zelf stoom kunt maken, staan klaar om te ontdekken wat stoomkracht doet. Met de leuke speurtocht en zoekopdrachten kun je het museum verkennen. Help je de stoker het vuur in de ketel brandend te houden, dan verdien je het 'hulpstokersdiploma'. Is de smid aanwezig in de oude smederij van het gemaal, dan kun je ook een 'smeeddiploma' verdienen.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
De toegang is € 9,00 voor volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar en € 6,00 voor kinderen van 5 - 12 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.
Reserveer online je ticket op
www.stoommachinemuseum.nl met de Tickets-button op de homepage.

(advertentie)
Actueel...
01-12-2022 6 belangrijkste oorzaken voor beschadigde muren
01-12-2022 Op stap in Hollands Kroon
01-12-2022 Lentetuin Breezand met vernieuwd concept
01-12-2022 Méér zorgverzekering voor minder geld bij de gemeentepolis
01-12-2022 Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record
01-12-2022 De Durpers hebben hun 75-jarige jubileum gevierd
01-12-2022 Lions Helpen!
01-12-2022 Kerknieuws
30-11-2022 Oudejaars bridgedrive
30-11-2022 34 Hectare nieuw bos in Noord-Holland
30-11-2022 Oproep B&W Hollands Kroon: Betrek inwoners bij energievisie
30-11-2022 Met de bus naar de Boet
30-11-2022 Onderzoek naar aanpassingen kruispunt Nieuwe Niedorp
30-11-2022 Chillplek voor overprikkelde kinderen tijdens Pietendorp in Zuiderzeemuseum Enkhuizen groot succes
30-11-2022 Geboorte, verjaardag, jubileum, geslaagd en Kerst- en Nieuwjaarswensen
30-11-2022 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
30-11-2022 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
30-11-2022 Resultaten naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop in Noord-Holland Noord bekend
30-11-2022 Basisschool De Branding uit Den Oever organiseert een weggeefwinkel
30-11-2022 Uitslagen
30-11-2022 Harmonie De Eendracht pakt uit in december
29-11-2022 Praxis zorgt voor een witte kerst, nu volop Kerstbomen te koop
29-11-2022 Junior Energiecoaches geslaagd
29-11-2022 Sinterklaas bezoekt De Belboei via nieuwe traplift
29-11-2022 Leerlingen Wiringherlant presenteren ontwerpen voor logo Kunsttuin Winkel
29-11-2022 Informatiepunt Digitale Overheid is op zoek naar jou!
29-11-2022 Wieringers maken zich klaar voor Garbage Run Wintereditie 23
29-11-2022 Asieldier van deze week
29-11-2022 Kaartverkoop Kerstnachtvieringen op 10 december
28-11-2022 IJsclub Voorwaarts te Den Oever
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
Occasions
Toyota Yatis 1.0 Aspiration
€ 5.995,-

Te koop BMW 323 Ci Executive bouwjaar 2000
€ 7.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Quarantaine - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...