Kerknieuws
Uitgegeven op 29-04-2021 om 08:12  |  link  |  bewaar  |  print

Kerkdiensten en activiteiten:

• De Rooms-Katholieke kerk in Hippolytushoef is gesloten zo lang de avondklok van kracht is
• In de Rooms-Katholieke kerken in de Wieringermeer zijn wel vieringen, zie rkwieringermeer.nl
• Alle activiteiten en diensten van de Doopsgezinde gemeente Wieringen vervallen tot eind april
• Alle diensten van Pinkstergemeente Filadelfia in Hippolytushoef vervallen
• In verzorgingstehuis Kapellehof in Den Oever zijn geen avondoverdenkingen.
• De Michaëlskerk in Oosterland is gesloten.


Restauratie toren Hippolytuskerk

HIPPOLYTUSHOEF - De aannemer voor de restauratiewerkzaamheden aan de kerktoren van de Hippolytuskerk op het Kerkplein begint in juni 2021 met de werkzaamheden, die naar verwachting uiterlijk eind oktober 2021 klaar zijn.

De subsidie is aangevraagd en inmiddels toegekend. Het gaat om een bedrag van ongeveer € 75.000,-. Hiermee wordt het verschil tussen de aanneemsom van de aannemer van € 254.100,- en het bedrag in de begroting van € 211.750,- ruimschoots gedicht. De hoogte van de subsidie is door aanvullende regelgeving door het subsidieplafond vanuit de Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM) wel iets lager uitgevallen dan eerder is aangegeven door het gemeentebestuur.


Knipscheerorgel

Het monumentale Knipscheerorgel in de Hippolytuskerk

Wist je dat:
• Het orgel in de Hippolytuskerk dit jaar 151 jaar oud is?
• Het orgel werd gebouwd door de firma Knipscheer, orgelmaker te Amsterdam?
• Dit Knipscheerorgel in de Hippolytuskerk een rijksmonument is?
• Een pijporgel wel eens een grote onderhoudsbeurt nodig heeft?De Hippolytuskerk op Wieringen herbergt met haar orgel een klein pareltje van schoonheid. Het orgel is gebouwd door de firma Knipscheer, destijds een zeer gerenommeerd orgelmaker, en het staat geregistreerd als rijksmonument. Het besluit om een orgel van f 1570 (!) bij de firma Knipscheer te bestellen, is te lezen in de archieven van het kerkbestuur van april 1870. Een half jaar later werd her orgel al in gebruik genomen. Best wel bijzonder dat er hier nog een instrument in gebruik is dat 150 jaar geleden ook al zo in de Hippolytuskerk heeft geklonken! Reden voor een feestje en een paar orgelconcerten, zou je zeggen.

Maar dat zal helaas even moeten worden uitgesteld; Anderhalve eeuw trouwe dienst brengt ook allerlei ouderdomsverschijnselen en -ongemak met zich mee, waardoor het orgel nu in een slechte conditie verkeert. Daar willen we iets aan doen.

De restauratie van het orgel is begroot op ruim € 96.000,
waarvan nu ruim € 25.000 binnen is.
Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk komt dus nog veel te kort!
Elke bijdrage is zeer welkom op:
NL05 RABO 0370 4590 67
ten name van Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk
o.v.v. Knipscheer-orgel


Kors Jan Snoeij, voorzitter Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk, www.hippolytuskerk.nl.
Wordt u ook vriend van de Hippolytuskerk?

HIPPOLYTUSHOEF - Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk stelt zich tot doel om de Hippolytuskerk maximaal open te stellen voor liefhebbers van allerlei vormen van cultuur. Voor de stichting was het jaar 2020 er een vol hindernissen. Toen de eerste Coronagolf ook langs de Wieringer kust rolde, ging de kerk vier maanden op slot. Terwijl de protestantse kerkgangers kennis maakten met het fenomeen van livestreamvieringen via internet, zagen vindingrijke geesten kans om, met inachtneming van alle Coronaregels, toch ook nog verschillende live activiteiten in de kerk te organiseren.In de zomermaanden was de kerk geopend voor bezoekers, in gecontroleerde aantallen, en daar werd net als in andere jaren weer dankbaar gebruik van gemaakt. De gastvrouwen en -heren noteerden enkele honderden bezoekers, afkomstig uit het hele land en ook van over de grenzen.

In de eerste maanden van 2020 bracht de Stichting Kulturele Aktiviteiten Hippolytushoef (SKAH) nog twee goed bezochte concerten.
Stichting Geestelijke Muziek Hippolytuskerk kon in februari de Cantate BWV 20 en twee motetten van Johann Sebastian Bach nog volgens plan uitvoeren. De Vrienden van de Hippolytuskerk leverden hieraan een financiële bijdrage.

Groot onderhoud van het monumentale Knipscheerorgel zal naar verwacht vanaf november 2021 tot april/mei 2022 uitgevoerd worden. De Stichting Vrienden verzorgde diverse subsidieaanvragen, o.a. bij Rotary Wieringerland, Rabo Coöperatiefonds en De Hollands Kroonse uitdaging. Deze subsidieaanvragen werden positief beoordeeld.
Daarnaast kwamen er ook vele particuliere giften binnen.

De Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk wil een breed scala aan activiteiten helpen faciliteren, zodat het kerkgebouw een levend cultureel monument blijft in de Wieringer gemeenschap. Donateurs voorzien de stichting van de benodigde middelen.
Wilt u bijdragen? Vul het contactformulier in op de site en meldt u aan als donateur!

Incidentele bijdragen zijn ook meer dan welkom op rekeningnummer
NL05 RABO 0370 4590 67 t.n.v. Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Restafval betalen per hoeveelheid per huishouden:
Goed plan
Slecht plan
  
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 12.745,-

Te koop BMW Cabrio 323Ci Executive Youngtimer
€ 7.950,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Hotel de Haan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...