Kerknieuws
Uitgegeven op 15-04-2021 om 21:40  |  link  |  bewaar  |  print

Kerkdiensten en activiteiten:

Zondag 18 april:
• Hippolytuskerk, Kerkplein 17 in Hippolytushoef - 10:00 u: ds Hetty Boot - liverstreamviering via pgwieringen.nl of YouTube

• De Rooms-Katholieke kerk in Hippolytushoef is gesloten zo lang de avondklok van kracht is
• In de Rooms-Katholieke kerken in de Wieringermeer zijn wel vieringen, zie rkwieringermeer.nl
• Alle activiteiten en diensten van de Doopsgezinde gemeente Wieringen vervallen tot eind april
• Alle diensten van Pinkstergemeente Filadelfia in Hippolytushoef vervallen
• In verzorgingstehuis Kapellehof in Den Oever zijn geen avondoverdenkingen.
• De Michaëlskerk in Oosterland is gesloten.


Livestreamviering

HIPPOLYTUSHOEF - Vanuit de Hippolytuskerk is op zondag 18 april om 10:00 uur een livestreamviering. Voorganger is ds. Hetty Boot, Medemblik.

Waar ben je? Wie ben je? Wat doe je? Wie ben je voor elkaar en wat druist daartegen in?
Het is de 3e zondag van Pasen genaamd Misericordia Domini. Dat betekent: de bewogenheid, de geraaktheid of, met een klassiek woord - de barmhartigheid van de Eeuwige. En wat kunnen we daarmee.
De livestreamviering is te volgen via pgwieringen.nl of YouTube


Knipscheerorgel: De orgeltrapper

HIPPOLYTUSHOEF - Zonder lucht in de balgen speelt een orgel niet. Omdat er in 1870 nog geen elektriciteit was, moest de organist dan ook altijd iemand meenemen om voor de windvoorziening te zorgen. Bij grotere orgels stond men daarbij op twee trappers, die verbonden waren met de schepbalgen waarmee de lucht in de hoofdbalg werd gepompt. Hoewel de schepbalgen van het orgel in de Hippolytuskerk werden bediend met een hefboom (zie foto), werd de persoon die dit klusje met de handen klaarde hier toch ook 'orgeltrapper' genoemd.


In de nog zichtbare verticale gleuf (rechts van de hefboom) in de orgelkas, bevond zich destijds het 'windzicht'. Dat was een aanwijzer die de hoogte van de hoofdbalg aangaf en daardoor kon je zien hoeveel lucht er nog in de balg zat. De orgeltrapper moest, met het tempo van pompen, er voor zorgen de wijzer van het windzicht op het goede niveau te houden. Bij volle akkoorden (=meer toetsen) en bij veel open registers moest er ook sneller worden gepompt.

De restauratie van het orgel is begroot op ruim € 96.000,
waarvan nu ruim € 25.000 binnen is.
Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk komt dus nog veel te kort!
Elke bijdrage is zeer welkom op:
NL05 RABO 0370 4590 67
ten name van Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk
o.v.v. Knipscheer-orgelWordt u ook vriend van de Hippolytuskerk?

HIPPOLYTUSHOEF - Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk stelt zich tot doel om de Hippolytuskerk maximaal open te stellen voor liefhebbers van allerlei vormen van cultuur. Voor de stichting was het jaar 2020 er een vol hindernissen. Toen de eerste Coronagolf ook langs de Wieringer kust rolde, ging de kerk vier maanden op slot. Terwijl de protestantse kerkgangers kennis maakten met het fenomeen van livestreamvieringen via internet, zagen vindingrijke geesten kans om, met inachtneming van alle Coronaregels, toch ook nog verschillende live activiteiten in de kerk te organiseren.In de zomermaanden was de kerk geopend voor bezoekers, in gecontroleerde aantallen, en daar werd net als in andere jaren weer dankbaar gebruik van gemaakt. De gastvrouwen en -heren noteerden enkele honderden bezoekers, afkomstig uit het hele land en ook van over de grenzen.

In de eerste maanden van 2020 bracht de Stichting Kulturele Aktiviteiten Hippolytushoef (SKAH) nog twee goed bezochte concerten.
Stichting Geestelijke Muziek Hippolytuskerk kon in februari de Cantate BWV 20 en twee motetten van Johann Sebastian Bach nog volgens plan uitvoeren. De Vrienden van de Hippolytuskerk leverden hieraan een financiële bijdrage.

Groot onderhoud van het monumentale Knipscheerorgel zal naar verwacht vanaf november 2021 tot april/mei 2022 uitgevoerd worden. De Stichting Vrienden verzorgde diverse subsidieaanvragen, o.a. bij Rotary Wieringerland, Rabo Coöperatiefonds en De Hollands Kroonse uitdaging. Deze subsidieaanvragen werden positief beoordeeld.
Daarnaast kwamen er ook vele particuliere giften binnen.

De Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk wil een breed scala aan activiteiten helpen faciliteren, zodat het kerkgebouw een levend cultureel monument blijft in de Wieringer gemeenschap. Donateurs voorzien de stichting van de benodigde middelen.
Wilt u bijdragen? Vul het contactformulier in op de site en meldt u aan als donateur!

Incidentele bijdragen zijn ook meer dan welkom op rekeningnummer
NL05 RABO 0370 4590 67 t.n.v. Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk.


Restauratie toren Hippolytuskerk

HIPPOLYTUSHOEF - De aannemer voor de restauratiewerkzaamheden aan de kerktoren van de Hippolytuskerk op het Kerkplein begint in juni 2021 met de werkzaamheden, die naar verwachting uiterlijk eind oktober 2021 klaar zijn.

De subsidie is aangevraagd en inmiddels toegekend. Het gaat om een bedrag van ongeveer € 75.000,-. Hiermee wordt het verschil tussen de aanneemsom van de aannemer van € 254.100,- en het bedrag in de begroting van € 211.750,- ruimschoots gedicht. De hoogte van de subsidie is door aanvullende regelgeving door het subsidieplafond vanuit de Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM) wel iets lager uitgevallen dan eerder is aangegeven door het gemeentebestuur.
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
(advertentie)
Poll:
Restafval betalen per hoeveelheid per huishouden:
Goed plan
Slecht plan
  
Occasions
Renault Clio 1.2 5drs Authentique
€ 5.245,-

Honda CG 125 - unieke motorfiets met maar 8km op de teller.
€ 3.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Lutje jaren 50 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...