Exposities en musea
Uitgegeven op 26-02-2021 om 14:28  |  link  |  bewaar  |  print

Alle musea zijn t/m 22 maart geslotenHelp de koeien van het Rundveemuseum uit de brand

AARTSWOUD - In de nacht van 7 op 8 februari brak er brand uit in de stal van het Rundveemuseum Aat Grootes. In de stal stonden 10 oorspronkelijke Hollandse koeienrassen met wat kalfjes. In alle haast zijn de koeien bevrijd en naar een logeerstal op Terdiek gebracht. Helaas hebben een Blaarkop en een Baggerbonte koe het niet overleefd. Ook werd er in de nieuwe stal een kalf dood geboren. Cliënten van de Prinsenstichting die in de voorgelegen stolpboerderij wonen en de brand ontdekten, helpen dagelijks met het verzorgen van de koeien. Ook nu gaan ze tweemaal daags met een busje naar de logeerstal.

De schade aan de stal en het museum is erg groot! Het gaat langere tijd duren voor alles weer is herbouwd. Het museum draait al 8 jaar en is uniek in Nederland. Inmiddels is het tot Educatief Centrum gepromoveerd en heeft het museum een grotere ontvangstruimte nodig. Ook zal het herstel van de stal met duurzamere materialen worden uitgevoerd. Dit werkt sterk kostenverhogend. Het museum mist bovendien de inkomsten van het komend seizoen. De cijfers van het afgelopen jaar geven door de Corona-crisis ook al reden tot zorg. En de veestapel moet noodgedwongen worden aangevuld met de rassen die nu ontbreken. Het streefbedrag voor het realiseren voor de aanpassingen en het uitbreiden van de huidige situatie is inclusief gederfde inkomsten geraamd op € 95.000,- Belangrijk is dat het museum een ANBI status heeft.


Foto Hanneke de Boer

Op website www.rundveemuseum.nl staat een link om via Geef.nl te doneren. Dit kan elk bedrag zijn en kan ook anoniem. Ook kan via het bankrekeningnummer worden gedoneerd. Het nummer is NL54 RABO 013 18 76 694 t.n.v. Rundveemuseum Aartswoud. Bedrijven kunnen het bestuur benaderen om te kijken wat ze kunnen betekenen.

Het zou fantastisch zijn als het streefbedrag wordt gehaald. Het bestuur, de cliënten van de Prinsenstichting en de vrijwilligers zien er naar uit als de koeien weer in hun eigen stal staan. En dat er weer een voltallige kudde staat. Want diversiteit is de kracht van het museum!op afspraak te bezoeken

Expositie 'Verbonden met Den Helder'

DEN HELDER - Ruim dertig kunstenaars verbonden met Den Helder tonen tweedimensionaal werk in deze laatste expositie op de huidige locatie van Kunsthal 45. Als link met driedimensionaal werk vervaardigde Maureen Kolhoff een illusietekening op de cirkel op de bovenverdieping. De expositie geeft een mooi overzicht, niet alleen over wat Den Helder en omstreken te bieden heeft aan beeldend kunstenaars, maar ook wat er zo door de jaren heen te zien is geweest aan stijlen.DH2D is te zien tot en met zondag 25 april. Er kunnen 6 mensen per uur toegelaten worden tijdens de reguliere openingstijden, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag. De bezoektijden zijn dan om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur.
Aanmelden hiervoor kan door een mail te sturen naar info@kunsthal45.nl waarbij een voorkeurstijd en datum aangegeven moet worden. U krijgt dan per mail een bevestiging.
Wij volgen de richtlijnen van het RIVM, dus u draagt tijdens uw bezoek een mondkapje.


Co van Gasteren

Deelnemende kunstenaars
Anita Mandemaker, Bill Kunst, Carlijn Mens, Co van Gasteren, Coren Geus, Emo Verkerk, Evert Koopman, Henk van Gerner, Henriette Roggeveen, Huub Sadee, Ingrid Davids, Irene Grijzenhout, Jan Blank, Jan Nijhof, Jan Theun van Rees, Joya Nelissen, Leentje Linders, Margo van der Pool, Marijke van Wijk, Marja Lely, Michiel Hertroijs, Mies Olthuis, Monique Dozy, Peter Bes, Peter de Boer, Piet Lont, Regula Maria Müller, Rene Koch, Sjaak Kooij, Maureen Kolhoff, Hans Blank.Online


MuseumTV is een video on demand platform dat een overzicht biedt van tentoonstellingen, musea en erfgoed in heel Nederland. MuseumTV is opgericht om kunst en erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en het publieksbereik voor Nederlandse musea te vergroten. Het platform brengt musea in beeld met mini-documentaires van hoge kwaliteit, gemaakt door professionele documentaire- en filmmakers.
In onze regio zijn virtuele rondleidingen te zien in het Westfries Museum in Hoorn, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Marine Museum in Den Helder.

MuseumTV gaat zich uitbreiden met mini-documentaires van tien Noord-Hollandse musea.
Deze online mogelijkheden voor een museumbezoek komen extra gelegen in tijden waarin culturele instellingen zwaar lijden onder verplichte coronasluitingen. Veel musea hebben zelf alternatieve museumbezoeken opgestart, zoals digitale tentoonstellingen en 360-graden-tours, maar niet elke instelling kan dit zelf verwezenlijken.
MuseumTV gaat een bezoek brengen aan tien musea die verspreid zijn over de provincie Noord-Holland. Van de noordelijkste punt tot de zuidelijke uithoek en alles daartussen. Dit wordt een aanvulling op de 31 video's die al zijn opgenomen in Noord-Holland.

Meer informatie over MuseumTV op www.museumtv.nl.Online

Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachinemuseum had graag met de voorjaarsvakantie de deuren weer geopend voor publiek. Traditiegetrouw is dit ook de start van het nieuwe stoomseizoen. De medewerkers staan te popelen om aan de slag te gaan en de machines te laten draaien. Helaas laat de versoepeling van de lockdown maatregelen nog op zich wachten en is het museum genoodzaakt de opening uit te stellen. Net als iedereen wordt nu reikhalzend uitgekeken naar het moment dat de samenleving van 't slot kan en het evenementen- en stoomseizoen kan starten. Tot het zover is, kun je met NSM Virtueel alvast een kijkje nemen in het museum en de baggermolen.

Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, één van de oudste nog intacte stoomgemalen van Nederland. Je vindt er de grootste verzameling nog werkende stoommachines in ons land.

NSM Virtueel
Er is afgelopen jaar hard gewerkt aan de digitale zichtbaarheid van het museum. Nieuwsgierig? Bezoek dan de website, klik in de balk NSM Virtueel aan en ga mee op ontdekkingsreis! Met de VR video's kun je vanuit je luie stoel virtueel ronddwalen door het stoomgemaal en afdalen in de baggermolen. Als je de tags in de video aanklikt, popt er uitgebreide informatie op.

Kinderrubriek Thuis & Onderwijs
Op de nieuwe kinderpagina Thuis & Onderwijs maak je kennis met Glenn en Tess (afbeelding). Je vindt er allerlei wetenswaardigheden over de stoommachines en het museum. Museumdocent Hans Walrecht vertelt elke week over een van de stoommachines in het museum of de machinetuin. De eerste aflevering gaat over De Vlaanderen 7, de triple expansie scheepsmachine, de tweede aflevering over stoommachine Koos en de bijbehorende machinewerkplaats. Er staan op de kinderpagina ook proefjes die je thuis kunt doen. Nóg leuker is om het museum in het echt te bezoeken en zelf stoom te maken met miniatuurstoommachines en op speurtocht door het museum te gaan. Kom dus gauw langs als het weer mag!

Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik, tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nldinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag en elke eerste zondag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur en in de zomer iedere zondag. Verder op afspraak.vrijdag, zaterdag en zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.
In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse 'spionnen' om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is vrijdag en zaterdag open van 10:00-17:00 uur en zondag van 11:00-17:00 uur. Bezoek is alleen mogelijk met een vooraf online gekocht toegangsbewijs!
De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 3,75 voor van 4 t/m 12 jaar. Tickets kunnen gekocht worden op www.kazemattenmuseum.nl.dagelijks

Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum biedt naast een schat aan boeiende, mooie, interessante voorwerpen.Het Zuiderzeemuseum doet er natuurlijk alles aan om het bezoek aan het museum op een veilige manier te laten verlopen. Zij volgt hierbij het protocol van de Museumvereniging; de richtlijnen van het RIVM vormen de basis van het protocol en worden strikt nageleefd. Reserveer een online ticket met starttijd via de website, ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart of Vriendenpas. Vooraf reserveren verspreidt de bezoekersstroom en voorkomt dat het op enig moment te druk wordt.
Ontdek het prachtige het binnenmuseum, de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek.

Het buitenmuseum is gesloten. Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 11:30 tot 17:00 uur.
De toegang is € 17,00 voor volwassenen en € 11,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Met een Museumkaart, BGL-VIP kaart of Vriendenpas is de entree gratis.
Kijk voor actuele informatie op www.zuiderzeemuseum.nl.vrijdag, zaterdag en zondag

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is geopend van 10:00-17:00 uur.
De expositie is gratis toegankelijk. Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.
Tip: reserveer van tevoren via info@afsluitdijkwaddencenter.nl.
vrijdag, zaterdag en zondag

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

STROE - Het Wieringer eilandmuseum Jan Lont heeft een vaste tentoonstelling waarin het verhaal verteld wordt van de boer/visserman en boerin/huisvrouw op Wieringen van ongeveer twee generaties geleden.

Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39 is vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00 tot 16:00 uur.
Entree € 5,00. Kinderen t/m 12 jaar gratis.
De coronamaatregelen zijn van kracht, de route is met pijlen aangegeven en er geldt een maximum aantal bezoekers.
Van te voren even bellen tijdens de openingstijden om te reserveren is wel handig, aangezien u dan een wachttijd kunt voorkomen. 0227-511353.donderdag t/m zondag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
De toegang is € 7,00 voor volwassenen en € 5.00 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.
Het is gelukt het museum klaar te maken om te voldoen aan de richtlijnen vanuit het RIVM en de adviezen vanuit de Museumvereniging. Dat betekent dat gedoseerd bezoekers worden toegelaten. Vooraf reserveren is verplicht. U kunt telefonisch (0227-545014) of per mail (info@deoudebakkerij.nl) uw reservering doorgeven.dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.

Tijdens uw bezoek kunt u gebruik maken van een audiotour, waarin Floris V en zijn vrouw Beatrijs zelf u meenemen door 'hun' kasteel. Zij vertellen u alles over de geschiedenis van kasteel Radboud en de monumentale ruimtes in het kasteel. Daarnaast maken zij u attent op bijzondere details en vermaken u met grappige anekdotes over het leven van weleer. Een informatieve tour waarmee u uw bezoek nog meer de moeite waard wordt!Speciaal voor kinderen is een pelgrimsspeurtocht ontwikkeld. Voorzien van een pelgrimstas gaan zij op pad, en voeren allerlei opdrachten uit of beantwoorden de vragen van de speurtocht. Dat leidt uiteindelijk tot het vinden van de code voor de schatkist en een welverdiende beloning.

Kasteel Radboud is op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 8,00, kinderen € 5,00.
Bij bezoek aan het museum is vooraf reserveren verplicht. Er is een aparte toegang voor het museum gerealiseerd. Je kan zo lang de maatregelen gelden niet heen en weer lopen tussen het museum en het Kasteel Café. Voor gebruik van het Kasteel Café ook (apart) vooraf reserveren. Het terras is wel vrij toegankelijk. Op drukke dagen kan het terras vol zitten.
Houd je aan de huisregels!
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Actueel...
17-04-2021 Nieuwe service bij Van Mook Computers en ICT
17-04-2021 Praxis op nieuw sponsordoek bij vv Succes
17-04-2021 Rondje om
17-04-2021 Bloeiers open op afspraak
17-04-2021 Overleden mevrouw Monique Slotboom
17-04-2021 Motorrijder gewond bij ongeval N99 nabij Hippolytushoef
17-04-2021 Presentatie ontwikkeling weidevogels op Wieringen
17-04-2021 Maatjes vinden en worden
17-04-2021 Dankbetuiging de heer Cees Leijs
16-04-2021 CoronaMelder-app nuttig voor buitensporters
16-04-2021 TipTop Tuinen Weekend op 1 & 2 mei
16-04-2021 Speurneuzen uit de Kop bewegend op pad
16-04-2021 Overleden mevrouw Serrarens
16-04-2021 Nieuwe column van Pink: Koffie in de zon
16-04-2021 Veel ideeën voor toekomst 't Veld en Zijdewind
16-04-2021 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
16-04-2021 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
15-04-2021 Heeft u al een Wieringer skeurkalender?
15-04-2021 Gemeenteraad praat over zelfbewoningsplicht
15-04-2021 Sportcampus voor iedereen… behalve voor de duikers van Zeus Faber
15-04-2021 Kerknieuws
15-04-2021 Pand Sluiskolkkade 2, voormalig kantoor Tocardo, wordt gesloopt
15-04-2021 Meevaller Hospice Het Tweede Huis
15-04-2021 Nu ook videobanden op een geheugenstick plaatsen bij Reparatiebedrijf Weijers
15-04-2021 CafĂ© Waddenzee
15-04-2021 Lancering Zuiderzeebier met Pubquiz
15-04-2021 Week van de Teek
15-04-2021 Rondje om
15-04-2021 Provinciale Staten bezorgd over datacenters
15-04-2021 Pulsvissers uit het veld geslagen door besluit EU Hof
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Poll:
Laat u zich vaccineren tegen corona?
Ja
Nee
Ik twijfel nog
  
Occasions
Honda CG 125 - unieke motorfiets met maar 8km op de teller.
€ 3.250,-

Te koop BMW Cabrio 323Ci Executive Youngtimer
€ 7.950,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Boerderij achter smederij Luijt - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...