Natuurvriendelijk bosbeheer
Uitgegeven op 22-01-2021 om 11:05  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - De komende jaren gaat de gemeente haar bosplantsoenen natuurvriendelijk verzorgen.

In Hollands Kroon zijn meerdere bosplantsoenen. Dit zijn plantsoenen waar verschillende bomen en struiken staan. Samen geven zij het beeld van een 'bosje'. Natuurlijkvriendelijk beheer vergroot de biodiversiteit. Dit zijn de verschillende soorten planten en dieren in een gebied. Zo krijgen meer insecten en andere dieren een plekje in onze natuur. Hier gaat de gemeente stap voor stap mee aan de slag. Ontdek wat zij gaat doen en wat u in uw eigen tuin zelf kunt doen.

Maar hoe werkt dat dan, dat natuurvriendelijk beheren? Onder andere door bepaalde heesters te verwijderen. Hierdoor krijgen inheemse soorten kans om te groeien. Denk aan 'Look-zonder-look'. Van de bloemen van deze plant kunnen bijen en vlinders eten. Maar denk ook aan het snoeien van bomen op verschillende hoogtes zodat verschillende insecten en vogels er fijn kunnen leven.

Ga zelf ook aan de slag!
Heeft u zelf bosjes of windsingels op uw terrein? En wilt u de natuur een handje helpen? Maak dan zelf een natuurlijke bosrand! Een aantal tips:
1. De bosrand ligt het liefst op het zuiden, zodat er veel zon op schijnt.
2. Snoei flinke gaten in de beplanting. Ongeveer drie meter diep bij zes meter breed. Laat de planten op de kale grond groeien en bloeien. Het soort planten wat groeit, hangt af van de plek. Alle planten die van oorsprong in Nederland voorkomen, zijn goed voor de biodiversiteit.
3. Wilt u voorkomen dat planten door uw tuin zaaien? Dan kunt u ze voor het zaaien afknippen.
4. Zorg ervoor dat uw bosje/windsingel veel structuurvariatie heeft. Dit betekent dat er verschillende soorten planten en bomen zijn. Heeft u veel ruimte? Kies dan voor een kruiden-struiken-bomen opbouw.
5. Het snoeiafval kunt opstapelen in het bosje. Dieren schuilen hier graag, of maken een nest.

De paardenbloem is één van de beste planten voor bijen en vlinders. Ze komen namelijk overal voor en bloeien het hele jaar door, met een piek in het voorjaar. En juist dan hebben bijen en vlinders het meeste stuifmeel en nectar nodig. Een mooie aanwinst voor uw tuin.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over dit project? Of heeft u vragen om zelf aan de slag gaan? Neem dan contact op.Uitgeschreven tekst van afbeelding:

Natuurvriendelijk beheer bosplantsoen
Gemeente Hollands Kroon gaat voor natuurvriendelijk beheer van bosplantsoenen. Jaarlijks passen wij van circa 3000 m² bosplantsoen het beheer aan naar natuurvriendelijk beheer. Dit zorgt ervoor dat meer planten, insecten en andere dieren hun plek kunnen vinden in onze bosplantsoenen.

Inhammen
In bestaande bosplantsoenen verwijderen wij enkele heesters. Daardoor ontstaan inhammen. Deze zijn zuid georiënteerd, zodat ze veel zon vangen en windluw zijn. Inheemse planten, zoals Look-zonder look, krijgen hier de kans om te groeien en bloeien. Deze planten zijn een belangrijke voedselbron voor wilde bijen.

Variatie
Variatie is van belang om de biodiversiteit te vergroten. Daarom snoeien wij bosjes in verschillende hoogtes. Zo ontstaat er een zogenaamde zoom-mantel-kern vegetatie. In de zoom staan kruiden zoals Look-zonder look. In de mantel staan heesters zoals de gewone vlier. En in de kern staan grote bomen zoals eiken. Deze variatie geeft insecten, zoogdieren en vogels een geschikte leefomgeving.

Eco-totem
Dood hout trekt leven aan. Dode bomen en takken zijn aantrekkelijk voor insecten, zoogdieren, vogels, schimmels en bacteriën. Daarom laten we een deel van de takken in de bosplantsoenen liggen als takkenril. Als de veiligheid op de locatie het toelaat, zagen we dode bomen op 3 meter boven maaiveld af. Zo ontstaat er een zogenaamde 'Eco-totem'. Een plek waar de natuur haar gang kan gaan. Spechten en Steenuilen verblijven graag in en op deze totems.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Avondklok.....
ik blijf binnen
ik ga naar buiten zonder toestemming
ik ga naar buiten met toestemming
  
Occasions
Toyota Rav 4 2.0 AWD Style
€ 25.745,-

Toyota Verso 1.8 Business Plus
€ 9.750,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Concordia - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...