Jaaroverzicht 2020 november
Uitgegeven op 03-01-2021 om 15:58  |  link  |  bewaar  |  print

Kosten Afsluitdijk lopen de spuigaten uit.


Een fikse tegenvaller voor de bouwers van de Nieuwe Afsluitdijk. Diverse media melden forse overschrijding van het budget tot wel 200 miljoen Euro, het werk zou ook weleens drie jaar kunnen uitlopen.

Een lezer stuurde ons een bericht uit Cobouw, een website/uitgave speciaal voor de bouwwereld, hierin en donderdag ook via andere nieuwsbronnen deze berichtgeving. Onze verslaggever had dit nieuws al een maand geleden op straat gehoord. Toen konden wij het niet bevestigen en moesten wij onze bron beschermen zoals beloofd.

De versterking van de Afsluitdijk loopt drie jaar vertraging op en valt fors duurder uit doordat ten tijde van het ontwerp essentiele informatie over golfhoogtes ontbrak. Dat zeggen meerdere bronnen tegen Cobouw. De meerkosten lopen mogelijk op tot in de honderden miljoenen euro’s.

Saillant detail is dat Wieringer Pim de Herder via de fractie 'Partij Vrije Liberalen' jaren geleden al pleitte voor een verbinding tussen Den Oever ter hoogte van het Pijlhuisje aansluitend op de Afsluitdijk voorbij de spuisluizen. Hierover werd er er in 2012 zelfs een overleg georganiseerd in Den Oever. Het plan van De Herder lijkt nu uiteindelijk de beste oplossing te zijn geweest en veel goedkoper dan de nu gepleegde verbouwing van de havendijk en het renoveren van de sluizen. Pim de Herder zat toen als éénmansfractie namens de PVL in de gemeenteraad van Hollands Kroon.


Hier had de dijk verlengd kunnen worden tot voorbij de oude spuisluizen. In de nieuwe dijk een moderne spui- en schutsluis en nooit meer natte voeten op de haven. Achteraf is het plan goedkoper dan nu de het huidige project van 550 plus nu dan nog eens minimaal 200 miljoen Euro. Tel hier ook de kosten van de nieuwe dijk in Den Oever bij op, iets van 15 miljoen, dan kunt u het zelf optellen. (Bericht bij deze foto...)


Laatste stukje Noorderlicht ging plat


Om klokslag 11:10 uur (als de klok dan zou slaan dus...) velde de machine van Oosterhoff Sloopwerken het laatste stukje rechtopstaande muur van Noorderlicht. Fotograaf Henk-Jan was er samen met Danny toevallig juist getuige van.


Hier staat het laatste stuk muur nog omhoog.

Hier gaat het laatste stukje omver. De slopers zijn overigens nog wel even bezig met de opruimwerkzaamheden en de sloop van het fundament. Danny wist nog wel even te melden: "Herman schittert door afwezigheid!" Niet lief...


Bloembollen voor het Kooibos (Co-bos)


HIPPOLYTUSHOEF - Het Kooibos in Hippolytushoef wordt al jaren onderhouden door een team vrijwilligers. De motor hierachter is Eerko Kostwinder, Ko voor intimi. ‘Boswachter Ko’ en zijn team hebben er, in nauwe samenwerking met Team Kernbeheer van de Gemeente Hollands Kroon, voor gezorgd dat het eens zo vervallen bos inmiddels weer een keurig aanzien heeft gekregen. En daar zijn vele mensen deze vrijwilligers maar wat dankbaar voor. Het is een prachtige plek om te recreëren.


Op bijgaande foto van Henk-Jan Wittink/Wieringernieuws.nl staan van links naar rechts Jody Kapiteijn, Karin Glas, Co Kostwinder, Afke Schrale en Edwin Wittink.

Omdat een bos natuurlijk nooit af is, zijn er altijd wensen om het nog aantrekkelijker te maken. In één van de gesprekken die Ko met Edwin Wittink van de Hollands Kroonse Uitdaging had, kwam naar voren dat er wel wat behoefte was voor meer bloemen in het bos. Ook goed voor de insecten. Die in het bos overigens ook al een hotel hebben. Bloembollen waren dus gewenst. Op de vraag hoeveel antwoordde Ko: ‘Meer dan tien…’

Nu is meer dan tien een ruim begrip. Vandaar dat werd besloten om in het bos poolshoogte te nemen. Marco de Vries van het gemeentelijke Team Kernbeheer en Ko vonden naast de vijver een mooie plek. Deze plek stond echter nog vol met ruige begroeiing. Afgesproken werd dat Team Kernbeheer deze plek gereed ging maken om bollen te planten. De begroeiing werd verwijderd en de grond gefreesd en gevlakt. Honderddertig vierkante meter was nu gereed voor beplanting.
Velen verlieten ons, zo ook deze beroemde muzikant


Oud Wieringer Ties Sok is op 92 jarige leeftijd overleden.

Ik heb mosselen, mosselen,
hele fijne mosselen...!Ties was een bekend gezicht op Wieringen. Als drummer in het duo Fok en Sok had hij vroeger veel succes als muzikant. Ties beheerde vroeger op Westerland een manege en hij stond met wol op de markt. Veel oude Wieringers bewaren mooie herinneringen aan hem. Op de foto Ties tijdens zijn laatste optreden in De Kasteleen in 2010, dit was 21 jaar later nadat hij samen met Fok in hetzelfde café tijdens de Kermis voor 300 man had opgetreden. Dat is nog altijd het hoogtepunt van dit illustere duo geweest. Rust zacht Ties, wij hebben van je genoten, van het weekend maar even aan de mosselen, hele fijne mosselen...! (foto Henk-Jan Wittink)


Vanuit de lucht gezien door Richard


Mooie opnamen vanuit de lucht genomen van de bouwputten in Hippo.


Hier zijn ze al gestart met de nieuwbouw.

En hier wordt het puim gekraakt en afgevoerd... naar de Afsluitdijk.


advertentie


(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
Poll:
Avondklok.....
ik blijf binnen
ik ga naar buiten zonder toestemming
ik ga naar buiten met toestemming
  
Occasions
Te koop Mitsubishi Space Star 1.0 Intense+ 2017
€ 8.490,-

Toyota Proace 2.0 Cool Comfort ex BTW/BPM
€ 18.995,- (excl. BTW)

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Familie Bakker - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...