Helikoptervluchten vanaf Vliegkamp De Kooy
Uitgegeven op 19-11-2020 om 19:48  |  link  |  bewaar  |  print

DEN HELDER - Transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando trainen van 23 tot en met 26 november vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy. Tijdens deze week voeren helikoptervliegers en loadmasters van de Chinook en Cougar transporthelikopters schietoefeningen uit op de Vliehors Range op Vlieland.

Deze oefening is onderdeel van de Helicopter Weapon Instructor Course (HWIC) Strike. Hierbij worden vliegers en loadmasters opgeleid tot helikopterwapeninstructeur en specialiseren zij zich onder meer in het tactisch optreden en samenwerking met eenheden van andere krijgsmachtdelen. Gedurende de oefeningen ligt de nadruk op uitvoering, instructie en standaardisatie van verschillende missies.

Tijdens de HWIC worden tijdelijk twee Chinook transporthelikopters gestationeerd op De Kooy. De Cougar-bemanning vliegt dagelijks op en neer tussen vliegbasis Gilze-Rijen, De Kooy en Vlieland. De oefening vindt plaats op weekdagen, van maandag tot en met donderdag, in de middag en avond. Met vrijdag als reservedag.

Helicopter Qualification (HQ) week en avondvliegen NH90
Van 30 november tot en met 4 december is het Helicopter Qualification (HQ) week op de Kooy. Tijdens de HQ week trainen onze NH90 bemanningen het maken van deklandingen op schepen van de Koninklijke Marine. Dit doen ze zowel bij daglicht als duisternis. Ook een Belgische NH90 neemt deel aan de Helicopter Qualification week.


Meer informatie over vliegen bij duisternis

Tijdens de trainingen in nachtelijke omstandigheden gebruiken de DHC-bemanningen geavanceerde nachtkijkers (Night Vision Goggles of NVG) om in het donker goed te kunnen zien. Daarmee beoefenen ze onder andere het navigeren en vliegen op lage hoogte. Het vergt veel vaardigheid om goed en veilig met NVG te werken.

Oefening met tactische naderingen op de Kooy door de C-130
Van 23 november tot en met 10 december vindt de oefening 'Werewolf Resilience' plaats vanaf vliegbasis Eindhoven. Bemanningen van de C-130 transportvliegtuigen trainen met landmachteenheden in Nederland. Onderdeel hiervan is het maken van korte doorstarts ('touch and go's') op Maritiem Vliegkamp de Kooy. Door de huidige COVID-19 maatregelen wordt deze oefening, welke normaal gesproken plaatsvindt in Yuma (Verenigde Staten), in Nederland uitgevoerd.

Twee keer per dag vertrekken twee C-130 Hercules transportvliegtuigen om de verschillende aspecten als laagvliegen, avondvliegen, tactische naderingen en para-drops te trainen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende (militaire) oefenlocaties in Nederland. Er wordt gevlogen op doordeweekse dagen, tussen 09:00 uur en 23:00 uur. Op Maritiem Vliegkamp de Kooy worden op verschillende dagen 'touch and go's' gemaakt.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Dit jaar geen vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Goed idee. Geen lawaai, stank en rotzooi op straat.
Slecht idee. Dan wordt alles illegaal, dus veel meer gevaar en leed
Maakt mij niets uit.
Veilig en verantwoord legaal vuurwerk kan toch prima.
  
Occasions
Te koop mitsubishi Space Star
€ ,-

Daihatshu Cuore 5drs
€ 4.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Kapel - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...