Op stap in Hollands Kroon
Uitgegeven op 23-09-2020 om 13:07  |  link  |  bewaar  |  print

Alle activiteiten in Hollands Kroon zijn gebundeld op deze pagina.
De activiteiten staan in chronologische volgorde.
Dag en datum staan er boven.
Activiteiten kunt u mailen aan bert@wieringernieuws.nl.

Klik hier voor een overzicht van exposities en museazaterdag 3 oktober

Joep Pelt Guitar Globetrotter

MEDEMBLIK- Joep Pelt treedt op in de Bonifaciuskerk. Hij is bepaald geen onbekende in Nederland gezien zijn optreden in DWDD. Muzikaal opgegroeid aan de modderige oevers van de Mississippi en de Niger toerde hij met verschillende projecten door Europa, Afrika en de VS. Zijn eclectische gitaarspel werkt als een smeermiddel tussen verschillende werelden: o.a. folk, blues en (Soweto) soul.

Folk, Blues en Soul
Joep Pelt reisde zelf vanuit de platenkast van zijn vader langs de Caribbean naar het diepe Zuiden van de VS om de ongekend grote muzikale nalatenschap van Alan Lomax voor zichzelf in kaart te brengen.Aan de vooravond van zijn theatershow 'Lomax & The '60 Folk Revolution' brengt Joep tijdens zijn solo-optreden in Medemblik een prachtige mix van intieme, akoestische liedjes en verhalen. Joep's avontuurlijke ziel en onverzadigbare muzikale honger maken hem tot één van de meest veelzijdige artiesten van Nederland. Geen enkel optreden van Joep is hetzelfde. Laat je meevoeren naar het schemergebied tussen verschillende muzikale werelden door deze 'Guitar Globetrotter'... er valt een wereld te verkennen !

Het concert in de Bonifaciuskerk Medemblik begint om 20:00 uur. De entree is € 10,00.
Reserveren via bonifaciusmedemblik@gmail.com.zaterdag 3 en zondag 4 oktober

Expositie 'Trots op de Boer!'

WIERINGERWERF - De eerste grote expositie van het nieuwe seizoen in de Cultuurschuur, Loggersplein 1 is voor fotocollectief de Sluiter. Met een actueel thema: 'Trots op de Boer!'.De expositie is te zien op de nieuwe expositiepanelen van de Cultuurschuur!
Entree is gratis maar houdt wel afstand tot elkaar!zondag 4 oktober

Kinderspecial in het rundveemuseum

AARTSWOUD - Tijdens Dierendag is er een kinderspecial in Rundveemuseum Aat Grootes. In de middag zijn er in twee blokken leuke kinderworkshops rond het thema. Omdat er in de twee tijdsblokken per blok maar maximaal 15 kinderen kunnen meedoen is opgave dringend gewenst.

De entree bedraagt € 7,50 voor begeleider en kind, als kinderen zelfstandig komen kost het 5 euro. Voor de begeleidende volwassen bezoekers is er uiteraard een deskundige rondleiding langs de dieren en het museum.


Foto's Hanneke de Boer

Waar kan je Dierendag beter vieren dan vlak bij de dieren van het het Rundveemuseum? Tijdens de kinderworkshops kunnen kinderen een dier knutselen, een kunstkoe melken, oud Hollandse spelletjes spelen en kuikentjes bekijken. Om inspiratie op te doen is een tochtje langs alle aanwezige dieren inbegrepen. Tot slot gaan kinderen mooi geschminkt weer naar huis.De dieren in en rond het Rundveemuseum zullen blij zijn met extra aandacht. Alle dieren en vooral de koeien zijn het altijd al goed gewend. Als (tamelijk) zeldzaam ras wordt er met de koeien raszuiver gefokt zodat hun aantallen weer stijgen. Het bijzondere is dat de kalfjes bij de moeder blijven. En ook alle andere aanwezige dieren zijn van een opmerkelijk soort. Voor kinderen en begeleiders is het leuk en interessant om het levendige museum te bezoeken. Juist ook op Dierendag!Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud.
Het museum werkt met 2 tijdsblokken. Graag ontvangen wij de kinderen tussen 13:00 en 14:30 uur of tussen 15:00 en 16:30 uur. Het museum is geopend van 12:30-16:30 uur. Voor bezoek kunt u reserveren via info@rundveemuseum.nl of via 06 1256 8365.
Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl.zondag 4 oktober

Performance Danielle van Vree

DEN HELDER - Danielle van Vree geeft tijdens Residu 5 bij Kunsthal 45 een performance geven. Tijdens haar Residency in Het Pompgemaal sprak zij met Nieuwediepers voor wie de zee een belangrijke rol in hun leven speelt, tekende zij golven met water en schreef teksten. Met een film en een wandinstallatie is er nu een weerslag van dat verblijf in Kunsthal 45 te zien.

Tijdens de performance zal er weer een unieke beleving zijn, die teruggrijpt op performances in het Pompgemaal.


De performance begint om 15:00 uur en de toegang is gratis.
Vanwege Corona is aanmelding via Info@kunsthal45.nl noodzakelijk, omdat het aantal toeschouwers beperkt is.
De expositie Residu 5 is te zien van donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur en loopt nog tot 1 november 2020.
Kunsthal 45 is gevestigd aan de Koningstraat 43-45 te Den Helder.maandag 5 oktober

Doet & Ontmoet

HOLLANDS KROON - Heeft u het voornemen om meer onder de mensen te komen, vaker iets te ondernemen of vindt u het gewoon leuk om anderen te ontmoeten? Kom dan langs bij Doet & Ontmoet.

Doet & Ontmoet is een initiatief van Samen Meedoen, een samenwerking tussen Wonen Plus Welzijn en Woonzorggroep Samen.
Doet & Ontmoet is een open inloop waar mensen terecht kunnen voor een praatje, een kopje koffie en om een leuke ochtend of middag te hebben en nieuwe mensen te ontmoeten. Er is vaak van alles te doen, want de bezoekers maken met elkaar de middag! Met elkaar worden de activiteiten bedacht en vorm gegeven.

Kom langs, u wordt ontvangen door de vrijwilligers en er staat een lekkere kop koffie voor u klaar. Aanmelden is wel verplicht.

Doet & Ontmoet
Den Oever, Vikingschip, Robbenoordstraat 11a, maandag: 13:30 tot 16:00 uur
Hippolytushoef, Parkzicht, Parkzicht 3, dinsdag 9:30 tot 12:00 uur
Middenmeer, Kroonwaard 1, dinsdag van 13:30 tot 16:00 uur
Slootdorp, Dorpshuis Ons tweede Thuis, Pastoor Braakstraat 1: dinsdag 13:30 tot 16:00 uur
Nieuwe Niedorp, Prins Maurits, Dorpsstraat 79. donderdag: 9:30 tot 12:00 uur
Wieringerwaard, De Oude School, Populierenlaan 23a, donderdag:13:30 tot 16:00 uur
Wieringerwerf, Cultuurschuur, Loggersplein 1, donderdag:13:30 tot 16:00 uur
Anna Paulowna, Keijzershof, Vreedenhoff 66, vrijdag: 9:30 tot 12:00 uur

Meer informatie?
Servicepunt Anna Paulowna: Tel.: 0223 535826 - Mail: annapaulowna@wonenpluswelzijn.nl.
Servicepunt Hippolytushoef: Tel.: 0227 591570 - Mail: wieringen@wonenpluswelzijn.nl.
Servicepunt Wieringerwerf: Tel.: 0227 600079 - Mail: wieringermeer@wonenpluswelzijn.nl.
Servicepunt Nieuwe Niedorp: Tel.: 0224 542660 - Mail: niedorp@wonenpluswelzijn.nl.maandag 5 oktober

Delen is helen, het herstelverhaal van Paul

GGZ Noord-Holland-Noord ervaringsdeskundige Paul Hendriks deelt van 16:00 tot 17:00 uur via een livestream zijn verhaal. Paul vertelt over zijn weg naar herstel na een jeugd waarin onzichtbaarheid, onveiligheid en onzekerheid centraal stonden.

Iedere maand deelt een ervaringsdeskundige van GGZ NHN zijn/haar herstelverhaal voor cliënten, gasten, belangstellenden, hulpverleners, familie en vrienden. Indrukwekkende verhalen van mensen zoals jij en ik die hebben geleerd na het vallen weer op te staan.

Het verhaal van Paul in het kort
"Onzichtbaarheid, onveiligheid, grenzen en onzekerheid zijn vaste thema's in mijn leven, vanaf mijn jongste jeugd. Met vallen en opstaan ben ik de strijd met deze thema's aangegaan en vond zo uiteindelijk de weg naar herstel en ervaringsdeskundigheid. Wil je weten hoe ik leerde grenzen hanteren, zichtbaarder werd en mezelf veiliger en zekerder ging voelen? Kom dan naar mijn herstelverhaal."

Aanmelden
Aanmelden voor de livestream kan via www.ggz-nhn.nl. Na aanmelding krijg je op de dag zelf via e-mail een link toegestuurd om de livestream te bekijken. Tijdens de livestream is er een livechat voor vragen en opmerkingen.


Wat zijn Herstelverhalen?
Wanneer je worstelt met gevoelens als onzekerheid, depressie, woede, angst en wanhoop, bestaat er een kans dat de kernbegrippen van herstel je even ontgaan. Waar is de hoop, het vertrouwen, de steun en hoe kom je op voor jezelf, je dromen en toekomst? Hoe pakken anderen dit aan en wat kan jij uit deze gedeelde ervaringen meenemen, in jouw eigen weg van herstel? Door ervaringen te delen creëren we een kettingreactie: 'Wat jij kan, kan ik ook!' We merken door de openheid in deze verhalen, en de mooie reacties hierop, dat er hoop en vertrouwen wordt doorgegeven, dat herstel wel degelijk mogelijk is!

Wat is de Herstelwerkplaats?
Een Herstelwerkplaats is een plek waar mensen met een psychische kwetsbaarheid samen komen om te werken aan hun herstel. Een plek voor, door en met mensen met een psychiatrische achtergrond en ervaringskennis. Een plek die kwetsbare mensen nieuw perspectief biedt, door middel van ruimte, ontmoeting, het verstrekken van informatie en ontwikkelingsmogelijkheden.

Heb je een vraag of wil je meer informatie?
We zijn vanuit de herstelwerkplaats in Schagen bereikbaar op 06 12 55 89 90 of via herstelwerkplaatsDeKop@ggz-nhn.nl. Meer informatie over onze herstelwerkplaatsen vind je ook op www.ggz-nhn.nl.dinsdag 6 oktober

Samen tegen de Eenzaamheid

Gratis koffie-ochtend bij molen De Hoop

DEN OEVER - Van 1 tot 8 oktober wordt in Nederland de 'Week tegen de Eenzaamheid' georganiseerd. Ook bij molen De Hoop aan de Hofstraat 57 wordt daaraan aandacht besteed.

Samen met de welzijnsorganisatie WonenPlusWelzijn organiseren zij van 9:45 tot 12:00 uur een koffie-ochtend bij de molen. Daar kunt u onder het genot van een lekkere bak koffie of thee kletsen met de andere aanwezigen of de vrijwilligers bij de molen. Een professionele medewerker van WonenPlusWelzijn (WPW) is aanwezig en kan u de weg wijzen op het gebied van zorg en welzijn, maaltijdservice, hulp bij financiële vragen of ondersteuning door vrijwilligers voor kleine werkzaamheden in en om huis.

Ook is het mogelijk om een kijkje te nemen in de molen. De molenaar kan u verhalen over de 366 jaar oude korenmolen vertellen aan de hand van historische prenten. Natuurlijk worden de corona-maatregelen van het RIVM gehanteerd.

De toegang en de koffie met wat lekkers is gratis. De organisatie hoopt op goed weer, maar bij slecht is er vanwege de corona-maatregelen een beperkt aantal plaatsen. Meld u daarom aan via e-mail: wieringermolens@ziggo.nl of telefoon 0227-591 570 (WPW-servicepunt Hippolytushoef).dinsdag 6 oktober

Ledenvergadering Uitvaartvereniging 'De Laatste Eer'

WESTERLAND - Uitvaartvereniging 'De Laatste Eer' voor Wieringen en omstreken nodigt de leden uit tot het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering, welke gehouden zal worden in het dorpshuis 't Skrale End, Westerlanderweg 61. Stukken liggen vanaf heden ter inzage bij Dintex Molenveld 10 1777HP Hippolytushoef (Tussen 8:00 uur - 16:30 uur).

Let op: In verband met Covid-19 graag vooraf aanmelden.
U kunt zich aanmelden tot maandag 5 oktober 17:00 uur tel. (0227) 59 30 90 of info@delaatsteeerwieringen.nl.

Agenda:
1. Opening
2. Mededelingen en ingekomen stukken
3. Notulen jaarvergadering 2019
4. Jaarverslag 2019
5. Financieel Jaarverslag 2019
- Decharge bestuur
- Vaststellen contributie 2021
- Vaststellen samenstelling pakket 2021
6. Bestuurswijzigingen
(Tegen)kandidaten kunnen zich tot 24 uur voor aanvang van de jaarvergadering melden bij het bestuur. tel. (0227) 59 30 90 of info@delaatsteeerwieringen.nl
Aftredend en herkiesbaar is: Dhr. G. H. Wilms
7. Laatste ontwikkelingen rond samenwerking Hospice Het Tweede Thuis.
8. Rondvraag
9. Sluiting

Hoogachtend, namens het bestuur, R. Mastdinsdag 6 oktober

Uitloopraadsvergadering Hollands Kroon

HOLLANDS KROON - Tijdens de raadsvergadering van donderdag 1 oktober bleek de agenda voller dan de tijd toeliet. Over de samenwerkingsovereenkomst Campus de Terp heeft de gemeenteraad zijn waardering uitgesproken naar iedereen die hieraan heeft meegewerkt.

Regionale Energiestrategie (RES)
Het 'concept RES wensen en bedenkingen' kon rekenen op 3 amendementen en een motie. De amendementen die zijn ingediend waren om een zonnepark op het IJsselmeer te verbieden (VVD, CDA en SHK), zonne-energie op onrendabele agrarische grond toe te staan (CU,D66 en PVDA) en bevindingen van de Coalitie Duurzame Energie Noord-Holland mee te nemen in het plan (GL). In de motie van LADA wordt het college opgeroepen om in het concept RES voorrang te geven aan technieken die energie besparen zoals isolatie en materiaalgebruik.

Uitloopraadsvergadering
Tijdens de uitloopraadsvergadering neemt de gemeenteraad besluiten over de besproken onderwerpen en de andere stukken die op de besluitvormende agenda staan. Deze vergadering is op dinsdag 6 oktober om 20:00 uur te volgen via de livestream.
Klik hier voor de agenda en de stukken van de raadsvergadering.woensdag 7 oktober

Wandelen langs de Waddenzee

HIPPOLYTUSHOEF - De wekelijkse wandeling van de Wieringer Vrouwen van start om 13:30 uur vanaf de parkeerplaats van de ALDI.

De route langs de Waddenzeedijk is ongeveer 5 tot 6 km lang. Heb je zin om mee te wandelen? Je hoeft je niet aan te melden, maar kom dan op tijd naar de startplaats.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.woensdag 7 oktober

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand oktober is de start vanaf de Leemput Vatrop. Er si voldoende parkeergelegenheid voor auto en fiets. Er worden afwisselende rondjes over Vatrop, Stroe, Den Oever, Oosterland en Polderwaardnieuwland, gelopen.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.donderdag 8 oktober

Soos in Dorpshuis Hippo

HIPPOLYTUSHOEF - Iedere donderdag van 13:00 tot 17:00 uur is er Soos in Dorpshuis Hippo, Kerkhofsteeg 2.

Een kaartje leggen, een partijtje biljarten zonder wedstrijdspanningen. Lekker klessen aan de bar of de ronde tafel. Verder zijn er voor de liefhebbers sjoelbakken, eventueel een spelletje darts en heb je zelf een leuk idee (bijvoorbeeld een spelletje keezen) laat het weten.
Het dorpshuis heft geen entree en wil het zo laagdrempelig mogelijk houden, iedereen is welkom.donderdag 8 oktober

Webinar 'Hoe maak ik mijn kind weerbaarder?'

GGD Hollands Noorden organiseert de webinar 'Hoe maak ik mijn kind weerbaarder?'. Ouders krijgen online praktische en concrete opvoedtips.

De Week van de Opvoeding
De Week van de Opvoeding vindt plaats van maandag 5 oktober tot en met zondag 11 oktober.
Het staat in het teken van opvoeden en ouderschap en heeft als thema 'Staan en Opvallen'. Hierbij draait het om de ontmoeting en uitwisseling van kennis tussen ouders, medeopvoeders en professionals. Bij het opvoeden van een kind sta je er namelijk niet alleen voor. In een tijd waarin pesten en groepsdruk veel voorkomen, is het fijn om te weten hoe je je kind zich zekerder laat voelen en meer zelfvertrouwen geeft. Daarom biedt GGD Hollands Noorden (GGD HN) in samenwerking met de regionale gemeenten een webinar (online lezing) aan.

Tijdens de webinar krijgen ouders van een kind in de basisschoolleeftijd praktische en concrete tips aangereikt over hoe je een kind positiever in het leven kunt laten staan, hoe je je kind leert omgaan met gevoelens en hoe je kind voor zichzelf op kan komen.

De webinar begint om 20:00 uur en duurt tussen de 30 en 45 minuten. Deelname is kosteloos.
Trainer is Carine Kielstra, pedagoog en hoofdtrainer van Positief Opvoeden, Triple P.
Ouders kunnen zich aanmelden via www.ggdhollandsnoorden.nl.

Opvoedspreekuren
Voor alle vragen over opvoeden, ouderschap of ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 18 jaar, kunnen ouders terecht op één van de opvoedspreekuren in de regio. Ouders met opvoedvragen kunnen bellen met GGD HN, telefoon 088-01 00 550 op werkdagen ma t/m vr van 08.30-16.30 uur. GGD HN gaat flexibel om met de invulling van het spreekuur en kan beeldbellen of een afspraak plannen voor een gesprek. Mailen kan ook via positiefopvoeden@ggdhollandsnoorden.nl
Meer informatie over opvoeden en ouderschap is te vinden op www.ggdhollandsnoorden.nl en www.positiefopvoeden.nl.zaterdag 10 oktober


Bent u een visliefhebber? En kan de vis u niet vers genoeg zijn? Kom dan naar de ZeeVerse Vismarkt in Den Oever. Vooralsnog is de markt van 8:30 tot 12:00 uur open, maar alleen voor het afhalen van bestellingen. Het is een onzekere, vreemde tijd. Er zijn al behoorlijk wat maatregelen getroffen om de verspreiding van het Coronavirus zoveel als mogelijk te beperken.
Ook de vismarkt wil voorkomen dat er teveel mensen tegelijk in de hal zijn en daarom wordt gewerkt met afhaaltijden. U kunt dit van te voren aangeven via de webshop.
Bestellen kan via de webshop of via info@versevis.nl.
Laat uw bestelling door iemand anders ophalen indien u verkoudheids- of griepklachten heeft.
Belangrijk is dat u de bevestiging van uw bestelling meeneemt naar de afslag. U wordt gedoseerd binnen gelaten. U kunt doorlopen naar de kassa waar uw bestelling voor u klaar ligt.
De bestelling moet per pin betaald worden. Contante betaling is niet mogelijk. De pinautomaat wordt elke betaling gereinigd.zaterdag 10 oktober

Poppenspeler Egon Adel

ENKHUIZEN - Bezoek om 12:30, 14:00 of 15:30 uur de poppenkastvoorstelling van de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam. Kijk naar de speciaal voor het Zuiderzeemuseum geschreven poppenkastvoorstelling De avonturen van Marretje de meeuw, of het traditionele verhaal over Jan Klaassen en Katrijn. Bewonder tevens in de weekenden de bewegende poppenkast jurk. Dit jaar zit er zelfs een speciale 'Corona-politieagent' verstopt in de poppenkastjurk, die de 1,5 meter afstand in de gaten houdt.


Poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam - foto Madelon Dielen

In de herfstvakantie, van zaterdag 10 tot en met zondag 25 oktober is er ook een Oudhollandse kermis in het Zuiderzeemuseum. Tijdens deze gezellige periode genieten kinderen, ouders en grootouders ouderwets van de verschillende, gratis kermisattracties uit de jaren twintig. Zo staan er een luchtschommel, carrousel en kop van Jut. Nieuw dit jaar is de tunnelbaan, een variant op de welbekende carrousel. Anders dan voorgaande jaren staan de attracties verspreid over het gehele buitenmuseum, zodat bezoekers voldoende afstand tot elkaar kunnen bewaren.
Kom zwieren, zwaaien en rondjes draaien op de Oudhollandse kermis. Wil jij weten wat de toekomst brengt? Bezoek dan de waarzegsters in de waarzegwagon; deze is toegankelijk voor bezoekers tot en met 12 jaar. Natuurlijk is er ook een suikerspin- en popcornkraam voor de lekkere trek. De kermis is net als het museum te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur. De kermisattracties zijn voor de bezoekers gratis toegankelijk. Voor meer informatie kun je terecht op www.zuiderzeemuseum.nl.

Voor ieder wat wils
Naast de Oudhollandse kermis biedt het Zuiderzeemuseum tijdens de herfstvakantie allerlei andere activiteiten voor het hele gezin. Kinderen vissen letterlijk naar verhalen! Met een schepnetje vissen zij letters op uit het water, waarmee je namen kunt vormen van voorwerpen uit de omgeving. Is dit gelukt? Dan volgt er een leuke beloning. Maak een puzzeltocht door het museumdorp, bekijk de ambachtsdemonstraties en pimp een klompje bij het Knutselatelier. Klim aan boord van het indrukwekkende houten vissersschip, de blazer TX11, en de schipper vertelt je alles over het schip en het vissersleven. En neem vooral plaats op de verhalen- en leugenbankjes! Zijn het waargebeurde verhalen of zijn ze verzonnen? Bezoek de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten. Kortom, een dag is zo gevuld!zaterdag 10 t/m zondag 25 oktober

Herfstvakantie in het Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - De zomer is voorbij, de tijd van warme truien, donkere regenwolken, gure wind én chocomel met slagroom breekt aan! Kom je in de herfstvakantie naar het Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk 4, dan is het daar lekker warm! Het museum is alle dagen (behalve maandag) open en onder stoom. Als je het museum binnenloopt, zie je draaiende stoommachines, hoor je sissende stoom, ruik je de olie en voel je de warmte.

In het ketelruim stookt de stoker het vuur in de ketel flink op. Stoken is hard werken! Als je hem helpt het vuur in de ketel brandend te houden, verdien je het diploma 'hulpstoker' en wacht je een kleine verrassing. Met de miniatuurstoommachines kun je zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Raad ook eens hoe hoog de schoorsteen is en ga met de leuke speurtocht op ontdekkingstocht door het museum.

Bij de expositie 'Nederland op Stoom!' kijk je je ogen uit. Vele prachtige (bewegende) stoommodellen uit de museumcollectie laten zien hoe de stoommachine vanaf halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde. Eeuwenlang waren mensen afhankelijk van hun eigen spierkracht, daarbij geholpen door dieren zoals paarden en ossen. Ook maakte men gebruik van wind- en waterkracht, maar na de uitvinding van de stoommachine door James Watt (18e eeuw) kwamen er steeds meer machines die het zware werk deden.


Stoomschommel

Zo werd het mogelijk om grote kermisattracties te laten draaien, zoals een stoomschommel, de voorloper van het piratenschip. Kijk maar eens bij de vitrine waar een schitterend model van zo'n stoomschommel staat. Stel je voor dat je daarmee een ritje zou kunnen maken, hoog gierend door de lucht!

Na de herfstvakantie sluit het museum vanwege de omstandigheden tijdelijk haar deuren. Lichtjesavond, de traditionele afsluiting van het stoomseizoen, kan dit jaar helaas niet doorgaan. Vanaf 19 december is het museum met de kerstvakantie weer geopend en onder stoom.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijzen: € 8,50 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen van 5 - 12 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.
Reserveren is gewenst op www.stoommachinemuseum.nl of telefonisch op 0227 544732.
Bezoekers wordt gevraagd de looproute in het museum te volgen en voldoende afstand te bewaren tot de overige aanwezigen.maandag 12 oktober

Heksenknutselen

MEDEMBLIK - De herfstvakantie staat in het teken van Heksen in Kasteel Radboud! Van 12 t/m 16 oktober is er van alles te doen in een gezellig en griezelig versierd kasteel. Vandaag kun je heksenknutselen. Tijdens de herfstvakantie is Kasteel Radboud de hele week open.

Je kunt komen knutselen in het museum. Het thema sluit aan op de nieuwe tentoonstelling 'Heksen!?'. Heksenknutselen is inbegrepen bij het museumbezoek.Vooraf reserveren kan alleen online en is in deze tijd noodzakelijk.
Museumbezoek: volwassenen € 8,-, kinderen van 5 t/m 12 jaar € 5,-.
Voor museumkaarthouders en kinderen t/m 4 jaar is een bezoek aan het museum gratis, maar ook daarvoor moet vooraf worden gereserveerd.
Kasteel Radboud staat aan de Oudevaartsgat 8 in Medemblik en is geopend van 11:00-17:00 uur.
Meer informatie en reserveren via kasteelradboud.nl.dinsdag 13 oktober

Apenkooien

HIPPOLYTUSHOEF / 't VELD - In de herfstvakantie is er van alles te doen voor kinderen van de basisschool. Rennen, vliegen, springen, klimmen, slingeren. Dat is wat er gebeurt tijdens apenkooien. De gymzalen worden volgebouwd en bewegingsconsulenten van Team Sportservice Schagen/Hollands Kroon staan klaar met verschillende spellen.


Foto Team Sportsevice

Apenkooien is speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Even heerlijk ravotten, lekker klimmen en klauteren en je energie kwijtraken. In verband met de coronamaatregelen mogen alleen kinderen naar binnen. Uiteraard zorgt Team Sportservice dat er voldoende en gediplomeerde begeleiding is om alles in goede banen te leiden.

Meedoen aan apenkooien kost € 2,00 per keer. Er zijn drie tijdsblokken: van 10:00 tot 11:00 uur, van 11:30 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 14:00 uur. Inschrijven gaat via www.noordhollandactief.nl. Zoek op woonplaats om aan te melden. Kinderen die in het bezit zijn van een Meedoenpas, kunnen zich aanmelden via mail: mverblaauw@teamsportservice.nl.dinsdag 13 oktober

Uilenworkshop

MEDEMBLIK - De herfstvakantie staat in het teken van Heksen in Kasteel Radboud! Van 12 t/m 16 oktober is er van alles te doen in een gezellig en griezelig versierd kasteel. Vandaag is er een Uilenworkshop. Tijdens de herfstvakantie is Kasteel Radboud de hele week open.

De valkenier van Birdlive komt om 15:30 uur weer zijn populaire Uilenworkshop geven. Ontmoet deze prachtige dieren in de Ridderzaal en leer alles over hun gewoonten. De Uilenworkshop is altijd erg populair, dus wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt.

Vooraf reserveren kan alleen online en is in deze tijd noodzakelijk.
Uilenworkshop: € 6,50 per persoon. Museumbezoek: volwassenen € 8,-, kinderen van 5 t/m 12 jaar € 5,-.
Voor museumkaarthouders en kinderen t/m 4 jaar is een bezoek aan het museum gratis, maar ook daarvoor moet vooraf worden gereserveerd.
Kasteel Radboud staat aan de Oudevaartsgat 8 in Medemblik en is geopend van 11:00-17:00 uur.
Meer informatie en reserveren via kasteelradboud.nl.dinsdag 13 oktober

Online stedentrip

Liefhebbers kunnen online op reis naar Berlijn. Zij worden daar persoonlijk rondgeleid door kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend.

Berlijn is een stad met een verleden. Je zou zeggen 'Welke stad is dat niet?' maar in het geval van de Duitse hoofdstad is het een uniek verleden. De stormachtige groei in de negentiende eeuw, de megalomanie van de twintigste waarop de verwoesting, wederopbouw en deling volgden; dit alles heeft zijn sporen achtergelaten in de stad die sinds dertig jaar weer een eenheid is en zich heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste steden van Europa.


(foto aangeleverd Kopgroep Bibliotheken, Bureau Boeiend)

Tijdens deze virtuele reis zien de deelnemers het verleden en heden van Berlijn. Van de vroegste geschiedenis, die begint in de dertiende eeuw, tot de nieuwste ontwikkelingen en modernste gebouwen. Zoals de ontwikkeling van het oudste paleis, het Berliner Schloss, dat na zeventig jaar afwezigheid terugkeert in het stadsgezicht van Berlijn. Ze zien ook hoe het litteken van de muur uit het stadsbeeld verdwijnt en de ruimte tussen oost en west wordt opgevuld. Natuurlijk komen ook enkele beroemde kunstenaars en architecten aan de orde, zoals Käthe Kollwitz en Olafur Eliasson.

Hoe werkt het?
De online lezing start om 19:30 uur. Deelnemers volgen de lezing thuis op hun eigen computer of tablet via het makkelijk te hanteren programma Zoom. Toegangskaarten zijn voor 5 euro te koop via de ticketshop op www.kopgroepbibliotheken.nldinsdag 13 oktober

Toneelgroep 'Op Roet'

WIERINGEN - Toneelgroep 'Op Roet' brengt voor Vrouwen van Nu Wieringen een dialoog met een vluchteling. De voorstelling is in samenwerking met Vrouwen van Nu Heiloo.

Toneelgroep 'Op Roet' brengt haar projecten het liefst naar organisaties toe. Dankzij haar mobiele infrastructuur kan 'Op Roet' op alle locaties uit de voeten. Op deze wijze brengt 'Roet' haar projecten waar ze thuis horen: voor en tussen de mensen.

De voorstelling is in de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo; aanvang 20:00 uur. Meer informatie: vrouwenvannu.nl/noord-holland.
Aanmelden bij Ineke Naber, hjnaber@tele2.nl of telefoon: 06 5191 1772.woensdag 14 oktober

Heksenknutselen

MEDEMBLIK - De herfstvakantie staat in het teken van Heksen in Kasteel Radboud! Van 12 t/m 16 oktober is er van alles te doen in een gezellig en griezelig versierd kasteel. Vandaag kun je heksenknutselen. Tijdens de herfstvakantie is Kasteel Radboud de hele week open.

Je kunt komen knutselen in het museum. Het thema sluit aan op de nieuwe tentoonstelling 'Heksen!?'. Heksenknutselen is inbegrepen bij het museumbezoek.Vooraf reserveren kan alleen online en is in deze tijd noodzakelijk.
Museumbezoek: volwassenen € 8,-, kinderen van 5 t/m 12 jaar € 5,-.
Voor museumkaarthouders en kinderen t/m 4 jaar is een bezoek aan het museum gratis, maar ook daarvoor moet vooraf worden gereserveerd.
Kasteel Radboud staat aan de Oudevaartsgat 8 in Medemblik en is geopend van 11:00-17:00 uur.
Meer informatie en reserveren via kasteelradboud.nl.woensdag 14 oktober

Puppylessen bij de Wironruiters

HIPPOLYTUSHOEF - Vele kinderen worden inmiddels blij wanneer zij van de puppylessen horen; Ponyrijles voor de allerkleinsten. Kinderen kunnen vanaf 11:30 uur pony komen rijden bij de Wironruiters in Hippolytushoef. Leden stellen op dat moment hun pony's beschikbaar en de kinderen krijgen dan een half uur les van een van de vaste instructrices, Sylvana Scheeve of Kim van Dijk. Zij laten de kinderen op speelse wijze vertrouwd worden met de pony's en leren hen de beginselen van het rijden.

Er komt behoorlijk wat vraag naar pony's en ponyrijden vanuit de omgeving. Er is geen manege beschikbaar, waar je eens in de week naar les kan. Geschikte brave pony's staan ook niet op elke straathoek. Zes jaar geleden kwam hierdoor het idee opborrelen om puppylessen aan te bieden bij de rijvereniging. "Het begon kleinschalig", zo vertelt Linda Koning, secretaris en een van de initiatiefnemers. "In het begin waren we blij wanneer we 12 kindjes konden laten ponyrijden. Maar al snel is dit uitgegroeid naar een groep van 25 kinderen." Voor vele van hen is dit inmiddels een vaste activiteit in de vakanties. Je kan wel stellen dat er een zekere 'harde kern' gevormd is.


Twee van de deelnemers knuffelen er op los met Cherrie

Veel bekijks
De 'komst van Corona' en het gegeven dat we afstand moeten houden van elkaar, heeft gemaakt dat er twee edities niet door zijn gegaan. Zowel in de meivakantie als in de zomervakantie hadden de pony's vrij-af. De keuze om even te wachten met deze lessen, had te maken met het vele bekijks wat deze trekt; Veelal komen hele gezinnen mee, broertjes, zusjes, opa's en oma's staan langs de kant, kinderen vind je in alle hoeken en gaten van de accommodatie, druk spelend met elkaar. Iets wat erg gezellig is, maar ook risicovol kan zijn in deze tijden. Wij hebben er op dit moment vertrouwen in dat we deze gezellige drukte kunnen managen en heten de deelnemers dan ook weer van harte welkom!

Pony's
Het is mogelijk om met een eigen pony mee te rijden met de lesjes. Maar ook kun je op een pony van de leden rijden. De favoriete pony's zijn er ook weer: Cherrie, Uni, Indy, Liberty, Sammie, Katie en Ojo. Zij staan te trappelen om de ruitertjes weer te zien!

Aanmelden en informatie
De puppylessen vinden plaats vanaf 11:30 uur. Er wordt lesgegeven in groepjes van 5, welke steeds een half uur les hebben. Aanmelden kan door een mail te sturen aan: activiteiten@wironruiters.nl. Deelnemers die met een eigen pony komen betalen € 5,- deelnemers die op een pony van de vereniging rijden betalen € 7,50.woensdag 14 oktober

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand oktober is de start vanaf de Leemput Vatrop. Er si voldoende parkeergelegenheid voor auto en fiets. Er worden afwisselende rondjes over Vatrop, Stroe, Den Oever, Oosterland en Polderwaardnieuwland, gelopen.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.woensdag 14 oktober

Poppenspeler Egon Adel

ENKHUIZEN - Bezoek om 12:30, 14:00 of 15:30 uur de poppenkastvoorstelling van de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam. Kijk naar de speciaal voor het Zuiderzeemuseum geschreven poppenkastvoorstelling De avonturen van Marretje de meeuw, of het traditionele verhaal over Jan Klaassen en Katrijn. Bewonder tevens in de weekenden de bewegende poppenkast jurk. Dit jaar zit er zelfs een speciale 'Corona-politieagent' verstopt in de poppenkastjurk, die de 1,5 meter afstand in de gaten houdt.


Poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam - foto Madelon Dielen

In de herfstvakantie, van zaterdag 10 tot en met zondag 25 oktober is er ook een Oudhollandse kermis in het Zuiderzeemuseum. Tijdens deze gezellige periode genieten kinderen, ouders en grootouders ouderwets van de verschillende, gratis kermisattracties uit de jaren twintig. Zo staan er een luchtschommel, carrousel en kop van Jut. Nieuw dit jaar is de tunnelbaan, een variant op de welbekende carrousel. Anders dan voorgaande jaren staan de attracties verspreid over het gehele buitenmuseum, zodat bezoekers voldoende afstand tot elkaar kunnen bewaren.
Kom zwieren, zwaaien en rondjes draaien op de Oudhollandse kermis. Wil jij weten wat de toekomst brengt? Bezoek dan de waarzegsters in de waarzegwagon; deze is toegankelijk voor bezoekers tot en met 12 jaar. Natuurlijk is er ook een suikerspin- en popcornkraam voor de lekkere trek. De kermis is net als het museum te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur. De kermisattracties zijn voor de bezoekers gratis toegankelijk. Voor meer informatie kun je terecht op www.zuiderzeemuseum.nl.

Voor ieder wat wils
Naast de Oudhollandse kermis biedt het Zuiderzeemuseum tijdens de herfstvakantie allerlei andere activiteiten voor het hele gezin. Kinderen vissen letterlijk naar verhalen! Met een schepnetje vissen zij letters op uit het water, waarmee je namen kunt vormen van voorwerpen uit de omgeving. Is dit gelukt? Dan volgt er een leuke beloning. Maak een puzzeltocht door het museumdorp, bekijk de ambachtsdemonstraties en pimp een klompje bij het Knutselatelier. Klim aan boord van het indrukwekkende houten vissersschip, de blazer TX11, en de schipper vertelt je alles over het schip en het vissersleven. En neem vooral plaats op de verhalen- en leugenbankjes! Zijn het waargebeurde verhalen of zijn ze verzonnen? Bezoek de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten. Kortom, een dag is zo gevuld!donderdag 15 oktober

Apenkooien

NIEUWE NIEDORP / ANNA PAULOWNA - In de herfstvakantie is er van alles te doen voor kinderen van de basisschool. Rennen, vliegen, springen, klimmen, slingeren. Dat is wat er gebeurt tijdens apenkooien. De gymzalen worden volgebouwd en bewegingsconsulenten van Team Sportservice Schagen/Hollands Kroon staan klaar met verschillende spellen.


Foto Team Sportsevice

Apenkooien is speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Even heerlijk ravotten, lekker klimmen en klauteren en je energie kwijtraken. In verband met de coronamaatregelen mogen alleen kinderen naar binnen. Uiteraard zorgt Team Sportservice dat er voldoende en gediplomeerde begeleiding is om alles in goede banen te leiden.

Meedoen aan apenkooien kost € 2,00 per keer. Er zijn drie tijdsblokken: van 10:00 tot 11:00 uur, van 11:30 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 14:00 uur. Inschrijven gaat via www.noordhollandactief.nl. Zoek op woonplaats om aan te melden. Kinderen die in het bezit zijn van een Meedoenpas, kunnen zich aanmelden via mail: mverblaauw@teamsportservice.nl.donderdag 15 oktober

Uilenworkshop

MEDEMBLIK - De herfstvakantie staat in het teken van Heksen in Kasteel Radboud! Van 12 t/m 16 oktober is er van alles te doen in een gezellig en griezelig versierd kasteel. Vandaag is er een Uilenworkshop. Tijdens de herfstvakantie is Kasteel Radboud de hele week open.

De valkenier van Birdlive komt om 15:30 uur weer zijn populaire Uilenworkshop geven. Ontmoet deze prachtige dieren in de Ridderzaal en leer alles over hun gewoonten. De Uilenworkshop is altijd erg populair, dus wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt.

Vooraf reserveren kan alleen online en is in deze tijd noodzakelijk.
Uilenworkshop: € 6,50 per persoon. Museumbezoek: volwassenen € 8,-, kinderen van 5 t/m 12 jaar € 5,-.
Voor museumkaarthouders en kinderen t/m 4 jaar is een bezoek aan het museum gratis, maar ook daarvoor moet vooraf worden gereserveerd.
Kasteel Radboud staat aan de Oudevaartsgat 8 in Medemblik en is geopend van 11:00-17:00 uur.
Meer informatie en reserveren via kasteelradboud.nl.vrijdag 16 oktober

SportNite

Fortnite kampioenschap, minigames en meet & greet met prof

WIERINGERWERF - Dat sport en gamen meer gemeen hebben dan je zou denken, bewijst de eerste SportNite. Een samenwerking tussen LINK projecten, ECV esports, Team Sportservice Schagen-Hollands Kroon en stichting Verantwoord Gamen. Dit evenement staat op de agenda in de Zuiderzeehal. Speciaal voor jeugd vanaf 10 jaar.

Wat kunnen de deelnemers verwachten? Allereerst een real life Fortnite battle met laserguns. Verder zijn er verschillende minigames waarbij sport en gamen gecombineerd worden. Dan nog een Fortnite-toernooi dat georganiseerd wordt door een professionele e-sporter en een meet & greet met een professional.

Drie leeftijdsblokken
De jeugdige deelnemers aan SportNite worden verdeeld in drie blokken. De jongsten van 10 tot en met 12 jaar spelen van 9:00 tot 11:00 uur. Daarna volgen 13- en 14-jarigen van 11:30 tot 13:30 uur en 15-plussers mogen aan de bak tussen 14:00 en 16:00 uur.Verantwoord gamen
Overal kun je punten verdienen die tevens meetellen in de ranking van de Fortnite Kampioenschappen Noord-Holland. De winnaar kwalificeert zich direct voor de grote finale op 13 december. Stichting Verantwoord Gamen geeft tips en tricks om ervoor te zorgen dat gamen op een bewuste en verantwoorde manier deel kan worden van het dagelijks leven.

Aanmelden op noordhollandactief
Op de website viralspot.nl staat meer informatie en is een directe aanmeldknop te vinden. De Zuiderzeehal is gevestigd aan de Dokter Tamsmalaan 1 in Wieringerwerf.vrijdag 16 oktober

Heksenknutselen

MEDEMBLIK - De herfstvakantie staat in het teken van Heksen in Kasteel Radboud! Van 12 t/m 16 oktober is er van alles te doen in een gezellig en griezelig versierd kasteel. Vandaag kun je heksenknutselen. Tijdens de herfstvakantie is Kasteel Radboud de hele week open.

Je kunt komen knutselen in het museum. Het thema sluit aan op de nieuwe tentoonstelling 'Heksen!?'. Heksenknutselen is inbegrepen bij het museumbezoek.Vooraf reserveren kan alleen online en is in deze tijd noodzakelijk.
Museumbezoek: volwassenen € 8,-, kinderen van 5 t/m 12 jaar € 5,-.
Voor museumkaarthouders en kinderen t/m 4 jaar is een bezoek aan het museum gratis, maar ook daarvoor moet vooraf worden gereserveerd.
Kasteel Radboud staat aan de Oudevaartsgat 8 in Medemblik en is geopend van 11:00-17:00 uur.
Meer informatie en reserveren via kasteelradboud.nl.zaterdag 17 oktober

Oud papier

WIERINGEN - Vanaf 8:00 uur wordt oud papier ingezameld op heel Wieringen.zaterdag 17 oktober

Nieuwe Gezond in je Lijf-challenge

Juist in coronatijd is gezond eten zo belangrijk

HIPPOLYTUSHOEF - Gewichtsconsulent Hanke Prijs start met een nieuw 'seizoen' Gezond in je Lijf. Een challenge die ze nu al heel wat jaren samen met sportcentrum Hippogym aanbiedt.

"Zeker, ik heb ook coronakilo's. Dus ik ben weer wat strenger geworden en begonnen ook weer echt eerlijk te kijken naar wat ik nu werkelijk eet", biecht Hanke Prijs op. "Je leert in acht weken met kleine stappen gezondere keuzes te maken. En onderwijl begeleidt Hippogym je op het gebied van sport en bewegen."

Meer stilzitten, computeren en tv kijken, minder bewegen in de tijd dat er niet gesport mocht worden, 's avonds toch een klein bakje chips bij de borrel. Het zijn de boosdoeners voor de extra kilo's die menigeen in de afgelopen tijd heeft oplopen. "Onder het mom van 'ach, wat kan zo'n klein beetje nu voor kwaad' besefte ik ineens dat ik bijna elke dag zo'n bakje at. Toen ik weer eens kritisch ging kijken zag ik weer hoeveel calorieën ik eigenlijk naar binnen werkte. Dus de riemen aangetrokken en kiezen voor een gezondere snack in de avonduren", vertelt Hanke Prijs.Koolhydraten skippen? Niet doen!
Om anderen ook te helpen om betere keuzes te maken biedt de gewichtsconsulent de acht weken durende Gezond in je Lijf-challenge. "Voor de duidelijkheid, dat is echt niet alleen voor mensen die gewicht willen verliezen. Ook iemand die een gezond gewicht heeft, kan ontzettend veel leren van deze cursus. Want elke week behandel ik een onderwerp over gezonde voeding. Zo leer je meer over het etiket en de verborgen agenda die fabrikanten en producenten hebben zonder dat jij je daar bewust van bent. En dat het skippen van koolhydraten absoluut geen goed plan is", verduidelijkt de gewichtsconsulent.

Zware mensen gevoeliger voor corona
Dat deze groep juist in de coronatijd start is niet zomaar. Hanke Prijs: "We lezen en horen overal hoe belangrijk het is om gezond te zijn in deze tijd. Mensen met overgewicht zijn gevoeliger voor het virus, lopen meer risico. Ik wil dus mensen het belang van gezonde voeding juist nu laten inzien. En ze begeleiden in hun weg naar een gezonder gewicht."Vertrouwen binnen de groep
Gezond in je Lijf werkt volgens het stappenplan van Puur Gezond. "Dat zit echt heel goed in elkaar. We werken met kleine stappen zodat het goed vol te houden is en je elke week een nieuw inzicht krijgt. Denk aan de juiste tussendoortjes kiezen. En dus niet dat bakje chips", lacht Hanke Prijs. "Met de groep motiveren we elkaar. Sommigen vinden dat eng, maar dat is het zeker niet. Binnen een week is de groep vaak hecht, omdat je met elkaar werkt aan hetzelfde doel. Dat geeft vertrouwen onderling. Je kunt ook van elkaar leren. Sommigen wisselen hele recepten met elkaar uit. En je hoeft echt niet uren in de keuken te staan. Het is prima te doen voor een gezin met kinderen of als je weinig tijd hebt om te koken."

Bewegen op eigen niveau
Naast de acht gezamenlijke bijeenkomsten gaan de deelnemers lichamelijk aan het werk in sportcentrum Hippogym. "Er wordt gekeken wat het beste bij je past en zo krijgt iedere deelnemer een eigen programma. We bieden maatwerk. Of je nu kiest voor fitness of een groepsles", licht Stephan Taal van Hippogym het onderwerp bewegen toe. "Dat hoeft niet per se krachtsport te zijn. Er zijn ook mensen die liever yoga of pilates doen. Of mensen die bijvoorbeeld door lichamelijke mankementen niet alle sporten kunnen doen. We kijken samen wat bij jouw lichaam past."Aanmelden
Meer weten over het programma? Of direct aanmelden? Mail info@hankeprijs.nl of bel 06 1295 1964. De cursus begint om 10:45 uur.zaterdag 17 oktober

Poppenspeler Egon Adel

ENKHUIZEN - Bezoek om 12:30, 14:00 of 15:30 uur de poppenkastvoorstelling van de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam. Kijk naar de speciaal voor het Zuiderzeemuseum geschreven poppenkastvoorstelling De avonturen van Marretje de meeuw, of het traditionele verhaal over Jan Klaassen en Katrijn. Bewonder tevens in de weekenden de bewegende poppenkast jurk. Dit jaar zit er zelfs een speciale 'Corona-politieagent' verstopt in de poppenkastjurk, die de 1,5 meter afstand in de gaten houdt.


Poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam - foto Madelon Dielen

In de herfstvakantie, van zaterdag 10 tot en met zondag 25 oktober is er ook een Oudhollandse kermis in het Zuiderzeemuseum. Tijdens deze gezellige periode genieten kinderen, ouders en grootouders ouderwets van de verschillende, gratis kermisattracties uit de jaren twintig. Zo staan er een luchtschommel, carrousel en kop van Jut. Nieuw dit jaar is de tunnelbaan, een variant op de welbekende carrousel. Anders dan voorgaande jaren staan de attracties verspreid over het gehele buitenmuseum, zodat bezoekers voldoende afstand tot elkaar kunnen bewaren.
Kom zwieren, zwaaien en rondjes draaien op de Oudhollandse kermis. Wil jij weten wat de toekomst brengt? Bezoek dan de waarzegsters in de waarzegwagon; deze is toegankelijk voor bezoekers tot en met 12 jaar. Natuurlijk is er ook een suikerspin- en popcornkraam voor de lekkere trek. De kermis is net als het museum te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur. De kermisattracties zijn voor de bezoekers gratis toegankelijk. Voor meer informatie kun je terecht op www.zuiderzeemuseum.nl.

Voor ieder wat wils
Naast de Oudhollandse kermis biedt het Zuiderzeemuseum tijdens de herfstvakantie allerlei andere activiteiten voor het hele gezin. Kinderen vissen letterlijk naar verhalen! Met een schepnetje vissen zij letters op uit het water, waarmee je namen kunt vormen van voorwerpen uit de omgeving. Is dit gelukt? Dan volgt er een leuke beloning. Maak een puzzeltocht door het museumdorp, bekijk de ambachtsdemonstraties en pimp een klompje bij het Knutselatelier. Klim aan boord van het indrukwekkende houten vissersschip, de blazer TX11, en de schipper vertelt je alles over het schip en het vissersleven. En neem vooral plaats op de verhalen- en leugenbankjes! Zijn het waargebeurde verhalen of zijn ze verzonnen? Bezoek de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten. Kortom, een dag is zo gevuld!zaterdag 17 oktober

Klaverjassen

NIEUWE NIEDORP - Klaverjassen is één van de populairste kaartspelletjes in Nederland. Ook in tijden van Corona kan dit prima gespeeld worden. Daarom organiseert Dorpshuis Prins Maurits, Dorpsstraat 79, een gezellig drive.

De start is om 20:00 uur. Er worden 4 potjes gespeeld. Deelname kost € 10,00 per koppel. Hiervoor worden hapjes en prijzen geregeld. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via www.dorpshuisprinsmaurits.nl. Vanwege corona maatregelen is er slechts ruimte voor 12 tafels, dus wees er snel bij.(ADVERTENTIE)
dinsdag 20 oktober

Start cursus 'Peuter in Zicht!'

MIDDENMEER - GGD Hollands Noorden start de gratis oudercursus 'Peuter in Zicht!'. Dit is een cursus over het opvoeden van peuters en is bedoeld voor ouders/opvoeders van kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 4 jaar. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten en vindt plaats in GGD locatie Jeugdgezondheidszorg in Middenmeer.

Het opvoeden van peuters kent vele uitdagingen. Een peuter wordt steeds zelfstandiger en wil de wereld ontdekken. Op ontspannen en praktische wijze leren ouders/opvoeders inspelen op het gedrag van hun kind. Er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Bovendien herkennen ouders/opvoeders veel in de verhalen van collega-ouders/opvoeders.

De cursus is op dinsdag 20, 27 oktober, 3 en 10 november van 19:30 - 21:30 uur in de GGD locatie Jeugdgezondheidszorg, Poststraat 16, 1775 AW Middenmeer.
De gemeente Hollands Kroon biedt deze cursus gratis aan.
Ouders/opvoeders kunnen zich aanmelden bij GGD Hollands Noorden via het inschrijfformulier op www.ggdhn.nl. Bij vragen kan contact opgenomen worden met het cursusbureau via cursusbureau@ggdhn.nl of 088-01 00 557 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8:30-16:30 uur).

Andere data of andere bijeenkomsten/cursussen?
Naast deze bijeenkomst/cursus organiseert GGD Hollands Noorden nog veel meer bijeenkomsten en cursussen. Ouders/opvoeders kunnen op de website van de het cursusbureau ( www.ggdhn.nl) een up-to-date overzicht vinden van het aanbod in de regio.woensdag 21 oktober

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand oktober is de start vanaf de Leemput Vatrop. Er si voldoende parkeergelegenheid voor auto en fiets. Er worden afwisselende rondjes over Vatrop, Stroe, Den Oever, Oosterland en Polderwaardnieuwland, gelopen.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.woensdag 21 oktober

Poppenspeler Egon Adel

ENKHUIZEN - Bezoek om 12:30, 14:00 of 15:30 uur de poppenkastvoorstelling van de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam. Kijk naar de speciaal voor het Zuiderzeemuseum geschreven poppenkastvoorstelling De avonturen van Marretje de meeuw, of het traditionele verhaal over Jan Klaassen en Katrijn. Bewonder tevens in de weekenden de bewegende poppenkast jurk. Dit jaar zit er zelfs een speciale 'Corona-politieagent' verstopt in de poppenkastjurk, die de 1,5 meter afstand in de gaten houdt.


Poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam - foto Madelon Dielen

In de herfstvakantie, van zaterdag 10 tot en met zondag 25 oktober is er ook een Oudhollandse kermis in het Zuiderzeemuseum. Tijdens deze gezellige periode genieten kinderen, ouders en grootouders ouderwets van de verschillende, gratis kermisattracties uit de jaren twintig. Zo staan er een luchtschommel, carrousel en kop van Jut. Nieuw dit jaar is de tunnelbaan, een variant op de welbekende carrousel. Anders dan voorgaande jaren staan de attracties verspreid over het gehele buitenmuseum, zodat bezoekers voldoende afstand tot elkaar kunnen bewaren.
Kom zwieren, zwaaien en rondjes draaien op de Oudhollandse kermis. Wil jij weten wat de toekomst brengt? Bezoek dan de waarzegsters in de waarzegwagon; deze is toegankelijk voor bezoekers tot en met 12 jaar. Natuurlijk is er ook een suikerspin- en popcornkraam voor de lekkere trek. De kermis is net als het museum te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur. De kermisattracties zijn voor de bezoekers gratis toegankelijk. Voor meer informatie kun je terecht op www.zuiderzeemuseum.nl.

Voor ieder wat wils
Naast de Oudhollandse kermis biedt het Zuiderzeemuseum tijdens de herfstvakantie allerlei andere activiteiten voor het hele gezin. Kinderen vissen letterlijk naar verhalen! Met een schepnetje vissen zij letters op uit het water, waarmee je namen kunt vormen van voorwerpen uit de omgeving. Is dit gelukt? Dan volgt er een leuke beloning. Maak een puzzeltocht door het museumdorp, bekijk de ambachtsdemonstraties en pimp een klompje bij het Knutselatelier. Klim aan boord van het indrukwekkende houten vissersschip, de blazer TX11, en de schipper vertelt je alles over het schip en het vissersleven. En neem vooral plaats op de verhalen- en leugenbankjes! Zijn het waargebeurde verhalen of zijn ze verzonnen? Bezoek de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten. Kortom, een dag is zo gevuld!woensdag 21 oktober

Lezing over de Atlantic Wall

WESTERLAND - De Atlantic Wall staat centraal bij Vrouwen van Nu Wieringen.

Wieringer Gerard Numeijer vertelt over het ontstaan en het nut van deze Atlantic Wall en de onuitwisbare herinneringen aan de luchtoorlog boven Wieringen en de wijde omgeving in de tweede wereldoorlog.
Een verhaal met een PowerPoint presentatie en begeleidende beelden die laten zien wat er in onze omgeving is gevonden uit deze oorlog. Gerard heeft een bovengemiddelde interesse voor de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder voor de luchtoorlog.
Hij heeft begin dit jaar het 'Air-war Museum' opgericht, gelegen aan het Molenveld in Hippolytushoef. Er lagen al verschillende onderdelen in het pand van geallieerde en Duitse vliegtuigen uit de tweede wereldoorlog. Ondertussen is er een enorm netwerk opgebouwd om zijn museum nog meer inhoud te kunnen geven...

Aanvang 20:00 uur in Café Waddenzee, Westerlanderweg 47 in Westerland.
Gasten zijn van harte welkom, entree € 10,00 (inclusief koffie/thee en consumptie).

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.zaterdag 24 oktober

Poppenspeler Egon Adel

ENKHUIZEN - Bezoek om 12:30, 14:00 of 15:30 uur de poppenkastvoorstelling van de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam. Kijk naar de speciaal voor het Zuiderzeemuseum geschreven poppenkastvoorstelling De avonturen van Marretje de meeuw, of het traditionele verhaal over Jan Klaassen en Katrijn. Bewonder tevens in de weekenden de bewegende poppenkast jurk. Dit jaar zit er zelfs een speciale 'Corona-politieagent' verstopt in de poppenkastjurk, die de 1,5 meter afstand in de gaten houdt.


Poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam - foto Madelon Dielen

In de herfstvakantie, van zaterdag 10 tot en met zondag 25 oktober is er ook een Oudhollandse kermis in het Zuiderzeemuseum. Tijdens deze gezellige periode genieten kinderen, ouders en grootouders ouderwets van de verschillende, gratis kermisattracties uit de jaren twintig. Zo staan er een luchtschommel, carrousel en kop van Jut. Nieuw dit jaar is de tunnelbaan, een variant op de welbekende carrousel. Anders dan voorgaande jaren staan de attracties verspreid over het gehele buitenmuseum, zodat bezoekers voldoende afstand tot elkaar kunnen bewaren.
Kom zwieren, zwaaien en rondjes draaien op de Oudhollandse kermis. Wil jij weten wat de toekomst brengt? Bezoek dan de waarzegsters in de waarzegwagon; deze is toegankelijk voor bezoekers tot en met 12 jaar. Natuurlijk is er ook een suikerspin- en popcornkraam voor de lekkere trek. De kermis is net als het museum te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur. De kermisattracties zijn voor de bezoekers gratis toegankelijk. Voor meer informatie kun je terecht op www.zuiderzeemuseum.nl.

Voor ieder wat wils
Naast de Oudhollandse kermis biedt het Zuiderzeemuseum tijdens de herfstvakantie allerlei andere activiteiten voor het hele gezin. Kinderen vissen letterlijk naar verhalen! Met een schepnetje vissen zij letters op uit het water, waarmee je namen kunt vormen van voorwerpen uit de omgeving. Is dit gelukt? Dan volgt er een leuke beloning. Maak een puzzeltocht door het museumdorp, bekijk de ambachtsdemonstraties en pimp een klompje bij het Knutselatelier. Klim aan boord van het indrukwekkende houten vissersschip, de blazer TX11, en de schipper vertelt je alles over het schip en het vissersleven. En neem vooral plaats op de verhalen- en leugenbankjes! Zijn het waargebeurde verhalen of zijn ze verzonnen? Bezoek de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten. Kortom, een dag is zo gevuld!zondag 25 oktober

Kroonconcert Philippe Elan en Reyer Zwarts

HIPPOLYTUSHOEF - Philippe Elan (zang) en Reyer Zwarts (piano en gitaar) geven een Kroonconcert bij kaarslicht in de Hippolytuskerk.

'Ma France en chansons' - een reis door Frankrijk ... over de liefde uiteraard, maar zonder daarbij de literatuur, de maatschappij, de film, de kunst te vergeten. In deze muzikale reis van Edisonwinnaar Philippe: klassiekers van Charles Aznavour, Julien Clerc, Edith Piaf, Jacques Brel, Jean Ferrat, maar ook nieuwe chansons, speciaal voor deze voorstelling geschreven. Tussendoor zal Philippe aan het publiek zijn gevoelens, herinneringen en anekdotes bij deze liedjes toevertrouwen.Het concert begint om 15:30 uur.
De toegangsprijs is € 17,50, inclusief een consumptie in de pauze. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een betalende volwassene gratis.
Vanwege de coronamaatregelen zijn toegangskaarten alleen verkrijgbaar via de voorverkoop op www.dekroonconcerten.nl of per telefoon bij Gideon van Beek: 0227-720204.woensdag 28 oktober

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand oktober is de start vanaf de Leemput Vatrop. Er si voldoende parkeergelegenheid voor auto en fiets. Er worden afwisselende rondjes over Vatrop, Stroe, Den Oever, Oosterland en Polderwaardnieuwland, gelopen.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.donderdag 29 oktober

Bezoek 'Air-war Museum'

HIPPOLYTUSHOEF - Vrouwen van Nu Wieringen brengt een bedrijfsbezoek aan het museum van Gerard Numeijer aan het Molenveld.

Gerard Numeijer heeft begin 2019 het 'Air-war Museum' opgericht. Er lagen al verschillende onderdelen in het pand van geallieerde en Duitse vliegtuigen uit de tweede wereldoorlog. Ondertussen is er een enorm netwerk opgebouwd om het museum nog meer inhoud te kunnen geven.
De rondleiding begint om 9:30 uur.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.zaterdag 31 oktober

Oud papier

WIERINGEN - Vanaf 8:00 uur wordt oud papier ingezameld op heel Wieringen.dinsdag 3 november

Start cursus Klein Vaarbewijs 1

DE HAUKES - Watersportvereniging Amstelmeer organiseert de cursus Klein Vaarbewijs 1. Een klein vaarbewijs is verplicht voor schippers van schepen die sneller kunnen varen dan 20 km per uur of langer zijn dan 15 meter.

De cursus is ook interessant voor degene die zich op het water begeeft en de regels op het water nog eens tot zich wil nemen. Net als in het gewone wegverkeer gelden er op het water soortgelijke regels voor boten, met of zonder motor.
Cursusleider is dhr. Wico Stam. Een zeer ervaren trainer die vanuit zijn voormalige werkomgeving en door zijn eigen boot veel op en rond het water kennis heeft opgedaan, waardoor hij een schat aan ervaring heeft die hij als geen ander kan inzetten voor deze cursus. Stam heeft zijn ervaringen verwerkt in de lessen waardoor deze praktisch, leuk en leerzaam zijn.

De lessen worden gegeven op de dinsdagavond van 19:30 tot 22:00 uur in het Clubhuis De Aak, De Haukes 2 1778 KD te Westerland.
Informatie en opgeven kan via www.wvamstelmeer.nl.
De kosten voor de cursus bedragen voor de leden van de Watersport Vereniging Amstelmeer € 75,-. Voor niet leden is dat € 90,-.

Op dinsdag 5 januari 2021 start de cursus Klein Vaarbewijs 2woensdag 4 november

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand november is de start vanaf het Kerkplein in Hippolytushoef voor een route door en rond het dorp.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.zaterdag 7 november

Bietenbal

NIEUWE NIEDORP - De Dorstige Biet houdt haar traditionele Bietenbal in Dorpshuis Prins Maurits, Dorpsstraat 79. De aanvang is 20:00 uur.

De Dorstige Biet is een vereniging die als doel heeft om de leden de gelegenheid te geven om een zo zwaar mogelijke voederbiet telen. Dit kan zowel in de volle grond, als in een pot voor de minder ruim behuisde teler.Het hoogtepunt van het jaar is het traditionele Bietenbal en dat wordt gehouden in dorpshuis Prins Maurits in Nieuwe Niedorp. Daar worden dan de prijswinnaars van de verschillende categorieën, jeugd, dames, verschillende rayonnen, potcompetitie en natuurlijk de 'officieuze' Wereldkampioen bietentelen bekend gemaakt.
Meer informatie op dedorstigebiet.nl.zondag 8 november

Dijkgatboscross

WIERINGERWERF - Atletiek Vereniging Wieringermeer organiseert de Dijkgatboscross in het Dijkgatbos aan de Noorderdijkweg.

Starttijden:
10:00 uur - 1.000 meter: Jongens en Meisjes tot en met 9 jaar
10:10 uur - 1.500 meter: Meiden 10 - 11 - 12 jaar
10:20 uur - 2.000 meter: Jongens 10 - 11 - 12 jaar en Meiden 13 - 14 - 15 jaar
10:35 uur - 3.000 meter: Jongens 13 - 14 - 15 jaar en Meiden 16 - 17 - 18 - 19 jaar
10:55 uur - 6.000 meter: Dames en Jongens 16 - 17 - 18 - 19 jaar
11:30 uur - 10.000 meter: Heren

Inschrijving:
In het groepsgebouw op de Snippenweide. Voorinschrijving kan via crosscircuit.nl. Na inschrijven kan in het groepsgebouw vanaf 9:00 uur.

De startnummers kunnen vanaf 9:00 uur worden opgehaald bij het wedstrijdsecretariaat in de groepsruimte.
De start is bij de parkeerplaatsen van het Dijkgatbos en finish van de cross is op de Snippenwei. Het volledige parkoers bestaat uit gras en bospaden.
Toiletten en douchegelegenheid in het groepsonderkomen op de Snippenwei.

De Dijgatboscross is een onderdeel van het Runnersworld Hoorn Crosscircuit. Op deze website ook informatie i.v.m. corona.woensdag 11 november

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand november is de start vanaf het Kerkplein in Hippolytushoef voor een route door en rond het dorp.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.zaterdag 14 november

Oud papier

WIERINGEN - Vanaf 8:00 uur wordt oud papier ingezameld op heel Wieringen.zaterdag 14 november

Den Nederlandschtalige Top 101

HIPPOLYTUSHOEF - De geruchten hingen al heel lang in de lucht maar eindelijk zijn de grondleggers van Den Nederlandschtalige Top 101 dan toch gezwicht voor de smeekbeden. Vijfentwintig jaar na dato van de eerste editie komt er een eenmalige revival. Plaats van handeling is natuurlijk de Kasteleen (voorheen Aurorabar) aan de Nieuwstraat en traditioneel vindt het evenement de eerste zaterdag na Sint Maarten plaats.

Een feest der herkenning. Met nummers van zeer uiteenlopende muziekstijlen. Zo zou je Den Nederlandschtalige Top 101, die midden jaren negentig van de vorige eeuw voor het eerst het levenslicht zag, het beste kunnen omschrijven. Want waar komen zoveel muziekstijlen samen in één lijst? Van theatrale, meeslepende en bombastische nummers tot aan melancholieke, fragiele kunstwerken met een vleugje romantiek en vileine teksten. En van Carnavaleske hoempapa muziek en tranentrekkende smartlappen tot politiek beladen songs met een maatschappelijke kritische boodschap. Ook duiken er in het dialect gezongen nummers en liedjes met een Caribische sound zomaar op in de lijst. Als het aan één van de organisatoren ligt, wordt zelfs opera en operette niet geschuwd. Eéén ding staat vast. Een lach of een traan is nooit ver weg.
De nummers zullen, zoals te doen gebruikelijk, zowel van vinyl als live te horen zijn.

Voor verder informatie verwijst de organisatie naar zijn Facebook pagina.woensdag 18 november

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand november is de start vanaf het Kerkplein in Hippolytushoef voor een route door en rond het dorp.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.woensdag 18 november

Schrijfster José Kruijer

HIPPOLYTUSHOEF - Schrijfster José Kruijer vertelt bij Vrouwen van Nu Wieringen over haar boek 'Manzanilla'.

Hester verhuist met haar gezin naar een oud familiehuis in 't fraaie duindorp Schoorl. Haar echtgenoot belooft hen een prachtige zomer met hun gezin en familie. Dat valt voor haar nog te bezien.
Twee hartsvriendinnen krijgen - na hun afstuderen - een reis cadeau naar het mooie Curaçao. Een van hen was daar liever niet geweest.

Aanvang 20:00 uur in Café Waddenzee, Westerlanderweg 47 in Westerland.
Gasten zijn van harte welkom, entree € 10,00 (inclusief koffie/thee en consumptie).

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.zaterdag 21 en zondag 22 november

Klaverjasweekend

HIPPOLYTUSHOEF - De Dörper Activiteiten Sociëteit (D.A.S.) organiseert het twaalfde Koppel-klaverjasweekend. Het tweedaagse toernooi wordt gespeeld in Dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg.

Klaverjassen is het meest beoefende kaartspel in Nederland. Liefhebbers kunnen de strijd aanbinden om het open kampioenschap van Wieringen. Er wordt met vaste maat gespeeld. Zowel op zaterdag, als op zondag worden twee maal drie partijen gespeeld. De wedstrijden beginnen beide dagen om 10:00 uur; de zaal gaat een uur eerder open. Na de eerste drie partijen is er een lunchpauze. Het beste koppel krijgt aan het eind van het toernooi op zondagmiddag een wisselbeker uitgereikt. Die wordt verdedigd door Riet en Cor Theunissen. Voor de eerste drie koppels zijn er bovendien goed gevulde boodschappentassen te winnen. Alle gespeelde partijen tellen mee voor de eindrangschikking. Daarnaast kunnen nog leuke andere prijzen worden gewonnen met het klaverjassen of in de verloting op zondag.

Het klaverjasweekend is vooral een gezelligheidstoernooi. Het is niet de bedoeling om met het bekende mes op tafel te spelen. Deelnemers worden verzocht zich dan ook alleen met sportieve bedoelingen te wapenen. Het inschrijfgeld bedraagt € 25,00 per persoon, inclusief lunch op beide dagen. Donateurs van de D.A.S. betalen € 2,50 minder. Koppels kunnen zich aanmelden bij Peter Theunissen, tel.06 1213 0691 of per e-mail petertheunissen02@hotmail.com. Supporters en andere belangstellenden zijn van harte welkom in dorpshuis Hippo, Kerkhofsteeg 4.

Op donderdagmiddag vanaf 13:00 uur kunnen de koppels vast wat oefenen tijdens de SOOS van de D.A.S. Dan kan er uiteraard ook vrij worden gebiljart of gewoon ff bijklessen aan de ronde tafel.zondag 22 november

Kroonconcert Ekaterina Levental

HIPPOLYTUSHOEF - Ekaterina Levental (harp, zang en voordracht) geeft een Kroonconcert bij kaarslicht in de Hippolytuskerk.

'De Weg' vertelt het aangrijpende verhaal van Ekaterina Levental. Over haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie toen zij en haar familie niet in Oezbekistan konden blijven door oplaaiend antisemitisme. Een bijzonder en herkenbaar verhaal over afwijzing, verlies, veerkracht en hoop, gezien door de ogen van een tiener.
Ze speelt harp, zingt, danst en vertelt over hoe ze haar weg zocht naar het sprookje, zoals ze dat kende uit het theater. Geïllustreerd met prachtige muziek.Het concert begint om 15:30 uur.
De toegangsprijs is € 17,50, inclusief een consumptie in de pauze. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een betalende volwassene gratis.
Vanwege de coronamaatregelen zijn toegangskaarten alleen verkrijgbaar via de voorverkoop op www.dekroonconcerten.nl of per telefoon bij Gideon van Beek: 0227-720204.woensdag 25 november

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand november is de start vanaf het Kerkplein in Hippolytushoef voor een route door en rond het dorp.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.zaterdag 28 november

Oud papier

WIERINGEN - Vanaf 8:00 uur wordt oud papier ingezameld op heel Wieringen.11, 12, 13, 18 december t/m 3 januari

Winterevenement in het Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum zet deze winter een nieuw evenement op de agenda. Bezoekers wandelen door de sfeervolle straatjes van het buitenmuseum en zien bij het gluren door de ramen binnen onverwachte dingen. Verwonder je over wat je ziet in de huisjes en beleef het museum op een verrassende manier.

Kom gluren
Het buitenmuseum is tijdens dit evenement sfeervol verlicht en vanuit het gehele Zuiderzeegebied zijn er spannende objecten en rare verhalen verzameld. Wandel op eigen gelegenheid door de pittoreske straatjes in het buitenmuseum, bekijk de uitgelichte objecten, luister naar de verhalen en gluur ongegeneerd naar binnen. Kinderen kunnen speuren naar de nieuwe mascotte, Marretje de meeuw, aan de slag gaan met het maken van een driekoningenster en het schimmenspel spelen. Wat is er nog meer te ontdekken in het Zuiderzeemuseum?


Foto Paul van Riel

Winters genieten
Ook voor de innerlijke mens wordt gezorgd. Er zijn heerlijke winterse lekkernijen te verkrijgen en in het museumrestaurant het Amsterdams Huis kan gedineerd worden.

Het evenement vindt in de namiddag en avonduren plaats op 11, 12, 13 (optie) en 18 december en de gehele kerstvakantie 19 december 2020 t/m 3 januari 2021 (m.u.v. 24, 25 en 31 december en 1 januari).
De toegang is € 17,00 voor volwassenen en € 11,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Met een Museumkaart, BGL-VIP kaart of Vriendenpas is de entree gratis.
Houd www.zuiderzeemuseum.nlin de gaten voor actuele informatie.zaterdag 12 december

Oud papier

WIERINGEN - Vanaf 8:00 uur wordt oud papier ingezameld op heel Wieringen.woensdag 16 december

Kerstviering

HIPPOLYTUSHOEF - Als afsluiting van het jaar 2020 viert Vrouwen van Nu Wieringen haar traditionele Kerstviering in de Hippolytuskerk.

Het programma wordt verzorgd door het Michaëlskoor Oosterland.
Aanvang: 20:00 uur in de Hippolytuskerk, Kerkplein 1 in Hippolytushoef.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.dinsdag 5 januari

Start cursus Klein Vaarbewijs 2

DE HAUKES - Watersportvereniging Amstelmeer organiseert de cursus Klein Vaarbewijs 2. Een klein vaarbewijs is verplicht voor schippers van schepen die sneller kunnen varen dan 20 km per uur of langer zijn dan 15 meter.

De cursus is ook interessant voor degene die zich op het water begeeft en de regels op het water nog eens tot zich wil nemen. Net als in het gewone wegverkeer gelden er op het water soortgelijke regels voor boten, met of zonder motor.
Cursusleider is dhr. Wico Stam. Een zeer ervaren trainer die vanuit zijn voormalige werkomgeving en door zijn eigen boot veel op en rond het water kennis heeft opgedaan, waardoor hij een schat aan ervaring heeft die hij als geen ander kan inzetten voor deze cursus. Stam heeft zijn ervaringen verwerkt in de lessen waardoor deze praktisch, leuk en leerzaam zijn.

De lessen worden gegeven op de dinsdagavond van 19:30 tot 22:00 uur in het Clubhuis De Aak, De Haukes 2 1778 KD te Westerland.
Informatie en opgeven kan via www.wvamstelmeer.nl.
De kosten voor de cursus bedragen voor de leden van de Watersport Vereniging Amstelmeer € 75,-. Voor niet leden is dat € 90,-.zondag 24 januari

Kroonconcert Jacob Olie Trio

HIPPOLYTUSHOEF - Het Jacob Olie Trio (viool, cello en piano) geeft een Kroonconcert bij kaarslicht in de Hippolytuskerk.

Het Jacob Olie Trio bestaat uit Diet Tilanus (viool), Jurrian van der Zanden (cello) en Jacobus den Herder (piano), Dit jeugdige pianotrio is gloednieuw, maar de drie leden zijn doorgewinterde topmusici, die op gedreven wijze hun muziek ten gehore brengen. Genoemd naar de Amsterdamse fotograaf Jacob Olie spelen zij zoals hij fotografeerde: met een oog en een oor voor schoonheid, compositie en waarachtig samenspel.In het programma 'Folk Sounds' brengen zij muziek uit verschillende streken, van Anton Arenski, Frank Martin, en van Antonín Dvořák diens beroemde Dumky trio.

Het concert begint om 15:30 uur.
De toegangsprijs is € 17,50, inclusief een consumptie in de pauze. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een betalende volwassene gratis.
Vanwege de coronamaatregelen zijn toegangskaarten alleen verkrijgbaar via de voorverkoop op www.dekroonconcerten.nl of per telefoon bij Gideon van Beek: 0227-720204.zondag 28 februari

Kroonconcert The Wheelbarrowband

HIPPOLYTUSHOEF - The Wheelbarrowband geeft bij kaarslicht een Kroonconcert vol Ierse muziek in de Hippolytuskerk.

The Wheelbarrowband, opgericht in 'The Irish Cottage' te Oude Niedorp, bestaat uit vijf gedreven muzikanten. Ze spelen allerlei soorten bekende Ierse en Schotse songs. Maar ook actuele liedjes zijn bij hun in goede handen. De Wheelbarrowband staat garant voor een optreden met sfeer en gezelligheid door de juiste mix van muziek en de leuke praatjes tussendoor, vaak doorspekt met humor.Het concert begint om 15:30 uur.
De toegangsprijs is € 17,50, inclusief een consumptie in de pauze. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een betalende volwassene gratis.
Vanwege de coronamaatregelen zijn toegangskaarten alleen verkrijgbaar via de voorverkoop op www.dekroonconcerten.nl of per telefoon bij Gideon van Beek: 0227-720204.zondag 28 maart

Kroonconcert Duo Fernando Cordas en Izhar Elias

HIPPOLYTUSHOEF - Gitaristen Fernando Cordas en Izhar Elias geven een Kroonconcert bij kaarslicht in de Hippolytuskerk.

Laat u betoveren door deze twee meestergitaristen met hun programma 'Aranjuez, ma pensée', met bekende 19e-eeuwse meesterwerken uit de Italiaanse opera en de Weense salons. Met muziek van o.a. Franz Schubert en Ludwig van Beethoven, maar ook met Spaans vuur en warme klanken van o.a. Isaac Albéniz en Joaquín Rodrigo. Dit alles komt extra tot leven door de interessante toelichtingen van de artiesten. Op het podium staan maar liefst acht verschillende gitaren!Het concert begint om 15:30 uur.
De toegangsprijs is € 17,50, inclusief een consumptie in de pauze. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een betalende volwassene gratis.
Vanwege de coronamaatregelen zijn toegangskaarten alleen verkrijgbaar via de voorverkoop op www.dekroonconcerten.nl of per telefoon bij Gideon van Beek: 0227-720204.
(advertentie)
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
Occasions
Toyota Prius Hybrid Executive
€ 10.995,-

Daihatshu Cuore 5drs
€ 4.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Au! - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...