Exposities en musea
Uitgegeven op 23-09-2020 om 13:05  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks, behalve op maandagMEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.
Tijdens de zomerstoomweken, vanaf zaterdag 4 juli tot en met zondag 30 augustus wordt het vuur in de grote ketel dagelijks (behalve maandag) opgestookt om de grootste verzameling nog werkende stoommachines te laten draaien. Stap in de fascinerende wereld van stoom en ontdek waar mensen in vorige eeuwen al toe in staat waren. Machinisten en rondleiders vertellen met veel enthousiasme hoe de stoommachines werken en wat stoom betekend heeft. Voor onze jonge bezoekers ligt een leuke speurtocht klaar waarmee je het museum kunt verkennen. Wil je zelf stoom maken? Dat kan met miniatuurstoommachines en zie wat stoomkracht doet.Expositie 'Nederland op Stoom!'
In de tentoonstelling Nederland op Stoom! tonen tientallen bewegende stoommodellen in een spectaculaire audiovisuele show hoe de toepassing van stoom vanaf de 2e helft 19e eeuw in Nederland goed op gang kwam met betrekking tot waterbeheer, bouw en nijverheid, transport en de vermaakindustrie. De kers op de taart van deze expositie is voor zover bekend het enige bestaande model in Nederland van de Harry Lee 'Steam Yachts' Shamrock Columbia. De stoomschommel, een kermisattractie uit de vorige eeuw en de voorloper van wat we tegenwoordig kennen als het 'piratenschip', bestaat uit twee schommelende gondels, aangedreven door een locomobiel. De schommel maakt samen met de andere topstukken uit de museumcollectie de expositie tot een bijzondere belevenis.

Coronaproof
In het hele museum is door middel van vloerstickers een route aangebracht. Om de aandacht voor de 1,5 meter afstand te benadrukken, zijn herinneringsstickers aangebracht en wordt de maximale capaciteit per ruimte aangegeven. Zowel voor bezoekers als medewerkers zijn extra hygiënevoorzieningen aangebracht en staan op strategische plekken dispensers om de handen te desinfecteren.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijzen: € 8,50 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen van 5 - 12 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang. Reserveren is niet nodig.Helaas is het Nederlands Stoommachinemuseum op zaterdag 26 en zondag 27 september niet toegankelijk voor bezoekers. Als gevolg van de toename van het aantal besmettingen met het coronavirus heeft een deel van de veelal oudere vrijwilligers besloten voorlopig niet inzetbaar te zijn.dagelijks

Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum biedt naast een schat aan boeiende, mooie, interessante voorwerpen en unieke huizen en gebouwen, ook een zee vol bijbehorende verhalen. Duik deze zomer in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee! Neem plaats op één van de verhalen- of leugenbankjes en geniet van sterke zeemansverhalen, ga in gesprek met onze ambachtslieden en kom vissen naar verhalen. Het buitenmuseum biedt genoeg ruimte voor een gezellig, ontspannen en bovenal veilig dagje uit, samen of met het gezin.

Dit seizoen staat het museum in het teken van verhalen; kom genieten en ontdek de diversiteit aan vertellingen, die zich werkelijk op de meest onverwachte plaatsen schuilhouden. Klim aan boord van het indrukwekkende houten vissersschip, de blazer TX11, en de schipper vertelt je alles over het schip en het vissersleven. In het verhalenhuis worden Zuiderzeeverhalen verteld. En neem vooral plaats op de verhalen- en leugenbankjes! Zijn het waargebeurde verhalen of zijn ze verzonnen? Bekijk de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten.

Voor kinderen biedt het Zuiderzeemuseum veel leuke activiteiten. Kinderen vissen letterlijk naar verhalen! Met een schepnetje vissen zij letters op uit het water, waarmee je namen kunt vormen van voorwerpen uit de omgeving. Is dit gelukt? Dan volgt er een leuke beloning. Maak een puzzeltocht door het museumdorp en pimp een klompje bij het Knutselatelier. Het waterdoepark Expeditie Waterwerken biedt verkoeling en leert je over de waarde, kracht en betekenis van water. Vaar naar één van de verloren Zuiderzee-eilanden, test je overstromingskennis en verzamel in de tussentijd stukjes van de geheime code. Wie kan de code kraken? Gegarandeerd plezier, voor jong en oud!Veilig en plezierig bezoek
Het Zuiderzeemuseum doet er natuurlijk alles aan om het bezoek aan het museum op een veilige manier te laten verlopen. Zij volgt hierbij het protocol van de Museumvereniging; de richtlijnen van het RIVM vormen de basis van het protocol en worden strikt nageleefd. Reserveer een online ticket met starttijd via de website, ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart of Vriendenpas. Vooraf reserveren verspreidt de bezoekersstroom en voorkomt dat het op enig moment te druk wordt. De entree van het buitenmuseum is tijdelijk verplaatst naar de dienstingang aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen; de tijdelijke uitgang is de stadsingang aan de Wierdijk. De veerboten varen niet. Het toepassen van de anderhalve meter afstand is hier niet goed te waarborgen. De entree van het buitenmuseum is tijdelijk verplaatst naar de dienstingang aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen; de tijdelijke uitgang is de stadsingang aan de Wierdijk.
Ontdek naast het prachtige buitenmuseum ook het binnenmuseum, de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek.

Het buitenmuseum is tot en met zondag 25 oktober dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 11:30 tot 17:00 uur.
De toegang is € 17,00 voor volwassenen en € 11,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Met een Museumkaart, BGL-VIP kaart of Vriendenpas is de entree gratis.
Kijk voor actuele informatie op www.zuiderzeemuseum.nl.dagelijks

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Het Afsluitdijk Wadden Center is tijdelijk gesloten!

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is geopend van 10:00-18:00 uur.
De expositie is gratis toegankelijk. Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.dagelijks

Kunst & Kippesoep

VAN EWIJCKSLUIS - Joke Hijlkema exposeert een serie kleine en grotere werken van de afgelopen jaren in Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1.

Joke Hijlkema is geboren en getogen op Wieringen en van kinds af aan heeft zij al een passie gehad voor tekenen, schilderen en kunst. In een eerder stadium heeft zij gewerkt bij de Culturele Kring Wieringen en daar in de vroege jaren van de CKW kennis gemaakt met de kunstenaars die in de kerk kwamen exposeren en samen met hen de exposities ingericht.Na haar pensionering maakt ze nu echt tijd voor schilderen. Zij is begonnen met les nemen, eerst op Wieringen bij Constance Wegenwijs, toen Wieringerwerf bij Juf Marianne en later bij Marlène Meijer-van Niekerk en Elly Doolaard in de Keesschuur in Anna Paulowna. Hier heeft zij het werken met acrylverf in verschillende stijlen leren waarderen en in de loop der jaren verschillende technieken geleerd.

De expositie is van 12 september tot 8 oktober dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. De toegang is vrij en de koffie is altijd klaar.vrijdag, zaterdag en zondag

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

STROE - De jaarlijks wisselende tentoonstelling in het Wieringer eilandmuseum Jan Lont, Stroeërweg 39, staat in het teken van keramiek. De titel van de tentoonstelling is: 'Wereld van keramiek'.

Op de darsk staan twaalf vitrines. Ze zijn ingericht met keramiek-creaties van vergevorderde leerlingen van kunstenares Nesrin During. Heel verrassende vormen, glazuren, engobes en manieren om te bakken. Kom maar kijken zodra het weer kan en vergelijk eens met keramiek van vroeger.In het bezoekerscentrum is in de grote vitrines ook een tentoonstelling over keramiek, maar vanuit een heel andere gedachte. Hiervan is de naam: 'Gres, éérden skuttele en meer'. Een frisse blik op oude museumspullen. Zeker de moeite waard.

Het museum heeft ook een vaste tentoonstelling waarin het verhaal verteld wordt van de boer/visserman en boerin/huisvrouw op Wieringen van ongeveer twee generaties geleden.Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39 is vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00 tot 16:00 uur.
Entree € 5,00. Kinderen t/m 12 jaar gratis.
De coronamaatregelen zijn van kracht, de route is met pijlen aangegeven en er geldt een maximum aantal bezoekers.
Van te voren even bellen tijdens de openingstijden om te reserveren is wel handig, aangezien u dan een wachttijd kunt voorkomen. 0227-511353
donderdag t/m zondag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
De toegang is € 7,00 voor volwassenen en € 5.00 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.
Het is gelukt het museum klaar te maken om te voldoen aan de richtlijnen vanuit het RIVM en de adviezen vanuit de Museumvereniging. Dat betekent dat gedoseerd bezoekers worden toegelaten. Vooraf reserveren is verplicht. U kunt telefonisch (0227-545014) of per mail (info@deoudebakkerij.nl) uw reservering doorgeven.dagelijks

Foto-expositie

WIERRINGERWERF - De afdeling Noord-Holland Noord van de Fotobond organiseert één keer per jaar de Afdelingsfotowedstrijd. Voor deze wedstrijd, die de laatste keer als thema 'Snel' had, mochten de leden van fotoclubs in de noordelijke helft van de provincie Noord-Holland twee foto's inleveren.

Begin november 2019 heeft een jury uit 31 inzendingen, 17 genomineerde foto's geselecteerd en daaruit weer vijf winnende foto's gekozen. Deze 17 foto's vormen samen een expositie die u gedurende de maand september kunt bezichtigen in de centrale hal van de Cultuurschuur, Loggersplein 1 in Wieringerwerf. De Vrijetijdsfotografen hebben naar eigen inzicht het thema Snel verbeeld wat heeft geleid tot een grote diversiteit aan foto's.dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.

Tijdens uw bezoek kunt u gebruik maken van een audiotour, waarin Floris V en zijn vrouw Beatrijs zelf u meenemen door 'hun' kasteel. Zij vertellen u alles over de geschiedenis van kasteel Radboud en de monumentale ruimtes in het kasteel. Daarnaast maken zij u attent op bijzondere details en vermaken u met grappige anekdotes over het leven van weleer. Een informatieve tour waarmee u uw bezoek nog meer de moeite waard wordt!Speciaal voor kinderen is een pelgrimsspeurtocht ontwikkeld. Voorzien van een pelgrimstas gaan zij op pad, en voeren allerlei opdrachten uit of beantwoorden de vragen van de speurtocht. Dat leidt uiteindelijk tot het vinden van de code voor de schatkist en een welverdiende beloning.

Kasteel Radboud is op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 8,00, kinderen € 5,00.
Bij bezoek aan het museum is vooraf reserveren verplicht. Er is een aparte toegang voor het museum gerealiseerd. Je kan zo lang de maatregelen gelden niet heen en weer lopen tussen het museum en het Kasteel Café. Voor gebruik van het Kasteel Café ook (apart) vooraf reserveren. Het terras is wel vrij toegankelijk. Op drukke dagen kan het terras vol zitten.
Houd je aan de huisregels!zaterdag en zondag

Welkom in de lege kerk van Oosterland

OOSTERLAND - Sinds maart is het veelal stil en leeg in de Michaëlskerk in Oosterland. Onwerkelijk is dat, want deze kerk is al jarenlang vol van leven. In het oeroude gebouw vinden mensen van ver en dichtbij een thuis bij levensvragen in de oecumenische vieringen en een cultureel podium met onder andere exposities, concerten en theatervoorstellingen.


Foto Remco Zwart/Zoomfactory

Vanwege alle coronamaatregelen kunnen al deze activiteiten sinds maart niet doorgaan. "De kerk is leeg. Juist deze lege kerk biedt echter ook ruimte voor nieuw initiatief. Nu we letterlijk afstand moeten houden reikt Zin in Oosterland iedere twee weken op vrijdag een tekst, muziek, kunstwerk en of beeld aan", zegt theoloog en tekstdichter Karen Hagg, verbonden aan Zin in Oosterland. De teksten worden, onder andere door Hagg, veelal nieuw geschreven. Maar ook hofpredikant ds. Carel ter Linden, bekend van de huwelijken en uitvaarten van het Koninklijk Huis, deelde met Zin in Oosterland een persoonlijke en ontroerende tekst. De kunstwerken of beelden zijn iedere keer ook nieuw en sluiten aan bij het thema van de teksten en worden gemaakt door grafisch ontwerper Edwin Zwart, vaak in samenwerking met fotograaf Remco Zwart.


Edwin Zwart/ZininOosterland

Regelmatig is er een thema dat meerdere keren terugkomt, zoals het verlangen naar iemand die iets liefs zegt, de zoektocht naar een pleisterplaats, letterlijk of figuurlijk. "Het is of de kerk vanuit de verte je een uitgestoken hand biedt, een moment van bezinning in deze vreemde en onzekere tijden, om op adem te komen en te weten dat we, ook als we niet fysiek bij elkaar komen in de kerk, toch verbonden kunnen blijven", zegt Hagg.
Kijk, luister, ervaar wat de lege kerk je te bieden heeft. Wees welkom, ook nu. U vindt de teksten en beelden op www.zininoosterland.nl.

Het kerkgebouw is in het weekend 's middags tussen 13:30 uur en 16:30 uur geopend voor wie de stilte zoekt of een kaarsje wil aansteken. Vanzelfsprekend worden de coronamaatregelen in acht genomen.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag en elke eerste zondag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur en in de zomer iedere zondag. Verder op afspraak.donderdag t/m zondag

Museum de Turfschuur

KOLHORN - Museum de Turfschuur is een klein en overzichtelijk museum, gelegen aan de oude Westfriese Omringdijk.

In Museum de Turfschuur kunt u van alles zien en beleven over de strijd van de provinciale en plaatselijke bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en Westfriesland in het bijzonder.
Met een originele 4-delige maquette en een korte videopresentatie krijgt u een goed beeld van 1000 jaar strijd tegen het water en de ontwikkeling van het landschap. Van zeegaten en waddenkust, verdronken dorpen en de Zuiderzee, tot vruchtbare polders.Door middel van foto's en bijzondere voorwerpen maakt u kennis met de gevarieerde maritieme geschiedenis van Kolhorn en de 'meekrapproductie' in de 19e eeuw polders Waard en Groet.

Kolhorn in de Tweede Wereldoorlog
Het is nu 75 jaar geleden dat Kolhorn bevrijd werd. Een tijdelijke expositie toont diverse en bijzondere aspecten van Kolhorn in oorlogstijd: Meerdere vliegtuigcrashes boven en vlakbij Kolhorn en het lot van hun bemanningen; een ooggetuigenverslag op video; het wel en wee van Kolhorn in de oorlogsjaren, samengevat in een bijzondere voordracht van een Kolhorner.


08_Video4045-415151048 from Peter Kwanten on Vimeo.


Het museum is t/m zaterdag 31 oktober van donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur te bezoeken.
Bezoek vooraf reserveren (zie www.stichtingmuseumkolhorn.nl). Verblijfsduur (tijdsslot) maximaal 1 uur.
Maximum aantal bezoekers in één uur is 4 volwassenen en/of jongeren.
Voor gezinnen is het maximum 6 inclusief kinderen tot 12 jaar.
Voor groepen/instellingen is het mogelijk om buiten deze tijden afspraken te maken, met inachtneming van de Corona-regels.
Een kaartje kost € 3,00. Kinderen tot 12 jaar gratis entree.


dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken.


De winkelstraat

Op de bovenverdieping is een "Grootmoeders tijd" Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn van 1 juli tot 1 oktober dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en zondag van 11:00 tot 16:00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.
De toegang is € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen t/m 12 jaar.
I.v.m. corona worden de richtlijnen volgens het RIVM nageleefd:
Bij binnenkomst handen desinfecteren met een handgel, houd u aan de 1,5 meter afstand en houd rekening met u mede bezoeker.
Uw vrijwilliger is op de hoogte van deze maatregelen.woensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.

De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van 1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Viking Informatiecentrum is vanaf 1 juli t/m 30 november iedere woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50 (inclusief limonade), volwassenen € 3,50 (inclusief koffie/thee).
Bezoekers worden vriendelijk verzocht de volgende punten in acht te nemen:
• Bezoek reserveren op info@vikingen.nl daarbij even de tijd aangeven (van 12:00 tot 14:00 of van 14:00 tot 16:00 uur)
• Groepen van 8 personen of meer graag van te voren aanmelden zodat men, waar nodig, voorzorgsmaatregelen kunnen nemen i.v.m. de 1,5 meter regel.
• Bij binnenkomst even de handen ontsmetten
• Maak gebruik van de aangegeven routing
• Volg aanwijzingen van de dienstdoende vrijwillig(st)er opvrijdag, zaterdag en zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.
In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse 'spionnen' om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is vrijdag en zaterdag open van 10:00-17:00 uur en zondag van 11:00-17:00 uur. Bezoek is alleen mogelijk met een vooraf online gekocht toegangsbewijs!
De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 3,75 voor van 4 t/m 12 jaar. Tickets kunnen gekocht worden op www.kazemattenmuseum.nl.zaterdag en zondag

Rundveemuseum Aat Grootes

AARTSWOUD - Het Rundveemuseum in Aartswoud heeft behalve negen oude koeienrassen schapen, geiten, kippen, ganzen, eenden en konijnen. Deze dieren zijn ook niet gangbaar, en daarom wordt ook met deze dieren gefokt om de soort in stand te houden.

Het in stand houden van zeldzame rassen is voor het museum het meest belangrijk, maar er is meer te zien en te beleven. In het museumgebouw komen verder de historie van het dorp Aartswoud, de melkveehouderij en de stolpboerderij aan bod. Bijzonder is ook dat de dieren en het erf worden verzorgd door de tien cliënten die in de voorgelegen stolpboerderij wonen. De monumentale boerderij is prachtig gerestaureerd, en is in handen van de Prinsenstichting.

Aat Grootes, de naamgever van het Rundveemuseum, was de laatste bewoner van de boerderij, die op een centrale plek in het dorp ligt. Dicht bij de kerk en het café is het museum een mooi onderdeel van het dorp Aartswoud.Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt € 3,50, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen € 1,50. Kinderen jonger dan 4 jaar en vrienden van het museum hebben gratis toegang.
Het museum is tot en met 13 september wekelijks geopend op zaterdagmiddag en zondagmiddag tussen 12:30 en 16:30 uur. Het museum werkt met 2 tijdsblokken, tussen 12:30 en 14:30 uur of tussen 14:30 en 16:30 uur.
Om iedereen zoveel mogelijk de ruimte te geven kunt u alleen na reservering een bezoek brengen. Zonder reservering vooraf is bezoek niet toegestaan.
Reserveren kunt u door een mail te sturen naar info@rundveemuseum.nl.
Vermeld bij het reserveren het aantal personen (volwassenen en kinderen), de datum en het tijdsvak.
U ontvangt een bevestiging van uw reservering. De uitgeprinte bevestiging is uw toegangsbewijs. In het museum is geen pin aanwezig, u kunt bij het museum met contant geld betalen.
Voor meer informatie en reserveren zie www.rundveemuseum.nl.
(advertentie)
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
Occasions
Toyota Yaris 1.0 VVTi Aspiration navi
€ 6.745,-

Te koop Nissan micra 1.2 acenta, 1e eigenaar
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Vuurtoren in Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...