Engelse boomkorkotter gearriveerd in Brixham
Uitgegeven op 19-06-2020 om 11:50  |  link  |  bewaar  |  print

Nieuwste boomkorkotter 'Georgina of Ladram' BM-100 is gearriveerd in thuishaven Brixham (UK)

DEN OEVETR - De nieuwe beam trawler (boomkorkotter) BM-100 is donderdagochtend 18 juni rond 6:00 uur aangekomen in haar thuishaven nadat zij afgelopen dinsdagavond rond 18:30 uur was vertrokken uit Den Helder. Eerder die dinsdag was de nieuwe viskotter door scheepswerf Luyt in Den Oever officieel overgedragen aan Waterdance Ltd. I.v.m. Corona-voorschriften geschiedde dit in alle bescheidenheid en zonder belangstelling.



Waterdance eigenaren Rowan & Robin Carter kwamen op zee aan boord om het laatste deel van de stoom naar Brixham mee te maken. De nieuwbouw van dit soort type viskotters is een zeldzaamheid. De BM-100 is de eerste nieuwe beam trawler voor Engeland in de afgelopen 30 jaar.

De BM-100 is het tweede Engelse nieuwbouwschip dat Luyt als hoofdaannemer in de vaart brengt voor rederij Waterdance Ltd. Vorig jaar april heeft LUYT de E1 / 'Nichola of Ladram', een 15 meter lang krabbenvissersvaartuig voor Waterdance opgeleverd. Met een lengte van 35,25 meter, een breedte van 8,70 meter en een diepte van 5,20 meter is deze BM-100 echter van een geheel andere orde. Dit type schip wordt ingezet voor boomkorvisserij om o.a. tong, schol en inktvis te vangen voor de Engelse kust.



Foto Flying Focus - Luyt Groep

Wieringer bodem
Vorige week heeft de Georgina of Ladram succesvol proefgevaren en proefgevist en zijn diverse tests uitgevoerd. Op de Wadddenzee voer de BM-100 langs de garnalenkotters WR 12 van Gerard Kranendonk en WR 212 van Jelle van der Burg. Deze identieke garnalenkotters (met een lengte van 23,90 meter, breedte 6,40 meter en diepgang van ca. 1.70 meter) zijn twee jaar geleden tegelijkertijd door Luyt gebouwd en in de vaart gebracht. De BM-100, WR 12 en WR 212 zijn met recht van Wieringer bodem. Het ontwerp van deze drie schepen is door Luyt volledig in eigen beheer ontwikkeld. LUYT is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor het complete nieuwbouwtraject: van ontwerp, cascobouw, afbouw tot en met inbedrijfstelling en oplevering.

De BM-100 is uitgerust met een elektrisch aangedreven 10-trommel vislier van eigen fabricaat, een schroef en tunnel van 3,2 m en een 1000 pk ABC hoofdmotor. Aanstaande maandag gaat het schip naar zee voor haar eerste visreis.


Van links naar rechts WR 12, WR 212 & BM 100 - foto Jan Koster (Luyt Groep)

Waterdance is een goede en tevreden klant in Den Oever. Al geruime tijd verzorgt Luyt het onderhoud aan haar vloot. Waterdance heeft meer dan 20 schepen in de vaart. Momenteel ligt de Julie of Ladram E271 aan de werkkade in Den Oever voor een refit en divers onderhoud. Binnenkort volgt de William of Ladram E33 voor een refit en een nieuwe voormast.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions