Heerlijke start van het seizoen voor Vrouwen van Nu
Uitgegeven op 02-07-2020 om 19:09  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - De reiscommissie van de Vrouwen van Nu Wieringen heeft, in overleg met het dagelijks bestuur, een middag georganiseerd voor de fietsliefhebbers. De groep heeft een bezoek gebracht aan het nieuwe monument bij het gat van de dijk in de Wieringermeer, ofwel de twee kraters.

Er werd vertrokken vanaf het parkeerterrein Marinahaven bij Den Oever om vervolgens in twee groepen door het Robbennoordbos en weilanden naar het nieuwe monument te rijden. De Wieringermeer was nog een relatief nieuwe polder, toen de Duitsers de dijk opbliezen en het water lieten binnenstromen. Alles om te voorkomen dat de geallieerden de vlakke polder als landingsplek voor paratroepen zouden gebruiken. De gevolgen waren enorm, is te lezen op de aan de ijzeren platen bevestigde informatieborden. 21.000 hectare landbouwgrond gingen verloren, samen met 500 boerderijen en drie dorpen met in totaal 6000 inwoners.Het oude monument in de bocht langs de weg is verwijderd en er staat een nieuw gedenkteken net voor de opgang. Een pad loopt nu geleidelijk omhoog, de oude dijk op, tot het punt waar het gat is geslagen. Halverwege de route staan informatieborden over het natuurgebied dat is ontstaan. Bij de plek van het gat zelf is een vogel-uitkijk-punt gemaakt.

Na hier te hebben rondgekeken en van het uitzicht over het IJsselmeer te hebben genoten, werd de fietstocht vervolgd door de polder en het bos om weer uit te komen bij de Marinahaven waar in de Dikke Bries de koffie met appeltaart klaar stond, alles netje volgens de RIVM-maatregelen. Wat was het gezellig om elkaar weer eens te spreken na zo een lange tijd. Een heerlijke start van het nieuwe seizoen.

De wandelgroep op woensdagmiddag is inmiddels weer opgestart. Meer informatie op de pagina Op stap.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Avondklok.....
ik blijf binnen
ik ga naar buiten zonder toestemming
ik ga naar buiten met toestemming
  
Occasions
Renault Clio 1.2 5drs Authentique
€ 5.245,-

Toyota Rav4 2.0 Style Van exclusief btw/bpm
€ 18.995,- (excl. BTW)

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Boerderij achter smederij Luijt - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...