Omwonendenbericht vliegkamp De Kooy
Uitgegeven op 10-06-2020 om 22:33  |  link  |  bewaar  |  print

DEN HELDER - Informatie namens het Defensie Helikopter Commando, Maritiem Vliegkamp De Kooy.

Beste omwonenden van Maritiem Vliegkamp de Kooy,

In dit bericht informeren wij u graag over de volgende onderwerpen:

• COVID-19 virus

• Avondvliegen

• Circuitvliegen

• C-130 op MVKK

COVID-19 virus
In deze indringende tijden waarin het COVID-19 virus veel voor u en ons betekent en de maatregelen doorwerken in ons dagelijkse privé en werkleven, hopen wij allereerst dat het u en uw dierbaren goed gaat. Onze gedachten zijn bij iedereen die getroffen is door het virus en de impact hiervan ervaart.

Ook binnen Defensie en het Defensie Helikopter Commando ervaren wij de impact van COVID-19 en zijn wij ons bewust van risico’s en worden maatregelen genomen die passen bij de situatie. Een van onze hoofdtaken is het leveren van bijstand aan de burgerautoriteiten bij rampen en crises. Er is dagelijks intensief contact en we komen op verschillende manieren als krijgsmacht in actie. Via deze link leest u meer over de ondersteuning die we op dit moment bieden: https://www.defensie.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Met onze helikopters en bemanningen trainen we iedere dag om onze inzet te garanderen wanneer de situatie hierom vraagt. Zo konden we in april twee weken lang met de NH90 het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden overnemen van de ANWB Medical Air Assistance en hebben we de civiele brandweer en veiligheidsregio’s met Chinooks en Cougars ondersteund bij hevige natuurbranden in Brabant en Limburg.

Ondanks de huidige situatie gaan onze missies door. Een NH90 is met bemanning geplaatst op het stationsschip in het Caribisch gebied, waar we de lokale kustwacht ondersteunen en anti-drugs operaties uitvoeren. Met een andere NH90 zijn wij aanwezig in de Straat van Hormuz, waar we samen met de Koninklijke Marine de maritieme veiligheidssituatie in kaart brengen.

U ziet en hoort ons dagelijks. We zijn inzetbaar en trainen om die inzetbaarheid te blijven garanderen.

Avondvliegen
Bemanningen van helikopters, jachtvliegtuigen en transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht trainen ook tijdens de COVID-crisis dagelijks om inzetbaar te zijn voor nationale taken en wereldwijde missies. Omdat inzet niet alleen tijdens daguren maar vaak ook onder nachtelijke omstandigheden plaatsvindt, is het belangrijk dat de bemanningen ook in het duister trainen.

In deze tijd van het jaar is het later donker en vliegen we daarom langer door. In de zomermaanden kunnen we vaak pas vanaf 22.30 uur in het donker trainen. De helikopterbemanningen van de Kooy gebruiken diverse oefen- en laagvlieggebieden in Nederland en boven zee om trainingen uit te voeren.

Onze NH90 bemanningen trainen ’s avonds tot uiterlijk 00.00 in de omgeving van Maritiem Vliegkamp de Kooy (MVKK). Gedurende een aantal weken in het jaar tot 1.00 uur. Deze specifieke weken worden gepubliceerd in de Staatscourant en ziet u terug op vliegbewegingen defensie.nl. Na 00.00 uur keren de helikopters uitsluitend terug en worden geen circuitoefeningen meer boven de vliegbasis uitgevoerd.

Trainen nachtzichtapparatuur
Tijdens de trainingen in nachtelijke omstandigheden gebruiken de DHC-bemanningen geavanceerde nachtkijkers (Night Vision Goggles of NVG) om in het donker goed te kunnen zien. Daarmee beoefenen ze onder andere het navigeren en vliegen op lage hoogte. Het vergt veel vaardigheid om goed en veilig met NVG te werken.

Een van onze Cougar-vliegers geeft u in de volgende video meer informatie over vliegen bij duisternis: https://www.youtube.com/watch?v=r6sKakqJ9gQ&t=3s. De Cougars zijn gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen.

Circuitvliegen
Wanneer een helikopter meerdere rondes om een vliegbasis vliegt, noemen we dit ‘circuitvliegen’. Hierbij worden specifieke vliegroutes aangehouden, afhankelijk van het trainingsdoel en de windrichting. Er zijn verschillende redenen om een circuitvlucht uit te voeren. Deze hebben veelal te maken met het trainen van (nood)procedures en aanvliegmethodes op de start- en landingsbaan. Om onze helikopterbemanningen tot het hoogste niveau op te opleiden wordt dit onder verschillende weersomstandigheden en hoeveelheid daglicht getraind.

Circuitvliegen is een essentieel onderdeel van de training voor onze bemanningen, waarbij de volgende zaken worden getraind:

· Het navigeren rondom een vliegbasis;

· Beoefenen van (nood)landingen en -procedures;

· De communicatie tussen vlieger en luchtverkeersleiding;

· Het opstijgen en landen (elke landing is afhankelijk van type terrein, gewicht van de helikopter, weersomstandigheden, hoeveelheid daglicht);

· Beoefenen van aanvliegmethodes naar de start- en landingsbaan. De crews beoefenen alle aanvliegmethodes op de landingsbaan, in een gecontroleerde omgeving alvorens deze elders worden uitgevoerd;

· Trainen van de basisvaardigheden van nieuwe vliegers.

C-130 op MVKK
De C-130 (Hercules) van de Koninklijke Luchtmacht, een middelgroot transportvliegtuig gestationeerd op vliegbasis Eindhoven, vliegt regelmatig in de buurt van Maritiem Vliegkamp de Kooy. De C-130 kan landen op en opstijgen van vliegvelden met korte start- en landingsbanen, een belangrijke eigenschap om te kunnen opereren in of nabij vijandelijk gebied. De Kooy beschikt over een korte start- en landingsbaan, wat het een geschikte trainingslocatie maakt voor de C-130 bemanningen.

Tijdens de landingsprocedure worden vaak zogenoemde ‘tactische naderingen’ uitgevoerd. Er zijn verschillende soorten tactische naderingen, waarbij meestal laag wordt gevlogen en met hoge snelheid wordt geland. Deze tactiek is met name noodzakelijk om manschappen en materieel in vijandelijke gebieden te krijgen, zodat het vliegtuig minder snel wordt ontdekt en dus minder gevaar loopt.

Vliegbewegingen
Militaire vliegtuigen en helikopters doorkruisen dagelijks het Nederlands luchtruim. Sommige oefeningen of vluchten meldt Defensie via regionale media en/of social media- kanalen.

Wanneer deze invloed hebben op de civiele luchtvaart vindt u ze ook op de Defensie-website en op teletekstpagina 766.

Deze omwonendenmailing is één van de middelen die het Defensie Helikopter Commando ter beschikking heeft om in contact te blijven met u als omwonenden om u te informeren over bijzondere oefeningen en activiteiten. Er is een omwonendenmailing voor de omwonenden van vliegbasis Gilze-Rijen, als ook voor de omwonenden van Maritiem Vliegkamp De Kooy en voor Vliegbasis Deelen.

Op dit moment deelt het Defensie Helikopter Commando zoveel mogelijk actuele informatie via Twitter @dhcluchtmacht.

Informatie en meldingen vliegbewegingen
Alle vluchten worden zorgvuldig voorbereid. Essentieel voor onze vliegende eenheden, maar ook voor u in de omgeving van een van onze vliegbases. Waar mogelijk spreiden we onze vliegbewegingen zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland. Ook nemen we deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en belasting voor de leefomgeving te spreiden. Door de COVID-maatregelen kunnen essentiële trainingen voor de helikopterbemanningen van het DHC op dit moment niet plaatsvinden op de gebruikelijke locaties in het buitenland, zoals bij onze trainingslocatie op het RNAS in Culdrose (Zuid-Engeland).

Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Mocht u toch overlast/hinder ondervinden dan kunt u dat melden via het online klachtenformulier.

Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Volg ons voor actuele vliegbewegingen ook via Twitter.

(advertentie)
Actueel...
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Kerknieuws
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
17-04-2024 Dankbetuiging de heer Van der Poel
17-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
16-04-2024 Gezocht
16-04-2024 Start sloop Henricus school en judogebouw
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Occasions