De vieringen worden gehouden in de MichaŽlskerk
Uitgegeven op 24-10-2006 om 09:02  |  link  |  bewaar  |  print

OOSTERLAND - Op zondag 5 november 2006, om 10.30 uur, viert het Oecumenisch Centrum MichaŽlskerk Oosterland Allerzielen - de gedachtenis aan de mensen die gestorven zijn.

Vůůr de winter invalt met z'n kaarslicht, cadeautjes en feestelijke gezelligheid moeten we afscheid nemen van de warme zomer, de kleurenpracht van de herfst en over de drempel van overpeinzing en melancholie zien te komen.

Lang geleden bedacht de kerk dat ze die tijd van afscheid nemen en opnieuw beginnen wilde markeren met een gedachtenisfeest:

Het begon met het feest van Allerheiligen. Het woord zegt het al: alle heiligen die ons zijn voorgegaan werden herdacht met processies en kerkelijke vieringen.

De dag daarop werd Allerzielen genoemd. Nu was het de beurt aan alle gewone mensen

die nooit zo hoog op de kerkelijke ladder waren gekomen en dus ook niet massaal herdacht, maar in de eigen kleine kring. Beide feesten stonden niet op gelijke voet: een heilige was tenslotte een wezen geworden die zondeloos werd geacht en daarom opgenomen in Gods heerlijkheid. Een 'gewoon' mens kon nooit zo hoog stijgen en met het wegen van de ziel moest je nog maar afwachten of die niet te licht werd bevonden ...

In onze tijd spreekt het feest van Allerheiligen steeds minder mensen aan, terwijl het toch best de moeite waard is om je te spiegelen aan hun levensverhaal. Misschien komt dat omdat je ze niet persoonlijk hebt gekend. Het feest van Allerzielen daarentegen, mag zich verheugen in een groeiende populariteit. Komt dat omdat alles om ons heen zo gehaast is en we in die dagelijkse drukte niet toekomen om te denken aan hen die er niet meer zijn, maar aan wie wij zo veel te danken hebben? Willen we daarom de tijd even stilzetten om te gedenken dat 'gewone' mensen voor ons soms helemaal niet zo gewoon zijn? Mensen van wie we de naam willen blijven noemen omdat we het belangrijk vinden dat die naam niet verloren gaat.?

In de viering van 5 november draait alles om de vraag hůe je de mens gekend hebt die je is ontvallen: wat voor beeld van hem of haar bewaard bleef en hoe die persoon zichzelf gezien heeft. De beroemde Deense schrijver Hans Christian Andersen maakte er een boeiend verhaal over, dat door de werkgroep tot spel is bewerkt.

In een viertal korte meditaties wordt de inhoud van dit spel naar ons leven vertaald. Solisten, Museumkoor, Kindercantorij en organist Dries Post vertolken samen- en in beurtzang met de kerkgangers -de bijpassende liederen.

Om 10.00 uur nodigt het OCM iedereen uit om in de kerk te komen koffiedrinken; na afloop van de viering is daar geen gelegenheid toe.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Dit jaar geen vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Goed idee. Geen lawaai, stank en rotzooi op straat.
Slecht idee. Dan wordt alles illegaal, dus veel meer gevaar en leed
Maakt mij niets uit.
Veilig en verantwoord legaal vuurwerk kan toch prima.
  
Occasions
Te koop Fiat 500 1.0 twin air pop 2014
€ 6.990,-

Toyota Yaris 1.0 VVTi Linea Terra
€ 3.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Pieter Wigbout en Dieuwertje Kok - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...