Tijdelijk verhuren van je huis
Uitgegeven op 30-04-2020 om 19:10  |  link  |  bewaar  |  print

Het zal je maar net gebeuren: je hebt pas, of al wat langer geleden, geïnvesteerd in een fijn koophuis, maar je blijkt nu voor langere tijd naar het buitenland te moeten, bijvoorbeeld vanwege werk. Dit is natuurlijk zonde van de tijd die je hebt gestoken in het leefbaar maken van je koophuis, maar je betaalt vaak ook nog eens dubbele kosten, aangezien je op je nieuwe bestemming ook huisvesting zal moeten regelen. Er bestaat gelukkig een oplossing voor dit probleem.

Er zijn tegenwoordig altijd mensen op zoek naar huurwoningen, dus zou je kunnen overwegen om jouw huis tijdelijk te verhuren. Je kunt je huis echter niet zomaar tussen andere huurhuizen op een verhuurwebsite plaatsen, er zijn namelijk een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden. In deze tekst leggen we je daarom uit hoe je te werk moet gaan bij het verhuren van je huis. Voor het tijdelijk verhuren van een woonruimte, bestaan verschillende typen contracten. In deze tekst bespreken we de opties 'kortdurende verhuur' en 'verhuren op basis van de leegstandswet'.



Kortdurende verhuur
Bij kortdurende verhuur mag de woning maximaal voor een periode van twee jaar verhuurd worden en het contract dient afgesloten te zijn voor een bepaalde periode. Deze optie zou dus erg geschikt kunnen zijn wanneer je al precies weet hoelang je zelf niet in de woning kunt wonen.

Verhuur op basis van de leegstandswet
Het is mogelijk om je woning te verhuren op basis van de Leegstandswet als een woning leeg staat, bijvoorbeeld omdat deze te koop staat maar je zelf al in je nieuwe huis woont. Bij verhuur op basis van de leegstandswet is het mogelijk om de woning te verhuren voor een periode van minimaal zes maanden en maximaal vijf jaar. Een woning moet wel aan bepaalde eisen voldoen om verhuurd te kunnen worden via de leegstandswet. Controleer dus eerst of het mogelijk is om jouw woning te verhuren via de leegstandswet.

Hieronder geven we in een aantal stappen aan hoe je te werk kunt gaan bij kortdurende verhuur:
1. Toestemming geldverstrekker
Vaak staat in de hypotheekvoorwaarden van je koophuis vermeld dat je toestemming moet vragen om je huis tijdelijk te verhuren. Er kunnen ook nog andere voorwaarden gesteld worden, bijvoorbeeld dat je de inkomsten die je krijgt van de verhuur gebruikt om je hypotheek verder af te lossen. Zorg dus dat deze voorwaarden duidelijk zijn en dat je toestemming krijgt voor het verhuren van je huis.
2. De huurprijs bepalen
Bij kortdurende huur mag je als verhuurder in principe zelf de huurprijs bepalen, zolang deze boven de zogenoemde liberalisatiegrens van € 737,14 ligt. Het kan lastig zijn om in te schatten welke huurprijs je kan vragen voor je huis. Via het Woningwaardestelsel, ook wel puntenstelsel, kun je berekenen of je boven de liberalisatiegrens uitkomt. Als dit het geval is, mag je zelf de huurprijs bepalen. Je kunt bijvoorbeeld op verhuursites kijken wat woningen die lijken op jouw woning kosten, om zo op een redelijke huurprijs uit te komen.
3. Verzekeringen
Bij het tijdelijk verhuren van je huis zijn er mogelijk gevolgen voor bepaalde verzekeringen zoals de woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering. Geef dus in ieder geval aan je verzekeraar door dat je je woning gaat verhuren en bespreek wat de opties zijn.
4. De woning aanbieden en verhuren
Als je de vergunningen, verzekeringen en de huurprijs hebt geregeld, is het tijd om de woning te gaan aanbieden op de huurmarkt. Je kunt er hierbij voor kiezen om je huis zelf te verhuren, door een advertentie (vaak tegen betaling) te plaatsen op een huizensite. Je moet dan wel van begin tot eind alles zelf regelen in het verhuurproces. Je kan er echter ook voor kiezen om de hulp in te schakelen van een verhuurmakelaar. De verhuurmakelaar heeft een breder netwerk, zo laten grote verhuursites vaak alleen advertenties plaatsen door makelaars. Ook heeft de verhuurmakelaar verstand van alle zaken die komen kijken bij het verhuren van een woning en neemt hij jou veel taken uit handen. Zo organiseert de verhuurmakelaar o.a. de bezichtigingen, screent de huurders en stelt de huurovereenkomsten op. Het is dus een praktische en vaak ook veilige keuze om een verhuurmakelaar in te schakelen bij het verhuren van je woning. Wel dien je deze verhuurmakelaar natuurlijk te betalen, dus moet je goed afwegen of je dit het geld waard vindt.
Zeker als je besluit om geen verhuurmakelaar in te schakelen en alles omtrent de verhuur van je woning zelf te regelen, zijn er een aantal zaken belangrijk als je je huis veilig wilt verhuren. Zorg er in ieder geval voor dat je hebt nagedacht over welk type mensen jij wel of niet in jouw woning wilt hebben. Misschien zie je het niet zitten dat jouw woning gehuurd wordt door studenten, geeft dit dan direct aan in de advertentie. Laat de huurder(s) zich in ieder geval ook legitimeren met een geldig identiteitsbewijs en maak duidelijke afspraken met de nieuwe huurder(s). Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat jij tijdens de huurperiode de woning regelmatig mag komen controleren. Ook kun je de huurder vragen zich in te schrijven bij de gemeente als woonachtig op het adres van de woning, het is namelijk verplicht om je in te schrijven op het adres van je vaste woning. Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, je weet natuurlijk nooit alles over de persoon waar je jouw huis aan verhuurt. Verhuur daarom je woning niet als je geen goed gevoel hebt over de huurder en waarschuw altijd de politie als je vermoedt dat er illegale praktijken plaatsvinden in de woning.
5. De huurinkomsten
Wanneer je je woning verhuurt, ontvang je hiervan natuurlijk inkomsten, namelijk de huur. Het ontvangen van deze huurinkomsten heeft gevolgen voor je belastingaangifte. Je geeft bij de aangifte 70% van de huurinkomsten op, hiervan mag je kosten aftrekken die je hebt gemaakt als die direct te maken hebben met de verhuur van de woning.

Hieronder geven we in een aantal stappen aan waar je verder op moet letten bij het verhuren op basis van de leegstandswet:
1. Gemeentelijke vergunning
Als je je woning wilt verhuren op basis van de Leegstandswet, heb je hiervoor een vergunning van de gemeente nodig. Als eigenaar van de woning moet je wel voor deze vergunning betalen: de kosten variëren per gemeente en liggen tussen de nul en paar honderd euro. Een vergunning is vijf jaar geldig.
2. De huurprijs bepalen
Bij het verhuren van een woning op basis van de Leegstandswet mag je zelf de huurprijs bepalen. Wel moet de huurprijs ook hier boven de liberalistatiegrens van € 737,14 liggen. Het kan lastig zijn om in te schatten welke huurprijs je kan vragen voor je huis. Via het Woningwaardestelsel, ook wel puntenstelsel, kun je berekenen of je boven de liberalisatiegrens uitkomt. Je kunt vervolgens bijvoorbeeld op verhuursites kijken wat woningen die lijken op jouw woning kosten, om zo op een redelijke huurprijs uit te komen.
3. Verzekeringen
Ook het verhuren van je woning op basis van de Leegstandswet kan gevolgen hebben voor bepaalde verzekeringen. Bij verhuur op basis van de Leegstandswet kan een verzekeraar bijvoorbeeld besluiten om de dekking van de opstal- of aansprakelijkheidsverzekering te beperken waardoor je voor bepaalde schade niet meer verzekerd bent. Ook kan de verzekeraar besluiten om de premie te verhogen. Geef dus in ieder geval op tijd bij je verzekeraar aan dat je je woning wilt verhuren en bespreek wat de opties zijn.
4. De woning aanbieden
Als je alles geregeld hebt omtrent vergunningen en verzekeringen, kun je de woning gaan aanbieden op de huurmarkt. Ook bij verhuur op basis van de leegstandswet geldt, zoals we hierboven bespraken, dat je wel of niet voor kan kiezen om een verhuurmakelaar in te schakelen.
5. Huurinkomsten
Ook bij het verhuren van je huis via de leegstandswet, ontvang je natuurlijk inkomsten in de vorm van de maandelijkse huur, ook deze dien je aan te geven bij de Belastingdienst.
(advertentie)
Actueel...
19-04-2024 Cryptobezit kinderen kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte van het kind of zijn ouders
19-04-2024 Bloemendagen app
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Kerknieuws
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
(advertentie)
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Executive
€ 25.445,-