Waddenfonds steunt project ‘Donkerte van het Waddengebied’ met 1,5 miljoen euro
Uitgegeven op 02-04-2020 om 20:52  |  link  |  bewaar  |  print

REGIO - Het Waddenfonds draagt 1,5 miljoen bij aan het project ‘Donkerte van het Waddengebied’. Dit project is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties Noord-Holland, Friesland en Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Door deze financiering is het mogelijk de uitvoering van het project te verwezenlijken. Dit programma heeft als doel bewoners, recreanten en toeristen de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en nieuwe rustzoekende toeristen naar de waddenkust te trekken. Met behulp van belevingsplekken en jaarrond georganiseerde activiteiten wordt dit gerealiseerd.

De lichtvervuiling neemt in Nederland toe. Als er niks gebeurt, is het over 25 jaar nergens in Europa nog mogelijk de Melkweg te zien. Een van de weinige plekken waar de donkerte nog echt kan worden ervaren, is het Werelderfgoed Waddenzee. De komende 4 jaar slaan de initiatiefnemers de handen ineen en zetten zich in om nieuwe ervaringen te bieden waarbij duisternis de hoofdrol speelt. Met de beleving van de donkerte willen ze duurzaam toerisme stimuleren.

Om deze ambitie te verwezenlijken worden het hele jaar activiteiten op zowel de eilanden als het vasteland georganiseerd. Zo wordt onder de noemer Nacht van het Wad uiteenlopende nachtactiviteiten gegeven: nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops. Nacht van het Wad vindt 4 keer per jaar plaats rond astronomisch herkenbare nachten.

Verder start op Wieringen een expositie over verlichting en navigatie in het donker en kunnen bezoekers bij de Helderse Vallei terecht voor een optimale nachtbeleving, onder meer door het plaatsen van observatiekijkers. Daarnaast worden er minimaal 15 nachttuinen gerealiseerd waar bezoekers nachtvlinders en andere nachtdieren kunnen spotten. Informatiepunten, voorlichtingsmaterialen en live webcambeelden worden ontwikkeld. Hierop kunnen kijkers dieren zien die ’s nachts actief zijn.

Door een veelheid aan activiteiten wordt het voor bezoekers aantrekkelijk om voor deze nachten naar het waddengebied te komen. Ook willen de initiatiefnemers met het project ‘Donkerte van het Waddengebied’ de bewustwording over de noodzaak van het behoud van de duisternis vergroten. Onder meer recreatieondernemers worden gestimuleerd hun eigen verlichting te verduurzamen.

(bron, Groene Ruimte.nl)
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Uw warme bakker!
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Te koop Mitsubishi Colt
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Groene Hart vanuit de kerktoren - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...