Grenzen Hippolytushoef en Den Oever op papier gewijzigd
Uitgegeven op 31-03-2020 om 15:42  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Het is een papieren maatregel, maar sinds deze week is Hippolytushoef opeens een kilometer of vijf smaller geworden en Den Oever niet echt veel breder geworden. Hoe kan dat?


Heijblok, nu dus in Den Oever en niet in Hippolytushoef. (foto Henk-Jan Wittink/SAMSUNG telefoon)

Met de komst van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) in 2009/2010 is het begrip ‘afwijkendewoonplaats’ geïntroduceerd. Wij spreken van een afwijkende woonplaats als de openbare ruimte (straat met een naam) in woonplaats A ligt en het gebouw met adres in woonplaats B. De woonplaatsgrens ligt tussen de openbare ruimte en het pand. In onze gemeente kennen we de situatie Nieuwlanderweg 3 in Hippolytushoef. De Nieuwlanderweg ligt in Den Oever, maar het officiële adres dat bij de opbouw van de BAG in 2009/2010 is ontstaan, is Nieuwlanderweg 3 Hippolytushoef. Hippolytushoef is hier een ‘afwijkende woonplaats’. Een situatie die wel vaker voorkomt en waarbij de afwijkende woonplaats in het officiële adres zit.

Wat bij de opbouw van de BAG niet goed is gegaan is de opname van de postcode in de BAG. Hier is de postcode 1779 van Den Oever geregistreerd terwijl dat 1777 Hippolytushoef had moeten zijn. Dit is recent aan het licht gekomen door een kwaliteitscontrole van het Kadaster. Het Kadaster beheert de Landelijke Voorziening BAG, voert kwaliteitscontroles uit en adviseert in dit geval dwingend de foutieve postcode in de BAG te corrigeren.

Beoogd bestuurlijk/maatschappelijk doel/effect
Een goede registratie in de BAG waarmee de betreffende ondernemer zijn adres kan blijven gebruiken en afnemers van de basisregistratie gebruik maken van een juist adres.

Motivering per voorgesteld besluit
In de jaren sinds de officiële adressenregistratie gebruiken het bedrijf aan de Nieuwlanderweg 3 en ook PostNL, de bronhouder van postcodes, de woonplaats Den Oever. Je kunt zeggen dat het bedrijf sinds jaar en dag het ‘adres Den Oever’ gebruikt voor de aanduiding van de locatie en voor correspondentie. Het corrigeren van de postcode in de BAG is daarom niet de gewenste oplossing. Om het op deze locatie gevestigde bedrijf haar adres dat zij sinds jaar en dag gebruiken in de bedrijfsvoering te laten behouden stelt het college de raad voor een grenswijziging toe te passen aan de woonplaatsen Den Oever en Hippolytushoef. Op de situatietekeningen bij dit voorstel kunt u zien dat rekening wordt gehouden met eventuele toekomstige bebouwing aan de oneven genummerde kant van de Nieuwlanderweg. Deze komt dan ook in de woonplaats Den Oever, evenals de bestaande bebouwing met acht even genummerde adressen.
(advertentie)
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Te koop Mitsubishi Colt
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Openbare lagere school - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...