Voorjaarsvakantie bij het Stoommachinemuseum
Uitgegeven op 03-02-2020 om 15:53  |  link  |  bewaar  |  print

MEDEMBLIK - Tijdens de voorjaarsvakantie, van 15 februari tot en met 1 maart, is het Stoommachinemuseum alle dagen onder stoom en zijn er leuke activiteiten voor jong en oud. Kinderen kunnen een tinnen figuurtje gieten, een springtouw slaan of de stoker helpen bij de ketel.

Expositie 'Nederland op Stoom!': Tientallen (bewegende) stoommodellen laten in een spectaculaire show met audiovisuele effecten zien hoe de doorbraak van stoom halverwege de 19e eeuw in Nederland goed op gang kwam.
Zondag 16 februari: De smid is vandaag aan het werk in de oude smederij uit 1869. Kom kijken en help het smidsvuur brandend te houden door de grote blaasbalg te bedienen. De smid is ook aanwezig op woensdag 19 en 26, zondag 23 februari en 1 maart.
Woensdag 19 februari: Tinnegieter Harry van der Meij geeft demonstraties tinnegieten. Hij laat het gloeiendhete metaal in mallen lopen en giet leuke voorwerpen. Wie durft, mag zelf een figuurtje gieten en het resultaat mee naar huis nemen.
Vrijdag 21 februari: Touwslager Herman Evers laat zien hoe je zeemansknopen maakt en legt uit hoe je touw kan slaan. Daarna mag je zelf aan de slag om een springtouw te slaan.Zaterdag 22 en 29 februari: Rob Bes legt d.m.v. proefjes en experimenten uit wat stoom nu precies is. Je hoeft echt geen bolleboos te zijn om het te begrijpen. Met miniatuurstoommachines kun jezelf ontdekken wat stoomkracht doet. Nieuwsgierig geworden? Breng dan een bezoek aan ons stoomlab. Vanaf 12 tot 16 uur worden de proefjes op het hele uur gedemonstreerd.
Zondag 1 maart: Bart ter Steege, archeoloog bij de gemeente Hoorn, houdt een lezing over het molencomplex dat voorheen aan de Oosterdijk stond. Afgelopen zomer werden bij een opgraving de restanten blootgelegd van één van de molens die achter het gemaal heeft gestaan. In een boeiende presentatie geeft Bart ter Steege uitleg over de opgraving en het molencomplex aan de Oosterdijk. Met een geldig museumentreebewijs heeft u gratis toegang tot de lezing die om 14:00 uur begint.

Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4 in Medemblik, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.
Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
De toegang is € 8,50 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen van 5 - 12 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Betonnen schermen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...