Jaaroverzicht 2019, december
Uitgegeven op 02-01-2020 om 22:03  |  link  |  bewaar  |  print

Darttoernooi levert 500 Euro op


Nadat in september het gewaardeerde lid Peter Hijlkema kwam te overlijden na een slopende ziekte ontstond al snel het idee om een toernooi ter nagedachtenis van deze immer positief in het leven staande lid te organiseren bij de Dart Club Wieringen.

Zondag 1 december was het zover. 26 darters plus een vriend van Peter hadden zich aangemeld. De gehele opbrengst van het toernooi, aangevuld met sponsorgeld, kwam ten goede aan de Maarten van der Weijden Foundation.


Ada Hijlkema-de Haan met de cheque welke nog aangevuld werd tot 500 Euro door Pieter Scheltus.


Overzicht van de zaal, het toernooi wordt wellicht volgend jaar herhaald. Uiteraard zijn dan ook deelnemers welkom die zo af en toe een pijltje werpen.


Kees Kikkert doet na veertig jaar een stapje terug


Met een oorkonde en tastbaar cadeau heeft de IJsclub Westerland Kees Kikkert gehuldigd als erelid na veertig jaar trouwe dienst als bestuurslid.


Veertig jaar bestuurslid, Kees was er dus al bij toen het Nederlands Kampioenschap Marathon op het Amstelmeer werd geschaatst. Dat lijkt alweer een eeuwigheid terug.

Kees Kikkert stopt na veertig jaar als bestuurslid bij de IJsclub Westerland. Voor deze knappe prestatie heeft de vereniging Kees erelid gemaakt van de IJsclub. Hij heeft een mooie oorkonde gekregen en een paar bronzen schaatsen als aandenken. De club gaat er echter wel van uit dat Kees nog even komt kijken mocht er weer natuurijs op het Zouteland en/of het Amstelmeer liggen.


Poelweg blijft een zorgekindje


De Poelweg is opgeknapt. Dit heeft echter een vervelend neveneffect op de bermen van de Haukes en in de Westerlanderkoog gehad.


Op drie punten zijn de drempels weggehaald.


De verhogingen zijn vlak getrokken. Dit zou gebeurd zijn nadat de gemeente hierover in gesprek is gegaan met inwoners. De aannemer vertelde dit aan de fotograaf. Op social-media staan echter veel berichten van omwonenden die de drempels juist wel wilden behouden en zelfs verhogen. De laatste groep vreest nu dat er nog sneller gereden zal worden op dit drukke traject.


Veel forensen en andere weggebruikers negeren de omleiding via Den Oever en rijden nu via de Haukes en de Westerlanderkoog. Op de hoek bij de Waterweg is inmiddels de dijk kapot gereden.


Dit voegt visueel iets toe maar is geen verkeersremmer.


Zelfs vrachtauto's gebruiken deze sluiproute.


Wieringers in het buitenland


Wieringers in den vreemde.



Gerard en Monique Jorna op vakantie, tevens familiebezoek in Australië. De jongeman op de draineer machine staat is Danny Jorna. Danny woont daar alweer vier jaar. Uiteraard is er een toepasselijk cadeau in de koffer meegegaan.


Wieringers steunen boeren en deelden vis uit in Amsterdam


Met een flinke afvaardiging was de Wieringer vissersvloot actief betrokken bij het protest op de Dam in Amsterdam. De actie was georganiseerd door de boeren die al wekenlang aandacht vragen voor hun problemen.


De delegatie afkomstig van Wieringen.

Met dank aan Bert Mulder voor de informatie, WR 18 en het Wieringer Visbakteam maakten reclame voor onze mooie produkten vanaf de parel, deze actie werd supergoed ontvangen in de grote stad!




Bert Mulder reisde inclusief zijn visrookvat mee naar de hoofdstad en maakte voor Wieringernieuws deze foto's. Dit keer geen opstoppingen ontstaan door tractoren, maar nu voor marktkramen met lekkernijen. Boeren deelden hun produkten van het land. Wieringers en vissers uit andere plaatsen trakteerden op al wat de zee ons duurzaam biedt. Voor deze actie mochten er twintig tractoren de Dam op rijden. Deze actie werd sympathiek ontvangen door de bewoners, toeristen en forenzen. Volgens Bert genoot iedereen van al het lekkers.







De volgende video is naar de redactie gestuurd door visser Jeroen Klein:




Wij houden van zonlicht, dus lange dagen


Verrassende uitslag in de 'poll', een meerderheid van de lezers op Wieringernieuws en Hollandskroonnieuws kiezen voor langer daglicht. ziet 21 december als het hoogtepunt van december, want dan worden de dagen weer langer. Over een week is de 'zonnewending'!


Nog niet gestemd? Klik op de poll rechtsboven, het kan nog tot en met oudejaarsdag.


Jessy wereldkampioen handbal


Heel Zijdewind leefde mee met handbalster Jessy Kramer die daar is opgegroeid en al furore maakte bij Handbalvereniging VZV.

Jessy is de dochter van Martien en Guri van het bekende garage bedrijf Kramer in Zijdewind.
De meeste inwoners hadden de vlag al vroeg uitgehangen als blijk van waardering voor deze geweldige prestatie van deze handbalSTER met het Nederlandse Handbalteam. De hele familie Kramer was op Schiphol aanwezig en was zelfs te zien in het NOS Journaal.



Jessy's broer Maikel en de hele familie Kramer werden blij verrast met het vlagvertoon in het pittoreske dorpje Zijdewind. VZV hoopt Jessy weer ooit in hun gelederen te krijgen in Sporthal 't Zijveld bij het inmiddels ook toonaangevende JuRo Unirek/VZV.

Theo Moras


Start aanleg monument Joods Werkdorp


De eerste schop is in de grond gegaan voor de aanleg van het monument bij het Joods Werkdorp. Ruim op tijd voor de gewenste datum; 20 maart 2020.



Landelijk wordt dit jaar extra aandacht gevraagd voor de Jodenvervolging. Dit initiatief past hier dus helemaal in. Op 20 maart zal het monument ingewijd worden door het leggen van de laatste twee steentjes. Dat wordt gedaan door de dochter van twee werkdorpers! Heel bijzonder vinden de initiatiefneemsters Ina Hoogenbosch en Marieke Roos.



Daarmee zijn de 191 vermoorde jonge leerlingen weer genoemd en uit de vergetelheid gehaald.
Er zijn heel veel sponsoren gevonden , niet alleen in geld, maar ook in materialen en manuren. Op die manier wordt het een project met een breed draagvlak. En dat geeft de dames een goed gevoel.


Motorcrossen in Hollands Kroon stap dichterbij


Motorsport stap dichterbij!

De provincie Noord-Holland verkoopt het stuk grond op de hoek van de Alkmaarseweg (N242) en de Groetweg in Middenmeer aan de coöperatie Grond Noord-Holland. Daarmee is de ontwikkeling van deze grond naar een motorcrossterrein bijna rond.

Gemeente Hollands Kroon besluit naar verwachting halverwege 2020 het bestemmingsplan te wijzigen. Momenteel heeft het perceel een agrarische bestemming. Daarna kan de nieuwe eigenaar het terrein inrichten.

Voorgeschiedenis

Provinciale Staten namen in 2005 een motie aan waarin het Gedeputeerde Staten opriep een motorcrossterrein mogelijk te maken in Noord-Holland. Daarop kocht de provincie in 2007 het stuk grond in Middenmeer. De Stichting Noord Hollandse Geluid Sporten Phoenix zou zorgen voor de exploitatie van het terrein. Zij hadden echter moeite de financiering rond te krijgen. Daarnaast moesten zij maatregelen nemen om de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Inmiddels hebben particuliere investeerders zich verenigd in een coöperatie, waardoor de financiering rond is. De gemeente beoordeelt binnenkort in een milieueffectrapportage over onder andere de effecten van geluid.

Clausule
In het koopcontract heeft de provincie een clausule opgenomen. Mocht de financiering toch niet rondkomen of als de gemeente toch besluit geen bestemmingswijziging door te voeren, dan moet binnen 7 jaar de mogelijkheid zijn om de grond aan de provincie terug te leveren voor de aankoopsom. In de tussentijd zal de coöperatie in afwachting van de vergunningen en realisatie van de motorcrossbaan de grond agrarisch verpachten.

Gemeente deelde geld uit aan goede doelen


Hospice Hollands Kroon, KNRM-station Den Oever, Dierenopvang en ambulance Hollands Kroon/Schagen en Vereniging Knarrenhof Hofjeswoningen verdienen elk €3.750,-


Met 40% van de stemmen was de hospice de grote winnaar. Wethouder sociaal-domein Mary van Gent deelde 's ochtends dan ook de eerste cheque uit aan Jan Wittink die deze namens de stichting in ontvangst nam. Wittink was verheugd met deze mooie gift, maar vertelde in zijn dankwoord dat er nog een lange weg te gaan is. Veel van het geld is gebruikt in de ontwikkeling van de plannen en bijvoorbeeld vergunningen bij de gemeente. Schone taak voor de gemeenteraad om dit doel enige clementie te verlenen.

Halverwege 2020 hoopt de stichting te kunnen starten met de bouw van hospice Het Tweede Thuis. (fotografie copyright Wieringernieuws.nl)

Voor het delen van kennis en ervaring vraagt Hollands Kroon een (kleine) vergoeding. Deze vergoeding houdt de gemeente niet voor zichzelf, maar doneren zij aan vier initiatieven in Hollands Kroon. Via het participatieplatform denkmee.hollandskroon.nl zijn inwoners gevraagd welke initiatieven volgens hen een bedrag van € 3.750,- verdienen. Tot 15 december konden de inwoners stemmen op de 35 initiatieven. Daar zijn vier winnaars uit naar voren gekomen: Hospice Hollands Kroon ‘Het Tweede Thuis’, KNRM-station Den Oever, Dieren Opvang en Dierenambulance Schagen Hollands Kroon en Vereniging Knarrenhof Hofjeswoningen Hollands Kroon.

Over de vier winnaars die ieder € 3.750, - ontvangen voor het ingediende initiatief:

• Hospice Hollands Kroon ‘Het Tweede Thuis’ (255 stemmen) Het Tweede Thuis is een initiatief van de stichting Hospice Hollands Kroon. Het doel is om een hospice in Westerland te realiseren waar mensen in alle rust en geborgenheid, met ondersteuning van dierbaren, professionele en vrijwillige zorg hun laatste levensdagen kunnen doorbrengen.

Donderdagmiddag ontvingen vrijwilligers van de KNRM station Den Oever burgemeester Rian van Dam. De burgemeester kwam niet met lege handen.


De KNRM was één van de vier projecten die vandaag ieders een cheque van 3750 Euro in ontvangst mochten nemen. Het geld komt uit een speciaal inkomsten potje. Veel andere gemeenten en organisaties informeren bij de gemeente hoe het zogenaamde nieuwe werken in zijn werk gaat. Hiervoor vraagt de gemeente een kleine vergoeding. Dit geld wordt in zijn geheel uitgekeerd aan goede doelen in de gemeente. De inwoners mochten kiezen uit een aantal doelen. De KNRM behoorde dus bij de gelukkigen. Van het geld kunnen er twee overlevingspakken gekocht worden. (fotografie Hajé Fototeam)


Onder het genot van een kopje koffie werd er eerst even bijgepraat voordat de cheque werd onthuld.


De cheque kreeg na de plechtigheid een blijvend plekje in het gezellige bemanningsverblijf in het boothuis.

• KNRM-station Den Oever (157 stemmen) Het KNRM-station Den Oever werd opgericht in 2000, na enkele zeer ernstige ongevallen op de Waddenzee, waaruit bleek dat het westelijk deel van de Waddenzee een ‘witte vlek’ op de kaart was qua hulpverlening op het water. Hetzelfde kon gezegd worden van het noordelijke deel van het IJsselmeer. Het KNRM-station Den Oever draait voor de volle honderd procent op vrijwilligerswerk. Het aantal acties is gemiddeld dertig per jaar. De bemanningsleden steken veel vrije tijd in oefening en hebben diverse cursussen en trainingen moeten volgen om dit werk te mogen doen. En dat is niet zonder betekenis geweest. In bijna twintig jaar tijd heeft de KNRM Den Oever meer dan duizend mensen, die op de Waddenzee of op het IJsselmeer in moeilijkheden verkeerden, in veiligheid gebracht. Het materiaal, waarmee wordt gewerkt, voldoet aan strenge veiligheidseisen. Dat is noodzakelijk, maar heeft ook een prijs. Het op peil houden van de uitrusting en de kennis van de bemanning gaat gepaard met hoge kosten. De KNRM wordt niet gesubsidieerd door de overheid en is daardoor volledig afhankelijk van donaties, sponsoring en legaten. Deze donatie wil het station gebruiken voor de aanschaf van nieuwe overlevingspakken en LED handschijnwerpers die tijdens zoekacties in de schemer en nachtelijke uren worden gebruikt.

• Dieren Opvang en Dierenambulance Schagen Hollands Kroon (147 stemmen) De Dieren Opvang en Dierenambulance heeft een hectisch jaar achter de rug. Er zijn veel gevonden en gedumpte dieren in het asiel beland. Vrijwilligers zijn dag en nacht bezig om deze dieren veilig te stellen. De donatie wordt gebruikt voor ‘bijzondere medische kosten’ voor de vele afgedankte zwerf- en dumpdieren, die vaak in slechte en verwaarloosde omstandigheden de opvang binnen komen. Om de dieren weer zover op te knappen dat ze weer naar een nieuw baasje kunnen brengt veel dierenartskosten met zich mee. Met een ander deel van de donatie wordt een leuke middag georganiseerd om alle vrijwilligers te bedanken voor al hun inzet.

• Verenging Knarrenhof Hofjeswoningen Hollands Kroon (106 stemmen) Het doel van verenging Knarrenhof is om één of meerdere hofjes voor gelijkgestemden met een sociaal actieve levenshouding en bereidheid tot burenhulp te bevorderen, zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De verenging heeft een locatie toegewezen gekregen in Wieringerwerf bij de Hoek Pr. Marijkestraat – Sternstraat. Inmiddels hebben zich ruim 80 gezinnen aangemeld. Om te toetsen of het haalbaar is moet er een haalbaarheidsonderzoek
plaatsvinden. Dit wordt gedaan in samenwerking met de landelijke stichting ‘Knarrenhof’. De kosten voor dit onderzoek zijn erg hoog en daarom is de vereniging blij met elke donatie.


Enorme Zeeduivel gevangen door de WR 19


Herman Loer stuurde ons twee foto's van een uit de kluiten gewassen zeeduivel.


Logische naam voor deze vis als je het zo bekijkt. De WR19, Espada van rederij De Visser, heeft de vis gevangen. Zo vlak voor de feestdagen zal deze zeker een flink bedrag op de klok zetten.

Tussen deze tanden wil je niet met je hand komen. (Foto's aangeleverd Herman Loer)


Ravage na ongeval met auto op IJsbaantje


Hulpdiensten naar Zuiderzeestraat, IJsbaantje Den Oever.


Een bestuurder van een auto zou volgens de eerste berichten onwel geworden zijn en met flinke vaart het ijsbaantje opgereden zijn. De brandweer van Den Oever is zaterdag 21 december gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de Zuiderzeestraat. De melding werd om 13:33 verzonden naar de brandweer van Den Oever, die met spoed ter plaatse is gegaan. De bestuurder is naar het ziekenhuis vervoerd.(Foto aangeleverd)


De bezorgers van Wieringernieuws.nl en Hollandskroonnieuws.nl wensen u een goed 2020 toe.


Ook in 2020 zijn de eerste 52 weken weer gratis te ontvangen met dank aan onze adverteerders!


(advertentie)
Actueel...
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
25-03-2024 De Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen zitten erop!
25-03-2024 Overleden de heer Van der Poel
25-03-2024 Iedereen kan meedoen-maand 2024
25-03-2024 Nieuw seizoen, nieuwe tentoonstelling Museum Jan Lont
25-03-2024 Dames Tonegido 1 kampioen
25-03-2024 Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument
25-03-2024 Programma en uitslagen z.v.v. Succes
24-03-2024 Demodansgroep Djèstiek tijdens de Dance2 in Nieuwegein
(advertentie)
Occasions
Te koop Kia Picanto bouwjaar 2017
€ ,-

Te koop Skoda Citigo
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Ben Kuijt - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...