Jaaroverzicht 2019, september
Uitgegeven op 30-12-2019 om 19:11  |  link  |  bewaar  |  print

Tuinwallen aangelegd bij hospice Het Tweede Thuis Westerland


Bij hospice in oprichting Het Tweede Thuis zijn de afgelopen dagen alvast mooie 'Tuunwôôlkes' (het is een Wierings en Tessels dingetje...) aangelegd. Harry Jasper filmde het met zijn drone.


Even op de afbeelding KLIKKEN om de film te starten.



De bezorger had geen zin?


Triest einde lokale uitgaven in Noordkop door faillissementen in september. Voor de mensen die het nog niet vernomen hebben, Henk Cornelissen heeft inmiddels een baan op Texel bij de plaatselijke krant aldaar.

Het voordeel van een digitale krant, die wordt altijd bezorgd. Tenzij het Internet eruit ligt, maar daarna kunt u gewoon weer alles lezen.


Eerko trof deze nieuwe kranten aan in de groene bak, oké... ze zijn gemaakt van bomen.


Edwin en Edwin troffen dit aan in grijze bakken in de Batumsteeg. Beiden bezorgen geen kranten, dus deze zijn hier weggegooid door iemand anders. Hetzelfde geldt overigens ook voor Eerko alhoewel hij dan wel weer heel graag wandelt.

Adverteren kan op Wieringernieuws.nl en Hollandskroonnieuws.nl al voor nog geen twee tientjes per week! De krant die de bezorgers niet wegflikkeren!



Volop bloemen in Hollands Kroon, ook langs de weg


Gemeentebericht.

HOLLANDS KROON - Het is u vast wel eens opgevallen als u in de zomermaanden buiten bent: op veel plaatsen in onze gemeente worden bermen en oevers niet gemaaid. Misschien heeft u zich wel eens afgevraagd waarom de gemeente dit niet ‘netjes’ bijhoudt?




Meer bijen in Hollands Kroon
Waarschijnlijk heeft u het al eens gehoord of gelezen, maar met de bijenstand gaat het niet goed in Nederland. Om de bijen te helpen hebben we vorig jaar en dit jaar bermen ingezaaid met bloemenmengsels. Want hoe meer bloemen, hoe meer bijen. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving van bloemen; zonder de bijen geen groente en fruit. Bijen bestuiven ook wilde bloemen en planten, dit is belangrijk voor het behoudt van de natuur en de biodiversiteit. Dus wat op het eerste gezicht een ‘slordig bijgehouden’ berm lijkt, is eigenlijk een mini-natuurreservaat. Door op bepaalde plaatsen minder vaak te maaien geven we op verschillende plekken in onze gemeente de natuur de ruimte. Kruidachtige planten die dan groeien en bloeien, trekken vlinders, bijen en insecten aan die op hun beurt weer kikkers, allerlei vogels en andere dieren aantrekken. Goed voor de biodiversiteit en bovendien mooi om te zien! De komende jaren gaan we dus door met het inzaaien van bermen met bloemenmengsels.

Steentje bijdragen?
Wilt u ook uw steentje bijdragen aan meer bijen in uw buurt? De openbare ruimte voor uw deur mag ingezaaid worden met een bloemenmengsel. Neem hiervoor contact op met onze kernbeheerders via het contactformulier op www.teamkernbeheer.nl.
In het artikel 'Biodiversiteit' leest u wat dit precies is. Zie hiervoor het groene kader nadat u op de link heeft geklikt.




Luyt Groep, visitekaartje van de gemeente


Een bedrijf waar de gemeente trots op mag zijn!

De twee nieuwste aanwinsten van het sleep- en bergingsbedrijf Multraship uit Terneuzen, de carrouselslepers Multratug 32 en 33, zijn zaterdag 7 september jl. op de Wereldhavendagen in Rotterdam gedoopt.

LUYT heeft een lichte en krachtige lier ontwikkeld voor deze slepers welke bevestigd is op een ring die kan ronddraaien om het stuurhuis, aan een carrousel. Vandaar ook de naam carrouselsleper. Aan dit sleepbootontwerp is jarenlang onderzoek/ontwikkeling uitgevoerd en hiertoe is een ontwerpteam opgezet. LUYT maakt als lierspecialist deel uit van dit team.


Foto: Minister Cora van Nieuwenhuizen doopt de Multratug 33. © Multraship, Mark Neelemans


Foto: LUYT lier (in geel) geplaatst op een ronddraaiende ring om het stuurhuis van de nieuwe slepers.

Het grote verschil tussen een carrouselsleepboot en traditionele sleepboten is dat de sleepkabel niet aan lieren aan de achterzijde is bevestigd, maar aan een door LUYT ontwikkelde lier, welke bevestigd is op een ring rond het stuurhuis. De kans op kapseizen bij het slepen is praktisch nihil. Grote zeeschepen kunnen ermee worden gesleept op een hogere snelheid. En in het kader van duurzaamheid: het brandstofgebruik is 25 procent lager en de CO2-uitstoot zelfs 45 procent minder.


Stikstof en PFAS treffen werkzaamheden (nog) niet


Reactie van Rijkswaterstaat op het mogelijke stilleggen van de werkzaamheden op de Afsluitdijk. De bouwers kunnen voorlopig doorwerken.


Eigenlijk sinds kort zien wij op Wieringen pas goed wat voor een mooi ding die Afsluitdijk is. En hoe het met ons al jarenlang verweven is. Als de dijk straks klaar is zijn wij we allemaal beretrots op. Ook zo leuk hoe de bouwers hebben genoten van de Visserijdagen, het was nog nooit zo druk in het weekend op de slaapboot als tijdens de Flora!
(foto's Henk-Jan Wittink, gemaakt tijdens de winter, zo tegen zonsondergang. Het is echt een icoon, de Afsluitdijk dus.)


De renovatie van de Afsluitdijk is op dit moment in volle gang. Het Rijks-inpassingsplan voor deze grote renovatie met alle onderliggende vergunningen is onherroepelijk.


Lely kijkt toe en vindt het goed.... Zo te zien is hij ook aan een (was)beurt toe, dat zal Level vast en zeker regelen. De Afsluitdijk is een icoon, Cornelis Lely ook, droge voeten voor Nederland.

De Afsluitdijk raakt de PAS-uitspraak voor wat betreft een later toegevoegd project op de Afsluitdijk: beheer en onderhoud in het kader van waterveiligheid. Hierbij gaat het om het op orde brengen van bestaande steenbekleding over een lengte van ongeveer 10 km. De natuurvergunning voor deze in omvang beperkte toevoeging aan het project renovatie Afsluitdijk is nog niet onherroepelijk en raakt de PAS-uitspraak. Wat de exacte gevolgen zijn voor de uitvoering van deze specifieke werkzaamheden kan Rijkswaterstaat in dit stadium nog niet zeggen.


Jeff en Lian trapten veel geld bij elkaar voor hospice


Jeff Leever en Lian Bart uit Wieringerwerf hebben deze zomer 2.700 kilometer gefietst om geld in te zamelen voor de nog te openen hospice in Westerland. Deze week werd het bedrag van 6.219 officieel overhandigd.


De nieuwe hospice zal volgend jaar vorm gaan krijgen in een oude boerderij aan de rand van Westerland. "We kijken uit over het Amstelmeer. Het ziet er gewoon fantastisch uit", zegt bestuurslid Jan Wittink. "We gaan dit geld gebruiken om het gebouw verder te kunnen ontwikkelen"

"We wilden allebei heel graag de Pelgrimsroute volgen naar Santiago de Compostella", vertelt Lian Bart, "We hebben allebei onze partner verloren en vonden dit een mooi doel om aan die reis te koppelen".




Er werd nog veel meer geld bij elkaar gefietst


Op zondag 15 september heeft team Matjes en Matties van Klein 2.0 de Ride for the Roses gefietst in Goes. Het was een prachtige zonnige rit van 109 km. Voorafgaand aan de rit kon er aan het KWF gedoneerd worden.


Dit is massaal gedaan. Annika Verwoerd ging hierdoor naar huis met zowel de bloembollen trui als de gele trui. Deze gele trui heeft zij verdient door individueel het meeste sponsorgeld binnen te halen. Ze heeft een totaal van €13.563,- bijeen weten te krijgen!


Het team totaal kwam op €20.594,- en hierdoor behaalde zij de 1e plaats in het eindklassement.


Half september, start nieuwbouw Beter Wonen Den Oever


Deze week is begonnen met de werkzaamheden voor de bouw van 19 woningen van Beter Wonen in Den Oever.


Eerst wordt het terrein bouwrijp gemaakt, daarna worden de fundamenten gelegd. Later werd de bouw gefilmd door Martien de Graaf..


In Noorderlicht is Prinsjesdag gevierd



Uiteraard droeg iedereen net zoals de volksvertegenwoordigers een mooie hoed. Greetje verzorgde de accordeonmuziek, er stond koek, chocola, kaas en worst. Na de koffie een drankje. Tussen de muziek door werd er een spannende kwis gespeeld met pittige vragen. De gasten werden wederom vertroeteld. (Foto: Henk-Jan Wittink/SAMSUNG telefoon)


Wieringers Willen Wel, ook in bed...


Mooi doosje, en blauwe pillen, Cornelis is goed bezig. Waar Wieringers goed in zijn.



Cornelis de Haan over zijn product: 'Super blij vandaag. Onze Kamagra doosjes zijn klaar. Wij zijn met zijn drieën eigenaar voor 33% ieders van de naam Kamagra geworden. We mogen nu natuurlijke supplementen onder deze naam in heel Europa op de markt gaan brengen.De 1 % die overblijft gaat naar goede doelen. Onze intentie is om gebruikers weer terug naar hun eigen innelijke bron van liefde terug te brengen en vanuit deze liefde te kunnen delen aan een ieder die daar voor openstaat en deze liefde en sexualiteit wil delen en beleven.'


Sterkste man van Nederland is een Wieringer (dat blijf je immers altijd!)


Zaterdag 21 sept. werd er in Kiev/Oekraïne het Wereldkampioenschap Truckpull gehouden. Oud-Wieringer Kelvin de Ruiter die zijn titel moest verdedigen moest strijden tegen grote namen o.a. Sean O'hagan.



De wedstrijd was verdeeld onder 3 onder delen harnas touw, hand over hand en harnas. De Ruiter die zeer gemotiveerd was zijn titel te verdedigen, raakte de avond voor de wedstrijd nog wel geblesseerd, teennagel eraf.... Met haastig de trap oplopen stoten hij zijn tenen hard tegen de treden waardoor het vel inclusief nagel van zijn teen er af was gestript. Een pijnlijk gebeuren als je weet dat de schoenen die je bij vrachtwagen trekken altijd 1 maat te klein zijn en de grip van uit de tenen komt. Toch wist Kelvin door de pijngrens heen te gaan en zijn titel niet uit handen te geven. En weer de wereldtitel Truckpull op zijn naam te zetten.


Dat was even schrikken


Maandagmiddag rond vijf uur is een personenauto uitgebrand op de N99 ter hoogte van de bushalte. Een triest einde van de vakantie. Gelukkig ontstond de brand niet op de Texelse boot.



De vier inzittenden zijn ongedeerd, de auto is verloren. (Met dank aan Hanke Prijs voor deze foto's)


Auto rolt in de haven


Donderdagochtend rond kwart over elf is een auto van de kade af gereden in Den Oever. De Brandweer was snel ter plaatse, evenals andere hulpdiensten. Men wist niet of de zinkende auto bemand was.

Foto's Nick Scholten
De eigenaar van de auto meldde zich, hij zat op het moment van het ongeval in de kantine boven de visafslag. De auto is geborgen en kan als verloren beschouwd worden.



Dijk in het licht


Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de dijk rond de haven teruggegeven aan de omgeving met de manifestatie 'Dijk in het Licht'.


Foto's Herman Loer
Ruim 100 kinderen liepen in een verlichte stoet van Obs 't Span naar de Havendijk. Daar werden ze onder luid applaus ontvangen bij de vernieuwde coupure. Nadat hoogheemraad Rob Veenman met prijswinnaar Jan Drenth de nieuwe naam van de brug onthulde, barstte het feest los.

En de nieuwe naam van de brug over de coupure is ... De Coupure
De dijk werd (letterlijk) in het licht gezet. Van verlichte nachtvliegers tot een vuuract, van het lokale Apollo orkest tot de première van de film over de versterking. Het was genieten voor 500 mensen vanaf de dijk en de nieuwe tribune.


(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Actueel...
29-03-2024 Van harte gefeliciteerd
29-03-2024 Foto van het weekend, nu maar eens een schilderij
29-03-2024 Nieuwe spuisluizen bij Den Oever worden zichtbaar
29-03-2024 Opmerkelijk, veel schaatstalenten komen van Wieringen
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
(advertentie)
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Executive
€ 25.445,-

Te koop Skoda Citigo
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Haukes haven - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...