Jaaroverzicht 2019 augustus
Uitgegeven op 30-12-2019 om 12:01  |  link  |  bewaar  |  print

De Tule benne gaar!!!


Donderdag om klokslag twaalf uur stond de bakker in de deuropening van zijn bakkerij en riep; 'De Tule benne gaar!!!'. Het startsein van de Wieringer Kermis 2019.



Na het sein liepen de klanten door naar de bakkerij waar de Tule (speciaal voor de Kermis gebakken traditionele kadetten) gloeiend heet uit de oven kwamen. Traditie is ook dat de familie Hovius als eerste aan de beurt is. Michon nam ze in ontvangst.


Tevreden gezichten na geslaagde Kermis


Tevreden gezichten na afloop Wieringer Kermis. Zowel horeca als kermisreizigers goed te spreken over verloop Kermis.


Kasteleen Leen Kooij gaf zelf het goede voorbeeld, samen met zijn mensen maakten zij er een mooi feest van.

Omdat de Kermis al jarenlang (in tegenstelling tot begin jaren tachtig) middenin de vakantie valt zijn er veel mensen niet bij. Dat weerhielden de thuisblijvers er niet van om er een mooie Kermis van te maken. Vooral het Groene Hart trok veel bezoekers. Het weer was volgens de kenners dan ook perfect voor deze Kermis. De warme Tule van Bakker Bellis werden drie dagen goed verkocht, een traditie die jong en oud erin houden. Henk-Jan Jonker van de autoscooter toonde zich ook tevreden. Dit jaar stond hij met een grote autoscooter baan op Het Hoekje en de zweefmolen ok het Kerkplein. Voor zover bij ons bekend is de Kermis zonder noemenswaardige incidenten verlopen.


Bouwkraan omgevallen bij werkzaamheden Afsluitdijk


Dinsdag is tijdens werkzaamheden een kraanmachine op een ponton omgevallen, zo meldde ons een tipgever. Het ongeval vond plaats ter hoogte van de spuisluizen aan de IJsselmeer zijde.


Op deze foto gemaakt vanaf de schutsluis (het was moeilijk om er dichterbij te komen) is de platgevallen giek van de kraan goed te zien. Daarachter ziet u één van de twee rupsbanden waarmee de kraan van een hei-bedrijf op het ponton stond.

Deze foto is iets meer ingezoomd. (Fotografie Henk-Jan Wittink/NIKON)

De kraan lag woensdagochtend nog op zijn zijkant op het ponton. Er is niemand gewond geraakt tijdens het ongeval. Een woordvoerder liet ons weten dat er op dit moment onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van het ongeval. Het voorval kwam niet in het landelijke nieuws terecht...


Kroegbaas Gertje Boekel overleden


Het is wat het is, maar wordt nooit meer zoals 't was.
De laatste kastelein uit Zijdewind is niet meer.


ZIJDEWIND - Groot vlagvertoon bij het afscheid van Gertje Boekel, voormalig kastelein uit Zijdewind. Gert heeft samen met z'n vrouw Riet 35 jaar café Boeke gerund.



Voorjaar 2017 ging het echtpaar Boekel met pensioen. Gert was al enige tijd ziek. Hij was altijd een sympathieke en gezellige horecaman. Muziek maken was al van jongs af aan zijn grootse hobby. Hij heeft van heel veel bruiloften een gezellig feest weten te maken samen met z'n maat Kiek Tesselaar op de drums.



Het maken van muziek was wel zijn grootste passie. Hij speelde in diverse bands en trad na z'n pensionering ook op bij evenementen als het Zijvestival in 't Veld en met de Zijdewinder kermis, waar vele muzikale talenten uit de omtrek de kermisgangers weten te vermaken.

Theo Moras


Wij kregen veel tips van lezers, bijvoorbeeld van mensen die woningen liepen te filmen


Deze dame liep gezellig te 'struune' in Den Oever en op Oosterland. Zij leek erg gecharmeerd van de wijze waarop wij wonen. Dit keer geen bollenvelden en molens op de foto maar mooie Wieringer woningen.


Wij werden getipt door een inwoner: 'Vanavond al voor de derde keer in korte tijd deze dame gespot op de Akkerweg en in Den Oever. Zij maakt foto's en filmpjes van de huizen. Wij hebben haar aangesproken. Deze dame spreekt Engels en zegt dat ze gewoon wat rondloopt'.

Het is niet verboden om te filmen en te fotograferen op de openbare weg, in Amsterdam doet men niet anders. Wel leuk dat er nu ook hier zoveel aandacht is om vast te leggen hoe wij hier leven. Spreek de dame dan ook massaal aan en vraag of u haar ergens mee van dienst kan zijn.



Er vielen gelukkig ook Hollands Kroners in de prijzen


Een grote verrassing voor Marije uit Middenmeer. Zij heeft in de trekking van de BankGiro Loterij een bedrag van 10.000 euro gewonnen. Gisteren stond de Loterij bij haar op de stoep om de cheque te overhandigen. Marije was compleet verrast.


Marije uit Middenmeer wint 10.000 euro in BankGiro Loterij

Marije (33) vertelt enthousiast: "Wauw, super! Hier zijn we hartstikke blij mee. Onze auto is aan vervanging toe, dus een nieuwe auto is welkom. Daar gaan we dit bedrag aan besteden."


Nog nooit zoveel bloemen langs de weg gezien tijdens de Flora


DEN OEVER - Leek het erop dat het ietsje minder werd met de Flora, niets is minder waar. Oké, geen tent vol met kamerplanten, maar mede door de inzet van Jacarodeo, de harde kern van de Bloemenvereniging Flora en vele enthousiaste dames kleurt Den Oever als nooit tevoren, zelfs de lantarenpalen moeten er aan geloven. Duizenden gladiolen zijn in twee dagen verwerkt in talloze bloemstukken en ook de entree van het vissersdorp is opgefleurd. Binnen de gemeente Hollands Kroon zijn er een aantal bloemenevenementen, in Den Oever OP Wieringen doen ze het erbij. Naast de versierde kotters in de haven fleurt en kleurt het hele dorp als nooit tevoren. Chapeau voor de Vlootschouwcommissie dat zij het hebben aangedurfd om de Flora in te lijven.


Twee avonden achtereen drukte bij de Bloementent van Edwin Wittink, het was zo gezellig... en dan moet het feest nog beginnen.

Een vrolijke Riemke Kranendonk bezig met de basis van haar bloemen-ornament voor aan de gevel thuis in de Oosterkruisweg, het eindresultaat kunt u dit weekend bekijken. Zo te zien beleefde ze er veel (bloem)schik in! Er zijn ontzettend veel gladiolen aangeboden, ze had er wel een stuk of (WR)12 kunnen maken!

De entree en tevens toegangsweg naar de haven is opgefleurd met grote dank aan de mensen van Jacarodeo. Zij zorgen er ook ieder voorjaar voor dat de bloemetjes bloeien bij alle dorpskernen in Hollands Kroon.

Sylvia van bloemisterij De Bloemennis uit Hippolytushoef hielp graag mee om iedereen te assisteren bij het maken van de bloemstukken. Namens de Flora was onder andere Miralda Berghorst, rechts op de foto, beide dagen actief om alles in goede banen te leiden. Zonder vrijwilligers houdt alles op!

Fantastische support, geen zwaailichten op het dak maar een bloemstuk. In Den Oever gebeurt het!

De Bloementent bood onderdak en geurende koffie, dat legde geen windeieren, De Bloementent werd 'en passant' ook nog eens eventjes versierd met schitterende bloemstukken. Dit samen met de tentoonstelling van de Historische Vereniging Wieringen en de klinkende klanken van Marno onder de slipjeshemelvlaggetjes en op zondag het wereldberoemde Amsterdamse Rembrandt Duo (begeleidingsorkest van Manke Nelis..... Ach, kom vanaf vrijdag zelf even kijken, voor oma wordt er zelfs een advocaatje met slagroom met een appelpunt geserveerd door Dennis, Corina en de TodH crew. Uiteraard is er ook koel Amstel Bier of een ander natje. Op de foto houden Dennis en Jacarodeo de touwen strak en Joost de broek omhoog.

Leuk toch?

Welkom in Den Oever, het mooiste feest in de gemeente 'OP' Wieringen, (verantwoording tekst is voor de redactie van Wieringernieuws, wij zijn een beetje bevooroordeeld...) O ja... Wieringers Willen Wel!

Zelfs de lantarenpalen moeten eraan geloven dit jaar.

De laatste loodjes, vanaf vrijdag vier dagen feest in Den Oever.

Welkom! (Fotografie o.a. Henk-Jan Wittink / SAMSUNG telefoon, Photoshop en Facebook Visserijdagen.nl)


'Bommetje' schot in de roos tijdens de Flora- en Visserijdagen


'Bommetje' bekend van TV was een doorslaand succes op zondag tijdens de Flora- en Visserijdagen.


(Foto Edwin Ansink)

Tussen elf en drie sprongen talloze 'durfals' van de springtoren. De vliegers werden door de springers de lucht in geschoten en landden dus als een bom in de haven. Het evenement trok veel kijkers. Deze genoten volop. Sanne Mulderij en Collin wonnen de wedstrijd en werden beloond met consumptiemunten aangeboden door de Tent op de Haven. Wieringernieuws mocht de wedstrijd van commentaar voorzien.



Schrijvende lezers, uiteraard onder eigen naam, ze zijn kritisch


(Ingezonden artikel door Kees Zwaan, de inhoud is ter verantwoording van de schrijver dezes.)

De Kerkwegbrug gaat meer dan 1 miljoen meer kosten. Was de oorspronkelijke kostenberekening 1,55 miljoen, inmiddels staat de teller op 2,68 miljoen. Bovendien lijkt het erop dat de kosten nog verder zullen oplopen. Zal de kostenteller uiteindelijk de 3 miljoen aantikken?



Het Kroondomein biedt de daar werkende mensen een comfortabele werkplek waarin het mogelijk moet zijn uitstekend werk te verrichten met dito resultaten. Medewerkers lijken met zorg te worden geselecteerd. Om alle Holland Kroonse zaken naar behoren te kunnen regelen en daarbij goed op de centjes te letten zijn bekwame, competente ambtenaren nodig. Mensen die uitblinken in hun specialisme.

Twee jaar geleden hechtte de gemeenteraad zijn goedkeuren aan de bouw van een beweegbare brug in Anna Paulowna, mede op basis van een kostenberekening van enige dames en heren in het Kroondomein. Nu blijkt dat dat een foute berekening was waardoor er een vraagteken gezet kan worden bij de professionaliteit van het 'Kerkwegbrugteam'. zoals ik het maar zal noemen. Een overschrijding van meer dan 70% ten opzichte van het oorspronkelijke plan moet Hollands Kroon ernstige zorgen baren. Het betekent een flinke toename van de kosten voor de burgers en is onaanvaardbaar. Indien in 2017 sprake was geweest van een bedrag van 2,68 miljoen had de raad waarschijnlijk anders besloten en gekozen voor een goedkopere variant. Het geld groeit Hollands Kroon namelijk niet op de rug! Zijn er de afgelopen jaren flink wat miljoenen extra geleend om financiële tegenvallers te dekken, nu zal dat ook weer het geval zijn. Gelukkig staat de rente laag.
Verantwoordelijkheid

Er zal door de wethouder worden gewezen op 'onvoorziene omstandigheden' of 'overmacht'. Of andere partijen die debet zijn aan de overschrijdingen. Wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor de huidige financiële miskleun? De wethouder natuurlijk. In het recente verleden zijn er al eens 2 wethouders wegens incompetentie afgetreden, waarvan er weer één lachend op het pluche zit. Een wethouder die er financieel zo'n potje van maakt is in ieder geval de controle over zijn medewerkers kwijt.

Een daadkrachtige, controlerende raad grijpt in een dergelijk geval resoluut in. Maar hebben we zo'n raad in Hollands Kroon? Het lijkt erop dat miskleunen van het gemeentebestuur als regel met de mantel der liefde worden bedekt. Maar of dat in het belang van de burgers is? Zij moeten wel het gelag betalen...


De Vlootschouw gefilmd door Harry Jasper


DEN OEVER - Een schitterende film gemaakt door Harry Jasper. De Vlootschouw vanuit de lucht gezien.



KLIK op de afbeelding om de film te starten. Deze wordt geopend in Facebook. (Film: copyright Harry Jasper, exclusief voor Wieringernieuws.nl)
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Actueel...
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Kerknieuws
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
17-04-2024 Dankbetuiging de heer Van der Poel
17-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
16-04-2024 Gezocht
(advertentie)
Occasions
Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2009 5 drs
€ 4.450,-

Toyota Aygo X Envry 1.0 automaat full options
€ 23.945,-

Algemeen nieuws: