Jaaroverzicht 2019, juni
Uitgegeven op 27-12-2019 om 16:58  |  link  |  bewaar  |  print

Het was kurkdroog, boeren blij met water in juni


En wederom deelden wij een lekkere worst uit voor een mooie foto...

De regen kwam gelegen voor boeren en tuinen. Het donderde even flink boven Wieringen. Na een uurtje werd het weer rustig.


Willem-Jan Tuijtel maakte deze mooie foto in Den Oever. Dit levert hem uiteraard een heerlijke Wieringernieuws worst op van Uw Slager Ottens!


De wind ging goed tekeer in juni, veel schade, ook op de Kermis


De zweefmolen van Kramer is door de storm woensdagnacht zwaar beschadigd.


Op de foto's gemaakt door Theo Moras is de schade goed te zien, een ramp voor de eigenaar.





Wieringers Willen Wel...


Oké, zij zijn hier niet geboren maar voelen zich hier wel thuis!

Corina Claessen is het nieuwe gezicht van beauty en wellness sauna Het Kuurhuys op Stroe. Corina heeft haar reeds bestaande bedrijf 'Corina's Body Slink' en de beauty-behandelingen die zij daarnaast praktiseerde in haar praktijk in Slootdorp verplaatst naar Stroe.

Corina is geen onbekende in de omgeving als het gaat om lichaamsbehandelingen. Zij woont alweer 16 jaar in de Noordkop waarvan 11 jaar op Wieringen. Het plan is om weer op Wieringen te gaan wonen nu het bedrijf daar ook gevestigd is. Het Kuurhuys kwam op haar pad toen Ronald en Diana van der Veen het restaurant op recreatiepark Wiringherlant gingen runnen. In Corina vonden zij een gedreven vrouw die het wellness gedeelte graag wilde exploiteren.


Ronald van der Veen en Corina Claessen zijn de nieuwe gezichten op Stroe na het vertrek van Hendrik en Michèle Visser die in Den Oever een nieuwe uitdaging vonden in restaurant Bruisend.

Per 1 mei is Bodyslink Corina onder de naam Beauty & Welness Het Kuurhuys dus voortgezet op Stroe. Voor meer info kijk ook op www.saunahetkuurhuys.nl/. Naast de sauna worden er veel nieuwe behandelingen en methodes geïntroduceerd in de mooie gebouwen op dit fraaie recreatiepark. Beauty en wellness Het Kuurhuys is met nadruk geopend voor iedereen, het is direct gelegen aan de openbare weg gasten hoeven dan ook niet persé op het park te verblijven. Naast e sauna kunnen de bezoekers om er maar een aantalop te noemen de volgende behandelingen ondergaan: Massages, gezichtsbehandelingen, voetverzorging, gewichtsafname, etcetera. Uiteraard kunt u altijd eerst een kijkje nemen bij Corina om u te laten informeren. Telefonisch is Corina bereikbaar onder nummer: 06-82728965


En... nog meer Wieringers Willen Wel


En dan gaan zij ook langs bij 'Wieringers in het Buitenland'

Janneke en Meike de Jong zijn met hun oude Volkswagen-bus onderweg naar de Noordkaap. Net zoals vorig jaar hun zoon en broer René maken zij deze tocht om geld in te zamelen voor het goede doel, in hun geval hospice het Tweede Thuis op Westerland.


In Zweden logeerden de IJsmutsen bij ex-Wieringers Peter en Corina van der Werf. Hierna ging de reis weer verder naar het uiterste noorden van Europa. Wij volgen Janneke en Meike tijdens hun rit en bij terugkomst volgt er een interview met beide globbetrotters.


Vooruit dan maar... nog een Wieringer die Wel Wil


Peter van Hest bouwde zijn draaimolen De Dolle Bonte Molen op bij 's Heeren Loo, de bewoners beleefden een mooie dag.


Peter heeft de draaimolen zo ingericht zodat mensen met een beperking er ook een rondje mee kunnen draaien. De test was super geslaagd. Blijde gezichten, Peter: 'Het was een gekkenhuis!' waarvan akte. De dag erna moest Peter de draaimolen in zijn eentje opruimen, dat was nog een hele klus, maar hij doet het met passie en uit liefde voor zijn bezoekers.


De Zingende Wielen zijn weer met zijn tweeën


Bijna twee jaar geleden reed een achteloze automobilist achteruit het wiel kapot. Omdat deze grote wielen met de hand gemaakt worden duurde het even voordat het stel weer met z'n tweeën onder de luifel bij de entree samen als symbool van de naam van het restaurant de gasten verwelkomen.


Behoedzaam komt het nieuwe wiel aangereden. (fotografie Henk-Jan Wittink / SAMSUNG telefoon)

Het nieuwe wiel is vrijdagochtend geplaatst door de makers.

Nog even een kwastje verf op de plek waar de bevestiging komt en het wiel staat weer op zijn plaats.

Martijn Ott stuurde ons een filmpje van het maken van het nieuwe wiel:




Ook in 2019 'verloren' veel mensen hun kostbaarheden


Wij krijgen dagelijks veel tips, waarvoor dank! (Ook van leuke dingen hoor)

Een lezer stuurde ons de volgende foto.


Iemand heeft schijnbaar spullen 'verloren' in de Nesseweg. De gedupeerde wordt verzocht om zijn/haar spullen s.v.p. op te halen en thuis op te bergen of in de daarvoor bestemde afvalbakken te deponeren. Dit is niet zoals het hoort.


Onderbroekenlol, helaas hadden wij toen nog geen idee van PFAS enzo...


NIEUWE NIEDORP - Tulpenboer Tom Groot graaft maandag samen met studenten van het Clusius College uit Hoorn onderbroeken op uit zijn bollenperceel in Nieuwe Niedorp. Het katoenen ondergoed heeft twee maanden in de grond gezeten en er is niet veel van over. Een goed teken want het bollenperceel heeft kennelijk een actief bodemleven.

De katoenen vezels van de onderbroek bevatten koolstof waarmee bacteriën, schimmels en micro-organismen zich voeden. In een gezonde bodem is de onderbroek na twee maanden grotendeels verteerd. Een goed bodemleven zorgt voor vitale en sterke gewassen. Als knipoog naar zijn aanstaande vaderschap had Boer Tom tevens een wit katoenen rompertje ingegraven. Ook daar is er weinig meer van over.


v.l.n.r.: Karlijn van Andel (studente Clusius College Hoorn), tulpenboer Tom Groot en Rowin Hartman Kok (student Clusius College Hoorn) - foto KAVB

Tom: "Fijn dat nu is aangetoond dat mijn woon- en werkomgeving een gezonde bodem heeft zodat ook de volgende generatie van de familie Groot in een natuurlijke omgeving kan opgroeien." De ludieke bodemtest, de zogenoemde 'Soil Your Undies'-challenge, is dit jaar voor het eerst georganiseerd door de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en meer dan honderd onderbroeken zijn medio april door bollenboeren in hun percelen ingegraven.
Deze week worden ze allemaal weer opgegraven en ter beoordeling voorgelegd aan een vakjury met vertegenwoordigers van onder meer Wageningen Universiteit (WUR), het Clusius College en de KAVB. Die bepaalt welk bollenperceel in Nederland de beste bodem heeft. Voor grondverbetering zijn organische meststoffen essentieel.


Ondertussen in de Bijlstraat




De fundering wordt uitgegraven, laatste drie woningen gaan plat.


De regen van afgelopen weekend is nog niet weggezakt.

Binnenkort start de bouw van de tweede serie woningen in de Bijlstraat. (fotografie: Henk-Jan Wittink)
De langste dag, welke planeet staat naast onze maan?


Deze week geen ster aan de hemel te zien door de lange dagen en korte nachten. Wel stond er een planeet naast de maan. Welke was dat?


Mooi... geen ster te zien maar wel deze planeet naast de maan. Vorig jaar stond Mars daar op dezelfde positie, Mars is rood, hoe heet deze?

Uurtje later op het Kerkplein, het is fascinerend.

Eerste reactie kwam snel binnen, dit is Jupiter. Toch geweldig om te zien, maar maakt u zich geen zorgen om daarheen te moeten gaan. De reis zou ongeveer zolang duren:

Hoe ver is Jupiter van de Aarde verwijderd?
Beide planeten draaien in een elliptische baan om de Zon dus de afstand van Jupiter tot de Aarde veranderd steeds. Op het dichtste punt is Jupiter 588 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd. Op dit punt is Jupiter helderder dan Venus aan de sterrenhemel. De grootste afstand bedraagt 968 miljoen kilometer.

Jupiter heeft 11,86 jaar nodig voor één omloop om de Zon. De Aarde passeert Jupiter iedere 398,9 dagen. Deze bewegingen zorgen ervoor dat Jupiter af en toe een terugwaartse beweging beschrijft aan de hemel. Deze retrograde beweging veroorzaakte in het Copernicaanse model van het zonnestelsel grote problemen omdat men het niet kon verklaren. Johannes Kepler loste dit probleem op door te bewijzen dat de planeetbanen elliptisch zijn en niet perfect cirkelvormig.


Dat is dus heel ver weg.... Blijf maar lekker hier!


Grote klasse Ada!


Ada Hijlkema heeft zaterdag met succes 2300 meter gezwommen samen met Maarten van der Weijden en 600 andere zwemmers. Dit is maar liefst 300 meter meer waarop Ada haar training op had afgesteld. De actie heeft inmiddels ruim 5400 Euro opgebracht voor onderzoek tegen kanker.


2300 meter, dat zijn 92 baantjes in De Venne! Ada was goed voorbereid en volbracht de zwemtocht met succes. Op de foto bereikt Ada de finish, Maarten zwemt nog een stukje door....

Na afloop waren er bubbels voor de ruim honderd zwemmers die in Stavoren een stuk mochten meezwemmen en hiermee symbolisch een einde aan hun acties maakten. Uiteraard kan er nog steeds gedoneerd worden.

Uiteraard waren er ook vrienden en familie aanwezig om Ada aan te moedigen tijdens haar 'wedstrijd'.


We mochten over de Afsluitdijk fietsen, hiep hoi!


Zondag was het gehele fietspad voor fietsers geopend. Bij de sluizen in Den Oever moest daar echter een rijbaan voor worden afgesloten zodat de fietsers hier konden passeren.




Herman Loer toog op de fiets naar de Afsluitdijk en maakte de foto's. Herman kwam zelfs bekenden tegen.

Ik moest heen en terug naar Groningen. Dat was te ver fietsen, dus ik ging met de auto en stond twee keer in de file. Wat mij betreft mogen die fietsers voortaan met de bus...

Bert Loos





Er werd met het mooie weer goed gebruik van gemaakt. De Afsluitdijk ging nog drie keer open voor fietsers dit jaar.


IJsmutsen voldaan tevreden na geslaagde reis


Onlangs volbrachten Janneke de Jong-Dekker en Meike de Jong de Baltic Sea Rally, een rit in oude voertuigen door 10 landen. Het doel was om geld in te zamelen voor 'Het Tweede Thuis' en een prachtige ervaring rijker te worden. Dat is gelukt. Hier leest u het verslag van Janneke.



Janneke: 'Wat een mooie reis hebben wij gehad. Door 10 landen, uiteindelijk 9000 km gereden voor het goede doel. Maar natuurlijk zeer zeker ook voor onszelf. Het vertrek vanuit Groningen met al die maffe auto's bestickerd, allerlei toeters en bellen als: 'Het feest kan beginnen', en een feest werd het.

Iedereen rijdt zijn eigen route, soms kom je elkaar tegen op de weg of op boot. Of in de algemene app waar foto's in gedeeld werden of andere mededelingen. Voor 's avonds een mooie camping doorgegeven en wie in de buurt was ging daar dan ook heen. Zo onderhielden we ook een beetje het contact. Er werden nog 2 feesten gegeven. 1 In de Lofoten en 1 in Estland Op de Lofoten kwam iedereen bij elkaar en het was er bere koud, aan het strand en de snijdende wind er volop. Dus auto tegen auto en tentdoeken of zeilen ertussen hangen om wat luwte te creëren voor de mensen in een tentje. Een bbq en vikingspelen. De Lofoten was echt adembenemend mooi.



En zo slingerde wij ons een weg naar boven richting De Noordkaap, dat was toch wel ons doel om te bereiken
. Daar ging het voor de sponsoring toch eigenlijk om. 's Nachts van 1 tot 6 kan je daar met de auto op de foto. (Overdag mag dat niet en is het veel te druk)
Dus dat werd wekker zetten en om 1.00 hadden we met andere teams daar afgesproken om ook elkaar op de foto te zetten. Het wordt daar ook niet donker en dat is wel een heel vreemde gewaarwording. Maar alles gelukt....en wij zijn meteen maar doorgereden ..toch klaarwakker. Op naar de volgende grens.

Maar wat een mooie rit en alles is zo uitgestrekt, de rendieren onderweg, en de vele bochten en steeds klonk weer de ah's en oh's , de poolcirkel weer over en dan wordt alles weer groener en groener. En dat hebben we geweten want Finland kan niet groener...1000 km bomen bomen en bomen. Maar het voordeel daarvan was dat we het vorige landschap even konden laten zakken want wat was dat indrukwekkend. En dan ben je ook zo weer in de stad Helsinki. Een mooie stad waar we even gebleven zijn voordat we de andere dag de overtocht naar Estland maakte. In Estland kwam alles weer bij elkaar voor het tweede feest. Er hadden er ondertussen al veel met pech gestaan en voor sommigen was het ook al einde verhaal en auto op ANWB transport terug naar Nederland. Maar ons busje liet ons niet in de steek.

Op het feest worden veel verhalen vertelt, ervaringen gedeeld, gedronken en gedanst. Volgende dag toch vroeg weer op want er staan nog wat steden op het programma. Eerst een dag naar Riga wat een gezellige stad is. Gedansk zijn we ook nog geweest en allemaal bereikt route touristique. En van Gdansk (Polen) nog langs de kust naar Rostock. Daar stonden we weer met aantal teams. Biertje en kaartspelletje en dan met allen nog symbolisch naar zonsondergang gekeken. We waren allen best stil....toch een einde aan deze bijzondere reis en ook ieder voor zich gedachten alweer half bij thuis. Dan laatste nachtje kamperen en hup gas erop richting Groningen. Daar hadden we een warm onthaal met familieleden en andere teams die er al waren.

Wat een reis!
Grandioos en grensverleggend maar dan ook alleen in positieve zin.
Wij reden voor de hospice "Het Tweede Thuis"
Wij gaan nog officieel de cheque overhandigen maar dat leest u nog in de krant, op Facebook of WieringerNieuws'.



Vliegveld Den Oever


Gelezen op HK Actueel: De twee bijna-botsingen tussen zweefvliegtuigen en sportvliegtuigen van afgelopen oktober bij Den Oever zijn niet te verwijten aan de piloten van de sportvliegtuigen.

De site legt ook uit waarom: Piloten wisten niet van bestaan vliegveld Den Oever af. . .



Heb ik iets gemist? Vanavond toch maar eens naar Den Oever fietsen.

Bert


Wieringers Willen Wel, eerbetoon aan gesneuvelde vliegenier




Veteraan Dick Doornik bezocht Zuid Limburg en legde bloemen op het graf van Ivan R. Moon op de US War Cemetry in Margraten.

First Lieutenant Moon behoorde tot het 334 Fighter Squadron van de US Air Force en begeleidde een groep B17 bommenwerpers op weg naar Wilhelmshaven.

Moon werd op 3 november 1943 in zijn P-47 Thunderbolt neergeschoten boven Wieringen. Hij stortte brandend neer op een weiland bij het buurtschap Vatrop. Hij werd begraven in Huisduinen en later herbegraven in Margraten.

Ivan werd slechts 20 jaar. Zijn naam wordt elk jaar genoemd op 4 mei tijdens de jaarlijkse dodenherdenking in Hippolytushoef.
(advertentie)
Actueel...
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
25-03-2024 De Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen zitten erop!
25-03-2024 Overleden de heer Van der Poel
(advertentie)
Occasions
Te koop Kia Picanto bouwjaar 2017
€ ,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 15.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Nationale visserijdagen 1995 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...