Jaaroverzicht 2019, maart
Uitgegeven op 26-12-2019 om 10:03  |  link  |  bewaar  |  print

Opschoonactie, twee karren vol met afval


Officieel heet het gebied Normerven, Wieringers noemen het 'Het Poldertje van Kroon', een gebied waar honderd jaar geleden zeewier aangeland werd na geoogst te zijn in de Waddenzee. Zaterdag was dit het decor van de jaarlijkse opruimactie.


Ongeveer 25 vrijwilligers hielpen gezamenlijk mee om vuil te ruimen. Het gebied is normaal gesloten voor het publiek, vandaag werd daarop een uitzondering gemaakt. De actie stond onder leiding van Staatsbosbeheer, autoriteit op vogelgebied Wim Tijsen was ook bij deze actie aanwezig. Wim vertelde dat hij al een tureluur had gezien, nog nooit eerder gebeurde dit zo vroeg in het jaar. De grutto's weten de weg inmiddels ook alweer naar Wieringen gevonden te hebben meldde Wim.

Twee aanhangwagens vol met afval. Daartussen ook spullen afkomstig uit de gezonken containers, zo werden er kussentjes en nieuw speelgoed aangetroffen.

Tussen het afval ook een vijftal 'flessenposten', Anneke De Haan-Tijsen laat ons weten hoe de reactie van de afzender zal zijn! Een aantal van de opruimers doet dit goede werk ook buiten deze dag om geregeld. Kleine moeite om tijdens het wandelen een zak mee te nemen en daarin afval te stoppen. Hier en daar langs de dijk staan centrale inleverpunten.


Monument niet blij met sluiting fietspad Afsluitdijk


Uitbater Alex Terpstra van lunchroom het Monument is woest over de afsluiting van het fietspad op de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat laat drie jaar fietsbussen rijden om fietsers en voetganger langs de werkzaamheden aan de dijk te leiden en Terpstra vreest dat hij straks geen fietser meer ziet. "Dat gaat een boel omzet kosten."

Rijkswaterstaat kwam met het bericht dat de Afsluitdijk voor drie jaar dicht gaat voor (brom)fietsers en voetgangers. Dat is nodig voor werkzaamheden rond het verstevigen van de dijk. Er komt bovendien een nieuw fietspad bij aan de Waddenkant.


(Fotografie Henk-Jan Wittink)

Alex Terpstra van lunchroom Het Monument kreeg een brief van Rijkswaterstaat. "Het was wel even schrikken. Er komen jaarlijks meer dan 40.000 fietsers over de dijk. We hebben vorig jaar oktober nog overleg gehad en toen was er geen enkele sprake van afsluiting. We zouden altijd bereikbaar blijven."



Nu en toen... Een iconisch horecabedrijf op icoon Afsluitdijk.


Het doek viel voor museum Allerhande


Het ziet er niet goed uit, het museum Allerhande van Henk Heijerman en de familie Mulderheeft ernstige schade aan het dak.


Ida de Vries vroeg ons via de mail hoe dit kon. Wij hebben haar verwezen naar de eigenaren, de familie Mulder. Omdat het om een particulier object gaat is het aan de familie om te beslissen wat er gaat gebeuren.

Beheerder Henk is inmiddels 90 jaar oud vertelde Trijnie Mulder aan Ida, daar zit niet veel fut meer in. Henk is later dit jaar overleden... In de herfst hield de familie uitverkoop.

Binnenkort gaat Ida met Trijnie kijken hoe het met het interieur gesteld is. Er staan een aantal spullen van Ida in bruikleen in de boerderij. O.H.K. gaat in Anna Paulowna vragen aan het college of er mogelijkheden zijn om dit unieke stukje Wieringen te kunnen behouden. (Fotografie Henk-Jan Wittink)


We mochten stemmen in maart


Er werd gestemd voor de provincie en het waterschap. In Hippolytushoef is stemburo Noorderlicht verruild voor Parkzicht. Forum voor Democratie werd de grote winnaar in Hollands Kroon.



De meeste stemmers gingen uit automatisme naar het Noorderlicht, daar werd men doorverwezen naar de nieuwe locatie van het buro in Parkzicht. Rond half twaalf stond daar een rij wachtenden. Voor de bemanning wordt goed gezorgd. Vanavond zullen wij zien wat de stemming teweeg heeft gebracht in de gemeente en in het land.


Restaurant Bruisend nieuw in Den Oever


Hendrik & Michèle Visser van Restaurant Bij Ons Thuys op Stroe verhuizen komende week naar Den Oever. Daar openen ze per 1 april de deuren van hun gloednieuwe restaurant Bruisend aan de Voorstraat 1(a) in Den Oever.

Restaurant Bruisend opende op maandag 1 april feestelijk de deuren met een open huis. Vanaf vrijdag 5 april gingen Hendrik & Michèle Visser samen met chef-kok René van Hoesel daadwerkelijk aan de slag.
Ronald & Diana van der Veen van Teetjes Vis en Dis in Hippolytushoef namen het stokje op Stroe over.


Dok van Luyt gezonken


Vrijdagavond rondom 20:00 uur is het dok van Luyt gezonken. De reden waarom is nog onbekend. Gelukkig kwam later alles op zijn pootjes terecht.


Nadat het dok gezonken is werden er onmiddellijk maatregelen genomen met het oog op het milieu. Er werd een sterke pomp geplaatst in het afgezonken gedeelte maar dit resulteerde niet in effect. Na het weekend werd er gekeken naar verdere maatregelen. Als de kosten erg hoog zijn om de schade te repareren wordt er overwogen om te wachten op het nieuwe dok welke in de planning staat.(Foto aangeleverd)


Dirk zit vaak in een dippie...


Dirk dipt, en dan bedoelen wij niet dat hij chips in de dipsaus dipt. Nee, Dirk en zijn zoon Stefan Tijen doen aan koude-training. Mensen kijken dan ook wel op als zij de mannen midden in de winter een kwartier of langer in zee of meer zien zitten. Na het zien van een aantal foto's werd onze nieuwsgierigheid gewekt en maakte fotograaf Henk-Jan een afspraak met Dirk, Stefan en Gert-Jan op het Lutjestrand.


Omkleden voor aanvang van het dippen. Vl.n.r. Gert-Jan, Dirk en Stefan.

Nadat vader en zoon al een aantal keren hadden meegedaan aan de nieuwjaarsduik op Lutje kwam Dirk in contact met Gert-Jan Wit uit Den Helder. Naast slager is Gert-Jan instructeur uit de school van de bekende koude-trainer Wim Hof, The Iceman. Wim Hof is internationaal bekend en geeft workshops en lezingen voor gezelschappen van soms wel duizenden mensen groot. Door regelmatig een koud bad te nemen, dit kan in zee of zoals Gert-Jan het doet in een bak water in de koelcel van de slagerij van 1 graad Celsius boven nul.



Op zoek naar een geschikt plekje.

Gert-Jan Wit organiseert zogezegd workshops. Informatie kunt u vinden op zijn website www.boezt.nl . De meeste mensen schrikken bij het idee al om in koude water te gaan zitten, volgens de 'dippers' valt dit erg mee en is het goed voor de gezondheid. Zo maakt het lichaam meer witte bloedcellen aan en worden afvalstoffen beter afgevoerd uit je lichaam. Steeds meer topsporters doen dippen. Zo begeleidt Gert-Jan de basketballers van Sun uit Den Helder en is Sven Kramer na een inspanning ook als het even kan te vinden in een bak met water juist boven het vriespunt. De wetenschap, met name in Duitsland, omarmt deze techniek die zij wetenschappelijk hebben dichtgetimmerd. Uit onderzoek blijkt dat 'dippers' minder vaak ziek zijn.
Als Dirk op zee is laat hij geregeld de bak vol met koud zeewater lopen om er vervolgens in te kruipen. Volgens Dirk kijkt de schipper dan wel bedenkelijk. Af en toe vindt hij een medestander die het dan ook probeert. Gert-Jan heeft inmiddels honderden mensen les gegeven, veel cursisten blijven na afloop trouw aan deze techniek. Als je het een poosje niet doet dan pikt het lichaam de technieken zo weer op. Hoe vreemd het voor de leek ook mag klinken, als men het koude water inzakt volgt al snel een warm gevoel. Uiteraard, en dat is met alles het geval, kun je natuurlijk niet onbeperkt in het koude water blijven zitten. Je voelt dit zelf het beste aan en de trainer adviseert in de aanloop naar het zelfstandig doen.


Rustig gaan zitten en de reactie over je heen laten komen.

Als u nu denkt dit is iets voor mij, dan kunt u contact opnemen met Gert-Jan. Uiteraard wordt er eerst gekeken naar de lichamelijke gesteldheid in combinatie met het invullen van een gezondheidsverklaring. Men spreekt ook wel over de omgekeeerde sauna. Door te 'dippen' kan men de geest vrijmaken en wordt men stress-bestendig. Dit is naast een beter lichaam ook nog een prettige bijkomstigheid.


Afdrogen, daarna naar Magda in Huys aan het Amstel voor een lekker drankje.


Jong geleerd is jong gedaan


De naam verandert met deze stap, vanaf 1 april (geen grap) gaat de kapperszaak verder onder de naam Lisa’s Barbershop. De formule blijft hetzelfde. Lisa is met haar 19 jaar misschien wel de jongste zelfstandig onderneemster op Wieringen.
Lisa werkt vanaf haar twaalfde al bij haar vader, eerst in Het Kappershuis op het Hoekje, daarna in Tutto en sinds vorig jaar op het Kerkplein in de Barbershop. Het begon met klusjes en vanaf haar 16e nam Lisa de schaar ter hand. Omdat Jacco in de loop van dit jaar verder gaat als kapper op Stroe is er in goed overleg besloten om deze stap te nemen. Inmiddels is alles rond, hierbij moet u denken aan zaken zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel.


Ook de allerjongsten zijn van harte welkom in Lisa's Barbershop

Het ondernemerschap zit bij de familie in de genen. Opa Simon had vroeger een bakkerij en opa Hans was eigenaar van restaurant De Zingende Wielen, dus voor de families is dit geen verrassing al kwam voor haar deze stap eerder dan verwacht.
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Actueel...
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Kerknieuws
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
17-04-2024 Dankbetuiging de heer Van der Poel
17-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
16-04-2024 Gezocht
(advertentie)
Occasions