Wieringers in het buitenland
Uitgegeven op 23-10-2019 om 21:13  |  link  |  bewaar  |  print

Een Wieringer kunstenaar in Roemenië bouwt een beukenhouten V2 raket

De op Wieringen geboren en getogen (autonoom) beeldend kunstenaar Jos Volkers is in het zuid oosten van Roemenië voortvarend aan de slag met een buitengewoon project. In deze uithoek van Europa bouwt hij aan een object genaamd 'Bioremediating Missile'. Een 14 meter lange beukenhouten raket in de originele vorm van een V2 die volgend jaar dwars door Europa moet reizen en moet gaan landen in Groningen.Komende tijd gaat Jos campagne voeren met crowdfunding op voordekunst.nl. Na het afbouwen van de 'Bioremediating Missile' is het de bedoeling dat de raket in april 2020 op transport gaat naar Nederland. Jos ziet dit als het belangrijkste onderdeel van het gehele project. Juist om het transport te kunnen bekostigen is hij d.m.v. crowdfunding op www.voordekunst.nl op zoek naar donateurs.

Opgegroeid in een gezin waar natuurbeleving in een hoog vaandel stond ontwikkelde Jos tijdens zijn opleiding aan de masteropleiding van het Frank Mohr instituut een fascinatie voor ecologische vraagstukken en hoe deze te verweven met vormgeving zodat mensen kritisch gaan nadenken over duurzaamheid, consumptie, ecologische vraagstukken en milieudilemma's. Zo creëerde hij voor zijn afstuderen kleine biologisch afbreekbare bollen met daarin ecosystemen. Een systeem wat letterlijk ge├»njecteerd werd met een schimmelmycelium die instaat bleek diesel en andere giftige substanties af te breken. Het woord 'bioremediation' staat hier voor het proces waarin micro-organismen, paddenstoelen en enzymen gebruikt worden om het natuurlijke milieu dat door verontreinigende stoffen werd veranderd terug in zijn originele staat te brengen.

Vervolgens zette Jos een fictieve onderneming op onder de naam 'Ecological Space Engineering', kortweg E.S.E. In het kader van deze onderneming wordt deze (V2) raket ontwikkelt als symbool voor de staat van de wereld. Het verwijst naar de ecologische crisis, technologie, oorlog en de rol van de mens. Deze floristische variant van de Ark van Noach kan gezien worden als 's werelds grootste zaadbom. Honderden plantenzaden en sporen zijn en worden verzameld in kleine traditioneel Roemeens aardenwerken potjes die allen een plaats krijgen in deze raket van beukenhout. Deze kleine potjes zijn gemaakt in Horezu. De aardewerkateliers van Horezu, hun manier waarop klei en kleurstoffen gewonnen worden, staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dankzij een aantal bedrijven, maar vooral dankzij een subsidie van het Mondriaanfonds en Kunstraad Groningen, heeft Jos dit project op touw kunnen zetten.Jos woont samen met zijn vrouw in een klein bergdorp aan de rand van de zuidelijke Karpaten. Het leven in het schilderachtige dorp is vergelijkbaar met het Nederland van 75 jaar terug. De meeste inwoners zijn zelfvoorzienend met een koe, een varken en een moestuin. Direct achter het dorp strekt zich een prachtig berglandschap uit. Hier en daar wat kleinschalige landbouw en voor de rest natuur. Een natuur waar bruine beren en wolven leven in een rijk geschakeerde flora. Die overweldigende natuur was echter voor Jos niet de eerste keuze om te gaan werken in Roemenië. De reden om in Roemenië dit project te gaan bouwen is dat dit land van strategisch belang is binnen de Europese Unie. Sinds december 2015 is in Roemenië een raketschild actief. De Verenigde Staten hebben in samenwerking met de NAVO dit afweersysteem geplaatst. Het raketschild is bedoeld een eventueel Iraanse raketaanval te kunnen onderscheppen. Uitgaand van het idee dat op deze plek een oorlog kan worden uitgevochten met alle onmenselijke, maar ook ecologische consequenties van dien, zorgt Jos er als het ware voor dat de flora van Roemenië gespaard kan blijven. Deze al dan niet fantasierijke stelling vormt de basis van de dialoog die Jos op deze wijze wil uitlokken. Een andere reden om in Roemenië aan de slag te gaan is bewustwording van de Roemeense bevolking i.v.m. de enorme milieuvervuiling in dat land. Milieubescherming staat daar nog op een laag pitje.

Over niet al te lange tijd zal de raket afgebouwd gaan worden en is hij klaar voor vervoer. Echter vrachtwagens kunnen het atelier van Jos niet bereiken. Dat betekent dat de raket in delen naar het rivierdal gebracht moeten gaan worden en aldaar in elkaar gezet. Vervolgens zal het dan op een truck getakeld worden waarop de reis door Europa kan gaan beginnen en een aantal locaties aan doen. De openingsmanifestatie zal in Cluj-Napoca zijn, een stad in midden Roemenië en eindigen in Groningen bij Galerie NP3 M0Bi (op het Voormalig Suikerunie terrein) Maar dit wezenlijke onderdeel van het gehele project is nog niet rond. Het obstakel is het geld om het vervoer te kunnen bekostigen. Crowdfunding is nu het toverwoord. Bijdragen aan dit unieke project kunnen geleverd worden via de website voordekunst.nl. Het project van Jos is te volgen op Facebook, instagram, youtube en vanzelfsprekend op de website van Ecological Space Engineering.
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
(advertentie)
Poll:
Laat u zich vaccineren tegen corona?
Ja
Nee
Ik twijfel nog
  
Occasions
Te koop Mitsubishi Space Star 1.0 Intense+ 2017
€ 8.490,-

Toyota Proace 2.0 Cool Comfort ex BTW/BPM
€ 18.995,- (excl. BTW)

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Wieringers overzee - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...