Lekker zwemmen; eerst even surfen!
Uitgegeven op 27-07-2006 om 07:26  |  link  |  bewaar  |  print

HAARLEM - De kwaliteit van het zwemwater is een 'hot item' in deze warmste maand ooit. Hoewel zwemmen op sommige plaatsen niet verstandig is, zijn er gelukkig nog genoeg officiŽle zwemlocaties waar wťl lekker gezwommen kan worden.

Actuele informatie is te vinden op de drukbezochte zwemwatersite van de provincie Noord-Holland, op teletekstpagina 725 van de NOS en is verkrijgbaar via de zwemwatertelefoon (0800- 998 6734). De zwemwatersite van de provincie Noord Holland is in afgelopen acht dagen maar liefst 34.686 keer bezocht. Ook van de zwemwatertelefoon wordt veelvuldig gebruik gemaakt; onlangs kwamen er op ťťn dag zelfs 800 telefoontjes binnen.

De provincie Noord-Holland heeft 68 plaatsen aangewezen als officiŽle oppervlaktewater zwemlocatie. Een aantal van deze locaties heeft zelfs meerdere zwemplaatsen: de recreatiegebieden ít Twiske, Spaarnwoude, Geestmerambacht, Hemmeland en Jagersveld, Ouderkerkerplas en Westeinderplassen. Als op een zwemplaats bijvoorbeeld blauwalg is geconstateerd, wil dat niet zeggen dat dat op de andere zwemplaatsen in het gebied ook het geval is. De provincie geeft hierover zo gedetailleerd mogelijke informatie.

Monsters
De provincie laat gedurende het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) de waterkwaliteit van alle officiŽle zwemlocaties elke veertien dagen bemonsteren. Daarnaast wordt de kwaliteit dagelijks in de gaten gehouden door de beheerder van de zwemplek. Bij twijfel over de kwaliteit vindt nader onderzoek plaats. Totdat de uitslag hiervan bekend is, (meestal een of twee dagen later) geven borden op de locatie zelf aan dat de waterkwaliteit nader onderzocht wordt en waarom, om zwemmers zo nauwkeurig mogelijk te informeren. Ook de provinciale website, zwemwatertelefoon en teletekst geven deze actuele informatie.

Wanneer er daadwerkelijk blauwalg of bijvoorbeeld een besmetting door de colibacterie is geconstateerd, wordt een zwemverbod van kracht. Als uit de eerstvolgende controle blijkt dat de besmetting verdwenen is, wordt het verbod weer opgeheven en het bord bij de zwemlocatie weggehaald. Dit wordt via de zwemwatertelefoon, internet en teletekst gecommuniceerd.

De provincie Noord-Holland ontraadt het zwemmen op andere dan de officiŽle zwemlocaties. Zij kan de waterkwaliteit van deze niet-officiŽle zwemlocaties niet garanderen.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota C-HR 18 Hybrid Bi-Tone Plus
€ 21.945,-

Nissan Note 1.4 Life
€ 7.945,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Jeugdherberg - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...