Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg
Uitgegeven op 22-09-2017 om 09:59  |  link  |  bewaar  |  print

Woonzorggroep Samen is onderdeel van dit project

HOLLANDS KROON - Dat doen wat er echt toe doet voor bewoners, naasten en medewerkers. Op elk moment van de dag, op elke plek in en rondom verpleeghuizen. Van regels naar relaties, dat is het doel van de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Ongeveer een jaar na de start maakten 33 deelnemende zorgorganisaties op 11 september de balans op tijdens een landelijke inspiratiebijeenkomst. Ook Woonzorggroep Samen doet mee aan dit project en heeft al mooie resultaten behaald.

Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg streeft naar verpleeghuiszorg die draait om wat belangrijk is voor mensen die zorg krijgen, hun naasten, medewerkers en vrijwilligers. Met als doel dat mensen kunnen leven en zorg krijgen op manieren die bij hen passen, en medewerkers met plezier en passie kunnen werken.

Waar is Woonzorggroep al mee bezig, en wat is al behaald?
10 juli heeft er een 'Verkenning' plaats gevonden. Hierbij waren veel deelnemers uitgenodigd vanuit de organisatie, maar ook van buiten. Denk hierbij aan familie/mantelzorgers, vrijwilligers, collega's maar ook de gemeente en bijvoorbeeld een kinderdagverblijf.
Deze verkenning stond in teken van gesprek met elkaar, wat zien wij als radicaal vernieuwen en wat kunnen wij daarin voor elkaar betekenen. Alle gespreksonderwerpen zijn uitgewerkt en worden in de organisatie als een olievlek geïmplementeerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn hoe betrekken we de buurt, de omgeving en bewoners bij onze locaties, het zogeheten multidisciplinaire overleg bij wonen door familie, zodat zij echt onderdeel zijn van de zorg van de desbetreffende bewoner, schoonmaken vanuit de wens van de bewoner in plaats van standaard bij elke bewoner hetzelfde uitvoeren.

Resultaten inspiratiebijeenkomst 11 september
'Met alleen regels afschaffen kom je er niet, het gaat om een andere mindset en van daaruit nieuwe manieren van organiseren', kwam tijdens de inspiratiebijeenkomst door de aanwezigen veelvuldig naar voren. Transparantie en kwetsbaarheid, waarin niet alleen de succesverhalen gedeeld worden, maar waar ook het gesprek aangegaan wordt over waar het niet goed gaat en hoe dat anders kan, is een van de belangrijkste uitkomsten van de bijeenkomst. Ook het effect op de totale organisatie kwam naar voren. Niet alleen is een nieuwe manier van organiseren essentieel, ook is het belangrijk om daar met z'n allen - naasten, vrijwilligers en medewerkers in alle lagen van de organisatie - vorm aan te geven.

Binnenkort publicatie
160 bewoners/cliënten van verpleeghuizen, naasten, medewerkers, leidinggevenden, bestuurders en toezichthouders van deelnemende verpleeghuizen bezochten de bijeenkomst. Maar ook zorginkopers, mensen van VWS, NZa, Zorginstituut Nederland en onderwijsvernieuwers waren aanwezig en spelen een actieve rol in de beweging. Voorbeelden van het nieuwe organiseren werden gretig uitgewisseld. Binnenkort verschijnt op www.radicalevernieuwing.nl een publicatie met allerlei inkijkjes.
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
(advertentie)
Occasions
Te koop VW UP bouwjaar 2018
€ ,-

Toyota C-HR executive Hybrid
€ 24.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Oosterland - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...