Nieuws van de ZeeVerse VismarktUitgegeven op 19-10-2016 om 01:22 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Gezond en lekker nieuws van de havenkant.
Mosselen komen in Nederland voor in twee gebieden: de Oosterschelde en de
Waddenzee. Door de natuurlijke werking van eb en vloed zijn dat ideale kweek-
plaatsen voor mosselen. De meeste mosselen komen uit de Waddenzee, maar
toch spreken wij over de 'Zeeuwse' mossel. Dat komt omdat de mosselen in de
Oosterschelde verwaterd worden. Verwateren betekent eigenlijk dat de mosselen
gespoeld worden zodat ze vrij zijn van zand. Omdat het verwateren van de mosselen
in de Oosterschelde gebeurd, krijgen ze de naam 'Zeeuws' mee.
Mosselen zijn echte weekdieren. In het voorjaar en de zomer vindt de voortplanting
plaats. Vroeger zei men altijd dat er mosselen waren als de 'r' in de maand zat,
maar dat is inmiddels achterhaald. Verse mosselen zijn al verkrijgbaar vanaf de
tweede helft van julitot de tweede helft van april in het jaar daarop. Vers zijn ze
dus bijna altijd te koop. Naast de bodemmossel worden er ook hangcultuurmosselen gekweekt.
Wij verkopen de mosselen van de ZZ 5. Deze mosselen zwemmen nog want
ze worden verpakt in zuiver zout water. Mosselen hebben een zilte, fris-zoete
smaak. Mosselen kunnen op veel manieren bereid worden en de meeste mensen
bereiden mosselen met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij.
Wij geven deze week eens een hele andere recept!
Mosselsaté ( 4 personen, lunchgerecht)
Ingrediënten:
2 kilo mosselen
200 gram soepgroenten
1 grote ui
2 teentjes knoflook
slaolie
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel citroensap
1 theelepel sambal
Was de mosselen en zoek ze uit: kapotte exemplaren verwijderen. Doe de
mosselen met de soepgroenten en 1 dl water in een ruime pan. Breng ze met het deksel op de
pan aan de kook en laat ze in 5-8 minuten gaar worden.
Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan
en bak hierin de ui en de knoflook in 4 minuten goudbruin. Voeg de ketjap,
het citroensap en de sambal toe en laat het geheel een paar minuten zachtjes
pruttelen. Haal de mosselen uit de schelpen, rijg ze aan 12 satéstokjes en leg
deze een paar minuutjes in de ketjapsaus in de pan. Deze bijzondere mosselsaté
smaakt nog lekkerder wanneer er op het laatst wat vers gehakte koriander over
wordt gestrooid.
Het recept is met een lekker stokbroodje erbij een lunchgerecht maar met bv
patat en een salade is het een prima hoofdgerecht! Of de portie verdubbelen
als u geen bijgerechten heeft!
2 kilo Mosselen voor € 6.50 !!
Bestellen kan via de webshop of via info@versevis.nl. U kunt bestellen tot en
met donderdagavond.
Oh ja, we hebben voor de workshop aanstaande zaterdag nog een paar
plaatsjes vrij. De laatste workshop van 2016 is op zaterdag 5 november,
ook op die datum zijn nog een paar plaatsjes vrij. Aanmelden kan via de mail.
Een fijne week en tot zaterdag!
Met vriendelijke groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,
Esmeralda Loos-Dekker
www.versevis.nl
recept visrecepten.nl