Nieuws van de ZeeVerse VismarktUitgegeven op 28-09-2016 om 11:30 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Gezond en lekker nieuws van de haven.
Deze week hebben we eens iets heel anders in de aanbieding, Griet!
Griet, in het latijns ook wel Scophthalmus rhombus genoemd, verandert van
kleur al naar gelang de plaats waar hij gevangen is. Op zanderige bodems
heeft griet bijna de kleur van tong en op modderige ondergrond de kleur van
pure chocolade. Griet heeft grote ogen, geen beenplaten en een grote bek.
De huid van de griet voelt glad aan. De griet kan maximaal 75 cm lang worden.
Griet is een magere vissoort. Griet kunt u bakken, grillen, stoven, frituren en
gebruiken bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees
bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert altijd twee lichte en twee
zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen soms zelfs het dubbele dan de
lichtere filets.
De meeste griet wordt panklaar schoongemaakt, fileren is eigenlijk alleen
maar geschikt voor de echt grote exemplaren. De kleinere en middel formaat
griet is het lekkerst om op de graat te bakken!
Griet in ovenschotel (2 personen)
Ingrediënten
1 griet van ongeveer 1 kilo of 2 kleinere
250 gram kleine tomaatjes
1 citroen
tijm, naar smaak
1 blikje ansjovis
2 eetlepels kappertjes
2 glazen witte wijn
Knoflook in dunne plakjes of snippers
olijfolie
peper
De panklare griet in een ovenschotel leggen, die vooraf ingesmeerd is
met olie. De citroen in dunne schijfjes snijden en de vis er mee bedekken en de knoflook
erover. Daarop dan de tijm (rozemarijn mag ook) leggen en over de citroen de
reepjes ansjovis verdelen. Alles overgieten met een glaasje witte wijn en wat
olijfolie en voor 20 minuten in de oven zetten (180 graden).
Opnieuw een glaasje witte wijn toevoegen, wat peper uit de molen erover en
de tomaatjes rond de vis leggen; de kappertjes over de vis verdelen, nog 10
minuten in de oven en meestal is de vis dan precies goed.
Helaas zijn er niet veel recepten te vinden met griet. Heeft u het perfecte recept
en wilt u dat met ons delen? Dan mag u het sturen naar
info@versevis.nl.
Griet € 12.00 per kilo !!
Let op, de griet kan tussen de 800 gram tot 1500 gram per stuk wegen!
Bestellen kan via de webshop of via
info@versevis.nl
Een fijne week en tot zaterdag!
Met vriendelijke groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,
Esmeralda Loos-Dekker
www.versevis.nl