Pim de Herder spreekt in bij Hoogheemraadschap
Uitgegeven op 15-09-2016 om 17:36  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Pim de Herder, raadslid voor Senioren Hollands Kroon, heeft woensdag ingesproken bij de Commissie Water en Wegen (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier). Onderwerp was de dijkversterking rondom de Voorhaven met een keersluis voor de schutsluis in Den Oever.

Eerder zond hij het College van Hoofdingelanden een brief en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zijn zienswijze over de dijkversterking Den Oever .

Pim de Herder zette zijn standpunt al volgt uiteen:

Geachte Commissie, Dames en heren

Ik krijg van u niet zoveel tijd namelijk slechts 5 minuten en dat gezien in het licht van de grootte van de projecten, niet alleen die van de Havendijken maar ook die van RWS namelijk de dijkversterking rondom de Voorhaven met een keersluis voor de schutsluis in Den Oever. Ik blijf ook nu nog steeds de samenhang tussen beide projecten aan de orde stellen
Ik kan slechts enkele uitspraken uit de stukken van uw voorstel aan de orde stellen.

Van belang is voor mij onder andere de uitspraak van de MER-commissie.
Ik citeer uit het MER-rapport:
“Samenhang project Afsluitdijk. De commissie constateert dat er een ‘grote’ samenhang is tussen het project versterking Afsluitdijk (daarin met name het sluizencomplex Den Oever) en het project dijkverzwaring Den Oever, zowel in tijdsverloop als in ruimtelijke interactie. Deze samenhang is nu in het MER niet duidelijk beschreven. De Commissie constateert dat een meer gezamenlijke aanpak van de beide projecten wellicht had geleid tot andere oplossingen, die nu buiten beeld zijn gebleven.”
Einde citaat.

Jammer, zo’n constatering achteraf. Ik heb voldoende voorstellen aan HHNK en RWS aangedragen om een andere oplossing in gezamenlijke aanpak van de projecten van HHNK en RWS te verwezenlijken.
Rond het jaar 2010 heb ik aan de verantwoordelijke Hoogheemraad, de heer Stam, voorgelegd te wachten met het project Havendijken tot de plannen van RWS bekend zouden worden gemaakt. Doch hij diende zich te houden aan de wet, de dijkversterking diende in het jaar 2015 gerealiseerd te zijn. Nu wordt dat echter 2019 of nog later. HHNK had dat indertijd bij de Provincie en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan moeten kaarten.

Vervolgens schrijft u in uw Nota van Antwoord:
“Ook met indiener zelf zijn meerdere contactmomenten geweest.” De enige keer dat zo’n contactmoment is geweest, is 27 mei 2015 geweest en nog wel op initiatief van RWS. En verder zijn er geen contactmomenten geweest.


Verder uit uw nota: “Indiener wil dat de functionaliteit van het buitendijks gelegen haventerrein met het project wordt verbeterd door de wateroverlast te beperken, maar daarvoor is de dijkversterking niet bedoeld.
Het binnendijks brengen van buitendijks gebied is niet nodig voor de oplossing van het veiligheidsprobleem. Dergelijke alternatieven zijn door HHNK alleen redelijkerwijs in overweging te nemen binnen zijn taakstelling wanneer dit alternatief geen meerkosten met zich meebrengt of wanneer de versterking van de primaire waterkering a. andere belangen onevenredig schaadt, of b. wanneer de algemene democratie (lees: Rijk of Provincie) HHNK zou hebben opgedragen het haventerrein binnendijks te brengen. Als dat niet het geval is, kan slechts voor deze variant worden gekozen wanneer de meerkosten hiervan vanuit andere financiële bronnen worden gedragen.”

Ik durf met volle overtuiging te stellen dat mijn alternatief Buitenom II minder kost dan de twee projecten de Havendijken van HHNK en de Voorhavendijken met keersluis van RWS samen. De meerkosten komen dan in dit geval uit de samenhang van de twee projecten. Klaar opgelost! Dat is na bekend maken van de plannen van RWS steeds mijn insteek geweest.
De Deltacommissaris, had mijn voorstel Buitenom II als advies voor de samenhang van de beide projecten aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu moeten voorleggen. Maar ondanks herhaaldelijk bij de Deltacommissaris aan de bel te hebben getrokken, gaf hij niet thuis. En verwees hij mij steeds naar de beantwoording van mijn brieven door RWS. Zonder een eigen visie te uiten. Een gemiste kans, uit waterstaatkundig oogpunt, voor een betere, goedkopere, praktischer oplossing voor een heel groot gebied.



Alternatief Buitenom II

U heeft wellicht vernomen dat de keersluis voor de schutsluis is geprojecteerd. Niet voor de bruggen. De bruggen (bovenkant rijdek ligt op 6.00 m + N.A.P.) zullen de kwetsbaarste c.q. de zwakste schakel in de hoogwaterkering rondom Den Oever blijven.
Ook dat heb ik aanhangig gemaakt bij RWS, doch het antwoord in de Nota van Antwoord van RWS was, ik citeer:
“Alleen extreem verhoogde waterstanden op De Waddenzee kunnen tot een extra belasting tegen de draaibruggen leiden. In de afgelopen 80 jaar zijn er geen extreme hoge waterstanden geweest die tot schade aan de draaibruggen bij Den Oever hebben geleid. De hoogst gemeten waterstand in afgelopen 80 jaar was 3.84 m + N.A.P. Ook is er de afgelopen 80 jaar geen schade aan het wegdek van de A7 onstaan door extreem hoge waterstanden. De zwaarste stormen tot nu toe hebben slechts incidenteel tot een zeer beperkte hoeveelheid golfoverslag geleid.”

Maar het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2) gaat uit van een waterstandhoogte van 5.20 m + N.A.P. exclusief de golfhoogte. Als er zo wordt geredeneerd zoals RWS dat stelt, stel ik op mijn beurt vast dat de zwaarste stormen tot op heden, in de afgelopen 100 jaar, nog nooit tot enige schade aan de Havendijken hebben geleid. Vervolgens word ik verder gewoon door RWS met hetzelfde verhaal van 7 jaar geleden, met een kluitje het riet ingestuurd.
Ook heb ik me verbaasd over het feit dat bij het ter inzage leggen van de stukken Hoogwaterkering Den Oever, van 16 maart tot 27 april 2016, de MKBA niet mede ter inzage is gelegd. Vandaar mijn aandacht voor het MKBA in mijn memo.

Na 7 jaar strijden gaat het mij niet om rechten, maar om ‘echte’ invloed.
Uw voorstel dijkversterking Den Oever is bij realisatie in 2019, dus na 10 jaar vanaf het moment dat de Dijkversterking aan de orde is, al achterhaald.
Mijn uiteindelijk conclusie, geachte Commissie, is dat over enkele jaren de haventerreinen constant onder water zullen komen te staan en bij een -uitzonderlijk- zware orkaan, zullen in de havens de afmeerpalen voor de vissersschepen als luciferhoutjes afbreken met als gevolg een totale verwoesting van de havens, van de bedrijven en van de Havendijken. Kan morgen zomaar zijn!
Een doemscenario?
Ja zeker, lees de alarmerende berichten over de waterspiegelstijgingen en de heftige en extreme weersomstandigheden hier en over de hele wereld.

Ik dank u voor het aanhoren.
Pim de Herder, 14 september 2016
(advertentie)
Actueel...
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
(advertentie)
Occasions
Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2013 3 drs
€ 5.250,-

Te koop Kia Picanto bouwjaar 2017
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Klieftstraat - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...