Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
Uitgegeven op 06-07-2016 om 06:30  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Gezond en lekker nieuws van de havenkant



We beginnen deze week maar meteen met de aanbieding! 

2 kilo schol groot (circa 2 per kilo) voor € 6.50!! 

Voor veel mensen is het bereiden van schol misschien een peuleschil, maar er
zijn ook mensen die er toch wat meer moeite mee hebben. En niet alleen met
het bereiden maar ook met het schoonmaken van de vis. Deze week besteden
we daar wat meer aandacht aan! 

De schol schoonmaken: 

Snijd de kop van de schol af, verwijder eventueel aanwezige hom of kuit zorgvuldig
uit de buikholte (weggooien, die is erg bitter - gebruik eventueel een pincet) en
knip met een keukenschaar de vinnen van de schol af. (Tip: Laat als de pan
groot genoeg is de staartvin zitten, die is handig om de schol aan vast te pakken
als hij in de pan gelegd wordt)

Was de schol van binnen en van buiten onder de stromende (koude) kraan.  

Let er op dat het bloed dat binnen in de buikholte tegen de graat aan zit er goed
uit gaat, gebruik daarvoor (de nagels of) een mesje. Dep de schol goed droog
met keukenpapier (vergeet de innenkant niet, hoe droger de vis is, hoe minder
het spettert straks bij het bakken).

Schol bakken: 

Wrijf de schol aan beide kanten in met zout en peper. (Tip: Doe dit - als er meerdere
schollen gebakken moeten worden - niet meteen met alle schollen. Zout trekt
vocht aan en de wachtende schollen worden langzaam steeds natter.) Bloem
de schollen licht met bloem en schut de overtollige bloem eraf! 

Giet een laag olie in een grote koekenpan. Niet kinderachtig zijn met de hoeveelheid,
doe er minstens een halve centimeter in - meer mag - vis moet zwemmen!  

Verhit de olie (geen olijfolie, deze kan bij het bakken wat bitter worden)  op een
hoge hittebron en leg - als de olie heet is ( er moet net geen rook af komen) -
de schol midden in de koekenpan. Let op: Als de schol nu vast aan de bodem
plakt komt dat later vanzelf goed! Probeer dus niet om de schol te verschuiven
want dan laat het vel los (dat is uitgezet door de hete olie en het zit daardoor
tijdelijk niet vast aan het visvlees). 

Zet de hittebron lager. Tip: Hoe laag leert de ervaring, het hangt af van de dikte
van de schol en de dikte van de bodem van de gebruikte pan. Kies om te beginnen
de middelste stand van de hittebron. 

Het is nu de kunst om de schol aan één kant tegelijkertijd mooi bruin en gaar
te bakken. Laat de schol daarvoor (enkele minuten) met rust. Wacht tot randen
licht bruin worden en de schol vanzelf van de bodem loslaat. Controleer of het
al zover is met een pannenkoeken mes  of schud voorzichtig aan de pan.
Wordt de schol aan de rand al (erg) bruin en laat hij nog niet los? Gebruik dan
geen geweld, zet de hittebron laag en wacht, geduld wordt beloond! 

Keer de schol als hij gaar en bruin genoeg is en bak de andere kant ook gaar
en krokant. Serveer een partje citroen of citroensap bij de gebakken schol.
Eet smakelijk! 

U kunt de schol bestellen via de webshop of info@versevis.nl. 

Het was bij ons al wat langer bekend, maar nu gaat het toch echt gebeuren.
Ben, onze vrolijke, gezellige wijnman gaat de ZeeVerse Vismarkt verlaten.
En niet zomaar, hij gaat samen met zijn vrouw Alejandra emigreren naar Spanje.
We bedanken Ben voor de jaren dat hij trouw op de vismarkt is geweest en
willen Alejandra en Ben veel geluk wensen in Spanje.  

Gelukkig voor de wijnliefhebbers heeft Ben wel iemand gevonden die hem opvolgt,
dus voor een lekker flesje wijn bent u nog steeds bij de ZeeVerse Vismarkt
aan het goede adres! 

Een fijne week en tot zaterdag! 

Met vriendelijke groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt, 

Esmeralda Loos-Dekker

www.versevis.nl

PS Volgende week zaterdag 16 juli VIStival, heeft u het al in de agenda staan?!
(advertentie)
Actueel...
24-04-2024 Pieter Scheltus na stratenmaker nu campingeigenaar
24-04-2024 Resultaten Inwonerspeiling gemeente Hollands Kroon bekend
24-04-2024 Uitslagen sjoelen DAS Raak
24-04-2024 Een inspiratie dag voor vrouwen én mannen op zaterdag 11 mei 2024
24-04-2024 Westfries programma in het Bakkerijmuseum Medemblik tijdens Hemelvaart en Pinksterweekend 2024
24-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
24-04-2024 Biljartclub Wieringer Activiteiten Vereniging HIPP0 zomerstop
23-04-2024 Hippo Feesten 2024
23-04-2024 Overleden mevrouw Miedema
23-04-2024 Concert Ton Koopman en Klaus Mertens snel uitverkocht, cd nog te koop
23-04-2024 Oproep aan alle oud leden van voetbalvereniging Succes
23-04-2024 Senioren Hollands Kroon
23-04-2024 Jan Tijsen winnaar WK driebanden
23-04-2024 Sgeit je rijk
22-04-2024 Veteranencafé
22-04-2024 Peuterschool De Sammeltjes gingen samen de boer op
22-04-2024 Wieringer bassisten helpen Top 2000 band uit de brand
22-04-2024 Wel of geen weightgainers voor een gezonde levensstijl
22-04-2024 Asieldier van deze week konijn Ginny
22-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
22-04-2024 After Kingsday Regenboognetwerk Hollands Kroon
22-04-2024 Wieringers Willen Wel, Jaro van de Vondervoort wint eerste wedstrijd
22-04-2024 Koningsdag 2024
21-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
21-04-2024 Genoeg te bespreken tijdens de raadsvergadering
21-04-2024 Taandag bij Jan Lont
21-04-2024 Succes 2 schudt ook Woudia van zich af
21-04-2024 Succes hard onderuit bij Hugo Boys
21-04-2024 Nieuw lied van Rob Makreel geweigerd bij You Tube
20-04-2024 Match Bloemendagen en Doet & Ontmoet Waarland
(advertentie)
Occasions