Nieuws van de ZeeVerse VismarktUitgegeven op 16-03-2016 om 12:48 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Gezond nieuws uit Den Oever. Deze week weer eens een hele andere vis in de aanbieding, Scophthalmus rhombus oftewel Griet!
Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van de tarbotachtige. Griet wordt maximaal 75 cm groot. Het visvlees lijkt zeer sterk op dit van tarbot. In tegenstelling tot tarbot heeft griet schubben, een beetje ovaal van vorm en grijsbruin van kleur en heeft een gladde huid. Tarbot is goed te herkennen aan de knobbels op zijn huid.
De griet komt voor in de kustwateren van de Noordzee en de Middellandse Zee op zand- en grindbanken en rond wrakken.
Griet kunt u op dezelfde manier bereiden als tarbot. Griet kunt u bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde waardoor u altijd lichte en zwaardere filets heeft. De zwaarste filets wegen dan makkelijk het dubbele dan de lichtere filets. Alleen de grote griet is geschikt om te fileren, griet klein is lekkerder om panklaar te bereiden.
We hebben een lekker recept gevonden voor de panklare griet, het is wel een heel verhaal, maar als het eenmaal op uw bord ligt…….genieten!
Griet met warme vinaigrette en aardappelpuree
Ingrediënten
4 stuks panklare griet (met vel, op de graat)
een klont boter
peper
zout
2 dl olijfolie
1 dl water
2 grote sjalotten
1 teentje knoflook
1⁄2 courgette
1 wortel
2 (dunne) stengels bleekselderij
1⁄2 citroen
2 eetlepels kappertjes
2 laurierblaadjes
enkele takjes tijm
1 takje rozemarijn
1 takje dragon
enkele takjes platte peterselie
700 g aardappelen (kruimig)
2 dl melk
een flinke klont boter
peper
zout
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout.
Maak de vinaigrette en vis klaar terwijl de aardappelen koken.
Verwarm de oven voor tot 160°C.
Pel de sjalotten en snipper ze zo fijn mogelijk. Schenk de grote hoeveelheid
olijfolie in een kleine pan en verwarm op een laag vuur. Doe de sjalotsnippers
erin. Laat de olie niet te heet worden en vermijd zo dat de sjalotsnippers
bakken en verkleuren. Kneus de teen knoflook, verwijder het velletje en
laat het teentje op z’n geheel meestoven in de olie met sjalot.
Snijd de bleekselderij, de wortel en de courgette in hele kleine
dobbelsteentje (ook wel fijne brunoise genoemd). Voeg de fijn gesneden groente toe aan
het ui/knoflookmengsel en roer even. Voeg de blaadjes laurier en de takjes
tijm en rozemarijn toe. Voeg de kappertjes toe en geef de vinaigrette wat
frisheid met een scheutje vers citroensap. Voeg naar smaak nog wat peper
van de molen en wat zout toe. Schenk vervolgens wat water in de vinaigrette.
Laat de saus nog 15 minuten garen op het zacht vuur.
Kruid de panklare griet aan beide zijden met een beetje zout en peper van
molen. Smelt een flinke klont boter in een bakpan op een matig vuur. Leg
de griet op de witte kant in de bruisende boter. Laat de vis onaangeroerd
liggen. Zet het vuur zachter zodra de boter begint te kleuren. Draai de vis
om na maximum 2 minuten bakken en schuif de pan meteen in de voorverwarmde
oven van 160°C. Laat de vis zo’n 12 minuten garen in de oven. Open de oven
tussendoor een paar keer, om het braadvet over de griet te lepelen.
TIP: Controleer of de porties vis gaar zijn door voorzichtig met een mesje
te voelen of het visvlees loslaat van de graat.
Schenk ondertussen de melk en een flinke klont boter bij de gare aardappelen.
Laat het vuur zacht staan en pureer de aardappelen samen met de warme
melk en gesmolten boter.
Verwijder de blaadjes laurier en de takjes tijm en rozemarijn uit de vinaigrette.
Spoel de dragon en de peterselie en pluk de blaadjes los. Snijd de blaadjes zo
fijn mogelijk en roer de snippers door de lauwwarme vinaigrette.
Schep op elk bord een flinke van de aardappelpuree. Leg er een gebakken
griet op en lepel er warme vinaigrette met fijne groenten en kruiden over.
2 kilo griet klein (circa 500 gr p/stuk) voor € 15.00
U kunt de griet
HIER bestellen of via
info@versevis.nl
Een fijne week en tot zaterdag!
Met vriendelijke groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,
Esmeralda Loos-Dekker
www.versevis.nl