LADA luistert in Wieringerwaard
Uitgegeven op 17-02-2016 om 22:55  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGERWAARD - De openbare fractievergadering van LADA in Wieringerwaard is druk bezocht. Aanweizgen spraken in over Campina en de dorpsraden in Breezand en Wieringerwaard. Verder weren er goede gesprekken over de zwembaden en kernbeheer. Het was al met al een vruchtbare avond.

Campina

Namens de buurtgroep RMO voerde de heer Cassanelli het woord. Hij memoreerde dat er een ongeluk is geweest, gelukkig met goede afloop. Maar toch. De aanvoerroute voor het zware melkvervoer voldoet niet. De veiligheid is in het geding en de enige oplossing is een nieuwe ontsluitingsweg waar de werkgroep al een tijd voor pleit. Verwezen wordt naar Bedum waar in samenspraak met provincie en gemeente gewerkt wordt aan een nieuwe sluiting van de Campinavestiging. Het gesprek met plantmanager Vellinga heeft plaats gehad maar is onbevredigend verlopen. Hij wil niet investeren in extra veiligheid. Ook is contact gezocht met de directeur transport, John Stap. Die is serieus met de zaak om gegaan. Hij gaf aan de vele partijen in deze kwestie te mobiliseren, zoals Veilig Verkeer Nederland, Hoogheemraadschap. Ook werd aangegeven dat grondeigenaren bereid zijn tot verkoop om een ontsluitingsweg mogelijk te maken. De fractie werd gevraagd om met wethouder Groot in gesprek te gaan met inzet om een gesprek tussen hem en de provincie tot stand te brengen. Fractievoorzitter Henk van Gameren zegde toe om in gesprek te gaan met de wethouder.

Dorpsraden
Met de heren Bloemendaal, dorpsvereniging Breezands Belang, en van Dompselaar, dorpsbelang Wieringerwaard, werd van gedachten gewisseld over waar de dorpsraden mee bezig zijn en hoe en wat hun ervaringen zijn. Specifiek wordt gevraagd hoe de ervaringen met het kernbeheer zijn. Beide dorpsraden ervaren dat als positief. De heer van Dompselaar merkt op dat burgers hierdoor om de dorpsvereniging heen gaan door zelf contact te leggen met de kernbeheerder, maar ervaart dat niet als storend.
In Breezand waren er zorgen rond de verkeersproblematiek rondom de nieuwe Kooijhaven, die zijn weggenomen en men is tevreden over de aanpak. Ook is men bezig met de waterhuishouding rondom de Kooijhaven. Recent is er een avond geweest over drugs en de gevaren van alle verslavingen. Dit was een groot succes. Er komt een vervolg op deze avond in Anna Paulowna. Daarnaast houdt de vereniging zich bezig met de aanplant van bomen aan de Zandvaart. Zorgen zijn er rondom de openbare ruimte en het zwembad. Leefbaarheid is belangrijk. Zo gaat er ook een pilot lopen met hondenpoep dozen. Sterk punt van het kernbeheer is het ondersteunen en faciliteren van initiatieven uit de bevolking en daar samen mee aan de slag te gaan.

Dorpsbelang Wieringerwaard is een dorpsvereniging. Zij zijn samen met de ondernemers opgetrokken. Kernbeheer wordt positief tegenover. Wel gaan Het is jammer dat de subsidie weg is, er zijn nauwelijks ondernemers in Wieringerwaard meer die kunnen sponsoren.
Nu lopen de plannen rondom de oude school. Er zijn plannen om de Tweewegen in te richten als dorpshuis en ontmoetingsplek. Er is een voorlopig contract zodat er begin april een overdracht plaats kan vinden. Nu moeten er gesprekken met de toekomstige gebruikers plaatsvinden. Vooral over de financiering. Er moeten realistische tarieven voor gebruik opgesteld worden. Met name de ouderenclubs hanteren ouderwetse tarieven. Een dorpshuis zou een versterking betekenen voor Wieringerwaard. Het contact met de gemeente is goed.
De leefbaarheid van het dorp staat onder druk. Mooi zou zijn als er toch weer wat middenstand zou komen. Binnen anderhalf jaar verdwijnen er een aantal buslijnen, aandachtspunt. Belbussen bieden kansen.
Wethouder Westerkamp legt uit en verduidelijkt dat kernbeheer zelfstandig functioneert, compleet met eigen budget, waarvoor de raad de begroting extra middelen beschikbaar heeft gesteld om initiatieven vanuit de samenleving te ondersteunen. De heer van Essen hoort dat dorpsraden het financieel niet redden. Zijn vraag: “Zou één kernbeheerder minder niet meer geld voor de dorpsraden kunnen opleveren? “

Zwembaden
De heer van Essen is lid van de werkgroep HOZE, de groep die onderzoekt onder welke condities de baden open gehouden kunnen worden. Hij licht de plannen rondom de zwembaden toe. Het loopt en er gebeurt veel. Hij is positief getemd en ziet mogelijkheden om de baden open te houden.


Raadsagenda
De raadsagenda kent slechts stukken ter besluitvorming.
Voor de raadsvergadering van donderdag 25 februari staan slechts agendapunten voor besluitvorming op de agenda. De griffie heeft een voorstel naar het presidium verzonden waarin de voorzitter voorstelt om na afloop van genoemde vergadering in beslotenheid verder te vergaderen om te komen tot een definitieve keuze van de herinrichting van de raadzaal. Er is geen enkele reden om dit voorstel niet openbaar te behandelen. Fractievoorzitter van Gameren heeft hier bezwaar tegen gemaakt en gesteld dat het in de openbaarheid behandeld moet worden. Tot dusver is er behoudens GL en D66 geen steun voor gevonden.

Vluchtelingen
De heer Ravensteijn geeft aan dat hij van diverse kanten benaderd is over de vluchtelingen. Er zijn mensen die zelf voor opvang willen zorgen. Vraag aan de wethouder Westerkamp: ”Is het college reeds bezig met een begeleidingsplan?” De plannen uit de samenleving zijn bij het college bekend.
(advertentie)
Actueel...
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Kerknieuws
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
17-04-2024 Dankbetuiging de heer Van der Poel
17-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
16-04-2024 Gezocht
16-04-2024 Start sloop Henricus school en judogebouw
16-04-2024 Dodelijk slachtoffer bij ongeval op Afsluitdijk Den Oever
(advertentie)
Occasions