Nieuws van de ZeeVerse VismarktUitgegeven op 17-02-2016 om 09:25 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Gezond nieuws van de haven. Het is de maand van de Schelvis!
Schelvis is familie van de wijting en net als wijting, staat schelvis helaas
ook niet vaak op het menu in Nederland. In Engeland daarentegen zijn
ze gek van schelvis, daar Haddock genoemd. De schelvis wordt daar
voornamelijk gezouten en gerookt. Daarnaast wordt schelvis ook wel
gebruikt om stokvis van te maken.
Het visvlees van de schelvis is zacht van structuur, sommige mensen
durven zelfs te zeggen dat het lekkerder is dan kabeljauw!
Dan is er ook nog een mythe rondom de schelvis. Schelvis heeft een
zogenaamde Petrusduim, een zwarte vlek vlakbij de zijvinnen. Deze
vlek wordt zo genoemd omdat Petrus een schelvis met een gouden
munt in de bek zou hebben gevangen (waarmee kon hij de belasting
betalen) en vervolgens heeft hij de schelvis weer met duim en wijsvinger
terug in zee gezet. Het is zeer onwaarschijnlijk vooral omdat de schelvis
nooit in de zee van Galilei geleefd zou kunnen hebben, maar het blijft een
leuk verhaal!
De schelvisfilet hebben we deze week in de aanbieding
1 kilo schelvisfilet voor € 14.50
U kunt de schelvisfilet
HIER bestellen.
Thais schelvispakketje met basilicum (4 personen)
Ingrediënten
600-800 g schelvisfilet, in 4 gelijke stukken
3 tomaten, in plakjes
1/2 courgette, in blokjes
1 el rode currypasta
125 ml kokosmelk
300 g pandan rijst
1 handvol basilicumblaadjes
1 limoen, in partjes
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Verdeel over 4 royale vellen bakpapier
of aluminiumfolie de tomaat en courgette. Leg er de schelvis op. Roer de
currypasta door de kokosmelk en schenk over de vis. Vouw het bakpapier
of de aluminiumfolie tot pakketjes dicht. Bind ze eventueel vast met een
stukje keukentouw of zet ze vast met (metalen!) paperclips.
Leg de pakketjes op een bakplaat en bak de vis in circa 20 minuten gaar
in de voorverwarmde oven. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen
op de verpakking. Leg de pakketjes op 4 borden. Vouw ze aan tafel open
en bestrooi met de basilicumblaadjes.
Serveer er de rijst en partjes limoen bij.
U heeft het waarschijnlijk wel opgemerkt, de prijs van de garnalen loopt
de laatste weken weer op. Langs de hele kust, van België t/m Denemarken
zijn de vangsten een stuk minder, waardoor de prijs oploopt. Fijn voor de
vissers want dat betekent dat ze toch nog een knappe week kunnen maken.
Voor u als consument betekent het dat u nu iets meer moet betalen voor
de allerlekkerste, zelf gepelde garnalen!
Een fijne week en tot zaterdag!
Met vriendelijke groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,
Esmeralda Loos-Dekker
www.versevis.nl