Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
Uitgegeven op 11-11-2015 om 00:01  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Gezond nieuws uit Den Oever.



Esmeralda: 'We hopen dat u afgelopen week genoten heeft van de zalm en coquilles. Deze week gaan we helemaal op de culinaire toer want we gaan kreeft bereiden!'


Kreeft bereiden, hoe doe je dat nu eigenlijk? Er zijn 3 verschillende manieren om de
kreeft voor te bereiden voordat je de kreeft verder bereid in een salade of in de oven.


Je kan de kreeft eerst levend koken, dan wordt de smaak het best behouden. Niet schrikken van het piepen, dat is niet de kreeft maar zijn schaal die krimpt. Zet een grote pan met water of court bouillon op, zeker 4 liter bij een grote kreeft. Als het water kookt, kan de kreeft erin, eerst met zijn kop. Een kreeft van ongeveer 500 gram moet 3 á 5 minuten koken, hoe groter de kreeft hoe langer de kooktijd. ( uitgangspunt is elke 100 gram kreeft=1 minuut kooktijd).Na het koken kunt u de kreeft doormidden snijden.

De echte durfal zal de kreeft het liefst in 1 x doormidden snijden, dat is voor de kreeft het beste maar het kan een lastig werkje zijn. Leg de kreeft op een grote snijplank waarna u het kleine kruisje op de schaal net achter de kop zoekt. Zorg dat u een goed scherp en groot mes heeft. Zet de punt van het mes in het midden van het kruisje, duw de punt snel en met veel kracht door de kop tot u de snijplank voelt. Daarna kunt u de kreeft in de lengte doormidden snijden..

U kunt de kreeft ook eerst circa 2 uurtjes in de vriezer leggen waarna u de kreeft
doormidden snijdt.

Na elke voorbereidingswijze verwijderd u het maagzakje en darmkanaal en spoelt u de kreeft goed af. Daarna kunt u de kreeft verder bereiden.

U kunt de kreeft nu verwerken in een salade of grillen in een grillpan maar ook zo uit de schaal eten met limoenmayonaise.

In kom 2 dl mayonaise mengen met 125 ml crème fraîche, 4-6 eetlepels limoensap en wat versgemalen peper. Kreefthelften elk op groot bord leggen, limoenmayonaise erover scheppen. Garneren met sprieten bieslook. Er is speciaal kreeftenbestek om het eten van de kreeft wat makkelijker te maken.

Maar u kunt de kreeft ook grillen. Doe wat olijfolie, peper en zeezout op de kreeft-helfte en grill de kreeft aan beide kanten vier minuten. Serveer met zelfgemaakte kruidenboter.

Op de site van een van onze favoriete foodbloggers, francesca kookt, kwamen wij onderstaand recept tegen, om van te watertanden! Recept is voor 4 personen.

2 kreeften (2/3 kilo)
6 lente-ui
6 teentjes knoflook
1 ui
1 stuk gember van 6cm breed
1 citroen
2 eetlepels maizena
1 klein maggiblokje (de Surinaamse kleine blokjes), eventueel te vervangen door zout
zonnebloemolie

De gekookte kreeft schoonmaken en in grove stukken verdelen. Zorg dat ieder onderdeel los is en dat de scharen ook open zijn. Dan trekken de heerlijke smaken straks goed in het vlees.

Snij de ui en knoflook fijn, de gember in dunne plakjes en de lente-ui in langwerpige plakjes (ongeveer 2 cm lang).

Neem een grote bakpan of wok waar straks alle stukken kreeft in passen.

Verwarm de olie en bak roerend de ui, knoflook en gember. Voeg hier het maggi blokje aan toe. Zorg dat het niet aanbakt, maar goed fruit en een beetje bruin wordt. Voeg daarna de lente-ui toe en bak dit nog een minuutje mee. Voeg daarna alle stukken kreeft toe en roer heel goed om. Bak dit nog een minuutje.

Neem een bakje en doe daar de maizena in en een beetje water. Roer totdat het een papje wordt. Voeg een beetje water toe aan het kreeftmengsel en beetje voor beetje de maizena. Het doel hiervan is om de saus een beetje te binden. Bepaal zelf wanneer het goed is. Niet te dun, maar het mag ook niet te dik worden.

Laat het kreeftmengsel op laag vuur nog een paar minuutjes sudderen met een deksel op de pan zodat alle smaken optimaal in het vlees terechtkomen. Sprenkel als laatste een beetje citroen eroverheen.

Maak er een lekker roerbakgerecht bij van diverse groenten zoals broccoli, paprika, taugé en champignons. Bak deze met knoflook en wat fijngesneden rode peper.

De verse kreeften zitten in ons homarium en zijn deze week in de aanbieding

Hele, verse kreeft € 20.00 per kilo!

Extra informatie voor het bestellen van de kreeft.

U besteld de kreeft per stuk, u kunt kleine kreeft bestellen, die zijn tussen de 500
gram en 1 kilo, en grote kreeft tussen de 1 á 2 kilo. De prijs in de webshop is een
gemiddelde prijs.

De prijs kan dus /hoger/lager uitvallen.

U kunt bij de opmerkingen aangeven welk formaat kreeft u wenst.

U kunt HIER de kreeft en de andere ZeeVerse Vis hier bestellen!

Met vriendelijke groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,

Esmeralda Loos-Dekker
ZeeVerse Vismarkt Wieringen
info@versevis.nl
(advertentie)
Slagerij Ottens
Actueel...
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
(advertentie)
Occasions
Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2013 3 drs
€ 5.250,-

Te koop Skoda Citigo
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Evert van der Laan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...