Vluchtelingen welkom in Anna Paulowna
Uitgegeven op 28-10-2015 om 23:02  |  link  |  bewaar  |  print

ANNA PAULOWNA - De crisisopvang van 200 vluchtelingen in sporthal Veerburg leidde op de voorlichtingsavond van de gemeente nauwelijks op weerstand. Onder de ruim driehonderd bezoekers waren geen schreeuwende tegenstanders. Iedereen maakte op gepaste wijze gebruik van de mogelijkheid om zijn of haar zegje te doen. De meeste aanwezigen steunden de crisisopvang en lieten dat met applaus weten. De vluchtelingen zijn vanaf maandag welkom en zullen 9 dagen in Veerburg onderdak vinden.Burgemeester Jaap Nawijn gaf uitleg over de opvang. Er komen 40 alleenstaanden en 60 gezinnen met kinderen, mogelijk voor een deel uit de Spartahal in Schagen, waar momenteel vluchtelingen verblijven. De keuze voor Veerburg was volgens de burgemeester de beste. Nawijn gaf ook antwoord op vragen uit het publiek, onder meer over de inzet van vrijwilligers en de dagbesteding. De uitbater van de kantine van Veerburg beklaagde zich, dat hij zo laar was geďnformeerd. De burgemeester maakte duidelijk, dat het besluit pas afgelopen maandag is genomen. Hij zegde een gesprek met de uitbater toe. ,,We zullen er voor zorgen, dat u geen schade lijdt.’’ Enkele insprekers maakten zich zorgen voor de veiligheid vanwege de cultuurverschillen met de Islam. Zo maakte iemand melding van wapens, die de vluchtelingen meenemen. Burgemeester Nawijn meldde, dat bij de crisisopvang in Hoorn en Schagen geen wapens zijn aangetroffen. ,,Daar wordt bij binnenkomst streng op gecontroleerd.’’Enkele buurtbewoners vrezen overlast. In andere sporthallen is niet of nauwelijks overlast ondervonden, zo leren ervaringen elders in het land. Er waren ook enkele mensen, die ten onrechte geen uitnodiging voor de informatiebijeenkomst hadden ontvangen. Nawijn trok daarvoor het boetekleed aan en excuseerde zich.
De toekomst van de vluchtelingen is ongewis. De bedoeling is, dat zij doorstromen naar een Asielzoekerscentrum en in een later stadium, als zij een verblijfstatus krijgen, doorstromen naar een sociale huurwoning. Ook Hollands Kroon onderzoekt de mogelijkheden om nieuwe huurwoningen te realiseren, bijvoorbeeld in leegstaande gebouwen. De vrees, dat woningzoekenden in de gemeente dan gepasseerd worden, weerlegde de burgemeester. Hij legde het uit als een win-win situatie, omdat nieuwe huisvesting ook ten goede komt aan inwoners van de gemeente.

Op de website www.hollandskroon.nl/vluchtelingen staan (bijna) alle gestelde vragen met antwoorden. Hier vinden inwoners mogelijk antwoorden op vragen die zij hebben.
Ook kunnen er nog vragen gesteld worden via het mailadres vluchtelingen@hollandskroon.nl.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Dit jaar geen vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Goed idee. Geen lawaai, stank en rotzooi op straat.
Slecht idee. Dan wordt alles illegaal, dus veel meer gevaar en leed
Maakt mij niets uit.
Veilig en verantwoord legaal vuurwerk kan toch prima.
  
Occasions
Toyota Aygo 1.0 5drs X-play
€ ,-

Toyota Proace 2.0 Cool Comfort ex BTW/BPM
€ 18.995,- (excl. BTW)

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Klaas Wit, vissen op het Wad - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...