Burgemeester Lont: strijd om baten gaswinning Waddenzee
Uitgegeven op 03-06-2005 om 09:49  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Bij de noordelijke provincies en Waddenzeegemeenten woedt achter de schermen een verbeten strijd over wie het meeste geld uit de baten van gaswinning onder de Waddenzee gaat bemachtigen. Dit beweert burgemeester Titia Lont van de Waddengemeente Wieringen in haar column op www.waddenzee.nl.

De burgemeester die in januari van dit jaar aantrad verbaast zich hogelijk over de gang van zaken rond de 800 miljoen euro die vanuit het Waddenfonds moet komen. "Het geld is nog niet eens binnen of het is al tientallen keren uitgegeven. Je moet eerst maar eens draagvlak voor de plannen in de Tweede Kamer zien te krijgen. Nu zijn er allemaal bestuurlijke overlegclubs die zich ermee bemoeien. Ik zie door de bomen het bestuurlijke bos niet meer, en je moet nog maar afwachten of het geld ook echt ten goede komt aan de diverse projecten", aldus Lont.

De CDA-bestuurder heeft zo haar bedenkingen bij de rol van Hans Alders, Commissaris van de Koningin in Groningen. "Hij is aanvoerder van de Wadden-lobby namens de drie noordelijke provincies, maar volgens mij denkt hij voornamelijk aan de Energy Valley in Groningen. Wij hebben daar in de kop van Noord-Holland weinig tot geen profijt van", aldus Lont.

De burgemeester vindt dat de Waddengemeenten en de drie provincies in gezamenlijkheid moeten bepalen wat er met de 800 miljoen euro in het Waddenfonds gebeurt. ,,Nu heeft iedereen zijn eigen verlanglijstje. Daarnaast zou er in Den Haag één loket moeten komen waar de Waddenzeegemeenten kunnen aankloppen. Je wordt nu heen en weer geslingerd tussen VROM, LNV en EZ, en dat schiet niet op", aldus de burgemeester.
(advertentie)
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions
Renault Clio 1.2 5drs Authentique
€ 5.245,-

Toyota C-HR 18 Hybrid Bi-Tone Plus
€ 21.945,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Wilhelm in gesprek - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...