Koken met Magda, (Wadden)Appelbollentaart
Uitgegeven op 06-10-2015 om 10:35  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Deze aflevering waren wij te gast bij warme bakker Edwin Bellis. Wijb had appeltjes geplukt op het schor bij Den Oever. Daar staat op de Waddenzee al jaren een appelboom. Deze appeltjes werden gebruikt in twee gerechten waarvan nu de eerste; 'Appelbollentaart'.


Oké, er zaten ook hele kleine appeltjes tussen. 'Jullie zijn gek!' lijkt Magda te wijzen. Maar Wijb moest ze wel zelf schillen.


Bij Edwin konden wij voor de feestdrukte terecht. Binnenkort staan de feestdagen weer voor de deur en is het een drukte van belang. Nu al heeft Edwin heerlijk gevuld speculaas in de winkel!

Vandaag de Appelbollentaart.

Appelbollentaart

9 plakjes bladerdeeg
4 zoete appels
4 el amandelspijs
2 el rozijnen
25 gram amandelschaafsel
2 tl suiker
1 ei


Zo, die was even zoet met schillen...

Magda bedekt de bladerdeegbodem, zie het recept.

Gastheer Edwin kijkt toe. Wij mochten buiten de zelfgeplukte appels om alles gebruiken in de bakkerij. Voor Magda en Wijb weer een hele ervaring om met prachtig spul te werken.

Oven voorverwarmen op 225 graden. Appels schillen en klokhuizen verwijderen. Springvorm (24 cm) invetten. 4 plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot een ronde lap. Bodem van de vorm hiermee bekleden. Amandelspijs erover verdelen (1/2 cm van de rand vrijlaten) en de rozijnen. Appelhelften met de bolle kant naar boven over de bodem verdelen. De rest van het bladerdeeg uitrollen tot een ronde lap van 30 cm doorsnee en over de appels leggen, de rand goed aandrukken. In een kommetje een eidooier loskloppen en het deeg hiermee bestrijken. Amandelschaafsel en suiker erover strooien. In het midden van de oven in 20 à 25 minuten goudbruin en gaar bakken. Op een taartrooster af laten koelen.





Heet! Maar het resultaat smaakte volgens de bakker heerlijk.

Ja ja, net doen of het lekker is. Wijb zegt zelf dat hij fruitariër is, hij kan niet tegen fruit.

Om deze reden kreeg Wijb van Edwin een heerlijk saucijzen broodje.
(advertentie)
Slagerij Ottens
Actueel...
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
25-03-2024 De Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen zitten erop!
25-03-2024 Overleden de heer Van der Poel
(advertentie)
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi X-Fun
€ 11.750,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Ansichtkaart jaren vijftig - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...