Exposities en musea
Uitgegeven op 31-07-2015 om 14:46  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks

Fototentoonstelling Seascapes - Sandscapes

SCHOORL - Grafische patronen, achtergelaten door wind en zee in het zand, scherpe foto’s en onscherpe vloeiende afbeeldingen, waar meeuwen alleen nog als lichte vlekken te herkennen zijn. Vaak lijken de foto’s meer een impressionistisch schilderij. Dit zijn de foto’s van Werner Kirsch, wiens tentoonstelling Seascapes - Sandscapes" tot 3 oktober in de Zeedennenzaal van Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer te zien is.

Sinds 1999 verblijft de Keulse amateur fotograaf elk jaar voor een aantal vakantieweken in Groet, Schoorl en omgeving. De weidse hemel en het weidelandschap, in een doorlopend veranderend licht, hebben hem vanaf het eerste moment gefascineerd. “Het mooiste zijn de bewolkte dagen, wanneer plotseling de zon doorbreekt en een uniek schouwspel van licht tevoorschijn tovert”. Dan trekt hij er op uit om deze lichtplaatjes “op te vangen”. Werner Kirsch (47) fotografeert al sinds hij vijf was. "Gewoonlijk neemt een fotograaf de moeite foto’s zo scherp mogelijk te maken", verklaart hij. "Maar soms voel ik hoe een onscherp beeld de stemming van een landschap veel beter reproduceert." Dan verstelt hij met opzet het objectief en werkt als een schilder met ruwe penseelstreken. Tot enkele jaren geleden heeft Werner Kirsch uitsluitend analoog met zwart-wit film gefotografeerd. "Ik heb me er lang tegen verzet, maar de digitale fotografie heeft mijn techniek en mijn repertoire verruimt." Desondanks denkt hij nog steeds als een analoog fotograaf, die zijn foto‘s niet meteen op de display kan controleren. "Het beeld moet eerst in mijn hoofd ontstaan, voor dat ik op de ontspanner druk." Het geheim van goede fotografie is nog altijd de uiteenzetting met het motief voor de opname - en niet de keuze achteraf, het selecteren van duizenden opnamen op de computer. Zo ontstaan Werner Kirsch zijn grafisch gereduceerde zandfoto's en zijn zee impressies, die bijna onwerkelijk aandoen. Hij probeert dit al te zien en te fotograferen wat niet openbaar is. "Ooit heeft iemand gezegd, dat ik een mysticus ben." Deze betekenis vindt hij eigenlijk te pompeus. Hij glimlacht: "Maar misschien heeft hij gelijk."

Website van Werner Kirsch: www.kirschfoto.de.


dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - In Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, zijn zeefdrukken van Nic Jonk (1928-1994) tentoongesteld.Nic Jonk werd geboren in Schermerhorn en bracht zijn jeugd door in Langedijk.
In 1965 vestigde hij zich met zijn vrouw en zes kinderen in het Noord-Hollandse Grootschermer en startte museum en beeldentuin Nic Jonk.
Nic Jonk overleed in 1994 en werd vooral bekend door zijn bronzen beelden, waarvan er zo'n 250 in Nederland een permanente plaats hebben gekregen.

De expositie is dagelijks geopend tot 12 september. De toegang is vrij.


dagelijks

Piet Wit en Petra Kant

SCHAGEN - Piet Wit en Petra Kant exposeren met kunst voor en achter de camera in Magnushof, Jacob Ruysdaellaan 30.

Piet Wit
Piet is fotograaf en exposeert in Magnushof met een selectie van zijn werk. Onder andere portret-, natuur-, en macrofotografie. Piet is al jaren hobbyfotograaf en heeft meer dan vijf jaar stage gelopen in de professionele fotografie.


Petra Kant en Piet Wit (links) en Petra Kant met een van haar werken

Petra Kant
Petra exposeert in Magnushof met schilderijen, onder andere portretten van de Westfriese markt, bloemen en fantasieschilderijen. Petra werkt op papier met soft pastelkrijt en op doek met acrylverf. Doordat zij zowel het krijt als de verf in drie lagen aanbrengt, ontstaan er fijne details in haar schilderijen. Op www.artelierpetronellakant.nl is een overzicht van haar werk te vinden en worden de schilderijen verkocht.

De expositie is tot 10 september dagelijks van 9:00 uur tot 18:00 uur gratis te bezichtigen.

Magnushof gevestigd aan de Jacob Ruijsdaellaan 30 in Schagen en is onderdeel van Woonzorggroep Samen. Kijk voor meer informatie op www.woonzorggroepsamen.nl.


zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.


dagelijks

Bijententoonstelling

SCHOORL - Jaarlijks organiseert Staatsbosbeheer samen met de imkers de bijententoonstelling in Buitencentrum Schoorlse Duinen. Deze tentoonstelling laat u kennis maken met wilde bijen en honingbijen.

Van de meer dan 300 soorten bijen waarvan het bestaan in Nederland is vastgesteld leven tenminste 76 soorten in de Schoorlse Duinen. Al deze bijen samen, uitgezonderd de honingbij, noemen we ”wilde bijen”. Hommels horen ook bij de wilde bijen. Zij zijn samen met de honingbij de sociale bijen, omdat ze een volk van werksters hebben met een koningin aan het hoofd. De overige soorten rekenen we tot de solitaire bijen. Die hebben geen werksters, de vrouwtjes zorgen helemaal alleen voor hun nakomelingen. Ze maken zelf een nest en verzamelen voedsel. Al deze bijen zijn belangrijke bestuivers van onze planten. Door het overbrengen van het stuifmeel van de ene plant naar de andere bevruchten zij de planten. Zonder de bestuiving kan de appelboom bijvoorbeeld geen of alleen heel kleine appels maken. De bijen vormen een heel belangrijke schakel in de natuur en zijn belangrijk voor de productie van ons eten. Zonder bijen dus geen appels.

Het zoemt van de bijenactiviteiten in het centrum.
Binnen laten de imkers zien hoe de bijenvolken in een demonstratiekast en een korf leven. Vooral het zoeken naar de koningin met haar hofhouding in de demonstratiekast is voor kinderen én volwassenen heel bijzonder. Beide volken hebben een verbinding naar buiten zodat iedereen de bijen ook ziet vliegen. Wilt u de bijen in de Schoorlse Duinen zelf ontdekken? Neem dan de paarse wandelroute. Deze route gaat door het open duin en langs belangrijke heidevelden. Op zandige plekken is ook veel ander insectenleven te bekijken als u even door uw knieën zakt. Voor meer informatie over de route kunt u bij de medewerkers aan de balie in het buitencentrum terecht. Op verschillende dagen tijdens de expositie zijn er activiteiten, zoals honing slingeren en was smelten.

De expositie is te zien tot en met 30 augustus.
Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt aan de Oorsprongweg 1 te Schoorl en is iedere dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Let op! Bij het buitencentrum is het betaald parkeren.
Kaap Varen

HOORN - Wilt u zich even Jacob le Maire en Willem Schouten voelen, die in 1616 als eersten met hun schip de Eendracht Kaap Hoorn rondden. Het kan in het Westfries Museum, in de allernieuwste virtual reality presentatie Kaap Varen. Een adembenemende ervaring. Te zien in het Westfries Museum in Hoorn.

Dicht op de huid

Het is bijna niet voor te stellen aan wat voor waagstuk koopman Jacob Le Maire en schipper Willem Schouten begonnen, toen ze in 1615 met twee schepen de haven van Hoorn verlieten op zoek naar een onbekend continent (Terra Australis Incognita, het onbekende Zuidland) en een nieuwe zeeroute naar Indië. Het bracht ze in de levensgevaarlijke wateren rond de meest zuidelijke punt van Zuid-Amerika, waar het gemiddeld 200 dagen per jaar stormt en golven van 8 meter hoog geen uitzondering zijn.
Iedereen kan de avontuurlijke reis van Le Maire en Schouten zelf beleven, in de virtual reality presentatie Kaap Varen In het Westfries Museum. Dankzij het gebruik van de nieuwste virtual reality technieken heb je het gevoel er bij te zijn wanneer de twee schepen in de haven van Hoorn worden klaargemaakt voor de expeditie. Het is alsof je zelf in een klein bootje meevaart wanneer de schepen op weg zijn naar Texel en in een volgende scène terecht komen in een vliegende storm op de Atlantische Oceaan.
Net zo dicht op de huid ben je getuige van de ramp met het jacht de Hoorn, één van de twee schepen, die bij het schoonbranden van de scheepshuid op de kust van Argentinië in brand vliegt.Maar het meest indrukwekkend is toch wel de scène waarin je vanuit het perspectief van een vogel meemaakt hoe het schip De Eendracht op 29 januari 1616 het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika rondt. En dat vanuit de luie stoel zonder dat je zeeziek wordt, want daar is rekening mee gehouden bij het maken van Kaap Varen.
Nog nooit kwam geschiedenis zo dichtbij.
Voor Kaap Varen is vooraf reserveren noodzakelijk. Dit kunt u doen op www.wfm.nl.


woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel


In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.

dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur, en zondag van 11:00 tot 16:00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


dagelijks, behalve op maandag

Linie Leere Licht

OOSTERLAND - Linie Leere Licht is een internationale zomerexpositie, georganiseerd door de Culturele Kring Wieringen, met objecten van Dagmar Lutz en schilderijen van Chris Wehrmann.

In deze bijzondere tentoonstelling kunt u werk bewonderen van 2 zeer getalenteerde Duitse kunstenaars, die al op vele internationale tentoonstellingen hebben geëxposeerd.

Dagmar Lutz is in 1961 geboren in Frankfurt/Main, Duitsland.
Tussen 1982 en 1988 studeerde ze kunstgeschiedenis en architectuur in Frankfurt/Main, Mainz en Marburg en tussen 1986 en 1988 volgde ze tevens een opleiding op het „Institut für Grafik und Malerei“ aan de universiteit van Marburg.
Na het voltooien van haar studies is ze gaan wonen in Keulen, Duitsland waar ze nog steeds woont en werkt. Ze exposeert zowel solo als in een groep, op tentoonstellingen in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Slowakije en in Nederland, met verschillende disciplines.
Haar werk bestaat voornamelijk uit tekeningen, objecten en installaties.
De focus van haar werk ligt op constructieve en reductieve kunst, haar werk gaat over:
- ruimtelijke composities, elementen en constructies in de ruimte
- bewegen en drijven
- spanning en onderbreking
- scheiding en relatie
- de constante verandering van mogelijk uiterlijk
- veranderingen veroorzaakt door licht
- het evenwicht van subtiele schaduwen en nuances
Naast haar werk als kunstenaar is ze ook erg betrokken bij hedendaagse kunst en stads-planologie en geeft ze rondleidingen, met als thema kunst en architectuur, in Keulen.

Chris Wehrmann werd geboren in 1967 in Münsterland/Dorsten en groeide op in het Ruhrgebied in Gelsenkirchen.
Hij heeft zijn talent voor tekenen en schilderen geërfd van zijn grootmoeder. Toen hij 18 jaar was won hij de ZDF Jongeren Schilderwedstrijd (bij ZDF 2, Duitse tv-zender) en reisde hierna met de andere winnaars drie weken door China. In diezelfde periode deed hij praktische ervaring op in het theater, deed aan dans (zowel klassiek ballet als moderne dans) en choreografie. Nadat hij zijn studie als grafisch ontwerper had afgerond en praktijkervaring had opgedaan bij diverse reclamebureaus begon hij zijn eigen ontwerpstudio voor conceptueel design in Kaarst. Sinds 2003 is het schilderen een nadrukkelijke rol gaan spelen in Chris’ leven.
In zijn schilderijen richt Chris zich op de figuratieve afbeelding, het vastleggen van menselijke bewegingen en de impact van licht op architectuur en landschappen.
Chris woont en werkt in Kaarst, vlakbij Düsseldorf.

Chris Wehrmann heeft door zijn vele bezoeken aan Nederland en Wieringen in het bijzonder een speciale band gekregen met Oosterland en de Michaëlskerk.
De Culturele Kring Wieringen is dan ook vereert dat zij het werk van Chris Wehrmann en Dagmar Lutz met het Noord-Hollandse publiek mogen delen.

De expositie is tot en met 6 september dagelijks (behalve op maandag) te zien van 13:30 – 16:30 uur in de Michaelskerk te Oosterland - Wieringen.


zaterdag en zondag

Museum De Turfschuur en Erfgoedcentrum OpZeeLand

KOLHORN - De Turfschuur en OpZeeLand zijn twee kleine musea in oude turfschuren, die nagenoeg in verval waren geraakt en vakkundig zijn opgebouwd volgens de oude tekeningen. Het zijn boeiende gebouwen geworden ook omdat ze fraaie voorwerpen herbergen.

De Turfschuur heeft een facelift gekregen en is opnieuw ingericht naar een meer museale opstelling en toont veel cultuurhistorische artefacten. Ook zijn er oude gereedschappen te bewonderen van de heer Fijnheer uit Winkel. Museum OpZeeLand, op loopafstand van museum de Turfschuur, biedt dit jaar buiten alle archeologische wetenswaardigheden, een schat aan fraaie schilderijen en boeiend aardewerk. Er is bruingoed te bewonderen en ook fraai slibaardewerk. De coördinatie van de archeologische expositie is in handen van de Schagense archeoloog Frans Diederik. Meer en meer wordt OpZeeLand gebruikt voor korte exposities van kunstschilders en andere bijeenkomsten zoals onlangs de start van de havenactiviteiten. Het is de bedoeling dat OpZeeLand in de toekomst gaat uitgroeien tot een Dirk Breed museum, nu de plannen van de heer Wim van Schaik met het pand van het Joodse Werkdorp te Slootdorp zijn afgeblazen.Jan Reus, drieluik, olieverf: Gezicht op Enkhuizen

Dit jaar is in OpZeeLand werk te zien van Jan Reus met drieluiken van Kolhorn en Oosterland. Ook is fraai werk te bewonderen van de Wognumse kunstschilderes Wil Stroomer-Sjerps. Haar opleiding als schilderes genoot zij onder meer bij Maarten Krabbé in Amsterdam. Zij laat in Kolhorn werken zien, die zij tot nu toe nog nimmer uitleende. Het meest spectaculaire werk is een groot schilderij van 100 x 130 cm. Het is een collage van dorpen in West-Friesland die zij op artistieke wijze met elkaar al schilderend heeft verbonden en dan gaat het om Kolhorn, Lambertschaag, Medemblik, Onderdijk, Obdam, Warmenhuizen, Eenigenburg, Heerhugowaard-Noord, Hoogkarspel, Enkhuizen, Wogmeer, Ursem en Alkmaar. Daarnaast laat zij werk zien met titels als ; Westfriesedijk bij Schellinkhout, Koogerkerk te Zuid Scharwoude rond 1930, Tramstationnetje Wognum en Bloemkoolschuiten Grootebroek.
Kortom je kunt fysiek West-Friesland beleven in Kolhorn. Uit het bezit van museum OpZeeLand zijn uiteraard fraaie schilderijen van Dirk Breed te bewonderen. Het beheer van beide musea is in handen van Stichting Museum de Turfschuur.

De musea zijn t/m 13 september elk weekend open van 13:00 tot 17:00 uur.
De toegangsprijs voor beide musea is € 3,00 en groepen kunnen zich melden bij 0229582039.
Het bezoek aan het museum is onder meer te combineren met een rondleiding door het dorp.
Meer informatie op www.stichtingmuseumkolhorn.nl.


woensdag en zaterdag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.
Een tijdelijke expositie is gewijd aan het optreden van het IJsselmeerflottielje van de Koninklijke Marine tijdens de Meidagen in 1940.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl


dagelijks (behalve op maandag)STROE - De tentoonstelling De verbeelding van Wieringen in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroërweg 39 toont een aantal kunstwerken van verschillende kunstenaars, die op Wieringen hebben verbleven of hebben gewoond.

De bekendste Wieringer is Piet Lont. Van deze kunstenaar is een expositie ingericht in het uutlid van de boerderij met schilderijen en afdrukken van houtsnedes.


dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Restafval betalen per hoeveelheid per huishouden:
Goed plan
Slecht plan
  
Occasions
Toyota Prius Hybrid Executive
€ 10.995,-

Renault Clio 1.2 5drs Authentique
€ 5.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Garage Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...