Verslag vierde dag Rabomeertour wielerploeg AGW-Bouwbedrijf Hollands Kroon
Uitgegeven op 18-05-2015 om 23:27  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGERWERF - Dag 4 van de Meertour: een individuele tijdrit en een criterium over de klinkertjes van Wieringerwerf. De zondag begon goed met zon, maar ook wind die frisjes aandeed. Ideale omstandigheden om eens mooi te koersen!

De tijdrit zorgt altijd wat voor wat verschuivingen in het klassement. Een aantal renners doen rustig aan om zich te sparen voor het criterium, een aantal renners zal proberen hun klassement te verbeteren. Bij wielerploeg AGW-Bouwbedrijf Hollands Kroon was het verschillend. Melvin Bos en Sam Boon waren er op gebrand hun klassement richting het podium om te zetten. Bram Groen wilde laten zien dat je met een halve knie gerust nog wel een toptijd neer kan zetten. Marvin Bruul komt met een lach over de streep om alleen maar zijn broer voor te blijven (en alsnog een goede tijd neer te zetten). Jasper Weel had teveel verjaardagstaart op. Theo Ligthart en Thom de Boer wilden nog vlammen in het criterium. Jeroen Lute had een excuus: hij had enkel zijn kleine voorblad gemonteerd (of wilde niet schakelen). Op volgorde van het klassement werden de renners losgelaten: Thom de Boer, Jasper Weel, Theo Ligthart, Marvin Bruul, Bram Groen, Jeroen Lute, Melvin Bos en Sam Boon.

De niet in goede vorm verkerende Brian Burggraaf (Klein Keppel) zette als een van de eerste tijdrijders een hele snelle tijd neer. Bram liet zien een ware tijdrijder te zijn en verpulverde de tijd van Burggraaf. Lang leek het dat Bram de snelste tijd zou neerzetten, totdat Henk de Jong (RWV Spartaan) zijn tijd verpulverde. Dit werd enkel geëvenaard door Glenn van Nierop (RWV Spartaan) en Sam. Laatstgenoemde liet hiermee zien in goede vorm te verkeren. Melvin had helaas een dipje onderweg en kon hierdoor geen goede tijd neerzetten om nog een plaatsje in het klassement te stijgen.

Na de tijdrit was het de beurt aan de funklasse renners. Bij de sportklasse startte John Halfweeg en bij de trimmers Erik Van Der Maat. Erik wilde het eerste rondje als eerste over de streep komen en ging als een raket weg. Vlak voor de streep werd hij bijgehaald en moest gaandeweg lossen, nadat Maurice IJlstra het tempo nog hoger opvoerde. Na een blessure en weinig trainingsarbeid ook niet echt onverwacht. Bij de sportklasse wist IJlstra met een mooie solorace te winnen. John reed slim mee en wist de sprint van het peloton te winnen voor Ron Clowting. Weer een podium plek! Hopelijk geeft dit veel vertrouwen voor de na een langdurige ziekte terugkerende John.

Om 17.15 klonk het startschot van het criterium van het B-klassement. Aan de start stonden Jasper en Thom. Na een ronde spurtte de uiteindelijk winnaar Sander Westerlaan (Tandje hoger) weg. 30 seconden werd zijn voorsprong die hij niet meer weggaf. In het peloton werden enkele terughaalpogingen gedaan, maar deze mochten niet baten. Thom had van te voren al aangegeven nog wat te willen laten zien. Omdat Westerlaan al vroeg weg was, restte voor Thom niet meer dan een aanval voor de tweede plaats. Twee rondes voor het einde zette hij de aanval in, een ronde later was hij helaas alweer bijgehaald. De sprint van het peloton werd gewonnen door Rene Groot (WV Noord-Holland) voor Thijs Dekker (Alcmaria Victrix). Thom werd uiteindelijk nog achtste en Jasper net buiten de top-10 op de elfde plaats.

Na het B-klassement was het tijd voor het A-klassement. Door de tijdrit waren er een paar verschuivingen opgetreden en hadden enkele renners tijd verloren of juist goedgemaakt. Sam startte in de roze trui omdat de gele trui drager Gijsbert Nieuwkoop (Tacx-Maas en Waal) niet met twee truien mag rijden. De ingrediënten voor een spannende afsluitende race! Van kiet af aan werd er aangevallen. Ook door de wat lager geklasseerde renners die in het criterium nog eenmaal hun kunnen wilden laten zien. Het tempo lag hoog en hierdoor moesten enkele renners lossen. Ook Theo verliet de wedstrijd. Vier rondes voor het einde zette Jermo Agema (Alcmaria Victrix) de definitieve demarrage in. Het peloton haalde hem niet meer bij, en Agema wist solo de finish te bereiken. Vlak daarna kwam het peloton de hoek om gescheurd voor de massasprint. Sam wist deze te winnen voor Maxim Harteloh (Restore). Hierdoor haalde hij ook genoeg punten om de roze trui te winnen! De overige renners eindigden in het peloton.